Ligamentele incrucisate
Cauza
Ligamentele incrucisate leaga femurul cu tibia, in articulatia genunchiului. Cand piciorul e rasucit brusc, ligamentele se pot rupe - in majoritatea cazurilor, cel afectat fiind ligamentul anterior. Aceasta se intampla frecvent in sporturi cum sunt fotbalul sau handbalul, ori la schi.
Terapia fara bisturiu
Cine crede ca va putea compensa instabilitatea genunchiului si se simte sigur pe picioare, in ciuda accidentului, ar trebui sa inceapa prin a-si menaja genunchiul timp de cateva saptamani. Dupa aceea, va avea nevoie de exercitii
Cand este necesara operatia?
Cand se simte o mobilitate anormala a genunchiului. Pasii nesiguri duc la solicitarea articulatiei in pozitii gresite. Cartilajul e supus la presiuni exagerate, iar articulatia se uzeaza. La sportivii de performanta operatia nu poate fi evitata. Dar ea se recomanda si pentru cei ce practica mult sport in timpul liber, in scopul de a preveni eventualele raniri ulterioare.
Vezica biliara
Cauza
Secretia biliara ia nastere in ficat si participa ca auxiliar la digestie, iar colecistul indeplineste rolul de rezervor intermediar. Calculii biliari se formeaza atunci cand colesterolul sau bilirubina, care se afla dizolvate in secretie, se coaguleaza treptat. Din cinci europeni, unul sufera de litiaza biliara, fara s-o stie. La circa 25% dintre cei afectati se manifesta colici dureroase, deoarece pietrele blocheaza caile biliare. Secretia neevacuata poate provoca inflamarea colecistului.
Terapia fara bisturiu
Pana acum cativa ani, vezica biliara era extirpata preventiv, indata ce medicul descoperea existenta calculilor. Metoda e depasita. Pietrele care nu deranjeaza n-au nevoie de nici un fel de tratament. Insa in momentul cand declanseaza colici acute, ele trebuie indepartate cat mai curand posibil. Daca vezica nu e inflamata sau avem de-a face cu o inflamatie usoara, uneori este suficienta administrarea de analgezice, antispastice sau, in unele cazuri, antibiotice. Apoi se asteapta, pentru a vedea daca piatra se desprinde, aluneca pe canalul coledoc si se elimina.
Cand este necesara operatia?
Daca apar colici violente, se recomanda extirparea colecistului, fiindca in caz contrar, 50% dintre pacienti vor avea, in scurt timp, o noua criza dureroasa. Cand vezica biliara e puternic inflamata, ea trebuie scoasa neaparat. La fel si atunci cand inflamatia s-a cronicizat deja, pentru ca exista riscul de aparitie a unui cancer.
Amigdalele
Cauza
Amigdalele fac parte din sistemul imunitar, ajutand la anihilarea germenilor patogeni. Inflamarea lor e produsa de microbi sau virusi si e contagioasa. Bolnavul are dureri in gat, febra si se simte lipsit de putere. Cel mai des sunt afectati copiii si adolescentii intre cinci si 15 ani.
Terapia fara bisturiu
Durerile ce se fac simtite cand inghitim sau vorbim se combat cu pastile de supt, de tipul Faringosept sau Strepsils. Gargara cu infuzie de musetel ori salvie amelioreaza inflamatia si are efect dezinfectant. La inflamatiile grave, ca si la amigdalita purulenta cu streptococ, medicul va prescrie antibiotice. De regula, neplacerile dispar dupa o saptamana sau doua. Iar practica medicala arata ca majoritatea copiilor care sufera frecvent de amigdalite nu vor mai fi afectati de ele dupa pubertate.
Cand este necesara operatia?
Interventia chirurgicala devine mai utila decat antibioticele, cand copiii se imbolnavesc din doua in doua luni, adica de cinci-sase ori pe an, iar aceasta se repeta pe o perioada mai indelungata de timp - este recomandarea Asociatiei federale a pediatrilor din Europa. Si amigdalele inflamate cronic trebuie scoase, deoarece ele nu mai ajuta autoapararea organismului, ci se transforma la randul lor intr-un focar de infectie, ce favorizeaza inflamatiile.
Discurile intervertebrale
Cauza
Hernia de disc se produce atunci cand nucleul discului intervertebral isi pierde flexibilitatea si, in consecinta, nu-si mai exercita functia de tampon. Datorita suprasolicitarii sau a solicitarii in pozitii gresite, cum ar fi ridicarea unor obiecte grele, nucleul gelatinos se deplaseaza in directia tesutului nervos, apasand pe maduva spinarii sau pe punctele de unde pornesc ramificatiile nervoase. Aceasta provoaca dureri foarte mari, eventual o senzatie neplacuta de furnicaturi in picioare, amortirea si chiar paralizia lor.
Terapia fara bisturiu
Durerile violente de la inceput pot fi combatute cu cortizon si analgezice. Dupa aceea, pacientul trebuie sa apeleze la un kinetoterapeut, pentru un program special de gimnastica, sa-si asigure aportul de substante nutritive necesare discurilor intervertebrale si sa-si antreneze musculatura spatelui. Pe termen lung, exercitiile combinate cu deprinderea de a face miscare constituie cel mai eficient remediu contra acestor suferinte. De aceea, prof. Joachim Grifka, presedintele Societatii germane de ortopedie si chirurgie ortopedica, da urmatorul sfat: nu va grabiti cu operatia, ci asteptati mai intai sase saptamani. Intre 80% si 90% din totalul herniilor de disc se pot trata fara interventie chirurgicala. Un studiu recent atesta: dupa doi ani, pacientii operati si cei neoperati se simt la fel de bine.
Cand este necesara operatia?
Ar trebui sa se recurga la ea doar atunci cand nervi importanti nu-si mai indeplinesc functia, asadar cand pacientii nu mai pot misca picioarele sau pierd controlul asupra intestinului si a vezicii urinare. In rest, interventia chirurgicala ramane ultima optiune, rezervata momentului cand toate celelalte terapii nu dau rezultate, nici dupa multe luni.
Tiroida
Cauza
Un european din trei are fie tiroida marita (gusa), fie un nodul, iar unul din zece le are pe amandoua. Glanda tiroida secreta hormoni ce dirijeaza, printre altele, temperatura corpului si arderea caloriilor. In acest scop, ea are nevoie de iod. Daca el lipseste o perioada mai indelungata, ea incearca sa compenseze deficitul printr-o marire de volum: uneori creste pana la dimensiunile unei guse, existand si posibilitatea aparitiei unor noduli. Adesea, ei sunt descoperiti intamplator, cu prilejul unei ecografii.
Terapia fara bisturiu
Tratamentul depinde de tipul nodulilor. "Nodulii fierbinti" pot duce la o hipertiroidie, dar nu sunt practic niciodata maligni. Daca sunt mai mici si mai putin activi, se pot trata aproape fara efecte secundare cu ajutorul "radioterapiei interne". Pacientul este internat in spital pentru trei-patru zile, timp in care i se administreaza iod radioactiv pe cale orala. "Nodulii reci" reprezinta, dimpotriva, un risc de cancer. Din acest motiv, medicul va face o punctie, luand cu un ac fin o proba minuscula de tesut. Daca nodulul e benign, tabletele de iod vor impiedica aparitia altora in continuare. Cand avem de-a face cu noduli mai multi sau mai mari, se aplica o schema de tratament combinata, care include atat iodul, cat si hormonul artificial de tiroida, intrucat in zonele unde sunt amplasati nodulii reci, glanda aproape ca nu mai produce hormoni. Oricare ar fi situatia, este extrem de important ca pacientii sa se prezinte periodic la medicul de specialitate, pentru a-si controla tiroida.
Cand este necesara operatia?
Intotdeauna, cand un nodul rece trezeste suspiciunea ca ar fi malign. Trebuie extirpati si nodulii fierbinti mari sau foarte activi. Daca tiroida este atat de marita, incat provoaca dificultati de inghitire sau respiratie ori preseaza coardele vocale, unica solutie ramane interventia chirurgicala.
Uterul
Cauza
Fibroamele sunt noduli aparuti in tesutul muscular al peretelui uterin, fiind cele mai frecvente formatiuni benigne intalnite la femei: din trei sau patru femei trecute de 30 de ani, una are asemenea noduli, generati - se presupune - de secretia prea mare de estrogen. De multe ori, ei raman neobservati. Dar, in functie de locul unde se afla, pot da nastere unor menstre extrem de abundente sau dureroase - cateodata si unor probleme renale, daca apasa pe uretra.
Terapia fara bisturiu
Daca fibromul se comporta discret, e suficient sa fie tinut sub observatie. Cand creeaza dificultati, cresterea sa poate fi adesea impiedicata cu preparate hormonale, destinate sa limiteze productia de estrogen. Nodulii mai mari pot fi excizati din muschi, astfel pastrandu-se uterul. Cea mai noua metoda, cunoscuta sub denumirea de "embolizare", consta in obturarea vasului de sange care alimenteaza fibromul. Medicul introduce in vasul respectiv niste bilute de plastic care il astupa. Pentru aceasta e nevoie de o mica incizie, ce se face cu anestezie locala. E o terapie deosebit de blanda, potrivita in special pentru femeile care doresc sa mai aiba copii.
Cand este necesara operatia?
Foarte rar se intampla ca nodulii sa se transforme in tumori maligne - atunci extirparea uterului nu poate fi evitata. Pentru ca modificarile histologice sa fie depistate la timp, pacientele trebuie sa se prezinte la control la intervale de trei pana la sase luni. Si daca nodulii sunt mari sau multi, operatia va fi singura optiune.
Acestor interventii ar trebui sa le spuneti NU
Sforait. Medicii intervin, intinzand valul palatin, ceea ce poate impiedica intr-adevar sforaitul. Insa, din pacate, doar pentru putin timp, caci valul slabeste din nou. Solutii mai bune: reduceti greutatea corporala excedentara, renuntati la alcool, eventual purtati peste noapte un dispozitiv special, fixat pe maxilar.
Pete maronii. Din rationamente estetice, dermatologii consimt sa indeparteze petele maronii si semnele inofensive din nastere, fie cu laser, fie cu bisturiul. Insa exista intotdeauna riscul lezarii unor nervi. Pe langa aceasta, pot ramane cicatrice, si mai putin aspectuoase decat petele maronii.
Pinteni la calcai. Asa ceva doare, nu gluma. Dar in talpa piciorului se gaseste o retea deasa de nervi. O taietura facuta acolo nu prea promite sa imbunatateasca situatia - ea lezeaza nervii, iar cicatricele irita la randul lor tesutul. Mai bune sunt infiltratiile cu cortizon, talonetele - si ramanerea in expectativa. Tratati astfel, 95% din pinteni regreseaza in decurs de un an.
Negi. Negii se datoreaza unor virusi si de aceea reapar adesea dupa operatie. In plus, va alegeti si cu cicatrice. Mai bine tratati-i: cu plasturi, picaturi sau unguente. De foarte multe ori, ei dispar si de la sine, dupa un timp.
Vinisoare rosii. Obliterarea lor la medic va costa mult timp si o gramada de bani, iar de regula, ele apar dupa o vreme din nou, in alta parte. Mai bine camuflati-le cu un bronz artificial sau un fond de ten.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu