Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

sâmbătă, 3 iulie 2010

Ranile sufletului

Mastile si ranile sufletului nostru
by Solarris

Procesul evolutiv la care omul este supus, într-un mod mai lent sau mai accelerat, în funcţie de voinţa sa, de cunoaşterea acumulată şi chiar de karma sa, include eliminarea tuturor „măştilor” pe care şi le-a creat din ignoranţă. Aceste măşti nu sunt altceva decât reacţii la ceea ce vine înspre noi, reacţii şi măşti pe care le-am construit cu scopul de a ne aduce iubirea şi aprecierea după care tânjim, uneori fără să ne dăm seama. O persoană care se focalizează preponderent la nivelul reacţiilor nu este centrată în ea însăşi şi nu poate fi fericită câtă vreme pune condiţionări restrictive şi exterioare fericirii sale. De aceea, este important să fim conştienţi de momentele în care suntem noi înşine şi de perioadele când suntem la nivel de reacţie. Astfel vom putea deveni stăpâni pe propria viaţă, fără a ne lăsa conduşi de temeri.
Măştile care corespund unui număr de cinci „răni” importante pe care ni le creăm de-a lungul vieţilor, au fost descrise de Lise Bourbeau în cartea sa Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înşine.
În această lucrare, autoarea afirmă:
„Rana interioară poate fi comparată cu o rană fizică pe care o ai pe mână de mult timp, pe care o ignori şi pe care nu ai îngrijit-o cum trebuia. Ai preferat să o bandajezi pentru a nu se mai vedea. Acel pansament este echivalentul măştii. Când cineva te ia de mână cu dragoste, iar tu ţipi: Au! Mă doare!, poţi să îţi imaginezi cât de surprins este celălalt. Oare chiar a vrut să te doară? Nu, deoarece dacă tu suferi atunci când cineva te atinge pe mână, este din cauza faptului că tu eşti cel care a hotărât să nu îşi îngrijească rana. Iar celălalt nu este responsabil de durerea ta. De fiecare dată când ne simţim răniţi, egoul nostru este cel care vrea să credem că celălalt este răspunzător. Practic, încercăm să găsim un vinovat. (…) Cu cât acuzăm mai mult, pe sine sau pe ceilalţi, cu atât se repetă mai mult aceeaşi experienţă. Acuzarea nu serveşte decât la producerea de nefericire oamenilor. În timp ce, dacă privim cu compasiune partea umană care suferă, evenimentele, situaţiile şi persoanele vor începe să se transforme.”
În continuare vom reda caracteristicile personalităţilor, măştile corespunzătoare rănilor, precum şi rănile de care suferim, aşa cum sunt descrise în lucrarea amintită.
Rana de respingere
Cel care sufera din cauza ei se simte respins in fiinta lui si in dreptul sau de a exista. Poate fi o rana care sa se formeze chiar din timpul existentei intrauterine, in cazul copiilor nedoriti sau al celor care s-au incarnat pentru a vindeca aceasta rana de respingere (se vor naste in familii care ii vor respinge, pentru a le da ocazia sa invete din aceasta experienta).
Respingerea este o rană foarte profundă, deoarece cel care suferă din cauza ei se simte respins în fiinţa lui şi, mai ales, în dreptul lui de a exista. Cei care ne resping apar în viaţa noastră pentru a ne arăta cât de mult ne respingem pe noi înşine. Această rană apare foarte devreme în viaţa unei persoane – încă de la naştere sau chiar înainte de a se naşte. Un astfel de exemplu este copilul care nu este dorit sau copilul care are alt sex decât doreau părinţii. Rana de respingere este trăită în legătură cu părintele de acelaşi sex. Acest părinte a contribuit la activarea rănii deja existente. Părintele de acelaşi sex are rolul de a ne învăţa să iubim, să ne iubim şi să dăruim iubire. Părintele de sex opus ne învaţă să ne lăsăm iubiţi şi să primim iubirea. Dacă ai această rană se explică dificultăţile pe care le ai în a te accepta şi a te iubi.
Caracteristici:
- suferi de insomnie din cauza unei activitati mentale prea încarcate
- fugi de o situatie evitând locul în care te afli sau plecând în astral (a fi cu capul în nori),
- negi o situatie, nu vrei sa o vezi în realitate. Poti face acest lucru pentru a te convinge ca persoana sau situatia aceea nu te-a deranjat, emotionat sau atins deloc. Acest gen de control este de obicei inconstient. Este bine sa îi rugam pe cei apropiati sa ne ajute sa descoperim momentele în care fugim negând realitatea.
- negi veridicitatea unui compliment, crezând ca, daca acea persoana te cunostea cu adevarat, nu ti-ar fi facut niciodata acel compliment;
- îti este rusine SA FII ceea ce esti si nu vrei sa fii descoperit asa cum esti,
- te închizi în tine, te abtii sa spui sau sa faci ceva de teama ca celalalt nu te mai iubeste, nu te mai apreciaza.
Un lucru important cu privire la· rana de respingere este ca aceasta este întotdeauna activata de o frica la nivelul lui A FI si nu la nivelul lui A AVEA sau A FACE. De exemplu, daca ai de vorbit sau de facut ceva în fata unui public, este posibil sa te pregatesti exagerat de mult si sa nu dormi deloc. Frica ta adevarata nu este aceea ca nu vei face bine lucrurile, ci mai degraba aceea ca vei fi judecat ca fiind nul, daca nu faci prezentarea perfect, în functie de asteptarile celorlalti si, mai ales conform propriilor tale asteptari, de obicei nerealiste. Daca faci parte din aceasta categorie, este foarte posibil sa te controlezi în ceea ce faci si în ceea ce spui, mai ales pentru a fi iubit si pentru a te simti acceptat asa cum esti, în loc sa fii considerat bun de nimic.
Boli sau indipoziţii care se pot manifesta: aritmie, cancer, probleme respiratorii, alergii, vărsături, ameţeli, comă, agorafobie, hipoglicemie sau diabet, depresii sau sindrom maniaco-depresiv, psihoze.
Rana de respingere este pe cale de vindecare atunci când persoana respectivă se va afirma tot mai mult şi va îndrăzni să ocupe locul care i se cuvine. Mai mult, dacă i se pare că cineva a uitat de existenţa ei, se poate simţi foarte bine aşa cum e. Va trăi mult mai puţine situaţii în care îi va fi frică că intră în panică.
În spatele măştii de fugar se ascunde o persoană capabilă să facă foarte multe lucruri, cu o bună rezistenţă la muncă, descurcăreaţă, dotată cu o mare capacitate de a crea, de a inventa, de a imagina; cu aptitudini speciale de a lucra sigură; eficientă, se gândeşte la detalii; reacţionează repede; ştie să facă exact ce trebuie în caz de urgenţă; nu are nevoie de ceilalţi cu orice preţ; poate foarte bine să se retragă şi să fie fericită singură.

Rana de abandon

Rana trăită în cazul unui abandon se situează de la început la nivelul lui a avea şi a face, mai degrabă decât la nivelul lui a fi. Rana de abandon este trăită în relaţie cu părintele de sex opus. Cei care suferă de abandon nu se simt suficient de hrăniţi la nivel afectiv. Este o persoană care dramatizează mult lucrurile, cel mai mic incident putând lua proporţii imense.
Când un dependent face multe lucruri pentru cineva, o va face sperând să obţină în schimb afecţiune sau să primească mulţumiri, să se simtă important. Această atitudine îi aduce însă, adeseori, dureri de spate, deoarece cară în spate responsabilităţi care nu îi aparţin. Dependentul are obiceiul de a se agăţa fizic de persoana pe care o iubeşte.
Caracteristici:
- te prefaci ca esti vesel, bucuros, fericit, pentru a-i face pe plac partenerului,
- te supui nevoilor celorlalti, crezând ca acest lucru te face fericit,
- plângi pentru a primi atentia cuiva,
- îti exprimi o cerere sau o nemultumire pe un ton plângacios,
- îi deranjezi mereu pe ceilalti pentru a primi atentie,
- faci pe victima, adica atunci când îti atragi inconstient probleme,
- povestesti ceea ce ti se întâmpla într-un mod dramatic, exagerând,
- profiti de o boala pentru a-i manipula pe ceilalti, pentru ca cineva sa se ocupe de tine,
- nu îti asculti nevoile, de teama ca celalalt crede ca îl vei abandona,
- începi ceva si renunti înainte de a-ti fi atins scopul, acuzând pe nedrept pe cei care care, în acceptiunea ta, ar fi trebuit sa te sustina,
- simti nevoia de a povesti tot ceea ce ti se întâmpla, la telefon sau direct cuiva,
- te crezi incapabil de a face fata la moartea cuiva drag,
- suporti orice, de teama ca vei fi abandonat, de obicei de un partener sau de un copil,
- nu te poti hotarî sa închei o relatie de teama ca vei ramâne singur, chiar daca stii ca va fi mai bine pentru tine,
- ceri sa fii ajutat, înainte chiar de a verifica daca poti face acel lucru tu însuti,
- întrerupi pe cineva pentru a vorbi de propriile tale probleme,
- crezi ca problemele tale sunt mult mai importante decât ale celorlalti.
Boli de care poate suferi: astmul, bronşitele, probleme cu pancreasul/suprarenalele, miopie, isterie, depresie, migrene, boli incurabile sau rare.
Rana de abandon este pe cale să se închidă când vă veţi simţi bine chiar dacă sunteţi singuri şi veţi căuta mai puţin atenţia celorlalţi. Viaţa va deveni mai puţin dramatică. Veţi vrea tot mai mult să începeţi proiecte şi, chiar dacă nu veţi avea sprijinul celorlalţi, veţi continua să le susţineţi.
În spatele măştii dependentului se ascunde de fapt o persoană abilă, care ştie foarte bine să îşi exprime cererile; o persoană care ştie ce vrea, tenace, perseverentă în cererile ei, care nu renunţă când este hotărâtă să obţină ceva, care are talent actoricesc şi ştie să atragă atenţia celorlalţi, veselă, sociabilă, care inspiră bucuria de a trăi, care are capacitatea de a-i ajuta pe ceilalţi, deoarece se interesează de ei şi ştie ce simt; are calitatea de a-şi folosi talentele psihice cu un scop bun, atunci când îşi controlează temerile; are adesea talente artistice; deşi sociabil, are nevoie de momente de singurătate pentru a se regăsi.
Rana de umilire
Daca suferi de rana de umilire, acestea sunt comportamentele de control cele mai frecvent folosite, atunci când te temi ca vei umili o alta persoana sau ca vei fi umilit sau ca te vei umili tu însuti.
Rana de umilire este cel mai adesea trăită în relaţie cu mama, dar se poate să apară şi în relaţia cu ambii părinţi. Mama are un rol important în viaţa celui care sufera de rana de umilire, chiar dacă într-un mod inconştient şi involuntar. Această rană poate fi trăită pe diferite niveluri, în funcţie de ce anume s-a petrecut între vârstele de 1 şi 3 ani.Copilul cu o astfel de rană îşi va crea o mască de masochist. Masochismul este comportamentul unei persoane care găseşte plăcere şi chiar satisfacţie în suferinţă. Acea persoană caută durerea şi umilirea, de obicei într-un mod inconştent.
Masochistul este de obicei hipersensibil, iar cel mai mărunt lucru poate să îl afecteze. La rândul lui, ar face orice ca să nu îi rănească pe ceilalţi. Dintre cele cinci tipologii, masochistul îşi ascultă cel mai puţin nevoile, deşi uneori este foarte conştient de ceea ce vrea. Îşi provoacă suferinţă neascultându-le, alimentându-şi rana de suferinţă şi masca. Face orice pentru a se face util. Îi face pe oameni să râdă, însă cea mai mică critică la adresa lui îl face să se simtă umilit şi neînsemnat.
Este specialist în a se devaloriza pe sine însuşi. Se vede mai puţin important decât este în realitate. Nu poate să conceapă că ceilalţi îl consideră o persoană specială şi importantă în ochii lor. Tendinţa de a se blama pentru orice şi chiar de a lua asupra sa vina celorlalţi este foarte mare. Atunci când este învinovăţit de ceva, rămâne blocat, neştiind ce să spună pentru a se apăra. Poate să sufere într-atât încât să plece din locul respectiv. Considerându-se vinovat, crede că este de datoria lui să remedieze situaţia.

Caracteristici:

- lasi pe cineva sa te doboare fizic sau psihic, fara sa spui nimic,
- te obligi sa oferi ajutor unei persoane afla teîn dificultate, lasând la o parte propriile tale nevoi,
- te abtii sa spui orice lucru negativ despre o alta persoana,
- te acuzi ca esti nedemn,
- te dezgusta propria ta persoana,
- îi faci pe ceilalti sa râda pe seama ta, umilindu-te,
- îi întorci celuilalt un compliment, considerând ca esti nedemn sa îl primesti si, mai ales, ca celalalt este mai demn, îl merita mai mult decât tine,
- faci totul pentru a parea impecabil în ochii lui Dumnezeu,
- crezi ca trebuie sa alini suferinta celorlalti, a întregii umanitati,
- îi consideri pe ceitalti mai importanti decât tine, crezând ca acestia sufera mai mult,
- te abtii de la placerea fizica, de teama ca vei fi considerata o femeie usoara, de exemplu
- nu îti realizezi o placere fizica, de teama ca vei fi considerat egoist.
Boli de care poate suferi: dureri de spate, senzaţii de greutate în umeri, probleme respiratorii, probleme la picioare (varice, entorse, fracturi), probleme cu ficatul, dureri de gât, angina, laringite, probleme cu glanda tiroidă, urticarie, funcţionare proastă a pancreasului, probleme cardiace, intervenţii chirurgicale.
Rana de umilire este pe cale să se vindece atunci când veţi avea timp să vă ascultaţi mai întâi propriile nevoi înainte de a spune da celorlalţi. Când veţi prelua mai puţine responsabilităţi şi vă veţi simţi mai liber. Când veţi fi capabili să vă exprimaţi cererile fără să vi se mai pară că sunteţi enervant şi că îi deranjaţi pe ceilalţi.
În spatele acestei măşti se află o fiinţă îndrăzneaţă, aventurieră, cu multe talente în diverse domenii, care îşi cunoaşte nevoile şi le respectă, care este sensibilă la nevoile altora; capabilă să respecte libertatea fiecăruia; mediator bun, conciliant, care reuşeşte să aducă la normal situaţiile dramatice; căreia îi place să se bucure şi îi face pe ceilalţi să se simtă în largul lor; care este de natură generoasă, altruistă, jovială; care are talent organizatoric şi ştie să recunoască talentele; senzuală, care ştie să se bucure în iubire; care este foarte demnă.
Rana de tradare
Rana de tradare este cea care te determina cel mai mult sa vrei sa îi controlezi pe ceilalti. Acestea sunt diferitele mijloace de control utilizate atunci când îti este teama ca vei fi tradat de catre cineva sau ca vei trada tu pe cineva Sa nu uiti ca ceea ce le faci celorlalti, îti faci de fapt tie însuti. Putem suferi de tradare de fiecare data când exista o încalcare a încrederii, o minciuna, o promisiune nerespectata, lasitate, o lipsa de responsabilitate.
În plus, toate aceste forme de control, în acest caz, se manifesta în relatia cu o persoana de sex opus.
Multe persoane care prezintă rana de trădare au suferit datorită faptului că părintele de sex opus nu şi-a respectat angajamentul conform aşteptărilor pe copilul le avea faţă de părintele ideal.
La nivelul comportamentului şi atitudinilor interioare, forţa este o caracteristică comună tuturor persoanelor care au o rană de trădare. Ele sunt foarte exigente cu ele însele şi vor să le demonstreze celorlalţi de ce sunt capabile. Îşi vor reproşa enorm dacă renunţă la un proiect, dacă nu au avut curajul de a merge până la capăt. Le este foarte greu să accepte laşitatea celorlalţi. Fac tot ce le stă în putinţă pentru a fi persoane responsabile, puternice, speciale şi importante.
Dintre cele cinci tipologii, aceasta persoana este cel care are cele mai multe aşteptări, deoarece îi place să prevadă totul şi astfel să controleze. El vrea ca totul să se petreacă exact aşa cum a prevăzut şi este plin de aşteptări faţă de viitor. Această atitudine îl împiedică să trăiască momentul prezent şi să se bucure de surprize.
Aşteptările faţă de ceilalţi au drept scop verificarea felului în care fac ceea ce au de făcut, dacă o fac bine sau nu, precum şi verificarea încrederii pe care o poate avea în ei. Este foarte abil în a ghici aşteptările celorlalţi. Deseori, spune sau face ceva în funcţie de aşteptările celuilalt, fără a avea neapărat intenţia de a face ceea ce a spus. Are o personalitate puternică. Îşi afirmă convingerile cu forţă şi se aşteaptă ca şi ceilalţi să adere la credinţele lui. Îşi formează foarte repede o părere despre cineva sau despre o situaţie şi este convins că are dreptate.
Caracteristici:
- vrei sa ai ultimul cuvânt de spus,
- minti,
- îl întrerupi pe celalalt înainte ca acesta sa termine ceea ce are de spus,
- pastrezi ranchiuna si nu mai vrei sa vorbesti cu celalalt,
- vorbesti tare, ocupând tot spatiul când vorbesti cu cineva,
- nu ai încredere în celalalt, deoarece îti este teama,
- faci totul pentru a fi recunoscut ca o persoana speciala, puternica, capabila,
- ai asteptari, fara sa fi existat vreo întelegere în prealabil,
- îti pierzi rabdarea deoarece celalalt nu se grabeste,
- te enervezi pentru ca lucrurile nu se desfasoara asa cum vrei tu,
- insisti ca celalalt sa fie de acord cu tine, sa adere la ideile tale,
- folosesti o forma de seductie pentru a-ti atinge scopurile,

- îl culpabilizezi pe celalalt pentru ca tu ai uitat ceva sau ai facut o greseala,
- îl supraveghezi pe celalalt pentru ca acesta sa-si îndeplineasca sarcinile asa cum vrei tu,
- îi ceri ceva celuilalt si nu ai încredere în el, te îndoiesti în sinea ta ca acesta poate sa faca acel lucru,
- refuzi sa îti iei un angajament fata de celalalt,
- nu îti asumi responsabilitatea, vrei ca celalalt sa îsi asume greseala sau neglijenta ta,
- îl ridiculizezi pe celalalt încercând sa îl schimbi,
- refuzi sistematic sfaturile celorlalti,
- cauti sa îl intimidezi pe celalalt,
te îmbufnezi pentru a-ti atinge scopurile, pentru a obtine ceea ce vrei,
- tipi sau îl ameninti pe celalalt,
- încerci sa îti impui felul tau de a face lucrurile,
- iei o decizie pentru celalalt, fara sa îi ceri parerea.
Bolile de care poate suferi o persoană din tipologia dominator sunt: agorafobia, dureri articulare (mai ales la nivelul genunchilor), boli care semnifică pierderea controlului asupra anumitor părţi ale corpului – hemoragii, impotenţă, etc., paralizie (dacă ajunge într-o situaţie de neputinţă totală), probleme la nivel digestiv (stomac, ficat), diverse tipuri de inflamaţii, herpes.
Rana de nedreptate
Voi încheia cu rana de nedreptate, care este traita de catre cei care sunt perfectionisti si care se acuza foarte usor. Urmatoarele mijloace de control sunt folosite fata de sine însusi si fata de persoanele de acelasi sex. Acestea sunt comportamentele pe care le ai atunci când îti este teama ca cineva va fi nedrept fata de tine sau ca tu vei fi nedrept (sau imperfect) fata de cineva sau fata de tine însuti.
O persoană care suferă de “rana de nedreptate” este o persoană care nu se simte apreciată la justa ei valoare, nu se simte respectată sau crede că nu primeşte ceea ce merită. Cineva poate, de asemenea, să sufere de rana de nedreptate şi când primeşte mai mult decât consideră că merită.
Copilul foarte mic, care s-a simţit respins dintr-un motiv sau altul, va încerca să nu mai fie respins, fiind cât mai aproape de perfecţiune. Copilul trăieşte această rană mai ales în relaţia cu părintele de acelaşi sex. După câţiva ani, în ciuda eforturilor lui de a fi perfect, nu se simte iubit şi consideră acest lucru ca fiind nedrept. În consecinţă, ia hotărârea de a se controla începând din acel moment şi de a deveni perfect, astfel încât nimeni să nu îl mai respingă vreodată. Astfel îşi blochează sentimentele, lucru care îl ajută să nu se mai simtă respins.
Dintre cele cinci caractere, aceasta persoana are cel mai des tendinţa de a-şi încrucişa braţele şi astfel îşi blochează energetic regiunea plexului solar. Când un rigid devine emoţionat, nu vrea să arate acest lucru, dar ne putem da seama după tonul vocii, care devine sec şi inflexibil. Când este întrebat ce mai face, va răspunde invariabil: foarte bine! Rigidul caută dreptatea şi justeţea cu orice preţ. Devenind un perfecţionist, caută mereu să fie corect. Pentru el este foarte greu să înţeleagă că, acţionând într-un mod perfect, conform propriilor criterii, poate fi în acelaşi timp nedrept.
Cel care suferă de nedreptate este mai înclinat să simtă invidie pentru cei care au mai mult decât el şi care, în opinia lui, nu merită. De asemenea, poate fi convins că ceilalţi îl invidiază când el are mai mult decât ei. Vrea să se asigure că este demn de ceea ce primeşte. Gelozia este trăită mai mult de către fiinţele din tipologia dependent sau dominator. Religia poate avea un efect mai mare asupra unui rigid decât asupra celor care prezintă celelalte răni. Binele şi răul, corect-incorect, sunt noţiuni importante pentru el. Aceste sunt şi principiile după care îşi ghidează viaţa.
Caracteristici:
- nu îti respecti limitele si ceri prea mult de la tine,
- te prefaci ca totul este bine, desi nu este asa,
- te justifici, deformând adeseori realitatea,
- refuzi sa primesti ajutor, crezând ca te vei descurca mai bine singur,
- nu vrei sa îti dezvalui sentimentele,
- îti refulezi lacrimile si îti ascunzi plânsul,
- îl judeci pe celalalt ca fiind prea sensibil,
- revizuiesti de mai multe ori ceea ce ai facut,
- începi de mai multe ori acelasi lucru,
- îl întrerupi pe celalalt, considerând ca ideile lui nu sunt corecte,
- vrei ca ceilalti sa îti spuna ca ceea ce faci tu este perfect,
- vrei sa ai o solutie rapida, imediata, la o anumita problema, înainte sa ai timpul necesar de a o analiza sau a gasi cauza acelei probleme,
- îl judeci sau îl acuzi pe celalalt ca a actionat nepotrivit,
- vrei sa ai dreptate, crezând ca tu detii raspunsul corect,
- devii furios, într-o situatie pe care o consideri nejustificata,
- te critici foarte sever, crezând ca astfel lucrurile se vor ameliora,
- te autodistrugi sau te subestimezi atunci când realizezi ceva,
- nu vrei sa primesti nimic din partea celuilalt, de teama ca vei ramâne dator acelei persoane,
- spui da, desi vrei sa spui nu, de teama sa nu fi nedrept, insensibil,
- te privezi de o placere, crezând ca nu o meriti,
- te fortezi sa zâmbesti sau sa râzi,
- nu vrei sa te opresti din munca, de teama ca vei fi considerat lenes,
- îti dai dreptate, desi de fapt tu vrei altceva si nu îti asculti inima,
- îl culpabilizezipe celalalt ca nu este responsabil,
- te abtii sa îti arati furia,
- nu îti acorzi dreptul ,de a fi fericit, daca cineva apropiat nu este fericit.
În cazul ultimelor doua rani este posibil sa fie mai dificil sa recunoastem comportamentele de control, deoarece ego-ul persoanelor dominante sau rigide este mai puternic. Este vorba despre doua tipuri de rani puternice, care determina reactii mai rapide si mai intense. Cu cât ego-ul nostru este mai puternic, cu atât puterea lui este mai mare în a ne face sa credem ceea ce vrea el, ca de exemplu, sa ne faca sa credem ca noi avem dreptate si nu ceilalti.
Bolile de care poate suferi o astfel de persoană: anchilozare, tensiuni musculare, epuizare fizica şi mentală, tendinite, artrite, bursite, torticolis, constipaţie, hemoroizi, crampe, probleme ale circulaţiei sângelui, varice, piele uscată, acnee, psoriazis, probleme hepatice, nervozitate, insomnie, probleme de vedere.
Rana de nedreptate este pe cale să fie vindecată dacă vă permiteţi să fiţi mai puţin perfecţionişti, să faceţi greşeli fără să fiţi furioşi sau critici. Dacă vă acordaţi dreptul de a vă arăta sensibilitatea, de a plânge în faţa celorlalţi fără să vă pierdeţi controlul şi fără să vă fie teamă de judecata celorlalţi.
În spatele rigidului se ascunde o persoană creativă, care are multă energie şi o mare capacitate de muncă. Această persoană este ordonată şi excelentă pentru o muncă ce necesită precizie; este atentă, foarte dotată pentru a se ocupa de detalii; are capacitatea de a simplifica, de a explica foarte clar când predă altora; este foarte sensibilă, ştie ce simt ceilalţi, verificându-şi propriile sentimente. Ştie ce trebuie să cunoască la momentul oportun. Găseşte persoana potrivită pentru o anumită sarcină şi cuvintele potrivite când are de comunicat ceva. Este plină de entuziasm, de viaţă, dinamică. Nu are nevoie de alţii pentru a se simţi bine. La fel ca şi fugarul, în caz de urgenţă ştie ce să facă şi face acel lucru singură. Reuşeşte să facă faţă situaţiilor dificile.

Niciodata nu am putut suferi generalizarea. Chiar daca, uneori, ea incearca sa fragmenteze in dorinta de a-si da dreptate, aratand parsiva ca nu e generalizare.
Astfel de lucruri, scrise si gandite asa, fac omul a aparea ca si cum e goblenizat cu ajutorul PHP-ului, MYSql sau Javascript. Ca si cum, orice ar face, el se va incadra la unul dintre “sortimente”.
Eu cred ca omul are un fel de aura de situatii care, conectate – o forma de arta! – dau un cu totul altceva decat “programat”. Tocmai asta e frumusetea omului, ca oricum ar fi programat, ranit sau nu, el nu ca se va abate, ci va improviza o situatie, intr-un anumit punct, cu totul si cu totul noua!
Ne va spune generalizarea, tratand-o ca pe un personaj: da, cu mici abateri de la mine, de la vrac, tu tot te incadrezi undeva. Si incepe sa croseteze un cadru general si pentru cadrul subiacent.
Dar nu generalizarile trag omul dupa ele, ci omul le trage pe ele, in dorinta catorva de a face stiinta din rani.

miercuri, 30 iunie 2010

Nivele de masuratori pentru fiintele de lumina

Marile entitati de Lumina si Ingerii ne masoara tot timpul evolutia noastra spirituala pentru a tine istoricul evolutiei noastre personale. Nu este un control! Ei sunt doar curiosi de evolutia noastra.
1. Nivelul de vibratie spirituala
Nivelul de vibratie 1 – 150 - este pentru Regnul animal.
Nivelul de vibratie 150 – 300 – sunt umani care NU merg pe o cale spirituala.
Nivelul de vibratie 300 – 500 – sunt umani care merg pe o cale spirituala dar care raman blocati si dogmatizati pe aceste cai si le este foarte greu sa renunte si sa accepte Noua Energie.
Nivelul de vibratie 500 – 700 – sunt umanii care cauta calea spirituala dar prin mai multe directii. Au mai multa cunoastere.
Nivelul de vibratie 700 – 1000 – sunt umanii care au stari de trezire si iluminare.
Peste Nivelul de vibratie 1000 sunt Invatatorii si Maestrii Spirituali.
Pe planeta acum sunt multi cu nivele de vibratie foarte mari care fac parte din mai multe familii spirituale. In Shaumbra se poate ajunge pana la 1530 cu 12 spirale in ADN sau 1777 cu 36 spirale in ADN.
2. Nivelul de stralucire (FIINTA STRALUCITOARE)
Marile Entitati de Lumina ne transmit in cartile lui Tobias (Cartea Incorporarii, Shoud 11) despre cum ne vad ei pe noi. Ei ne vad dupa stralucirea pe care o radiem in jurul nostru.
Scala stralucirii divine este de la nivelul 1 la nivelul 10.
Nivelul 1 este o fiinta umana de o stralucire foarte, foarte joasa, si foarte putina Energie Divina curge din acea persoana.
Nivelul de stralucire 10 este cel mai mare nivel de stralucire unde acesta curge afara, fara obstacole, neinhibat, curge deschis si pur, are cea mai mare forta de viata a energiei.
Multi functioneaza intre 3 si 5, ceea ce inseamna inca jos. Aceasta datorita limitarilor, controalelor si restrictiilor pe care si le impun ei insusi si sistemele de incredere pe care le au.
Multi Shaumbra radiaza la inceput intre 4 si 6. Stralucirea este mai mare si mai luminata, dar au inca multe sisteme de credinta limitate care ii tin inapoi. Dar la sfarsitul facultatii Shaumbra, ei pot ajunge pana la nivelul maxim de 10.
3. Nivelul de iubire
Este iubirea pe care o radiezi din inima ta, in jurul tau. Oamenii au in general intre 1 – 3 milimetrii. Pe parcursul evolutiei acesta creste ajungand pana la 3 metrii si chiar mai mult. Atunci toate voalurile dispar si esti ACASA. Este momentul reintoarcerii la Soarele Prezentei Noastre.
Tot din masuratori fac parte si urmatorele:
4. Daca esti in noua energie sau nu.
5. Daca esti in facultatea Shaumbra sau nu.
6. Cate sigilii (ehivalentul chakrelor) sunt dechise in Astral si in plan fizic.

Noua energie,simptome si cum ne putem ajuta

Noua energie si simtomele ei..
Noua Energie este un timp al transformarii majore pe Pamant, intrucat constiinta umanitatii ce evolueaza ne permite noua, literalmente, sa creem energie noua pentru prima oare in istoria omenirii.
Aceasta Noua Energie va evolua treptat viata ce noi o stim acum, inclusiv stiinta, sanatateam creativitatea, constiinta individuala si de grup, spiritualitatea, afacerile si tot ceea ce tine de constiinta umana si de obiceiuri.
In Noua Energie corpul se pregateste singur. Trece prin schimbari la un nivel adanc. Corpul nostru se schimba la nivelul spatiului dintre spatii, dupa aceea prin ADN, celule, tesuturi si organe. Prin ceea ce trecem acum este o ajustare biologica in asa fel ca voi sa puteti manui toate aceste Energii Noi .
Toate aceste schimbari in Noua Energie implica o balanta si o contopire a energiei masculine cu cea feminina, Feminin cu Masculin.
----------------------------------------------------------
Pana in anul 2000 Pamantul a fost in dimensiunea a 3-a, in vechea energie care este vibrationala (doua forte opuse actioneaza una impotriva celeilalte generand vibratii ceea ce permite lucrurilor sa existe).
In intervalul 2000 - 2007, Pamantul a trecut prin doua salturi cuantice. Primul salt cuantic s-a facut efectiv in anul 2004 cand Pamantul a trecut din dimensiunea a 3-a in dimensiunea a 4-a (aceasta a fost o dimensiune de tranzit).
Pe data de 18 septembrie 2007, Pamantul a facut al 2-lea salt cuantic, trecand in dimensiunea a 5-a (in stratul 5 de lumina sau Noua Energie).
Noua energie este expansionala, este nevoie de un singur element care se extinde si se contracta inauntru si in afara, in acelasi timp, si aduce totul in realitate.
In aceasta noua energie vibratiile sunt inalte, lumina este puternica iar oamenii de pe Pamant trebuie sa-si ridice nivelul de vibratie si nivelul de stralucire pentru a putea merge mai departe.
Foarte multi oameni traiesc in dualitate (inca in energia veche), in limitari, in controale si restrictii pe care si le impun. Din aceasta cauza ei nu pot evolua sau o fac foarte greu. Acest lucru este posibil datorita protectiei unui strat de energie ce inconjoara Pamantul pentru a permite oamenilor sa faca trecerea in numar cat mai mare si cat mai usor.
Acum timpul este foarte accelerat si sunt foarte multe transformari pe Pamant.

1. Corpul manifesta durere si suferinta, mai ales in zona cefei, a umerilor si a spatelui . Acesta este rezultatul schimbarilor intense ce apar la nivelul ADN-ului, pe masura ce “samanta Cristica” din interior se trezeste. Aceste dureri vor trece.
2. Sentimentul de profunda tristete interioara, fara nici un motiv aparent. Va eliberati trecutul (din aceasta viata si din celelalte) si acest lucru determina acest sentiment de tristete. Aceasta experienta este similara cu cea pe care o aveti atunci cind va mutati dintr-o casa in care ati trait foarte multi ani, in alta noua. Oricit de mult v-ati dori sa va mutati in casa noua, exista totusi o tristete legata de lasarea in urma a amintirilor, energiei si experientei acumulate in vechea casa. Tristetea va trece.
3. Plingeti fara nici un motiv aparent. Motivatia este similara cu cea de mai sus. Este bine si sanatos sa lasati lacrimile sa curga. Ajuta la eliberarea vechilor energii din interior. Si aceasta va trece.
4 . O schimbare brusca a locului de munca sau a carierei. Un simptom frecvent intalnit. Pe masura ce va schimbati, lucrurile din jurul vostru se schimba si ele. Nu va ingrijorati de gasirea unui loc de munca sau a unei cariere perfecte, in acest moment! Si aceasta va trece. Va aflati acum in tranzitie si poate ca veti schimba mai multe locuri de munca, pana cind va veti stabili la unul, care se va potrivi pasiunii voastre.
5 . Retragerea din relatiile cu familia. Sunteti conectati cu familia biologica prin intermediul vechii karme. Cand iesiti din ciclul karmic, legaturile din vechile relatii sunt eliberate. Aparent va indepartati de familie si prieteni. Si aceasta va trece. Dupa o perioada de timp, veti crea o noua relatie cu ei, daca va fi potrivit. Relatia se va baza pe noua energie, fara legaturile karmice.
6 . Tipare neobisnuite de somn. Este posibil sa va sculati in timpul multor nopti intre 2:00 si 4:00 AM . Multa activitate are loc in interiorul vostru si aceasta va determina sa va treziti, pentru “o pauza”. Nu va ingrijorati! Daca nu puteti adormi, sculati-va si faceti ceva, decit sa stati in pat si sa va ingrijorati de lucruri umane. Si aceasta va trece.
7 . Vise intense. Aceasta poate include vise despre batalii si razboaie, urmariri sau monstri. Pur si simplu, eliberati vechile energii din interior si aceste energii ale trecutului sunt simbolizate adesea, prin razboaie, fuga pentru a scapa sau fuga dintre oameni rai. Si aceasta va trece.
8 . Dezorientare fizica. Uneori, va simtiti foarte dezradacinati. Veti fi “provocat spatial” de sentimentul ca nu sunteti in stare sa fiti cu ambele picioare pe pamant sau ca va aflati intre doua lumi. Pe masura ce experimentati tranzitia catre noua energie, corpul s-ar putea sa ramana in urma. Petreceti mai mult timp in natura, pentru a ajuta la incorporarea noii energii, in interior. Si aceasta va trece.
9 . O “autoconversatie” marita. Va veti trezi vorbind cu voi-insiva, mai des. Dintr-o data veti realiza ca ati discutat cu voi-insiva, in ultimele 30 de minute. Apare un nou nivel de comunicare, care se instaleaza in interiorul fiintei voastre si autoconversatia este doar varful icebergului acelei comunicari. Conversatiile se vor inteti, si vor deveni mai fluide, mai coerente si introspective. Nu ati innebunit, ci doar sunteti Shaumbra, care sunteti in noua energie.
10 . Sentimente de singuratate chiar si in compania altora. S-ar putea sa va simtiti singuri si desprinsi de ceilalti. S-ar putea sa aveti dorinta sa fugiti de grupuri si multimi. Ca Shaumbra, voi mergeti pe o cale sacra si solitara. Pe masura ce sentimentul de singuratate va creaza anxietate, devine mai dificil sa aveti relatii cu ceilalti. Sentimentele de singuratate sunt de asemenea asociate cu faptul ca Ghizii vostri au plecat. Au fost cu voi in toate calatoriile voastre, pe parcursul tuturor vietilor. Este timpul ca ei sa se indeparteze, ca sa va umpleti spatiul cu propria divinitate. Si aceasta va trece. Golul din interior va fi umplut cu iubirea si energia propriei tale constiinte Christice.
11 . Lipsa pasiunii. S-ar putea sa va simtiti total lipsiti de pasiune, cu o foarte mica dorinta sau chiar fara dorinta de a face ceva. Este in regula, aceasta este o parte a procesului. Acordati-va timp ca sa nu faceti nimic! Nu va luptati cu asta, pentru ca si aceasta va trece. Este similar operatiunii de rebootare a calculatorului. Este nevoie sa fie deconectat un timp, pentru a instala noul si sofisticatul software, sau in acest caz noua energie a semantei Christice.
12 . Un dor profund, de a merge Acasa . Aceasta este, poate, cea mai dificila si provocatoare dintre conditii. S-ar putea sa experimentati o profunda si complesitoare dorinta de a parasi planeta si de a va reintoarce Acasa. Acesta nu este un sentiment de “sinucidere”. Nu este bazat pe furie sau frustrare. Nu vreti sa faceti un spectacol sau o drama din asta, pentru voi sau pentru altii. Este o parte tacuta a voastra, care isi doreste sa mearga Acasa. Cauza principala este foarte simpla. V-ati completat ciclul karmic. V-ati completat contractul pentru aceasta viata. Sunteti pregatiti sa incepeti o noua viata in timp ce inca sunteti in corpul fizic actual. In timpul acestui proces de tranzitie, aveti amintiri interioare despre cum este sa fiti pe partea cealalta. Sunteti pregatiti sa va inscrieti pentru o alta serie de indatoriri aici pe Pamint? Sunteti pregatiti sa va asumati provocarile intrarii in Noua Energie? Da, intradevar ati putea merge Acasa, chiar acum. Dar ajuns atat de departe si dupa multe, multe vieti anterioare, ar fi pacat sa plecati inainte de sfarsitul filmului. Si pe de alta parte, Spiritul are nevoie de voi aici, pentru a-i ajuta pe altii in tranzitia lor catre Noua Energie. Ei vor avea nevoie de un ghid uman, ca voi, care ati pornit in calatorie de la vechea energie, la noua energie. Calea pe care mergeti acum va ofera experienta care va face capabili sa deveniti un Invatator pentru Noul Om Divin. Oricat de intunecata si solitara poate fi calatoria voastra, uneori, reamintiti-va ca nu sunteti niciodata singuri.
Dreptul de autor 2001 il detine Geoffrey Hoppe, Golden, CO. Pregatit in colaborare cu Tobias, din Consiliul Crimson.Va rog, distribuiti-l gratuit, fara scopuri comerciale.

si acuma ce trebuie facut

1. Acceptarea - deschid o usa in inima mea si incep sa misc energia
In loc sa impingeti energia spre una dintre directii sau cealalta (bine - rau, pozitiv - negativ, manie - fericire), in loc sa luati parte la una dintre parti, in loc sa decideti si sa judecati ce este bine sau rau, daca voi ati putea sa va dati la o parte cu un pas si simplu sa observati si sa acceptati ce se intampla, atunci voi o sa incepeti sa intelegeti energia dinamica care va va conduce la intelegerea creatiei adevarate.
Accepta-te pe tine. Fii TU! Accepta iubirea neconditionata pentru tine. Respira adanc si accepta-te pe tine asa cum esti acum.
Odata cu acceptarea neconditionata a propriei tale fiinte incepe evolutia. Atunci incepe acceptarea totala a tuturor lucrurilor si fiintelor, asa cum sunt, fara sa schimbi nimic. Accepta TOTUL: razboi, saracie, bogatie, poluare, TOTUL. Aceasta acceptare te schimba.
2. Compasiunea
Ce este compasiunea? Este abilitatea de a-l vedea pe celalalt fara sa-l judecati si fara sa aveti dorinta de a comenta sau sa dati sfaturi, ci doar sa-l vedeti cu iubire si intelegere. Este abilitatea de a recunoaste ca ei au propria cale de viata, la fel ca si voi si sa nu interveniti in aceasta cale de viata si sa aveti iubire pentru ei – totala si neconditionata, fara judecati, frica, sau oricare alta emotie. Este putinta de a fi in prezentul lor fara ca Sinele sa vrea sa fuga deoarece nu-i place ceea ce vede.
3. Respiratia .... detalii
Respira adanc, profund si constient. Inspira viata acum.
Inspirati adanc in inauntrul fiintei voastre, simtind asta de la crestetul capului, trecand prin tot corpul, pana la degetele de la picioare. Inspirati adanc si dati voie la energia divina care locuieste in inauntrul vostru sa vina la suprafata. Dati voie la energia divina sa fie in fiecare celula. Dati voie sa fie in fiecare molecula, fiecare parte a corpului. Acest lucru pe care numiti divinitatea voastra, acest lucru pe care numiti Dumnezeul din Inauntrul vostru a fost tot timpul acolo, prieteni dragi. A fost tot timpul in sinea voastra, dar a asteptat momentul potrivit ca sa vina la suprafata. Si asa cum stiti, acum este timpul potrivit.
4. Increderea
Ai incredere totala in TINE! Elibereaza indoiala! Neincrederea in tine te face confuz.
Ai incredere ca drumul pe care esti acum este cel potrivit pentru tine.
5. Traieste in ACUM
Traieste in momentul de ACUM. Trecutul te omoara, te imbatraneste, viitorul te sufoca. Da-le drumul la ambele si traieste-ti viata in ACUM. In ACUM iti echilibrezi energiile. Incearca o saptamana sa nu-ti mai faci griji si planuri, liste… INCEARCA! Si vei vedea ca oricum toate se rezolva singure, de la SINE.
Respirati, simtiti si fiti in ACUM!
6. Simtirea – este diferita de emotii
Mintea noastra nu stie sa citeasca sau sa analizeze ce simtim in inima. Deschideti-va (permiteti) sa simtiti si veti fi mai constienti de cate sunt in jurul vostru.
RESPIRA ADANC, RELAXEAZA-TE SI ACORDATI PERMISIUNEA DE A SIMTI!
(poti simti o senzatie de caldura, presiune, furnicaturi, etc. dupa modul fiecaruia)
7. Expansiunea
Permiteti-va sa va extindeti. Respirati, simtiti, fiti in ACUM, si permiteti ca aura sau energia voastra sa se extinda in camera, in casa, in cartier, in oras, in judet, in tara , pe planeta. Respirati si permiteti ca energia voastra sa se extinda in tot Universul.
Aura voastra isi doreste sa se extinda. Permiteti-va, e un proces natural. Se cheltuie multa energie pentru a tine aura inchisa pe langa tine.
8. Sincronicitatea
Putem trai fara lupta, fara nevoi si totul vine catre noi. Imaginandu-ne ca deja traim in abundenta, sanatate, calauzire si energia tuturor acestora vin spre noi inaintre de a sti ca avem nevoie de ele.
Daca nu esti in ACUM energia a ceea ce iti doresti nu are cum sa te gaseasca.
Fiti pe Pamant sa traiti, sa va bucurati de viata, simtiti viata, radeti si plangeti cand vreti. Renuntati la reguli. Acceptati trezirea, treziti-va!

vindecare cu puterea mintii

Partea practica

Vindecare cu puterea mintii

Astazi vei invata cum sa utilizezi puterea mintii in folosul sanatatii.
Exista multe tipuri de practica in directia asta insa eu am ales sa-ti prezint o metoda simpla si practica pe care o folosesc si eu.
ATENTIE! Acest exercitiu se face DOAR in liniste totala, in locuri unde nu exista posibiliatea sa fii intrerupt( asadar telefonul si alte chestii inchise).
1. Asaza-te in pat pe spate cu mainile pe langa corp, apoi inchide ochii si ridica-i ca si cum ai vrea sa-ti privesti fruntea cu ochii inchisi.
2. Respira profund - si trage aerul „in burta”.
3. Relaxeaza-ti trupul repetand mental „Cu fiecare expiratie sunt din ce in ce mai relaxat”
4. Concentreaza-te pe fiecare parte a corpului separat: „fruntea imi este din ce in ce mai relaxata, sprancelene, obrajii, buzele, gatul, pieptul, bratele, palmele imi sunt din ce in ce mai relaxate… pana ajungi la degetul mic de la picioare.
5. Apoi numara descrescator de la 100 la 1 si VIZUALIZEAZA fiecare numar cum se indeparteaza incet.
Dă fiecarui numar o forma si o culoare, si imagineaza-ti-l cum se indeparteaza incet. Lasa cam 2 secunde intre numere.
*Nota: De-a lungul numaratoarei ti se va intampla sa uiti sa vizualizezi numerele sau sa-ti sara gandul si la alte lucruri. Fii atent de fiecare data cand patesti asa ceva(se va intampla de cateva ori) si directioneaza-ti atentia iar pe vizualizarea numaratoarei.
7. Cand ajungi la 1 repeta mental “sunt o persoana sanatoasa,tanara si echilibrata”.
8. In timp ce repeti imagineaza-ti un ecran mental ca la cinematograf, pe care apare intreg corpul tau. Vizualizeaza pe ecranul mental toate procesele prin care corpul tau se vindeca, intinereste si se echilibreaza si incearca sa SIMTI fiecare modficare pozitiva din corpul tau. SIMTE si bucuria/implinirea/entuziasmul unui om complet sanatos.
*Nu e nevoie sa stii anatomie, poti doar sa-ti imaginezi o raza de lumina care trece prin corpul tau si il vindeca, intinereste si echilibreaza…sau orice alta imagine care sugereaza vindecarea.
9. Apoi numara mental de la 1 la 5. Cand incepi spune:” Cand ajung cu numaratoarea la 5 ma simt complet treaz si cu programele de vindecare activate.” Cand esti la cifra 3 in numaratoare – mai repeta odata fraza de mai sus.
10. Cand ajungi la 5 vizulalizeaza imaginea cu tine sanataos , apoi misca-ti usor degetele de la maini si de la picioare si deschide ochii.
Bravo!
Tocmai ti-ai programat creiereul sa se ocupe de insanatosirea corpului.
Pentru a amplifica puterea de vindecare a creierului tau iti recomand sa iti acorzi in fiecare zi cate 15 minute in care sa faci MEDITATIE pentru sanatate.
——————————————————————————
2. Partea teoretica (sau ce se intampla de fapt?)brain storm Vindecare cu puterea mintii
Este demonstrat stiintific faptul ca ne putem inbunatati starea de sanatate folosindu-ne puterea mintii.
Creierul detine controlul absolut asupra organismului. El ne ajuta sa facem actiunile constiente, dar in acelasi timp coodoneaza si programele inconstiente(adica cele la care nu te gandesti in mod activ).
Adica pe de-o parte ne ajuta sa ne miscam constient, sa vorbim sau sa muncim constient, iar pe de alta parte regleaza cat acid gastic sa fie in stomac, regleaza componenta sangelui, regleaza cat de des sa bata inima, regleaza cati hormoni sa elibereze toate glandele… si asa mai departe.
Toate aceste actiuni inconstiente sunt coordonate cu mare precizie de catre creier.
Asadar creireul tau se ocupa 24 de ore pe zi de procesele inconstiente care au loc in corp pentru a-ti asigura starea optima pentru supravietuire.
Ca sa-ti dau un exemplu:
Poti sa simti acum tricoul pe care-l ai acum pe tine? Il simti?
Daca eu acum nu ti-as fi spus…ce crezi? Corpul tau ar fi simt ca are un tricou pe el?
Normal ca l-ar fi simtit, insa tu nu ai constentizat asta, pana nu ti-am spus eu.
Adica tu ai simtit tricoul tot timpul zilei, insa in mod inconstient, pana cand ti-am spus eu sa te gandesti la el si astfel te-am facut constient de el.
Pe acelasi model functioneaza TOATE procesele din organismul tau.De exemplu:
Stomacul produce acid gastric in mod inconstient, adica NU trebuie tu sa te gandesti “acum produc acid gastric”, ci creierul tau se ocupa de asta la automat.
Partea buna este ca toate programele inconstiente pot fi controlate si maipulate pozitiv odata ce devii constient de ele.
Insa pentru a le putea controla eficient e necesar sa intri in STARA ALFA
————————————-
Starea alfa
“Videcarea se petrece cel mai eficient in starea alfa.”
Ce este starea alfa?
Ca sa intelegi ce inseamna starea alfa trebuie sa-ti spun cateva lucruri despre creierul uman.
Creierul tau functioneaza pe baza unei cantitati foarte mici de curent electric asemenea unui computer.
Acest curent produce incontinuu pulsatii/vibratii la diferite frecvente(adica uneori pulseaza mai rar alteori mai des).
Cand frecventa este intre 12 si 16 Hz(pulsatii mai dese) atunci te afli in STAREA BETA. Acum, cand citesti aceste randuri te afli in starea BETA,la fel si cand muncesti sau vorbesti sau faci orice activitate constienta. Asadar starea beta este starea „normala” de peste zi. Simplu.
Insa cand adormi…
…creierul tau isi scade frecventa la 8-12 Hz sau frecventa ALFA(pulsatii mai rare).
Asadar cand atipesti, intri instantaneu si inconstient in starea ALFA.
Insa partea frumoasa e ca poti intra in starea alfa si cand esti constient si treaz.
Asadar daca iti poti reduce frecvenţele cerebrale la aceste nivele fara sa dormi, esti capabil sa intri intr-o starea alfa constienta. O stare situata undeva la granita dintre somn si veche.
Aceasta iti va permite sa controlezi şi să valorifici puterea creativa si vindecatoare a mintii.
Cum intri in starea alfa?
Simplu. In primii 5 pasi de la inceputul articolului.
Adica in timp ce faci numaratoarea de la 100 la 1. Acea numaratoare are rolul de a-ti scadea frecventa creireului de la beta la alfa.
Daca procedezi corect, ar trebui sa fii in starea alfa in momentul cand ajungi la 1.
Dupa ce ai intrat in starea alfa, comenzile pe care le dai creierului intra direct in subconstient, avand astfel o influenta puternica asupra programelor care ruleaza in subconstient.
Practic, de la acest nivel programezi direct softul care coordoneaza programele inconstiente,
Vindecarea propriu zisa.
In starea alfa te poti folosi de 2 unelte esentiale pentru vindecare: Afirmatiile si Vizualizarea.
In exercitiul de mai sus le-am folosit impreuna, insa ele pot fi folosite si separat.
A) Afirmatiile…
…sunt idei pozitive pe care trebuie sa le repeti mental în timpul starii alfa.
+ Afirmaţiile se fac MEREU la timpul prezent, ca şi cum acţiunea s-ar fi intamplat deja.
Dacă spui: vreau sa fiu sanatos , subconştientul tău va înţelege acest lucru ca pe o aşteptare a ta. Ceea ce vei primi este doar aşteptarea dorintei sanatos, si nu starea in sine. Ceea ce ar trebui să spui este: „Sunt un om sanatos ”. Subconştientul tau va înţelege acest lucru ca pe o realitate prezenta si va face ca această realitate să fie adevărată.
*IMPORTANT inlocuieşte „vreau” cu „am” sau “sunt”.
+ Evita cuvantul NU , afirmatiile trebuie sa fie intotdeuna pozitive.
De exemplu: in loc de „Vreau sa mai nu fiu bolnav” vei folosi „Sunt din ce in ce mai sanatos”
Sau in loc de „vreau sa nu ma mai ingras/slabesc” vei folosi „Greutatea mea optima este de 52kg” –observi timpul prezent si lipsa negatiei.
+ Fa afirmatiile hotarat, fara pic de indoiala !
Poti folosi orice afirmatie pozitiva ca de exemplu:
Corpul meu este din ce in ce mai sanatos
Inima mea functioneaza din ce in ce mai bine
Parul meu este din ce in ce mai des/puternic/sanatos.
Stomacul meu digera din ce in ce mai bine
Pielea mea este din ce in ce mai frumoasa/neteda/curata …
B) Vizualizarea …
…consta in formarea unor imagini mentale care descriu sanatatea, asa cum ti-o doresti.
1. Imagineaza-ti ca ai in fata ecran mental asemenea unui televizor imens pe care vei proiecta vizualizarea.
2. Pe acest ecran vizualizează starea actuală a corpului cu boala sau durerea inclusa. Nu foarte sofisticat, iti poti imagina durerea ca o pata neagra de exemplu.
3. Acum vizualizează cum dispare boala. Imagineaza-ti pata neagra cu dispare din ce in ce mai mult.(Nu conteaza daca folosesti pata neagra,sau tepi sau orice altceva. Esti liber sa reprezinti boala cum doresti. Trebuie doar să fii simbolic. Mintea ta intelege.)
4. SIMTE EMOTIILE asociate cu imaginea ! – foarte important
Cum te-ai simti daca ai fi mai sanatos/slab/gras/frumos
Simte acele emotii cum circula prin fiecare celula din corpul ta!
Simte bucuria,implinirea, entuziasmul, euforia,fericirea,eliberearea !
5. Foloseşte-ti cat mai multe simţuri pentru rezultate cat mai bune.
Simte parfumul sanatatii! Priveste-o ca o lumina stralucitoare ! Simte-o ca o mangaiere calda,ca o binecuvantare!
6. Incheie cu o imagine minunata!
Fa o poza cu imaginea cu tine asa cum iti doresti plus o afrimatie pozitica( Sunt sanatos si ma simt excelent) .
Note suplimentare
+ Aceasta tehnica poate fi in multe alte scoprui pe langa sanatate deoarece are si o latura spirituala! Poate fi folosita chiar pentru a atrage TOATE lucrurile pe care ti le doresti de la viata.De exemplu daca-ti doresti o masina, vei reprezenta pe ecranul mental o imagine cu tine la volanul acelei masini…sau pentru orice alt scop.
+ Este foarte important ca in timpul meditatiei sa nu te deranjeze nimeni si sa NU fie zgomot deloc in jur!
+ Exceptie face muzica meditativa.
+ Pentru rezultate bune recomand consecventa
In concluzie
Eu gasesc aceasta practica extraordinara deoarece este simpla, naturala si foarte eficienta.
Mai mult o gasesc si foarte placuta si relaxanta. Prefer sa stau seara 15-30 de minute sa meditez decat sa-mi irosesc timpul la aiurea la televizor.
Asadar…
… daca decizi sa integrezi meditatia intre obiceiurile tale zilnice vei avea numai de castigat. Iar daca te tii de ele si te decizi sa evoluezi in directia asta, vei descoperi multimea de comori ascunse ale meditatiei, care probabil iti vor schimba viziunea asupra unor lucruri pentru totdeauna(asa cum mi s-a intamplat mie).

marți, 29 iunie 2010

Daca tii acest regim asa cum e scris aici - si nu te costa nimic informatia care urmeaza - AI SA SLABESTI!

Daca tii acest regim asa cum e scris aici - si nu te costa nimic informatia care urmeaza - AI SA SLABESTI!

vinuri medicinale....

Plantele medicinale preparate sub forma de infuzie sau decoct în vin au eficienta mult mai mare decât în apa, fara sa fie însa confundate cu vinul de masa. Vinul trebuie sa fie de calitate si fara conservanti, daca se poate vin de casa., iar vasele în care se fierbe sa fie emailate sau din Jena. La preparare nu folositi ustensile de metal, iar lichidul obsinut, respective vinurile medicinale pastrati-le în sticle de culoare închisa, bine astupate , cu dop de pluta si tinute la rece.
Vin de tataneasa
Se pun 4 linguri de radacini uscate si zdrobite marunt în 500 ml de apa rece(nu de la chiuveta) si fierbeti acoperit 8 minute. Se ia vasul de pe foc si se lasa acoperit o ora. Se strecoara prin tifon si lichidul se amesteca cu 400 ml vin alb de casa si 4 linguri de miere de salcâm. Se pune în sticle de culoare închisa, pastrate la rece si se ia câte o lingura de 3-4 pe zi înainte de mâncare cu 30 de minute.
Se recomanda în bronsite cu expectoratie purulenta, traheobronsita, astm bronsic, pneumonie, tuse cu expectoratie abundenta.
Vin de aloe
Puneti într-un borcan de sticla de culoare închisa 200 ml suc de aloe, 250 g miere poliflora si 2 l de vin alb de casa. Amestecati cu o lingura de lemn. Lasati 5 zile totul la macerat si agitati borcanul de doua ori pe zi. Se filtreaza prin tifon si se pune în sticle de culoare închise tinute la rece, din care luati de 3-4 ori pe zi o lingura înainte de mâncare cu 30 de minute în ceai de flori de tei sau cimbrisor. Este indicat în astm, bronsic, gripa, constipatie, nevralgii, nevroze, reumatism, ulcer gastroduodenal. Cei care au hiperaciditate gastrica vor pune miere de salcâm în loc de miere poliflora. Acest preparat pe baza de aloe este mult mai eficient celor cu grupa de sânge A II.
Vin de portocale
Intr-un litru de vin alb se pune sucul unei portocale mai mari si 3-4 flori de musetel(sau plicuri), 2-3 cuisoare, 150 g zahar si 50 ml rachiu; se lasa la macerat 8-10 zile.
O alta reteta de obtinere a acestui vin este urmatoarea: se pune o portocala mai mare, taiata, într-un borcan si se adauga 150 g zahar, 1 baton de scortisoara si 10 cuisoare. Peste acestea se toarna 1 litru de vin alb si 50 ml rachiu si se lasa la macerat o luna de zile, agitând zilnic borcanul. Se filtreaza prin tifon si se pune în sticle mai mici . Se va folosi în maximum trei luni de la obtinere.
Vinul de portocale este indicat în dispepsie, lipsa poftei de mâncare, constipatie, tonic general, sânge îngrosat. Se consuma câte 50 ml de trei ori pe zi cu 30 de minute înainte de masa.
Vin prune uscate
Se ia cantitatea de 500 g prune uscate, care se spala bine, se pune într-un borcan, apoi se adauga 1 pliculet de vanilie, 200 g zahar, 1, 5 l vin rosu si 75 ml rachiu.
Se amesteca bine si se lasa la macerat o luna de zile; se filtreaza si se toarna în sticle.
Este indicat în constipatie, retentii de apa, lipsa poftei de mâncare, energizant, guta, reumatism.
Vin de vâsc
Puneti într-un borcan 6 linguri de vâsc macinat cu râsnita de cafea în 1,5 l de vin de casa si lasati la macerat 8-10 zile. Agitati zilnic borcanul. La sfârsitul perioadei de macarare, strecurati continutul prin tifon si depozitati lichidul în sticle de culoare închisa. Se pastreaza la rece.
Se consuma de 3 ori pe zi, 1-2 lingurite în 50 ml apa înainte de masa cu 30 minute.
Are rezultate în tuse de diferite cause, dezintoxicant, hipertensiune arteriala, slabirea imunitatii, arterioscleroza.
Vin de patrunjel
Se iau 2 legaturi de patrunjel care se toaca marunt, peste care se pune 1, 5 l vin alb si doua lingurite de otet de vin. Se pune vasul la fiert si se lasa 8-10 minute la foc slab, apoi se adauga 500 g miere când lichidul este caldut;se amesteca bine, se filtreaza si se toarna în sticle mici, depozitându-se la rece.
Are efecte în bronsita, stari de astenie, icter, retentii de lichide în organism, boli însotite de febra.
Se consuma câte o lingurita de trei ori pe zi cu jumatate de ora înainte de masa, fara a se depasi doza.
Vin de ienupar
Intr-un litru de vin alb sau rosu de casa se pun 30 de boabe de ienupar si 10 g frunze tocate si se lasa la macerat 8-10 zile, agitând sticla în fiecare zi. Se strecoara prin tifon si se pune în sticla.
Se bea câte un paharel dupa masa de trei ori pe zi, îndulcindu-se, daca este nevoie.
Stimuleaza organismul, functiile digestive si urinare, activeaza transpiratia, ajutând la eliminarea toxinelor din organism.

alte remedii pentru raceli

Cu totii racim la un moment dat, dar daca apelam la mici trucuri, putem micsora durata si gravitatea bolii prin modul în care ne îngrijim organismul.

Oricât de pregatit ai fi si oricât de bine îmbracat, odata iesit din casa va trebui sa „dai nasul” cu aerul rece al acestei ierni simandicoase. Ce aduce nou sezonul ? Pai ce altceva, decât noi tulpine, noi virusi… Si, daca te-ai pricopsit cu ceva” trendy”, stii ce sa faci?
In caz ca nu, iata recomadarile noastre:

Raceala
Prepara aceasta reteta zilnic. Seara, taie o ceapa în felii subtiri, dupa care pune feliile înr-un bol cu miere. A doua zi,extragi feliile de ceapa(pe care nu le manaci) si iei câte o lingura miere de 3-4 ori pe zi.
Bea zilnic opt cani de apa sau 3-4 cani de ceai verde.
Clateste-ti gura cu apa sarata(o lingurita de sare la 250 ml de apa) sau tine în gura o maslina sarata atunci când iesi în aerul rece.
‘’Afuma’’ interiorul cu o compozitie formata din 50 otet de orez si 50 ml de apa, pentru fiecare 10 m2 din casa ; pune compozitia într-un vas si asezati-l pe acesta pe o soba sau calorifer. Vaporii vor ‘’afuma’’ benefic pentru organism aerul din jur.
Ia un catel de usturoi, piseaza-l si pune-l într-o oala împreuna cu o cana de lapte fierbinte. Amesteca si lasa la infuzat vreme de 15 minute. Filtreaza apoi laptele (printr-un tifon) si bea din aceasta compozitie de trei ori pe zi. Reteta este buna si în caz de gripa.


Astmul
Expiratia este dificila, din cauza spasmului musculaturii bronhiilor, accesul de astm durând uneori câteva minute, alteori – ore, iar în formele grave – zile întregi. Bolnavul încearca sa scuipe, tuseste, dar abia poate elimina putina secretie vâscoasa.
Cauza astmului bronsic este o hipersensibilitate la o substanta oarecare, dar si sistemul neurovegetativ, infectiile si bacteriile au un rol determinant în evolutia acestei afectiuni.
Prin durata cronica, astmul bronsic poate duce la emfizem pulmonar si la insuficienta cardiaca. Astmul cardiac este caracterizat prin dispnee (respiratie dificila) ce apare sub forma de accese, de obicei în timpul somnului, asociate cu tuse, urmate de expectoratia unei mici cantitati de sputa lichida sero-spumoasa, roza. In peste 50% din cazuri, crizele pot fi provocate de frig, umezeala si ceata.

Consuma o lingura de ulei de floarea-soarelui sau ulei de porumb înainte de culcare. Vei respira mai usor în timpul noptii.

Pune întru-un vas apa, adauga frunze de aloe si fierbe totul la foc mediu. Când incep sa se produca aburii, acopera-ti capul cu un prosop si inhaleaza. Vei respira mai usor, dupa aceea.

Sucul de afine este excelent în tratarea crizelor de astm, asta deoarece contine in compozitia lui un ingredient care ajuta la dilatarea bronhiilor. Sucul se obtine foarte simplu : stoarce/piseaza bine afinele, dupa care pune-le într-un recipient de sticla, daca se poate închis ermetic si pastreaza-l în frigider. In timpul unei crize de astm, adauga 3 lingurite din acest suc la cana cu apa fierbinte. Se consuma cât este cald.
Roaga pe cineva sa te maseze zilnic de-a lungul coloanei vertebrale, dinpre ceafa spre zona lombara sau apeleaza la serviciile unui maseur profesionist.

Bronsita
Apare ca o inflamare a mucoasei bronsice si a straturilor de sub ea, cauzata de microbi care, în anumite conditii, frig, aapa rece, pot prolifera. Daca inflamatia a patruns mai în profunzime, pâna la teaca elastica, afectând tesutul pulmonar cu expectoratie muco-purulenta si fetid[, avem de-a face cu o bronsita cronica.
Sirop – 1 lingurita, de 2-3 ori pe zi, între mese, din muguri de pin, 1-2 saptamâni. Se poate înlocui cu 5-10 picaturi de ulei de muguri de pin, în putina apa calda.
Se recomanda masaj sistematic al talpilor picioarelor.


Gripa
Se caracterizeaza a fi o infectie cu diversi virusi ; debuteza brusc, cu dureri musculare, febra mare, frisoane, dureri de cap, ochi rosii, tuse uscata, inflamatia cailor respiratorii. Trebuie evitate afumaturile, conservele, brânzeturile fermentate, condimentele iuti, mazarea si fasolea uscata, cafeua, alcoolul. Zilnic, se va consuma hrean, ceapa, patrunjel, ridichi, lamâi, grepfruit, mere, precum si 2-3 catei de usturoi, de 2-3 pe zi, între mese. Se vor face inhalatii cu ulei de pin, iar seara se pot pune, atunci când este cazul, cataplasme calde, cu argila, pe piept si gât.

Guturaiul
Este o inflamatie acuta a mucoasei nazale, cu nas infundat sau scurgere de lichid, stranut, dureri de cap, de ochi, cauzate de raceala, putând constitui debutul gripei.
Se va adminitra intern, 12-picaturi de ulei de cimbru, de 3-6 ori pe zi, indulcit cu o lingurita de miere. Acest ulei are o actiune antiastmatica puternica, fiind un bronhodilatator si expectorant redutabil. Este un remediu stimulant, producând o usoara încalzire a întregului corp, marind rezistenta la frig. Extern, se va face un masaj pe torace, ceafa si gât dintr-un amestec de ulei de cimbru si ulei de menta.
Prin efectul sau puternic antispasmodic, captalanul este recomandat in afectiunile însotite de tuse. Se administreaza sub forma de macerat la rece, astfel : se lasa timp de 8 ore doua lingurite din pulbere de captalan la macerat într-o cana cu apa ; dupa macerare, se strecoara si se bea maceratul pe stomacul gol, 2-3 cani pe zi. Amelioreaza rapid afectiunile respiratorii.

duminică, 27 iunie 2010

Sfaturi Osho

Mediteaza si apoi totul, inclusiv hrana ta, se va schimba - Osho
Mancarea nu te face spiritual, insa daca esti spiritual, obiceiurile culinare ti se vor schimba. Nu conteaza ce mananci. Poti sa fii vegetarian, insa de o cruzime extrema si violent ; poti sa nu fii vegetarian, insa sa fii placut si iubitor. Ce mananci nu face aici diferenta.
In India, sunt comunitati care au fost dintotdeauna vegetariene. Jainistii au trait numai cu hrana vegetariana, multi brahmani au mancat numai mancare vegetariana, nu sunt violenti insa nu sunt nici spirituali. Jainistii sunt cea mai materialista comunitate din India, cea mai atrasa de posesiuni, de acumulare; de-asta au devenit si cei mai bogati. Ei sunt evreii Indiei.
O comunitate non-vegetariana din Occident nu este cu nimic diferita de aceste comunitati vegetariene din India – dimpotriva! Trebuie amintit un lucru foarte important: daca esti violent si vegetarian, atunci violenta ta va gasi alte cai pentru a se exprima. Este ceva natural, pentru ca daca mananci mancare non-vegetariana, acest lucru iti elibereaza violenta.
Asadar, daca cunoasteti vre-un vanator, probabil ca ati realizat ca sunt cei mai iubitori oameni. Intreaga lor violenta este eliberata prin vanatoare; sunt foarte prietenosi, foarte iubitori. Dar un om de afaceri vegetarian nu va avea nici o cale pentru a-si elibera violenta, care devine o cautare pentru bogatie si putere ; se concentreaza pe aceste doua lucruri.
Dar se intampla si invers – i s-a intamplat lui Mahavira. Mahavira Provenea dintr-o familie de razboinici, era un “kshatriya” , violenta era ceva obisnuit pentru el. Insa un efort de meditatie profund si o tacere de 12 ani l-a schimbat interior. Cand s-a schimbat esenta, s-a schimbat si expresia ; cand s-a schimbat interiorul, s-a schimbat si caracterul. Dar schimbarea caracterului nu a fost punctul de pornire, ci o consecinta. Asadar va spun: daca deveniti mai meditativi, veti deveni apoi si vegetarian, de la sine. Nu trebuie sa va preocupe asta. Si daca aceasta se intampla, adica din meditatie sa vina preocuparea pentru hrana vegetariana, atunci e bine; ea nu trebuie sa vina prin minte. Dar daca iti spui, gandesti, iti argumentezi ca mancarea vegetariana e buna, ca te va ajuta spiritual, asta nu iti va fi de nici un folos. Imbracamintea ta, mancarea pe care o mananci, modul tau de viata, stilul personal – totul se va schimba. Dar schimbarea asta nu este o cauza; ea este in tine; tot restul vine dupa aceea.
Daca vei medita suficient de mult si de profund, iti va fi imposibil sa ranesti o fiinta pentru a-ti asigura hrana; va fi imposibil. Nu e o problema de argumentare, sau ca ar scrie undeva, sau ca ar spune cineva asta, nu e o problema de calcul, ca daca mananci mancare vegetariana vei deveni spiritual ; este ceva care se petrece de la sine. Nu este un truc, pur si simplu chiar devii spiritual. Pare atat de absurd! E atat de absurd sa omori pasari si animale doar pentru mancare, incat vei renunta la asta automat. Felul in care te imbraci se va schimba; treptat, iti vor placea haine din ce in ce mai lejere. Cu cat mai relaxat vei fi interior – cu atat hainele iti vor fi mai lejere. In mod automat, spun ; nu va fi o decizie pe care o vei lua in sensul asta. Treptat, pe masura ce vei continua sa porti haine stramte te vei simti inconfortabil, deoarece hainele stramte apartin unei minti tensionate, pe cand hainele lejere apartin unei minti relaxate
Dar schimbarea interioara este primul lucru care se petrece; tot restul este o consecinta. Daca schimbi ordinea, vei pierde; apoi vei deveni dependent de mancare. Asa sunt oamenii acum.
Odata, a venit la mine un om. Era aplecat, slab si palid, de parca ar fi putut sa moara in orice moment, si a spus: “Vreau sa traiesc numai cu apa.” De ce ? – “pentru ca,” a spus el, “orice altceva este un obstacol in calea spiritualitatii. Acum vreau sa traiesc numai cu apa.”
Omul asta va muri. Au fost cativa oameni care au trait numai cu apa, insa lucrul asta a venit natural, nu a fost ceva “practicat”, experimentat. Ei au fost niste ciudati, niste accidente ; masinaria si chimia corpului lor lucreaza intr-un mod diferit. S-a intamplat, e adevarat – un om poate sa spravietuiasca cu apa, dar nimeni nu poate experimenta acest lucru. Un om poate sa supravietuiasca numai cu aer, dar nimeni nu poate doar sa « practice » asta. Intr-o zi, poate ca stiinta va descoperi schimbarea chimica ce face posibil acest lucru, si atunci fiecare va putea. Stiinta iti poate schimba chimia organismului, si vei putea supravietui numai cu aer. Este posibil, insa lucrul asta nu poate fi “practicat”. Tot efortul e fara sens si toata suferinta – nenecesara. Cu toate astea, sunt si oameni nebuni care incearca lucruri de felul asta, insa asta nu se intamplat niciodata daca depui effort.
A fost odata o femeie in Bengal – a trait 40 de ani fara mancare, insa lucrul asta pur si simplu s-a intamplat. Sotul ii murise si ea nu a putut manca timp de cateva zile – de tristete, de suparare, nu a putut manca. Si dintr-o data a realizat ca, daca nu manca, se simtea mai bine ca niciodata. Apoi si-a dat seama ca, in trecut, de cate ori manca se simtea rau, si dintr-odata a devenit mai sanatoasa decat fusese vreodata. Apoi a trait inca 40 de ani fara sa manance nimic ; aerul ii era singura hrana. Si au fost mai multe cazuri din astea.
A fost odata o femeie in Europa – a trait 30 de ani fara sa manance. A devenit o sfanta, deoarece crestinii au considerat asta un miracol. Au examinat-o cu toate instrumentele stiintifice sa vada ce se intamplase, insa nu au reusit sa descopere nimic; atunci a parut un miracol. Dar nu a fost miracol.
Yoga spune ca exista o posibilitate ca organismul sa se schimbe, “chimia: organismului sa se modifice. Acum faci lucrul asta printr-un canal, printr-un intermediar. Nu poti “consuma” razele soarelui in mod direct, deoarece chimia organismului tau nu este intr-o stare care sa permita asta; mecanismul nu e facut pentru a absolrbi razele soarelui in mod direct. Deci mai intai fructul absoarbe razele soarelui, iar mai apoi se transforma in vitamina C in fruct; apoi mananci fructul, iar apoi vitamina C ajunge in corpul tau. Fructul este doar un intermediar; el lucreaza ca un “agent” care absoarbe razele soarelui si apoi le da corpului tau. Tu le poti absorbi numai prin fruct, nu direct. Dar daca fructul le poate absorbi in mod direct, de ce n-ai putea si tu
Asadar, intr-o buna zi va aparea o descoperire stiintifica care va arata ca anumite schimbari ale corpului te vor ajuta sa abrobi razele soarelui in mod direct. In momentul acela, fructele nu vor mai fi necesare. In viitor – si nu ma gandesc foarte departe, ci in urmatorii 50 de ani – stiinta va trebui sa descopere asta. Trebuie sa descopere asta, caci altfel umanitatea va muri, pentru ca mancarea nu va mai fi suficienta. Controlul nasterilor nu va mai fi de ajutor, nimic nu va mai fi de ajutor; populatia creste si creste. Trebuie sa se gaseasca o modalitate prin care sa se renunte la mancare si absorbtia rezelor cosmice sa fie posibila. S-a intamplat in anumite cazuri, dar a fost o intamplare. Daca I se poate intampla unui om, atunci se poate intampla oricarui om – dar nu intamplator, ci ca o schimbare stiintifica.
Nu incercati insa astfel de lucruri, ele nu sunt spirituale. Chiar daca tu consumi razele de soare in mod direct, nu e nimic spiritual aici. Ce e spiritual? Crezi ca daca renunti la intermediul fructului devii spiritual? Chiar daca traiesti numai cu apa, nu e nimic spiritual in asta.
Nu conteaza ce mananci; ceea ce ESTI este un fenomen cu totul diferit. Si cand asta se schimba, totul ce schimba. Insa schimbarea asta nu va veni din minte, ci din interiorul tau cel mai profund. Apoi lucrurile se vor schimba automat. Sexul va disparea incetul cu incetul. Nu spun sa fii un brahmachari, un celibatar. Asta e o prostie, pentru ca daca te straduiesti sa devii celibatar, atunci mintea ta va deveni din ce in ce mai sexuala si astfel va fi urata si murdara; te vei gandi numai la sex. Nu e bine asa ; vei innebuni. Freud spune ca 90% dintre oameni innebunesc pentru ca si-au reprimat sexualitatea.

Eu nu spun sa-ti schimbi obiceiurile sexuale sau pe cele alimentare; eu iti spun sa te schimbi pe tine, si apoi toate celelalte lucruri se vor schimba. De ce e nevoie de atata sex? – pentru ca esti tensionat, si sexul devine un mod de detensionare. Tensiunile tale sunt eliberate prin sex – te simti relaxat, poti sa dormi. Daca il reprimi, vei ramane tensionat. Daca reprimi sexul – singura eliberare, singura posibilitate de eliberare – ce se va intampla? Vei innebuni. Unde iti vei elibera atunci tensiunile?

Consumi mancare; mancarea e ceruta de organism,iar acesta respinge numai lucrurile care nu ii sunt necesare. Orice mananci, este intr- un fel, cerut de organism. Daca mananci hrana de origine animala, daca mananci mancare non-vegetariana, mintea ta, corpul tau, tu cu totul esti violent. Si e nevoie de asta. Nu schimba asta, pentru ca altfel violenta ta va trebui sa isi gaseasca alt canal.
Schimba-te si hrana ta se va schimba, modul in care te imbraci se va schimba, activitatea ta sexuala se va schimba. Insa schimbarea trebuie sa vina din interior, nu de la periferie. Si toata “turbulenta” este la periferie; in adancuri nu este agitatie. Esti ca marea ; du-te si priveste marea. Toata agitatia, tot zgomotul valurilor sunt doar la suprafata; pe masura ce cobori in adancuri, este din ce in ce mai mult calm. In adancul cel mai adanc al marii, nu este agitatie, nu este nici macar un singur val.
Mai intai, du-te adanc in marea ta pentru a obtine o cristalizare calma, pentru a ajunge la punctul unde nu ajunge nici o tulburare. Ramai acolo. De acolo vin toate schimbarile, toate transformarile. Odata ce ai ajuns acolo, ai devenit maestru. Acum tot ce nu este necesar poate fi aruncat, fara nici un fel de lupta sau straduinta.
Ori de cate ori renunti la ceva prin lupta, de fapt nu renunti. Poti sa renunti la fumat prin lupta, si apoi vei incepe sa faci altceva in loc, pentru a inlocui fumatul. Poti sa incepi sa mesteci guma, e acelasi lucru, nu e nici o diferenta. Asta inseamna ca ai nevoie sa faci ceva cu gura – fumat, mestecat, orice. Cand gura ta lucreaza, te simti bine, pentru ca tensiunile din gura sunt eliberate. Asadar, de cate ori un om se simte tensionat, incepe sa fumeze. De ce oare prin fumat sau mestecat guma sau tutun se elibereaza tensiunile?
Uita-te la un copil mic. De cate ori se simte tensionat, isi baga mainile in gura, va incepe sa-si “mestece” mana. Asta este un substitut pentru fumat. Si de ce se simte bine cu degetul in gura? De ce copilul se simte bine si adoarme? Asta este strategia majoritatii copiilor de cate ori nu au somn, isi baga degetul in gura, se simt bine si adorm. De ce? – pentru ca degetul devine un substitut al sanului mamei. Mancarea este relaxanta. Nu poti sa mergi la culcare cu stomacul gol, e greu sa adormi asa. Cand stomacul e plin te simti adormit, corpul are nevoie de odihna. Asadar, de cate ori copilul ia sanul mamei in gura, laptele curge, are caldura si iubire. Copilul este relaxat, nu se mai ingrijoreaza de nimic; tensiunile s-au relaxat. Degetul este doar un inlocuitor al sanului; nu ii da lapte, este un inlocuitor fals, insa ofera o senzatie asemanatoare.
Cand copilul creste, daca isi suge degetul in public vei crede ca e prostut, asa ca ia o tigara. Sa fumezi o tigara nu e o prostie, e un lucru acceptat. Este un inlocuitor al degetului, insa mult mai daunatoare. Mai bine iti fumezi degetul! Fumeaza pana mori; nu e daunator, e mai bine. Nu e nici un rau, insa atunci oamenii vor crede ca esti copilaros, juvenil; oamenii vor crede ca esti prost. Ce faci? Insa acolo exista o nevoie care trebuie satisfacuta prin ceva.
Si In tarile in care hranirea copiilor la san este oprita, se va fuma mai mult. De-asta in Occident se fumeaza mai mult decat in Orient – pentru ca nici o mama nu e pregatita sa dea san copilului, pentru ca forma s-a pierdut. In Occident, incidenta fumatului e din ce in ce mai mare; chiar si copiii fumeaza.
Am auzit odata o mama spunandu-i copilului ei: “Nu vreau sa aflu de la vecini ca ai inceput sa fumezi. Fii sincer si, atunci cand te vei apuca de fumat, te rog sa-mi spui.”
Copilul raspunde: “Fii fara grija, mama, deja m-am lasat. De 1 an de zile m-am lasat de fumat. E deja un an, asa ca nu-ti face griji.”
Copiii fumeaza si mamele nu stiu despre asta, asta se intampla pentru ca hranitul copiilor la san s-a oprit. In toate societatile primitive, un copil de 7, 8, 9 ani va continua sa suga. E o satisfactie foarte mare in asta, si fumatul nu va mai fi necesar. De-asta in societatile primitive barbatii nu sunt asa de interesati de sanii femeilor. Au avut destul – nu mai e nevoie! Femeile merg fara sa-si mai acopere sanii; nu se pune problema ca cineva sa le atace. Nu se uita nimenii la sanii lor.
Daca ai fi primit san timp de 10 ani la rand, te-ai fi saturat si te-ai fi plictisit; ai spune, “Gata, stop!” dar fiecare copil a incetat sa mai primeasca san inainte de vreme, si asta a lasat o rana. Asa incat toate tarile civilizate sunt obsedate de sani. Chiar si un batran pe moarte este Obsedat de sani, cauta sani. Asta pare o nebunie – si este. Dar cauza principala este aici: copiii trebuie sa primeasca san; altfel, vor ramane dependenti de asta, toata viata vor cauta lucrul asta. Nu te poti lasa brusc de fumat oentru ca fumatul e legat de multe alte lucruri si are si alte implicatii. Esti tensionat, si daca renunti la fumat vei incepe sa faci altceva si acel altceva poate fi chiar mai daunator.
Nu fugi de probleme, rezolva-le ! Problema este ca esti tensionat, deci scopul ar trebui sa fie sa te detensionezi, si nu daca sa fumezi sau sa nu fumezi. Mediteaza. Relaxeaza-ti tensiunile si te preocupa de nimic. Ingaduie catharsis-ului sa se intample. Cand nu esti tensionat, lucrurile astea vor deveni absurde, prostesti, si vor disparea. Ceea ce mananci se va schimba, modul tau de viata se va schimba.
Dar eu insist asupra ta. Caracterul e secundar, comportamentul e secundar ; sinele tau estential este principal. Nu acorda prea multa atentie lucrurilor pe care faci, acorda multa atentie catre ceea ce esti. Fiinta ta trebuie sa devina centrul preocuparilor, actiunea va veni de la sine. Cand fiinta se schimba, actiunea o va urma.

Osho.