Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

marți, 30 martie 2010

Eneagrama=harta sufletului

Eneagrama este cel mai nou sistem psihologic de “depistare” si descriere a personalitatii. Este o harta cu 9 puncte forte ce corespund celor 9 tipuri de personalitate. Avand radacinile in cunoasterea esoterica milenara a Orientului si rigoarea stiintifica a Occidentului, acest sistem ne reveleaza foarte precis felul in care percepem lumea si de ce o percepem asa.
Eneagrama ne arata si relatiile care se stabilesc intre toate cele 9 tipuri de personalitate si felul in care suntem cu totii conectati. Ne ajuta sa ne dam seama care sunt punctele noastre forte, dar si care sunt punctele noastre vulnerabile, de umbra, cu care nu prea ne place sa ne confruntam.
Incepe cu un simbol care seamana cu o stea cu noua colturi asezata intr-un cerc. Simbolul identifica noua tipuri de personalitate – noua moduri de a exista. Fiecare tip este diferit, avand asociate alte parti de “geniu” si intuneric. Iar adevarul interesant este ca si tu esti unul dintre cele noua tipuri.
Pe scurt, vom descrie aceste noua tipuri de existenta. In aceasta galerie de portrete, vei descoperi pe oricine care a trait vreodata – in trecut, prezent si viitor.
PERFECTIONISTUL
Slogan: Lumea este imperfecta. Vreau sa o schimb!
Dorinta de baza: sa fie corect
Frica de baza: sa fie condamnat
Exista o logica conform careia acesti oameni care au fost fetite si baieti buni, au invatat sa se poarte cum trebuie. Si fiindca dorintele lor naturale le-au fost reprimate cand au fost mici, acum rareori se intreaba ce-si doresc de la viata. In schimb, se concentreaza pe ceea ce percep ei ca trebuie sa faca.
Lor le este familiar sentimentul de culpabilitate, deoarece in interiorul lor se afla un critic foarte sever. Criticul acesta rareori le da pace. Le spune adesea ce anume ar fi putut face mai bine, dar rareori le spune ce anume au facut bine.
Acestor oameni le este greu sa nu transmita si altora atitudinea critica, devenind mai degraba un fel de judecatori ai celor din jur. Cuvantul TREBUIE este foarte semnificativ pentru ei. Ei stiu foarte bine cum trebuie facute lucrurile si au tendinta de a dori ca ceilalti sa actioneze in consecinta.
Furia este considerata o emotie negativa de acesti oameni, deci nu doresc sa o exprime. Ei nu reactioneaza bine la furie, a lor sau a altora. In interior, se straduiesc sa o ascunda de ceilalti.
Cand sunt intrebati daca sunt furiosi, probabil vor spune ca nu. Daca se infurie, se simt rau dupa aceea, pana cand reusesc sa depaseasca situatia analizand-o.
Sunt foarte preocupati de ceea ce cred ceilalti despre ei, fiind foarte dornici sa faca ceea ce este bine si isi fac griji despre asta. Pot avea si resentimente persistente legate de faptul ca altii nu fac ceea ce trebuie.
Calea spirituala: Redescoperirea cu placere a identitatii lor se produce pentru acesti oameni cand viata lor interioara clocotitoare si viata lor exterioara activa se unesc in mod armonios catre impacarea cu propria persoana, o situatie in care nimeni nu te mai condamna. Ei se simt foarte stapani de ei si nu stiu nimic altceva decat propria valoare.
Energia si claritatea lor ii face sa fie mari reformatori pe diferitele cai ale vietii. Integritatea si pasiunea pentru adevar ii fac sa devina o sursa de inspiratie si pentru ceilalti. Dar pentru a fi liberi, trebuie sa lase in urma culpabilitatea si rusinea, sa invete sa vada si dulcea perfectiune in toate lucrurile din jur – chiar si in ei insisi. La cel mai sanatos nivel, aceste persoane ajung sa fie intelepti, realisti, cu discernamant, nobili, foarte morali.
ALTRUISTUL
Slogan favorit: Oamenii au nevoie de ajutorul meu. Sunt necesar.
Dorinta de baza: sa fie iubit
Frica de baza: sa nu fie iubit
Despre acesti oameni se crede ca sunt ocrotitorii vietii. Le place sa fie in contact cu altii, sa-i ajute pe ceilalti, iar unora li se pare ca sunt sfinti – atat sunt de ocupati sa-i salveze pe toti oamenii.
Fiindca isi gasesc identitatea in principiu prin ajutorul pe care il dau altora, ei sunt mereu in explorari exterioare, indreptati catre oameni, avand o energie remarcabila. Insa li se pare greu sa gaseasca valoarea in ei insisi.
Le este greu sa se confrunte cu nevoile lor. Poate ca au fost cand erau mici ajutoarele parintilor. Poate ca au crezut ca le obtin binecuvantarea prin ajutorul pe care il dadeau, iar ca adulti, au nevoie si cauta inca aprobarea altora. Ei arata o puternica dorinta de a sti ca sunt necesari si fac astfel ca altii sa devina dependenti de ei.
Deoarece nu simt deloc ca-si apartin, acesti oameni se pot agata de nevoia lor de a apartine lumii. In particular, tanjesc dupa aprobarea celor pe care ii considera importanti.
Sunt maestrii complimentelor, stiind instinctiv ce anume doresc oamenii sa auda, si au tendinta de a combina aceasta calitate cu capacitatile lor de lideri. Sunt in stare sa-i conduca pe altii, dar se simt mult mai bine sa fie puterea din spatele tronului.
Mandria le face probleme, deoarece vor sa-si impuna in toate situatiile dorinta de a ajuta. Ei sunt cei care salveaza alti oameni – dar ajutorul pe care il ofera nu este gratuit. Sunt in cautarea sentimentului de gratitudine si de dependenta al celor pe care ii ajuta, iar resentimentele lor nu sunt usor de indurat. Pot fi furiosi si agresivi in asemenea conditii.
Au tendinta de a cauta relatii reciproce, dar caracterizate de dependenta. Asemenea pisicilor, stiu sa manifeste in acelasi timp afectiune si independenta extrema. Nu cauta ajutorul altora – ci doar admiratia lor.
Calea spirituala: Redescoperirea imbucuratoare a sinelui se produce atunci cand renunta la imaginea lor de salvatori ai lumii si indraznesc sa se gandeasca si la nevoile lor. Ei se tem ca nu este nimic in interiorul lor, dar vor descoperi atat de multe – o putere si o frumusete pe care nu le credeau posibile.
Compasiunea si generozitatea lor va atrage intotdeauna strainii. Provocarea lor este sa faca asta cu modestie si oferindu-le celorlalti libertatea – fara manipulare.
Abia atunci cand reusesc sa inteleaga ca nu se pot salva decat pe ei, pot deveni cu adevarat salvatorii lumii. La cel mai sanatos nivel, aceste persoane sunt altruiste, lipsite de egoism si au o dragoste neconditionata pentru ei si pentru cei din jur.
COMPETITIVUL
Slogan favorit: Lumea admira un castigator. Nu pierdeti cu nici un pret.
Dorinta de baza: sa fie admirat
Frica principala: sa fie un necunoscut
Acestor oameni le place sa fie activi, iar adeseori ceilalti cred despre ei ca au succes. Se crede despre ei ca pot realiza orice fara eforturi in domeniile pe care si le aleg si ca sunt foarte competitivi.
Au insa si o mare teama de esec si consuma o mare energie pentru a-l evita. Ei sunt nascuti sa aiba succes, dar adesea il platesc foarte scump.
Exista un conflict intre identitatea lor plina de succes si adevarata lor identitate. Ei sunt atrasi de ceea ce le spune inima, dar acela li se pare a fi un drum prea lung – asa ca in loc de asta, au grija sa se mentina activi si ocupati; fiindca astfel isi ineaca durerea.
O privire in trecutul lor poate dezvalui ca a existat cineva care i-a apreciat doar pentru realizarile lor. Ambitia altuia este absorbita de ei si si-o insusesc – o falsa identitate pe care o poarta cu ei pana in viata adulta. Insa dovedeste ca sunt numai niste tristi executanti.
Ei gasesc instinctiv imaginea potrivita si metodele eficiente de auto-prezentare pentru a-si realiza ambitiile. Prietenii nu mai sunt altceva decat cei care servesc lor imaginii de sine si pot fi parasiti cand inceteaza sa mai fie asa ceva. Acesti oameni nu apreciaza aproape nimic la ei insisi, in afara de realizari. Ei doresc numai sa fie mereu in fata celorlalti. Astfel, a se insela pe ei insisi si pe ceilalti devine un mod de viata.
Sentimentele nu sunt binevenite in acest scenariu de viata – dealtfel nu li se permite sa existe. Daca totusi apar, le provoaca o mare furie sau tristete, aproape paralizandu-i. Ele provoaca adevarate crize interioare, in timpul carora activitatea inceteaza.
Calea spirituala: Redescoperirea si speranta apar in viata lor cand descopera ca nu se prabuseste lumea daca sunt fideli propriei persoane si celor din jur, cand descopera ca desi au esecuri, cei din jur continua sa-i iubeasca. Adaptabili, energici, practici, ii pot conduce si inspira pe altii in moduri absolut remarcabile. Dar trebuie sa inteleaga ca urmarirea succesului nu este acelasi lucru cu cautarea plenitudinii. Abia cand inteleg asta pot zbura spre inaltimi, liberi ca vulturii. La cel mai inalt nivel, aceste persoane se accepta pe deplin, sunt autentici, devenind modele de urmat pentru cei din jur.
INDIVIDUALISTUL
Slogan favorit: Ceva lipseste. Altii au acel lucru. Sunt diferit.
Dorinta de baza: sa se inteleg pe el insusi
Frica principala: sa fie imperfect.
Acesti oameni traiesc cu sentimentul frumusetii si al abandonului deopotriva. Traieste in ei sentimentul ca le lipseste ceva in viata. Este important pentru ei sa se simta special ca adulti, deoarece nu s-au simtit speciali in copilarie. In mod sigur, nu isi doresc sa fie oameni obisnuiti si se lupta cu lucrurile comune din viata lor. Adesea ei fac lucrurile cu stil. De obicei, sunt creativi, fie ca este vorba numai de asezarea mesei sau de alegerea hainelor.
Dincolo de suprafata lor se afla un sentiment melancolic al tragediei. Sentimentele lor sunt oscilante, iar ei raman foarte constienti de orice respingere sau de faptul ca sunt gresit intelesi. Orice indiciu de abandon le provoaca suferinte profunde.
Totusi, in mod ciudat, parca ii invita pe altii sa-i abandoneze. Ei pot vorbi de dorinta unei relatii profunde, dar incearca sa o respinga daca pare a se concretiza. Au frecvent o atitudine negativa fata de ceea ce le este aproape si o atitudine pozitiva fata de lucrurile indepartate, inaccesibile, greu de obtinut.
Invidia pe care o simt fata de altii porneste din incapacitatea lor de a se iubi pe sine si de a fi multumiti cu ceea ce au. Tot ce le este accesibil este nesatisfacator. Au senzatia ca prezentul nu este foarte real, insa viitorul ar putea fi, cine stie cum, auriu si fericit.
In fata emotiilor lor involburate, acesti oameni incearca sa le controleze. Iar cand sunt incapabili de a-si controla mediul interior, incearca cu disperare sa impuna ordinea.
Calea spirituala: Redescoperirea identitatii si uimirea care o insoteste apar in viata lor atunci cand se conecteaza la frumoasele lor origini si incep sa creeze legaturi cu oamenii, dar nu prin tristete, ci prin sentimentul propriei valori. Provocarea cu care se confrunta este de a trai in prezent, de a lasa in urma tristetea lor grandioasa. Numai daca pot face asa ceva, vor adauga stil, constiinta si profunda creativitate in tot ceea ce fac. La cel mai sanatos nivel, sunt persoane foarte inspirate si creative, in stare sa fie mereu altele si sa-si transforme propriile experiente de viata in elemente de evolutie.
OBSERVATORUL
Slogan Favorit: Lumea este invadatoare si plina de confuzii. Am nevoie de liniste ca sa o studiez.
Dorinta de baza: sa inteleaga lumea
Frica principala: sa fie cucerit si depasit de lume
Acesti oameni ratacesc catre colturi, dorind sa se ascunda. Ei au tendinta de a fi niste singuratici tacuti si lipsiti de emotii.
Sunt inclinati sa faca o pauza inainte de a vorbi si isi aleg cu cuvintele cu mare grija atunci cand vorbesc. Stiu foarte bine ce gandesc, dar le este foarte greu sa exprime ceea ce simt.
Este posibil sa colectioneze cunostinte si informatii de un anume tip, de teama unui pustiu interior si pentru a-i ajuta sa se descurce in lume. Cunostintele reprezinta arma lor intr-o lume pe care o percep ca fiind ostila. Daca pot afla mai multe decat cei din jurul lor, atunci cred ca le va fi bine.
Acesti oameni au tind sa-si asume rolul de observatori, incercand sa inteleaga lumea inainte de a lua parte la tot ce se intampla in ea. Insa unii dintre ei nu ajung vreodata sa ia parte la ce se intampla, din cauza ca le lipsesc si energia si aptitudinile sociale de a se conecta cu ceilalti.
Sunt zgarciti cu timpul pe care il aloca relatiilor cu ceilalti. Viata lor este compartimentata pentru a evita contradictiile: fiecare angajament are o cutie, iar fiecare cutie are un termen la care trebuie indeplinit angajamentul.
Acesti oameni pot fi experti in anumite domenii, mai mari sau mai mici, dar sunt tematori. Intr-o situatie tensionata, primul lucru pe care il fac este sa dea inapoi, temandu-se de confruntari spontane.
Ei se lupta sa participe la cat mai putine lucruri, amanand reactiile emotionale dupa evenimentele propriu-zise, cand sunt cu adevarat singuri. Cei tematori apreciaza foarte mult auto-controlul si sunt in cautarea predictibilitatii, dorindu-si sa stie ce si cand se va intampla.
Ei capata putere din propria solitudine – dar trebuie sa se fereasca de momentul in care solitudinea devine izolare.
Calea spirituala: Redescoperirea si asumarea angajamentelor se produce in viata lor atunci cand dau curs actiunilor instinctive, si spun DA fluxului emotional al lumii din jur. Poate ca au devenit adulti prea devreme. Este momentul sa se joace din nou. In fata provocarii de a iesi din micile lor adaposturi, ei pot pasi fericiti pe scena publica si pot astfel aduce darul intelegerii, al concentrarii, claritatii si intelepciunii. La cel mai sanatos nivel, sunt vizionari, fiind pionierii a ceea ce va urma, au idei inaintea timpului lor si sunt in stare sa impuna o viziune complet noua despre lume.
DEVOTATUL
Slogan favorit: Lumea este un loc infricosator. Este nevoie de autoritate, desi uneori nu sunt sigur de asta.
Dorinta de baza: sa fie intr-un loc sigur
Frica principala: sa fie abandonat.
Acesti oameni sunt foarte preocupati de problema increderii, sigurantei si autoritatii. Marea intrebare este pentru ei: ce sau cine imi va oferi siguranta?
Ei au sentimente amestecate despre autoritate. Intr-un fel, au renuntat sa mai aiba incredere cu mult timp in urma. Insa nu au incredere nici in ei insisi. Ei isi cauta in alta parte identitatea, iar cautarea lor disperata a ceva sau cineva in care sa aiba incredere nu duce intotdeauna la cele mai bune alegeri.
Au o imaginatie foarte puternica, cu tendinta de a-si forma o versiune paranoida a realitatii. Ei scruteaza in permanenta orizontul pentru a fi pregatiti in fata pericolelor ce ar urma sa apara. De obicei, plonjeaza nechibzuiti in fata lucrurilor de care se tem, sau fug din calea lor mancand pamantul.
Acesti oameni sunt foarte constienti de existenta regulilor si a legilor; nu doresc deloc sa fie considerati ca devianti, anormali. Au tendinta de a fi loiali institutiilor din care fac parte, fiind adepti supusi in cazul in care au un lider.

Pot fi niste mici bigoti in modul lor tacut, prea siguri de parerile lor; identificand feti-frumosi si zmei in relatiile pe care le au. Sunt suporteri instinctivi modelului subalternului umil, percepandu-se pe ei insisi in acest rol.

Dominate de mintea lor, dezbaterile lor interne continua la nesfarsit, paralizandu-le puterea de a lua decizii. Sunt oameni tematori – si, temandu-se nu cumva ia o decizie gresita, pot ajunge sa nu mai ia vreo decizie.

Calea spirituala: Redescoperirea sinelui si atingerea plenitudinii au loc in cazul lor atunci cand increderea in ei insisi inlocuieste o conformare preexistenta fata de autoritate. In loc sa aprecieze ceea ce au altii de pret, ei ajung sa sa aprecieze chiar pe ei. Trebuie sa-si regaseasca vocea interioara, pentru ca este o voce buna. Adanc inradacinata in puterea lor interioara, ei vor dezvalui ca sunt oameni plini de simtul umorului, gata sa-si asume responsabilitati, plini de incredere, loiali si siguri pe ei. La cel mai inalt nivel de dezvoltare au deplina incredere in ei, sunt increzatori in ceilalti, curajosi, fiind un sprijin pentru cei slabi.
ENTUZIASTUL
Slogan favorit:Lumea este plina de ocazii si optiuni. Astept cu placere viitorul.
Dorinta de baza: sa fie fericit
Frica Principala: sa nu aiba tot ce isi doreste.
Acesti oameni sunt mereu in cautarea viitorului. Sunt excelenti planificatori, incercand mereu sa aiba mai multe optiuni si cai de scapare la dispozitie, avand o profunda teama de plictiseala. Avand mereu in fata grafice, harti si planuri alternative, scenariul vietii lor este plin de activitate neobosita, asemenea unui fluturie multicolor fara odihna. Sunt in cautarea unui contact social – dar raman individualisti in toate situatiile.
Ei zambesc adesea – dar zambetul nu li se vede in privire, ceea ce arata ca sunt tematori. Mecanismul lor defensiv este adesea un carusel al gandirii, ideile asociate li se invartesc prin minte precum maimutele care sar dintr-un copac in altul. Ei isi iubesc mintea – si adesea o confunda cu adevaratele emotii.
Acesti oameni adesea aduc optimism in situatiile prin care trec. Insa sub stres isi pot pierde optimismul natural si pot adopta o atitudine critica si carcotasa fata de ceilalti. Asa ca exista si negativism dincolo de suprafata lor incantatoare.
Ei sunt mai degraba oameni ai ratiunii decat ai sentimentelor. Emotiile adevarate pot fi dificile pentru ei – fie ca le este dificil sa le recunoasca, fie sa le traiasca. Planul lor este de a le evita, avand o inclinatie naturala spre a mentine lucrurile simple si pe linia de plutire.
Insa un sentiment persistent de alienare poate face aceste suflete sociabile sa se intrebe daca au parte de iubire pe lumea asta – deoarece adevaratele legaturi umane par sa le fie mereu refuzate.
Pentru a compensa, ei sunt in cautarea experientei, intotdeauna dornici de lucruri noi. Durerea si tristetea sunt lucrurile pe care le resping cel mai tare; ar face orice le sta in putere ca sa le evite.
Ei stiu intodeauna sa ajunga in locurile dorite – dar nu mereu stiu ce sa faca odata ajunsi acolo. Prefera de obicei un festin cu multe aventuri care sa le imbogateasca experienta in locul unei singure experiente.
Calea spirituala: Ajung sa se redescopere si sa simta pacea sufleteasca atunci cand isi permit sa fie atinsi de cruda profunzime a existentei. Devin constienti ca urmarirea placerii nu inseamna neaparat evitarea durerii. Ei invata sa traiasca doar clipa, cu un calm echilibrat. Intotdeauna pot fi asemanati cu fluturii, umpland de culoare toate lucrurile pe care le ating. Dar in cele mai bune conditii, acest lucru devine un dans al bucuriei, o celebrare a bunatatii si frumusetii, in conditiile in care accepta ca existenta aduce si durere. La cel mai sanatos nivel, ei isi canalizeaza talentele spre teluri valoroase, devenind fericiti, impliniti, si plini de recunostinta.
CONDUCATORUL
Slogan favorit: Lumea este un loc injust. Sunt puternic si vreau sa ii apar pe cei slabi.
Dorinta de baza: sa se apare singur
Frica principala: sa depinda de altcineva
Acesti oameni se mandresc cu puterea si cu punctele lor forte, iar daca nu sunt la conducere, se vor razbuna mereu pe cel care este la conducere. Viata este pentru ei un razboi, deci cel mai bine este sa lupti dur si sa lovesti primul. Ei cred ca toti oamenii trebuie pusi la incercare, iar adevarul iese la iveala in lupte.
Stilul lor de a vorbi presupune sa-i faca pe ceilalti sa auda si sa inteleaga ce au de spus, adeseori fiind mai mult un monolog decat un dialog. Lideri innascuti, acestor oameni le place sa foloseasca puterea pe care o au.
In momentele lor cele mai bune, isi folosesc vibranta si indrazneala in numele celor mai slabi. In momentele mai putin bune, isi folosesc aceste insusiri pentru a-si construi propriul regat. Ei au o mare pofta de viata, dorind sa-i incerce gustul si sa traiasca toate experientele. In consecinta, se pot simti constransi de regulile societatii.
Ei traiesc din confruntari, iar atunci cand nu au parte de ele, si le creeaza. Intotdeauna incearca sa-i doboare pe cei care au puterea. Ei pot spune ca asta este cautarea dreptatii, dar poate fi vorba la fel de bine de razbunare.
Dincolo de suprafata lor, desi ei neaga cu tarie acest lucru, se afla sentimente de culpabilitate, de auto-invinovatire. Ei dispretuiesc slabiciunea altora, tocmai fiindca nu se pot confrunta cu propria lor slabiciune. Cauta mereu sa controleze oamenii in loc sa creeze relatii cu ei.
Calea spirituala: Redescoperirea sinelui si vindecarea se produc pentru acesti oameni atunci cand isi descopera inocenta si ajung sa caute adevarul mai degraba in asumarea responsabilitatii decat in lupta. Apoi, marea lor forta poate fi folosita in numele ealtora. Compasiunea inlocuieste dominarea ca principiu calauzitor. Prietenia care ia locul competitiei umple inima lor mare. Vazand armonia din lume, puterea lor devine frumoasa forta a blandetii. La cel mai inalt nivel, sunt foarte stapani pe sine si isi folosesc puterea sa imbunatateasca vietile celorlalti. Sunt marinimosi, curajosi, putand sa devina mari personalitati istorice.
MEDIATORUL / PACIFISTUL
Slogan favorit: Sunt in cautarea armoniei si pacii
Dorinta de baza: sa aduca pace
Frica principala: sa fie in mijlocul unui conflict
Acesti oameni sunt cei mai fericiti cand sunt inconjurati de pace si unitate. Conflictele sunt ultimele lucruri cu care doresc sa se confrunte. Au tendita de a parea mereu calmi, de aceea pot fi considerati indolenti de unii oameni. Dar dincolo de suprafata se afla un un om iute si incapatanat, iar ei nu fac nimic din ce n-ar dori sa faca.
Ei sunt regii si reginele auto-iertarii, sacrificandu-si identitatea pentru a se adapta la atitudinile celor din jur. Simtind ca au depasit atingerea binelui, eul lor adoarme timp indelungat.
Astfel, ei trec de la aspiratii reale la lucruri mici care le ofera alinare si la substitute ale iubirii. Pot locui in vietile altora la fel de bine cum ar locui in propria viata.
Acetor oameni le este teama de conflicte. Prefera sa spuna DA chiar daca ar vrea sa spuna NU – daca asta inseamna ca nu trebuie sa ia taurul de coarne. Ca lideri, se simt cel mai bine atunci cand nu trebuie sa ia decizii. Au o tendinta spre folosirea nechibzuita a timpului si pot fi distrasi cu usurinta de lucruri neesentiale.
Avand un sentiment redus al propriei valori; asemenea unui burete uscat pus in apa, ei absorb laudele sau atentia care li se ofera. Unii dintre ei isi creeaza un sentiment elaborat si impozant al propriei importante, ca mod de a-si stimula respectul de sine.
Furia este principala lor problema, dar de obicei este reprezentata si exprimata in mod pasiv – prin remarci rautacioase, atitudine deprimata sau abatuta sau pur si simplu prin lene si incetineala. Doar uneori furia poate iesi la suprafata, explodand teribil.
Sunt atrasi de tot ce le este familiar si vechi, temandu-se sa invete lucruri noi.
Calea spirituala: Redescoperirea si fericirea apar in viata lor cand se trezesc la realitatea propriei valori si a profundei lor bunatati interioare. Ei parasesc groapa de letargie a auto-umilintei si iau in primire locul autentic si individual pe care il au in lume. Devin mediatori si negociatori puternici, asa cum le si era menit sa fie. Ca nici un alt tip de personalitate, ei pot tine lumea pe umerii lor puternici – oferind o iubire profunda si atotcunoscatoare. La nivelul de dezvoltare cel mai inalt, devin neinfricati, in stare sa cuprinda totul, sa impace oamenii si sa vindece conflictele dintre ei.
CONCLUZII
Eneagrama, acest instrument fascinant de autocunoastere si dezvoltare personala ne ajuta sa fim constienti de faptul ca, desi fiecare dintre noi este unic si are un fel propriu de a vedea si de a aborda lucrurile, la un nivel mult mai profund al sufletului exista “ceva” comun care ne uneste si in care ne regasim. Acest mister unificator care se afla in spatele valului personalitatii noastre este chiar Esenta noastra ultima, scanteia Divina care se afla ascunsa in noi.