Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

joi, 11 februarie 2010

Alcolismul

Alcoolismul reprezinta concentratia sanguina de etanol, consecutiva ingestiei de bauturi alcoolice, exprimata in mg/dl sau g0/00. Analiza alcoolemiei se face la un serviciu de expertiza acreditat, in cadrul Institutului Medico Legal, la spitalele de urgenta si cele judetene. Valoarea normala a alcoolemiei este zero. Valoarea patologica este 150-500 mg/dl. Efectele alcoolemiei asupra organismului sunt variate in functie de obisnuinta pacientului de a consuma bauturi alcoolice. Dupa administrarea unei doze de alcool, curba alcoolemiei urmeaza doua faze clasice: cresterea rapida a alcoolemiei datorate absorbtiei digestive si scaderea alcoolemiei datorata experientei si metabolizarii alcoolului. Alcoolul se absoarbe repede si poate fi depistat in sange dupa 20-30 minute. Alimentele pot intarzia absorbtia cu 1-2 ore.
Absorbtia etanolului depinde de: tipul de bautura, concentratia de alcool, continutul gastric, mobilitatea gastrica, asocierea cu medicamente. Etanolul are o molecula mica, solubila in apa si lipide, care traverseaza usor membranele biologice si patrunde in tesuturi. 90% din alcool este metabolizat hepatic, iar restul excretat renal, pulmonar si prin piele. Eliminarea este independenta de concentratie. in momentul in care nu se mai consuma alcool, nivelul sanguin scade cu 10-25 mg/dl/ora. La consumatorii cronici de etanol, viteza de metabolism creste la 30-40 mg/dl/ora. Pentru disparitia completa a alcoolului etilic din sange, la o alcoolemie de 100 mg/dl, sunt necesare 6-7 ore, cu conditia ca sa nu se mai consume alcool.
La valori mai mari ale alcoolemiei depresia sistemului nervos central si deteriorarea functiilor vestibulare si cerebrale produc: disarterie (vorbire greoaie, dificila), atasie (mers dificil, cu baza larga de sustinere), nistagmus (miscari rapide ale globilor oculari), vedere dubla, voma si aspirare pulmonara. Pentru consumatorii sporadici de alcool, pot aparea stupoare si coma la 400 mg/dl, iar decesul la 500 mg/dl, prin depresie respiratorie, hipotensiune si acidoza.
Cand se administreaza medicamente este indicat a se evita consumul de alcool, deoarece asocierea poate fi periculoasa, poate duce la potentarea (cresterea) actiunii medicamentelor, ducand la efecte comparabile cu acelea observate la administrarea unei doze prea ridicate (este cazul anxialiticelor, antidepresivelor, somniferelor, antihistamiticelor, antidiabeticelor, antihipertensivelor) sau actiunea altor medicamente se poate diminua (cazul antiepilipticelor, anticoagulantelor, unele tranchilizante). O doza mica de alcool stimuleaza activitatea creatoare, reduce inhibitia, creaza buna dispozitie si stimuleaza relatiile interumane. Corelatia nivel alcoolemie - efecte sistemice:
NIVEL DE ALCOOLEMIE mg/dl
CONSUMATORI SPORADICI
CONSUMATORI CRONICI
50 mg/dl
Euforie
Fara efect observabil
50-100 mg/dl
Limbut
Fara efect
100 mg/dl
Lipsa de coordonare, intoxicare
Semne minime
100-200 mg/dl
Comportament dezinhibant, lipsa de control episodica
Euforie placuta sau lipsa de coordonare benigna
200-300 mg/dl
Pierderea starii de alerta, tulburari grave de echilibru, alterarea vederii si perceptiei letargice
Efort pentru mentinerea controlului emotional si motor
300-500 mg/dl
Stupar si coma
Lentoare
500 mg/dl
Posibil deces
Coma
Sunt considerati alcoolici bautorii excesivi, care consuma bauturi alcoolice in mod sistematic, devenind dependenti de alcool, reprezentand tulburari ale starii fizice si mentale. Alcoolul este cel mai accesibil toxic datator de buna dispozitie. Ultimele statistici au darul de a ne ingrijora si mai mult datorita maririi consumului de alcool si extinderii lui in randul femeilor si tineretului. Copiii, avand organismul in crestere, sunt deosebit de sensibili la alcool.
Pot fi intalniti destui tineri care considera ca a consuma alcool reprezinta o manifestare a maturitatii, o cerinta a vietii civilizate. Chiar si atunci cand nu suporta alcoolul, ei fac eforturi sa se acomodeze cu bautura, incercand sa fie "la inaltime", sa tina pasul cu cei experimentati in arta bauturii. Un vechi proverb spune: "betia este inceputul tuturor relelor".
Alcoolismul este o problema deosebit de complexa, medicala, sociala, economica, pedagogica si etica in acelasi timp. Exista o arie larga de consecinte ale consumului de alcool, incepand cu scaderea atentiei, somnolenta, diminuarea randamentului fizic si intelectual, alterarea fizicului si a sanatatii. Obisnuinta nu inseamna ca organismul "s-a deprins cu otrava", dimpotriva, alcoolul continua sa distruga pe nesimtite sanatatea, favorizand aparitia unor boli de inima, nervoase, digestive etc. Consumul sistematic de bauturi alcoolice induce instalarea unor boli cronice ale tubului digestiv.
Mucoasa stomacala si a intestinelor se altereaza sub influenta alcoolului, cauzand tulburari ca: balonari, arsuri, ulcere, dureri locale, diaree etc. Cel mai frecvent este afectat ficatul, primul filtru impotriva toxinelor care atenteaza la sanatatea organismului. Obosite si supraincarcate cu alcool, celulele hepatice se sclerozeaza, ducand la instalarea crizei hepatice. Consumul de alcool are efect negativ si asupra inimii, care isi mareste volumul, iar tesuturile proprii se altereaza, aparand tulburari nefaste in circulatia sangelui, respiratiei, in functionarea organismului in gneral.
Efecte nocive apar si la glandele interne, sexuale, la celulele nervoase, scade capacitatea de rezistenta si imunitatea organismului. De semnalat este numarul mare de accidente la locul de munca, accidente de circulatie, criminalitate crescuta datorita consumului excesiv de alcool.Se pare ca este o legatura intre alcoolism si lipsa de potasiu. Sa se consume in special miere.
• Ceai de 50 g radacina rasa de patrunjel, 1 g coaja de grapefruit, 1 g coaja de portocala -decoct intr-un litru apa pana scade la jumatate. Se indulceste cu miere si se bea cate 1 lingurita dimineata pe nemancate.
• Tinctura de pasiflora (ceasornicul) - se iau 50-60 picaturi.
• De 3 ori/zi - 2 lingurite miere, apoi un pahar cu apa in care s-au pus 2 lingurite de otet de mere. Dupa o saptamana, se va respinge alcoolul.
• Cafea de ghinda pisata - 1 lingurita/o ceasca apa. Se beau 3 cesti/zi, dupa mese. Combate intoxicatia alcoolica.
• Infuzie sau decoct cu 50 g frunze si radacini de patrunjel/l apa. Se iau 2-3 cesti/zi in caz de delirium tremens.
• Decoct de 10 g cozi de revent si 10 g ardei iute, timp de 3 min. si infuzate 8 h. Se beau 1-2 cesti/zi.
• Ceai de pedicuta. O alta varianta este administrarea pulberii de pedicuta cate 1 vf. de cutit din 4 in 4 h, de max. 4 ori/zi, timp de min. 6 luni. Dupa ingerare poate sa apara voma, durere de cap sau vertij, dar treptat dispare nevoia de a bea alcool; ceai de cimbru - la fiecare 15 min. se ia cate 1 lingura. Apar greata, scaune dese, urinari mari, transpiratie; decoct de macese, din frunze de coacaz negru, infuzie de catina.
• Argila.
• Cand se trece la dezintoxicare, pentru a inlatura efectul alcoolului asupra organismului, sa se consume miere si polen care ajuta la regenerarea ficatului sau produse ce contin aceste elemente, cum ar fi: Hercules, Vi-fort, Apivitas Forte - se iau cate 2 lingurite cu 15 min. inainte de mese, o perioada indelungata (min. 2 ani). Se mai recomanda: propolis, usturoi, ceapa, mustar, aloe, catina, ginseng, patrunjel, ulei vegetal, fructe, varza sub toate formele, supa de ceapa, praz, ardei. Sa se bea zilnic mult bors, iar pentru trezirea din betie sa se bea min. 1 1 de bors dintr-odata, iar a 2-a zi sa se mai bea 1 1, pentru remedierea sistemului nervos.

Insomnia-modalitati de combatere

Insomnia este, din punct de vedere medical, o tulburare a somnului, caracterizata fie prin imposibilitatea de a adormi, fie prin trezirea dupa o scurta perioada de somn (1-2 ore de la adormire).
Un adult sanatos trebuie sa doarma in general 6-8 ore din 24, iar copiii ceva mai mult. Este adevarat insa ca exista persoane care au nevoie de mai putine ore de somn, dar astfel de cazuri sint exceptii.
Circumstantele in care pot aparea insomniile sint: mesele prea copioase seara, surmenajul fizic si intelectual, sedentarismul, bolile acute in curs de evolutie (cardiopatie, astm, ulcer, dischinezie, migrena) sau anumite etape din viata, cum ar fi adolescenta si climacteriul.
Alte circumstante ce pot fi urmate de insomnie
Exista insa si alte circumstante ce pot fi insotite de insomnie: nevrozele, toxicomaniile minore (cafea, cacao, pepsi) sau medicamentoase, ori profesiile ce presupun dereglarea cronica a ritmului somn-veghe.
InsomniaExista, desigur, o serie de masuri ce se impun pentru prevenirea insomniei: mentinerea unui program de viata cit mai ordonat, evitarea suprasolicitarilor de tot felul, a sedentarismului, relaxarea inainte de culcare etc. In acelasi timp, nu se va recurge la somnifere din proprie initiativa, mai ales ca fiecare insomnie isi are particularitatile ei si doar medicul este in masura sa stabileasca medicamentatia.
Recomandari generale
Evitarea la masa de seara a unor alimente cum ar fi: mezelurile, conservele, carnea de vinat, mazarea, fasolea, orezul, ouale, brinzeturile fermentate.
Cina nu trebuie sa fie nici prea usoara (foamea ne trezeste), nici prea grea.
Ea trebuie sa contina proteine (carne de peste sau de pasare) si calciu (lactate), care au proprietati sedative.
Seara trebuie sa ne ferim de alimente diuretice si de excitante cum sint alcoolul, tutunul, cafeaua, ceaiul tare si coca-cola.
Foarte indicat este sa bem un pahar de lapte cald (daca este posibil, de capra)
Este bine de asemenea ca seara sa ne destindem cu o muzica placuta, cu o lectura usoara sau cu o plimbare lunga de 40-60 de minute.
Seara, inainte de culcare, se vor face timp de citeva minute bai de aer in fata ferestrei deschise. Se va face un dus caldut sau rece cu 20-30 de minute inainte de culcare, dar in nici un caz fierbinte (in cazul in care va treziti in timpul noptii, puteti sa va frecati energic pe tot corpul cu un prosop inmuiat in apa rece).
Imbracamintea pentru dormit va trebui sa fie cit mai lejera, iar camera bine aerisita inainte de culcare.
Se vor respecta cu strictete orele de culcare si de trezire, aceleasi in fiecare zi.
Daca este posibil, se vor folosi perne in care se introduc conuri de hamei, fin, frunze de sulfina,
Plante medicinale utilizat
Ciubotica cucului (Primula officinalis): infuzie din 15 g de flori la un pahar de apa clocotita.
Se da in clocot, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara.Plante medicinale
Se ia cite o lingura, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de culcare.
Hameiul (Humulus lupus): infuzie dintr-o lingura de conuri de hamei (se aduna toamna) la 200 ml de apa clocotita.
Se bea seara, inainte de culcare.
Se mai poate pregati de asemenea un ceai din 15 conuri de hamei la 500 ml de apa.
Se beau 2-3 cesti pe zi.
Macul (Papaver rhoeas): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se iau 1-2 linguri cu 30 de minute inainte de culcare.
Mararul (Anethum graveolens): infuzie dintr-o lingura de seminte de marar (sau planta) la 300 ml de apa clocotita.
Se beau cite 100 ml, de 3 ori pe zi.
Maghiranul (Majorana hortensis): infuzie dintr-o lingura de planta la 300 ml de apa clocotita.
Se beau 1-2 cani pe zi.
Odoleanul (Valeriana officinalis): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita.Planta medicinala
Se iau 2-4 linguri seara, inainte de culcare.
Se mai poate prepara de asemenea si o tinctura dintr-o parte de planta si 5 parti alcool de 70 la suta.
Se iau cite 30-40 de picaturi seara, cu 30 de minute inainte de culcare.
Pentru a mari actiunea sedativa si calmanta, odoleanul se asociaza cu musetel, menta, levantica.
Paducelul (Crataegus monogyva): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita.
Se beau cite 2 cani pe zi.
Porumbarul (Prunus spinosa): infuzie dintr-o lingurita de flori la 250 ml de apa clocotita.
Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Ruscuta (Adonis vernalis): infuzie dintr-o lingurita de planta la 250 ml de apa clocotita.
Se lasa 30 de minute, dupa care se strecoara.
Se iau 2-3 linguri seara, inainte de culcare.
Salcia (Salix alba): decoct din 10 g de coaja maruntita la 200 ml de apa.
Se fierbe 20 de minute, dupa care se strecoara.
Se iau 3-4 linguri pe zi.
Sulfina (Melilotus officinalis): infuzie dintr-o lingurita de flori la 200 ml de apa clocotita.
Se beau 1-2 ceaiuri pe zi.
Sovirvul (Origanum vulgare): infuzie din 2 lingurite de planta la 200 ml apa clocotita.
Se bea cite 1/2-1 pahar pe zi. In caz de insomie se poate spala capul cu infuzie de sovirv: infuzie dintr-o mina de sovirv la 3 l de apa clocotita.
Se lasa sa se raceasca 1-2 ore, apoi se spala capul.
Talpa gistei (Leonorus cardiaca): infuzie din 3 linguri de planta la 300 ml de apa clocotita.
Se iau 2 linguri seara, inainte de culcare.
Teiul (Tilia platyphyllos): infuzie din 2 lingurite de flori la 200 ml de apa clocotita.
Se beau 2 ceaiuri pe zi, indulcite cu miere.
Urzica moarta (Lamium album): infuzie dintr-o lingurita de planta maruntita la 250 ml de apa clocotita.
Se lasa 15-20 de minute, dupa care se strecoara.
Se beau 1-2 ceaiuri pe zi.
Preparat somnifer
Hamei: conuri, 20 g
Levantica: flori, 30 g
Maghiran: frunze, 30 g
Portocal: muguri, 20 g
Cimbrisor: frunze, 20 g
O lingura de amestec la o cana de apa clocotita; se lasa la infuzat timp de zece minute. Se bea una-doua canii seara la culcare.

marți, 9 februarie 2010

Secretul vietii,legi scrise si nescrise....

Cele 28 de Legi Universale ale Succesului de Peter Arnold
1. Legea dragostei. Iubeste pe toata lumea ca pe tine insuti. Toate celelalte legi i se subordoneaza acesteia si nu intra in contradictie cu ea. Este o regula biblica. Se aplica la tot ceea ce facem ca indivizi, familii, oameni de afaceri, organizatii, tari. Are o bogatie/valoare universala.
2. Legea cauza-efect. Exista o ordine universala. Nimic nu este accidental. Totul se intampla cu un motiv. Pentru fiecare efect exista o cauza sau un set de cauze.
3. Legea gandirii. Gandurile se materializeaza. Noi devenim ceea ce gandim.
4. Legea echivalentei mintale. Pentru a avea succes intr-un domeniu, trebuie sa avem o imagine clara a acelui succes in mintea noastra, o imagine mintala a ideii noastre de succes, o viziune.
5. Legea corespondentei. Viata noastra exterioara este o oglinda a celei interioare. Exista o corespondenta directa intre experientele si gandurile noatre pe de o parte si atitudinea noastra, pe de alta parte.
6. Legea credintei. Orice credem cu adevarat devine realitate (inclusiv credinta noastra ca meritam succesul).
7. Legea valorii. Ceea ce credem si apreciem cu adevarat se reflecta in ceea ce facem, chiar daca poate cuvintele noastre sugereaza altceva.
8. Legea motivatiei. Tot ceea ce facem este declansat de dorintele noastre interioare, nevoi si instincte, multe dintre ele venind din subconstient.
9. Legea activitatii subconstiente. Subconstientul nostru ne avertizeaza despre lucrurile din jur, in concordanta cu dorintele si grijile noastre cele mai puternice.
10. Legea expectantei. Ceea ce preconizam cu incredere ca se ve intampla, chiar se va materializa.
11. Legea concentrarii. Indiferent asupra a ce ne concentram si ne gandim in mod repetat, devine din ce in ce mai mult o parte a vietii noastre interioare.
12. Legea obisnuintei. Aproape tot ce facem este automat, rodul unui obicei. Obisnuintele care ne indeparteaza de telurile noastre trebuie schimbate.
13. Legea atractiei. Suntem cu totii niste magneti vii. Atragem oameni, intamplari si imprejurari care se armonizeaza cu gandurile noastre dominante.
14. Legea alegerii. Suntem liberi sa alegem ceea ce gandim si in consecinta suntem liberi sa alegem toate celelelte parti ale vietii noastre.
15. Legea optimismului. O atitudine mentala pozitiva ce merge mana in mana cu succesul si fericirea. Optimismul ne face placuti si vioi, mai susceptibili de a reusi.
16. Legea schimbarii. Totul se schimba, nimic nu este fix. Daca nu profitam de schimbare vom deveni victimele ei.
17. Legea controlului. Avem parere buna despre noi insine datorita faptului ca simtim ca ne controlam propria viata.
18. Legea responsabilitatii. Suntem pe deplin responsabili de ceea ce suntem, ceea ce avem, ceea ce devenim, si tot ceea ce reusim.
19. Legea compensatiei. Cu ceea ce contribuim sau investim, aceea vom obtine. Intotdeauna vom fi recompensati pe deplin pentru ceea ce facem.
20. Legea serviciilor. Recompensa noastra va fi direct proportionala cu valoarea serviciilor aduse celorlalti (sau, cum se spune, fii un stapan cu inima unui servitor).
21. Legea efortului aplicat. Toate lucrurile sunt sensibile la efort. De fapt, cu cat muncim mai mult, cu atat devenim mai "norocosi".
22. Legea supra-compensatiei. Trebuie ca intotdeauna sa "investim" mai mult decat obtinem; altfel nu vom obtine niciodata mai mult decat avem in acest moment.Trebuie sa facem mai mult pentru ceea ce suntem "platiti" pentru ca in timp sa fim rasplatiti cu mai mult pentru ceea ce facem. Principiul "ofera mai intai pentru a primi mai tarziu".
23. Legea "pregatirii". "Performanta vine in urma unei pregatiri intense. Adevaratii profesionisti investesc mai mult timp decat altii in pregatire.
24. Legea eficientei fortate. Pe masura ce actionam devenim mai eficienti. Niciodata nu avem timp sa le facem pe toate, dar avem suficient timp sa facem lucrurile cu adevarat importante.
25. Legea deciziei. Orice salt inainte isi are radacina intr-o decizie hotarata de a actiona. Si daca o facem cu indrazneala, vom avea de partea noastra un sprijin nebanuit/neasteptat.
26. Legea creativitatii. Orice progres incepe cu o idee in mintea cuiva. Tot ceea ce mintea noastra poate concepe actiona. Inflexibilitatea te poate face sa ratezi oportunitati.
28. Legea perseverentei. Abilitatea noastra de a persevera, in ciuda obstacolelor si a dezamagirilor, denota incredere in noi insine. Perseverenta este "o calitate de fier" in drumul spre succes.

Dieta antistress

Cum va simtiti putin incoltit de stres, gatati o tabla de ciocolata! E suficient sa va apuce teama de vreun eventual esec, ca sa devastati frigiderul... pe scurt, raspundeti tensiunilor nervoase mancand exagerat. Cum readuce mancarea buna dispozitie? Exista mancaruri anti-stres? Se pare ca da, iar daca veti tine cont si de urmatoarele sfaturi in timp ce urmati dieta „Zen”, veti fi cu siguranta mai linistiti ca niciodata.
- Nu mancati in graba si incercati sa compuneti masa din alimentele pe care va face in general placere sa le mancati. Din cand in cand mergeti si luati masa la restaurant. Alimentele bogate in glucide (paste, orez, cartofi, legume, fructe) sunt de privilegiat, caci dau satietate si in acelasi timp senzatia de placere.
- Adoptati o dieta echilibrata si faceti tot posibilul sa dormiti macar 8 ore pe noapte.
- Nu mancati intre mese.
- Limitati consumul de bauturi excitante, precum ceaiul, cafeaua, bauturile tip Coca-cola.
- Nu va inecati amarul in alcool. De multe ori bauturile de acest tip sunt folosite cu scopul de a reda buna-dispozitie. Este adevarat ca efectul euforic este garantat dupa 1-2 pahare, dar pentru ca senzatia de bine sa persiste trebuie reinnoit aportul. De aici pana la dependenta de alcool nu mai e decat un pas, ceea ce nu doar ca nu rezolva problemele initiale, ba chiar le complica. Faceti sport: iesiti la plimbare, alergati, mergeti in pas alert... orice activitate fizica creste rezistenta la stres.
Lista de cumparaturi anti-stres
Fructe si legume. Vegetalele sunt cei mai pretiosi aliati in lupta cu stresul. Privilegiati-le mai ales pe acelea care contin vitaminele din clasa B si vitamina C: varza, spanac, salata verde, dar si portocale, kiwi, rosii, morcovi, patrunjel.
Lactate. Vitaminele si mineralele continute de lactate sunt indispensabile pentru evitarea stresului. Sa nu va lipseasca din dieta iaurtul cu fructe, branza (preferabil de capra sau roquefort).
Produse din carne. Carnea contine mai ales vitamina B3 care va poate ajuta sa alungati presiunea din viata dumneavoastra. Mancati pui la rotisor, jambon, ficat de vaca, carnati uscati.
PeSte. Pestele si fructele de mare sunt principalii furnizori de oligoelemente, invincibili in lupta cu anxietatea. Daca aveti posibilitatea si va plac mancati macar de doua ori pe saptamana crabi, creveti, scoici, peste cu carne grasa.
Cereale. Pentru a lupta cu stresul magneziul si vitamina B1 va sunt pretiosi aliati. Ambele se gasesc in cantitati importante in painea integrala, cereale pentru micul dejun, dar si in ciocolata.
Conserve. Optati pentru fasole sau linte la conserva, ton in ulei, produse congelate. Tot la aceasta categorie intra fructele de mare, conservele de spanac etc.
B|uturi. La acest capitol, apa plata imbogatita cu magneziu detine locul I in materie de combatere a stresului. Mai puteti consuma in plus ceai verde, sucuri de fructe, pentru continutul mare de vitamina C.
Si ceaiurile pot fi de ajutor
Contra stresului:
- Sarrasin. Florile acestei plante contin cantitati importante de magneziu, vitamina B1 si fosfor, ceea ce le fac utile in combaterea stresului.
- Passiflora. Este o planta originara din America de Sud, ce a patruns in Europa in secolul al XVII-lea. Are proprietati relaxante si sedative, ceea ce o fac utila nu doar in combaterea stresului, ci si a insomniei.
- Paducel. Florile si fructele acestui arbust au calitati calmante si sedative, fiind utile in alungarea stresului si inducerea somnului.
Pentru combaterea insomniei:
- Tei, verbina, musetel. Acestea sunt speciile folosite cel mai adesea sub forma de infuzie sau gelule pentru combaterea insomniei.
- Valeriana. Radacina acestei plante este utilizata din Antichitate pentru puterile sale sedative. Una dintre principalele indicatii este insomnia.
- Menta. Cunoscuta mai ales pentru efectul curativ deosebit in caz de tulburari digestive, menta este deopotriva si un bun somnifer. Ba chiar se pare ca ar avea si virtuti afrodiziace.

MIHAELA VLAD