Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

sâmbătă, 20 octombrie 2012

100 alimente sanatoase


Nutriţioniştii germani au răspunsul!
Cei mai renumiţi dintre ei au stabilit care sunt cele mai sănătoase 100 de alimente ce îţi protejează principalele organe. 
Lista acestora a fost publicată recent în ziarul Bild din Germania şi a făcut deja furori în întreaga lume. În cazul legumelor şi fructelor se recomandă ca acestea să fie consumate proaspete sau congelate, iar plantele medicinale indicate de medicii germani trebuie administrate sub formă de infuzii, comprese sau tincturi. 
Vă prezentăm lista acestor alimente.

Piele/păr
1.Pepenele. 
Are foarte puţine calorii şi e un fruct excelent pentru menţinerea fermităţii pielii. 
2. Iaurtul degresat.
 Are o concentraţie ridicată de vitamina A, iar bacteriile sale îmbunătăţesc aspectul pielii. 
3. Grâul.
 
Are calciu, acizi graşi, dioxid de siliciu - provizii de sănătate pentru piele, păr şi unghii. 
4. Orzul. 

Conţine substanţe bioactive, înfrumuseţează şi revitalizează. 
5. Cimbrul.
 Curăţă organismul şi redă strălucirea pielii. 
6. Hreanul.
 Regenerează părul, pielea şi unghiile, mulţumită substanţelor active conţinute.
7. Muştarul.
 
Reglează fluxul sangvin la nivelul pielii.
Rinichi
8. Sfecla roşie. Stimulează arderile celulare. 
9. Vişinele.
 Conţin potasiu, substanţă pe care rinichii "se luptă" să o elimine din sânge, când e în exces. 
10. Castravetele.
 Are multă apă şi stimulează activitatea rinichilor. 
11. Ţelina.
 Protejează rinichii de viruşi. 
12. Varza roşie.
 
Aminoacizii şi proteinele sale acţionează ca un filtru pentru rinichi. 
13. Gulia. 

Vitamina C protejează celulele renale, iar fierul şi fosforul energizează. 
14. Ridichea neagră.
 Are proprietăţi de antibiotice naturale. 
15. Varza murată.
 Detoxifică întregul organism. 
16. Hrişca.
 În medicina complementară, e folosită ca produs dietetic în cazul bolilor de rinichi şi în diabet. 
E eficientă dacă suferiţi de hipertensiune arterială. 
17. Pătrunjelul.
 
Deţine combinaţia ideală de minerale pentru a curăţa rinichii.
Oase
18. Migdalele. Conţin magneziu, care ajută oasele să rămână sănătoase.
19. Spanacul.
 
Aduce în organism necesarul de calciu pentru rezistenţa oaselor şi funcţionarea muşchilor. 
20. Meiul.
 Deosebit de bun pentru copii, cărora Le întăreşte dinţii, oasele şi Le stimulează creşterea. 
21. Secara.
 Benefică pentru dinţi, oase şi muşchi. E o sursă ideală de oligţlemente, cum ar if B-vitamine, potasiu, magneziu, mangan, fier şi zinc.
22. Brânza.
 Este o sursă de calciu, contribuind la întărirea oaselor.
Intestine/stomac
23. Tinctura de fenicul. Protejează mucoasele intestinale.
24. Păstârnacul.
 Stimulează digestia. 
25. Mango. 

Are vitamina A şi antioxidanţi ce apără mucoasa intestinală. 
26. Arpacaşul. 
Aduce în organism necesarul de fibre, magneziu şi fosfor pentru o digestie sănătoasă. 
27. Mărarul. 

Ameliorează indigestia. 
28. Soia.
 
Are proprietăţi anticancerigene.
29. Nucile. Conţin o formă purificată de Omega 3, care ajută la reducerea riscului de cancer al intestinelor.
Ficat
30. Anghinarea. Are proteine regenerative, iar acidul folic şi antioxidanţii săi previn bolile hepatice. 31. Sucul de ridiche. Stimulează secreţia bilei. 
32. Conopida.
 Contribuie la protejarea şi îmbunătăţirea activitii ficatului. 
33. Drojdia de bere.
 E o importantă sursă de vitamina B, detoxifică ficatul. 
34. Năsturelul (Nasturtium Officinale).
 
E folosit la producerea muştarului şi a uleiurilor bune pentru metabolismul bilei şi al ficatului.
35. Păpădia.
 
Reduce colesterolul şi ajută la buna funcţionare a ficatului. 
36. Laptele

Apără ficatul de diferite afecţiuni frecvente. 
37. Menta.
 Uleiurile sale esenţiale stimulează secreţia biliară şi ajută la calmarea crampelor.
38. Carnea de iepure.
 Degresează ficatul. 
39. Carnea de vită şi de mânzat. 

Conţine vitamina B, fier şi proteine de bună calitate.
Creier
40. Lintea. Conţine proteine, glucide şi lecitina de care au nevoie celulele creierului. 
41. Quinoa.
 
Bogat în fier, întăreşte memoria şi încetineşte procesul de îmbătrânire. 
42. Carnea de pasăre de curte.
 
Are grăsimi şi uleiuri care oferă energie celulelor nervoase. 
43. Fasolea. Creşte puterea de concentrare. 
44. Oul.
 E o sursă grozavă de proteine, iar gălbenuşul conţine colină, care ajută la dezvoltarea memoriei. 
45. Avocado. 

E un fruct care combate stresul, nervozitatea şi insomnia. 
46. Bananele. Conţin substanţe benefice pentru creier. 
Glucoza, vitaminele şi mineralele fructelor îl energizează. 
47. Caisele.
 Un amestec ideal de minerale ce stimulează neuronii. 
48. Stafidele. 
Au mult zahăr (75%), resursă energetică pentru creier. 
49. Perele.
 Ajută circulaţia sangvină, iar zahărul şi substanţele asemănătoare hormonilor intensifică puterea "de lucru" a creierului. 
50. Mazărea
. E bogată în proteine bune pentru memorie şi concentrare. 
51. Salata verde
 . Substanţele opiacee calmează sistemul nervos.
Ochi
52. Castanul sălbatic. Substanţele sale active calmează iritaţiile şi senzaţia de usturime. 
53. Arnica.
 Uleiurile esenţiale calmează inflamaţiile oculare.
54. Mesteacănul alb.
 Vitamina C, potasiul şi calciul conţinute întăresc imunitatea ochilor. 
55. Limba de miel.
 
Are o mulţime de taninuri şi saponine ce reduc inflamarea vaselor conjunctivale. 
56. Rostopasca.
 Este eficientă împotriva viruşilor, în special pentru ochii uscaţi. 
57. Gutuia.
 
Cu pectină şi calciu, e bună pentru alergii şi febra fânului. 
58. Iarba de silur (Euphrasia Officinalis). 

Calmează ochii în cazul persoanele tensionate, care stau mult în faţa calculatorului. 
59. Grăsimea de găină.
 
Împreună cu iarba de silur, face minuni dacă e aplicată ca unguent pe ochi. 
60. Strugurii. 

Aceste fructe ajută cu precădere ochiul în timpul vederii nocturne. 
61. Pătlagina.
 
Taninurile sale tratează infecţiile oculare. 
62. Căpşunele. 

Ajută ochiul în timpul vederii nocturne. 
63. Centaurium minus. 

Tinctura acestei plante vindecă afecţiunile oculare. 
64. Ananasul. Conţine numeroase enzime ce relaxează ochii celor care stau mult la calculator.
65. Rozmarin.
 Purifică ochii şi protejează vasele de sânge oculare.
Inimă
66. Varza. Are mult potasiu şi fier, necesare inimii şi circulaţiei sangvine.
67. Broccoli.

Previne ateroscleroza şi atacurile de cord, prin conţinutul de calciu, fier şi caroten. 
68. Ridichea

Apără împotriva atacurilor de inimă. 69. Portocalele. 
Conţin vitamina C, care scade valoarea colesterolului din sânge, În plus, are şi puţine calorii.
70. Morcovul. 

Acidul folic şi bioflavonoidele rădăcinoasei protejează inima. 
71. Peştele. 
Acizii graşi Omega 3 apără sistemul vascular de inflamaţii şi de calcifieri. 
72. Ceapa.
 
Scade presiunea sângelui, îmbunătăţeşte activitatea inimii şi circulaţia. 
73. Usturoiul. 
Alicina conţinută previne accidentele vasculare cerebrale. 
74. Usturoiul sălbatic.
 Substanţele sale curăţă sângele de toxine. 
75. Sparanghelul.
 
Asparagina curăţă cordul şi vasele mari de sânge. 
76. Cicoarea. Scade tensiunea arterială şi colesterolul, curăţă sângele cu ajutorul unor minerale specifice. 
77. Uleiul de măsline. Energizează cordul şi reduce colesterolul. 
78. Somonul.
 Acest peşte e o sursă bună de acizi graşi Omega 3, care reuşesc să scadă din nivelul trigliceridelor din sânge. 
79. Dovleacul. 
Are efect benefic în cazul hipertensiunii arteriale şi în bolile de inimă. 
80. Cartofii.
 
Protejează contra accidentelor cerebro- vasculare, oferind o cantitate mare de vitamina C pentru sistemul vascular.
81. Paprika
.
Protejează inima şi vasele de sânge. 
82. Roşiile.
 Diuretice eficiente, normalizează tensiunea arterială. 
83. Măslinele.
 Reduc colesterolul nociv şi tensiunea arterială. 
84. Merele. 
Conţin 300 de substanţe esenţiale pentru protecţia întregului sistem vascular.
85. Fasolea neagră. O cană din acest aliment furnizează între 120 şi 320 miligrame de magneziu, mineral ce previne apariţia tulburărilor de ritm cardiac. 
86. Coacăzele.
 Cu cea mai mare concentraţie de minerale şi de vitamine C, B, D şi E, sunt bune pentru circulaţia sângelui. 
87. Zmeura.
 
Acţionează ca o aspirină naturală, întărind sistemul imunitar. 
88. Murele
. Sunt considerate de specialiştii germani fructe cardioactive, ajutând la funcţionarea optimă a cordului.
89. Socul.
 Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. 
90. Piersicile. 
Au multe vitamine şi oligţlemente care protejează inima. 
91. Cireşele. Împrospătează resursele de potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor şi siliciu.
92. Rubarba.
 
Fortifică inima şi scade tensiunea arterială. 
93. Grepfrutul.
 Are o enzimă specială, care previne obstrucţiile vasculare şi tromboza. 
94. Ciuperca Shitake

Reduce colesterolul. 
95. Prunele. 

Previn tromboza. 
96. Curmalele.
 
Sunt bogate în fier, calciu şi potasiu. 
Reduc tensiunea arterială, protejează împotriva aterosclerozei. 
97. Afinele.
 
Pigmentul lor albastru ajută la elasticitatea vaselor sangvine. 
98. Ovăzul.
 Are acizi graşi, benefici în bolile cardiovasculare. 
99. Porumbul. Are vitamina D şi vitamina K. 
100. Ardeiul iute.
 Previne creşterea zahărului din sânge, care poate duce la formarea colesterolului pe vasele inim
101. Smochinele: contin vitaminele din grupa Bmineralepotasiumagneziufierfoarte mult calciu, zinc precum si oligoelemente importante: fluor, pentru intarirea dentitiei si seleniu pentru intarirea sistemului imunitar.
102. Nuci braziliene: magneziu, fosfor, acid folic, calciu potasiu precum si continut mare de seleniu - care contribuie la reducerea riscului de cancer (mai ales de prostata) si de boli cardiovasculare. Proteinele, aminoacizii esenţiali apropie nucile de Brazilia de carne sau peşte, tocmai de aceea consumul lor este binevenit în perioadele de post.
103. Caju: contine acidul oleic care este vestit pentru efectele benefice asupra sistemului cardio-vascular. Este bogat in vitaminele B1 (0,63 mg/100 g), B2 (0,26 mg/100 g), B3 (10,1 mg/100 g) si vitamina E(0,78 mg/100 g), antioxidant benefic sistemului cardiovascular. Magneziul continut de caju (270 mg/100 g) poate diminua intensitatea migrenelor, poate reduce tensiunea arteriala, problemele de respiratie. Fosforul(375 mg/100 g) este important pentru sitemul osos si dinti.
104. Susan - seminte sau halva: continut bogat de cupru, mangan, calciu, magneziu, fier, zinc, fosfor, vitamina B1 si fibre.
105. Miere de albine: fara comentarii

miercuri, 17 octombrie 2012

Intarirea sistemului imunitar cu ghimbir,retete


Multa lume se plange in aceasta perioada de crizele de rinichi, crizele de cistita si in special de raceli . bolile cronice se acutizeaza pana aici nimic nou ... povestea incepe despre aceasta planta minunata Ghimbirul ... eu recomand la toata lumea cat apuc aceasta planta care acum 6 ani m-a scapat de crizele la rinichi ... nu este un fals sau o minciuna este ceva incercat pe pielea mea ... Eu sunt diagnosticata cu litiaza renala ...cand ma prindea o raceala facea criza de rinchi niste dureri chinuitoare la urinat, dureri abdominale, dureri de spate, hematurie (sange in urina). Deci pot sa va zic ca nu a fost de loc placut ... m-am chinuit asa cred ca 2 ani ... cand crizele incepeau sa fie din ce in ce mai frecvente ...faceam si 4-5 crize pe an ... luam medicamente gen Urinex, Urinal etc insa era floare la ureche ... si atunci am auzit de la un nutritionist si dr in diabetologie despre ceaiul de ghimbir ... mi-a spus ce sa fac cum sa il prepar si cat sa beau ... si in 6 luni de baut ceai de ghimbir a 3 cani pe zi am scapat de crizele de rinichi ... vreau sa zicca de 6-7 ani de la tratament am mai facut o singura data criza de rinichi acum 2 ani din vina mea ca nu m-am imbracat cum trebuie ... Acest ceai miroase minunat ... este iute la gust si iti creeaza un semntiment placut de caldura ... este greu la inceput sa il consumi datorita gustului iute ...insa daca nu il faceti concentrat va obisnuiti repede ...inainte de a va scrie reteta de preparare acestui ceai vreau sa va dau detalii deaspre acesta planta de care am auzit cu totii sunt sigura. "Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae, se intalneste in tinuturile asiatice ( China ). Este o planta erbacee aromata, al carei radacina are gust placut. De putin timp (dupa 1989), este introdusa si in comertul nostru. Din punct de vedere yoga, este triplu yin, dar metafizic - are elemente yang. Planta este folosita in alimentatie si terapie; in special iarna, face mancarea mai usoara si mai usor digerabila, este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire si creeaza echilibrare. Este calmant pentru durerile abdominale, ajuta digestie, elimina gazele, da pofta de mancare, neutralizeaza toxinele, este sudorific, ajuta la ingrijirea parului (contra matretei).

Curata intestinul si elibereaza de secretii plamanul, ajuta in astm. Are calitatea de a feri de raul de mare, ameteli, vertijuri, greturi. Ceaiul de ghimbir este un bun remediu in raceli, fiind calmant ideal in inflamatiile gatului, sinuzite, raguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii. In China , este cunoscut ca antiastmatic de peste 3000 ani, folosindu-se suc de ghimbir si morcovi. Astmul se mai poate trata cu tinctura de ghimbir. Ceaiul din rădăcină de ghimbir s-a dovedit eficient şi în tratamentul bolnavilor de cancer care au făcut chimioterapie. Pe langă faptul că le înlătură greaţa, ghimbirul îi ajută şi pe cei cu ameţeli şi vertijuri. Chinezii considera ghimbirul drept unul dintre cele cinci ingrediente principale in dietoterapie, alaturi de otetul de orez, vinul de orez, sare si miere. In medicina si estetica, ghimbirul este folosit datorita actiunilor sale stimulente, tonice si energizante. Este util persoanelor cu circulatie periferica deficitara. Prin stimularea metabolismului, aceasta planta ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ghimbirul este util persoanelor deprimate, fara pofta de viata, lente, letargice, aducand tonus, energie si optimism. Persoanele care sufera de reumatism pot beneficia de efectele terapeutice de necontestat ale ghimbirului. O lingurita de tinctura de ghimbir dizolvata in 100 ml de apa ajuta pe reumatici sa se vindece, daca este administrata de trei ori pe zi. Ghimbirul este un antibiotic natural ... este foarte bun antiinflamator si un foarte bun antiseptic pt organism ... este diuretic si indicat in litiaza renala, piatra la rinichi, retentii urinare, infectii urinare.     

Ghimbirul contine ulei volatil (predominen tzingiberol) si compusi fenolici (gingeroli). Are efect antiemetic si antivertiginos, inhiband zona chemoreceptoare declansatoare a vomei si centrul vomei. La nivelul aparatului digestiv este coleretic si colecistochinetic, favorizand secretia bilei si motilitatea vezicii biliare. Ghimbirul este folosit in alimentatie drept condiment picant pentru aromatizarea mancarurilor si bauturilor. Da o aroma placuta ceaiului, fructelor, conopidei, guliilor si boabelor din pastai. Chiar mai mult decat usturoiul, planta are calitatea de a atenua mirosul specific al preparatelor din carne de oaie, miel, scoici sau peste. Ghimbirul este comercializat sub mai multe forme: Rădăcini întregi, proaspete: o rădăcină de ghimbir este numită "mană". Ea are o culoare galben-deschis la interior şi o coajă de diferite nuanţe cafenii. Ghimbirul jamaican, de culoare galben deschis, este socotit a avea cea mai bună calitate. Ghimbirul african şi indian are o coajă mai închisă la culoare şi este de calitate mai slabă. Rizomii întregi au gustul cel mai proaspăt. Rădăcini uscate: se comercializează "negre" (cu coajă cu tot) sau "albe" (fără coajă). Sunt disponibile întregi sau tăiate felii. Ghimbir pudră: are culoare galben-deschis şi este obţinut prin măcinarea rădăcinii uscate. Ghimbir conservat: este preparat din rizomi tineri, decojiţi, tăiaţi şi apoi fierţi într-un sirop gros de zahăr. Bucăţile de ghimbir şi siropul sunt conservate împreună. Ghimbirul este moale şi cărnos, dar extrem de iute. 

Ghimbir cristalizat: este obţinut prin fierbere în sirop de zahăr, uscat apoi la aer şi rulat în zahăr. Ghimbir murat: este tăiat feliuţe foarte subţiri, ca hârtia, şi apoi murat în oţet. Ghimbirul murat este numit în Japonia "gari" şi însoţeşte adesea "sushi"; este servit între feluri, pentru a reîmprospăta cerul gurii. Are culoare rozalie. Alte utilizări ale ghimbirului: În industria parfumurilor: graţie uleiului esenţial pe care îl conţine, rizomul de ghimbir emană o savoare de lămâie piperată şi conferă astfel căldură şi personalitate parfumurilor. În industria cosmeticelor: La spitalele din Beijing , este utilizat în tratamentul alopeciilor (cheliilor) sub formă de rondele proaspete. Cosmetologii europeni au fabricat loţiuni cu ghimbir pentru tonificarea şi revitalizarea părului. Loţiunile de corp pe bază de ghimbir au efecte de întinerire: hrănesc epiderma şi îi conferă fineţe şi supleţe. Fiind bogat în magneziu, fosfor şi acizi aminaţi, ghimbirul este omniprezent în formule revitalizante ale cremelor de faţă. În medicina alternativă: Moleculele aromatice de ghimbir trimit impulsuri creierului imediat ce ating pielea, relaxând şi detensionând musculatura. Rădăcina încălzeşte meridianele de acupunctură. Terapeuţii folosesc uleiurile aromatice de ghimbir pentru fricţionarea zonelor unde se acumulează tensiuni negative: tâmplă, ceafă, încheieturi. Prepararea ceiului de ghimbir. Este important sa fie consumata radacina de ghimbir ... nu pliculetele sau praf luat de la plafar ... ci luat din supermarketuri ca se gaseste ... cum arata? uitati-va in poza si o sa va dati seama imediat ...
Se ia o bucata mai mica din radacina ... cam de 5 cm un bulb ...se spala bine sub jet de apa rece ...
se rade cu razatoarea mica ...
Se fierbe 1 l de apa, cand apa fierbe se pune ghimbirul razuit 
si se fierbe 1 minut
dupa care se stinge si se lasa 30 min acoperit... 
apoi se strecoara si se consuma in jur de 3 cani pe zi cu inghitituri mici. Atentie!!! nu se consuma seara pt ca este si un foarte bun energizant ... este foarte utila si la curele de slabire ca este un antioxidant foarte bun ... eu am baut ceai de ghimbir jumate de an in continu ca si tratament ...
E foarte ciudat cum omul uita de pe o zi pe alta din comoditate despre efectele unui ceai ...eu personal nu sunt fan ceaiuri ...nu imi plac beau doar cand sunt bolnava ... insa acum sunt ffff hotarata sa beau ceai de ghimbir, sa fac o cura cu ghimbir pt a intari imunitatea, pt a ajuta in cura de slabire, pt a ma simti mai bine. Incercati si voi. 

marți, 16 octombrie 2012

Leacuri babesti pentru pacalit iarna

‘’Corpore sano cu leacuri babesti’’ dar...cât sunt de eficace chiar daca medicina de azi nu le ....admite

Leacuri de pacalit iarna:

Costa mai nimic si va fac rezistenti, frumosi, veseli si sanatosi. Sunt retetele cele mai eficace pentru zilele reci. Va prezentam proceduri naturale, remedii cu plante si alimente, sugestii si mici secrete, precum si un grafic pentru raceala, care sa va faca bine in 6 zile.


*I. Intaritoare pentru imunitate*

* Transpiratii la baia de aburi*
Pe vremuri, mai fiecare oras romanesc avea o baie comuna de aburi, loc de intalnire saptamanala, mai cu seama pentru barbati. Fara explicatii stiintifice, ei simteau ca, mai ales iarna, caldura umeda le face bine la sanatate. Un adevar confirmat astazi de stiinta: temperaturile ridicate nu activeaza doar circulatia, ci in acelasi timp stimuleaza si formarea de celule imunitare. Excitatia produsa de aerul fierbinte pe mucoase ajuta mai ales la respingerea virusilor racelii. Cand mucoasele sunt puternic irigate cu sange, virusii nu se pot fixa pe ele atat de usor.

*Domnia papucilor*
Cat stati acasa, incaltati-va neaparat cu papuci caldurosi. Picioarele reci declanseaza guturaiul, afirma cativa cercetatori britanici de la Common Cold Center, de pe langa Universitatea Cardiff. In cadrul studiului lor, participantii care faceau bai reci la picioare contractau de doua-trei ori mai frecvent o viroza decat restul subiectilor. Explicatia este urmatoarea: scaderea temperaturii blocheaza activitatea leucocitelor, care combat virusii.

*Traiasca iaurtul!*
Produsele lactate naturale, nepasteurizate, cu bacterii probiotice, intaresc politia intestinala , cu care corpul se apara singur impotriva germenilor patogeni. Iaurtul creste proprietatea anumitor celule de a digera microbi si ajuta la formarea de celule imunitare. Cu o conditie: sa fie consumat zilnic. Este important sa folositi mereu acelasi tip de iaurt (kefir, lapte acru), intrucat producatorii intrebuinteaza culturi bacteriene diferite.
*Kiwi si mango*
Pentru combaterea infectiilor, corpul nostru consuma cantitati mari de zinc si vitamina C. De aceea, in cursul iernii, este necesar sa-i aprovizionam regulat depozitele. Kiwi contine foarte multa vitamina C. Mango ne pune la dispozitie zincul. Va propunem o masura profilactica absolut delicioasa: taiati in bucati mici un mango si doua kiwi si zdrobiti-le pana obtineti o crema pufoasa. La sfarsit o puteti indulci cu putina miere.
*Paine cu usturoi*
O capatana de usturoi ne apara, cu adevarat, de infectiile gripale? Pana ce oamenii de stiinta vor ajunge la un consens, cercetatorii britanici au descoperit ca fanii usturoiului sufera mai rar de tuse si guturai. Iar daca se imbolnavesc totusi, raceala lor trece cu trei zile si jumatate mai repede decat a celorlalti. Pentru a preveni imbolnavirea, e nevoie sa mancati usturoi zi de zi, minimum trei saptamani, cel mai bine taiat marunt si presarat pe o felie de paine unsa cu unt sau prajita si unsa cu ulei de masline. Un amanunt important: numai usturoiul crud are acest efect.

* II. Stimulente pentru suflet* 

* Pete de culoare*
Iarna poate fi deosebit de cenusie.. Nu doar norii si ploile care tin locul zapezii incetoseaza culorile peisajului, ci si creatorii de moda, care imbraca femeile in negru si tonuri de gri. Pentru a lupta cu depresia, psihologii ne sfatuiesc sa ne inveselim macar casa, cu pete de culoare, alegand covoare sau pleduri in nuante vii si impodobind incaperile cu flori. Culorile exercita o influenta puternica asupra starii noastre de spirit: cele mai multe perceptii
senzoriale ajung la creier prin intermediul ochilor. Tonurile cromatice aducatoare de fericire sunt: rosul (ne face activi), portocaliul (ne insenineaza) si galbenul (sporeste optimismul).

* Mancati iute si piperat*
Nu acrul ne stimuleaza, ci iutele. Condimentele cum sunt ardeiul iute, piperul de Cayenne si hreanul lasa in urma lor, in gura, mici impulsuri dureroase. Creierul reactioneaza la ele, comandand organismului sa-si fabrice propriile analgezice, care induc totodata sentimentul de bine interior. Specialistii numesc acest fenomen Pepper-High-Effect (efectul euforizant al piperului).
Sugestie: taiati cativa ardei iuti in sosul pentru spaghete sau preparati-va un sos mexican Tabasco , amestecand suc de rosii cu ardei iuti, sare, otet si alte condimente, dupa gust. Daca la prima incercare l-ati nimerit prea iute, potoliti-va arsura de pe limba cu iaurt, lapte, banane sau inghetata.

*Placerea de a mirosi*
Aromele proaspete actioneaza asupra noastra la fel ca o baie fierbinte, dupa o zi obositoare, insa mult mai rapid. Moleculele infinitezimale patrund in nari, fiind conduse prin 20-30 milioane de celule olfactive direct in centrul senzorial. Cele mai bune stimulente olfactive se gasesc in toate magazinele: scortisoara, lamaile si menta.

*Atipeala care incarca bateriile*
Somnul scurt de dupa-amiaza, care ar trebui sa dureze in jur de 30 de minute, este un fel de portie de hibernare. Influenta lui pozitiva asupra corpului si a psihicului s-a demonstrat stiintific: potrivit unui studiu publicat recent in Grecia, cate o siesta de trei ori pe saptamana imbunatateste productivitatea, impulsioneaza bunadispozitie, reduce stresul si protejeaza inima. In SUA, firmele au amenajat camere de odihna pentru atipeala angajatilor la birou.
Cautati o incapere mai retrasa, unde puteti incuia usa, si atipiti cu capul pe un birou, folosindu-va bratele drept perna.

*Alimentele care ne fac fericiti*
In orice supermarket bine garnisit se gasesc alternative mai demne de luat in seama decât pilulele antidepresive prescrise de doctori. Substanta responsabila pentru buna noastra dispozitie se cheama triptofan si este un aminoacid ce participa la producerea serotoninei, cea care declanseza in creier sentimentele pozitive. Iata topul alimentelor detinatoare de triptofan in cantitati apreciabile:
* suc de lamaie (preparat proaspat, din zeama si coaja alba din interior) - 450 mg/100 ml 
* cascaval adevarat (cu gauri) - 430 mg/100 g 
* ton - 300 mg/100 g 
* carne slaba de vita - 295 mg/100 g 
* carne de pui - 230 mg/100 g

*III. Balsam pentru piele si par*

*Clatitul cu lamaie*
Zeama de lamaie readuce luciul parului degradat de frig, de purtarea caciulii si de aerul uscat al iernii. Stoarceti o jumatate de lamaie in jumatate de litru de apa calda. Dupa ce v-ati spalat pe cap ( folosind un sampon neagresiv), turnati pe par apa cu lamaie, fara a mai clati dupa aceea.

*Prosoape ude pe calorifer*
Adesea e suficient sa intindeti un prosop ud pe calorifer, pentru ca parul sa va fie mai putin zburlit. Iarna, parul se incarca electric, deoarece aerul uscat nu e un bun conducator de curent. Cand mergeti pe linoleum sau pe mochete din fibre sintetice, ia nastere o electricitate statica si ea se aduna in firele de par. Sugestie: presarati pe prosoape cateva picaturi de ulei aromat.
*Cura cu ulei de masline*
Cand va mananca pielea capului iarna si se formeaza matreata la tample, o masca de noapte cu ulei de masline va poate fi de mare ajutor. Turnati intr-o farfurioara o cantitate de ulei masurata cu un paharel de tuica. Inmuiati din cand in cand varfurile degetelor in acest ulei care calmeaza pielea si masati bland tot capul. Lasati uleiul sa actioneze peste noapte, iar dimineata, spalati-va cu un sampon neutru. Ca sa evitati petele de grasime pe perna, inveliti-o intr-un prosop sau puneti o boneta pe cap.

*Buze frumoase si sanatoase*
Cu cat este mai buna circulatia sangelui la nivelul buzelor, cu atat mai curand se regenereaza pielea, iar micile crapaturi se vindeca mai repede. In loc sa folositi mereu crema de buze (strugurelul), faceti-va obiceiul sa strangeti puternic buzele, apasandu-le una de alta, cu dintii, sa le muscati usor sau sa le masati cu o perie moale, de mai multe ori pe zi.

*Manusi cu ulei*
Vi se aspresc mainile iarna? Cumparati o pereche de manusi chirurgicale de bumbac si taiati-le varfurile degetelor. Seara, puneti-le pe maini si inmuiati-le in ulei de masline, exact pe portiunile unde pielea e asprita. Cu varfurile degetelor libere, le puteti purta si in cursul zilei, telefonand, lucrand la calculator sau citind, in vreme ce substantele vegetale hranitoare si calmante patrund in pielea degradata si reduc inflamatia.

*Baie cu lapte*
Ca sa va hraniti pielea de pe intreg corpul, preparati-va un adaos de baie dintr-un litru de lapte gras ori un pahar de smantana, plus cel putin trei linguri de miere, dizolvate mai inainte intr-o cana de apa clocotita. Turnati ingredientele pe rand in apa de baie, incalzita la aproximativ 35 °C. Daca va place, adaugati si cateva picaturi de ulei eteric. Ramaneti in cada minimum cinci minute, dar nu mai mult de douazeci, apoi stergeti-va bine cu prosopul si bagati- va imediat in pat. Grasimea din lapte hraneste pielea, iar mierea ii asigura umiditatea necesara.

*Molid si migdale contra picioarelor reci* 
Picioarele reci se pot incalzi cu un masaj de ulei de molid sau ienupar. Va creste rezistenta la frig, caci uleiurile eterice activeaza foarte repede si durabil circulatia locala. Supliment: adaugati ulei de migdale in proportie de 1:10 si masati-va alternativ labele picioarelor, energic, dar cu blandete, timp de cateva minute. Uleiul de migdale catifeleaza pielea si impiedica formarea bataturilor.


*IV. Mijloace de lupta cu raceala*

*Mere coapte*
Contra durerilor de gât ne ajuta merele coapte. Luati trei mere, scobiti-le in mijloc si scoateti-le samburii, ungeti-le cu miere si lasati-le sa se coaca aproximativ 30 de minute in cuptorul dinainte incalzit la 180 ° C. Indata ce s-au racit, mancati-le pe toate trei, ca sa introduceti in organism suficienta pectina. Aceasta activeaza fortele de autoaparare la nivelul gâtului. Suplimentar, mierea actioneaza ca dezinfectant.

*Tratament cu cartofi*
Terciul fierbinte stimuleaza circulatia locala si astfel reduce inflamatia la sinusuri. Curatati de coaja doi-trei cartofi, fierbeti- i pana se fac foarte moi, puneti-i intr-un castron cu putin lapte si zdrobiti-i. Intindeti pasta fierbinte, de grosimea unui deget, pe doua batiste puse una peste alta. Impaturiti batistele, facand din ele un pachetel alungit si asezati-l pe nas, cat mai cald. Imediat ce cataplasma s-a racit, schimbati-o.

*Rondele de ceapa*
Este adevarat ca miroase a ceapa dar...alege sanatatea
Aromaterapie pentru nasul infundat: uleiurile eterice din ceapa dezinfecteaza si usureaza respiratia. Inainte sa mergeti la culcare, puneti intr-o farfurie adanca o ceapa mare, taiata in rondele, si asezati-o langa pat, la inaltimea capului. Terapia cu aroma de ceapa are insa efect doar daca nu deschideti fereastra.

*Aburii si sanatatea*
Aburii fierbinti cu uleiuri eterice (foarte indicat: eucaliptul) constituie cea mai eficienta terapie contra inflamatiilor din gât si faringe. Metoda consacrata e simpla: o oala de apa fiarta, cateva picaturi de ulei aromat si un prosop asezat pe cap.

*Cafea cu aroma de cuisoare*
Un remediu cu actiune rapida contra durerilor de gat sunt cuisoarele: ele dezinfecteaza si potolesc durerea. Zdrobiti-le intr-un mojar sau dati-le prin rasnita de cafea si fierbeti-le odata cu cafeaua. Sunt de ajuns una pana la trei bucati pentru o ceasca.

*Bai la picioare*
Un leac indelung verificat impotriva guturaiului si a tusei: baile la picioare cu apa incalzita progresiv fac sa apara o caldura placuta in picioare, ameliorand totodata si circulatia locala in mucoasele nasului si a faringelui. Tineti picioarele intr-un lighean cu apa calda la 35 °C. Din trei in trei minute, adaugati apa fierbinte, pana cand temperatura din lighean atinge 40 °C.. Daca nu aveti febra mai mare de 38,5 °C, va face bine si o baie mai rece. In acest caz, apa n- ar trebui sa depaseasca 38 °C. Insa, daca organismul va e slabit din pricina virozei, riscati sa aveti probleme de circulatie.

*Piper fiert contra temperaturii*
Scade febra: frecati intr-un mojar doua lingurite de boabe de piper negru, apoi fierbeti-le intr-o jumatate de litru de apa, cu doua lingurite cu varf de zahar. Lasati-le sa fiarba la foc mic, pana cand cantitatea se reduce la o cana. Consumati lichidul pe toata durata zilei, luand cate o lingura..

*Zahar cu lamaie*
Bun contra tusei iritative: daca n-aveti in casa bomboane de tuse, stoarceti zeama dintr-o lamaie pe o bucatica de zahar si sugeti-o.. Vitamina C si uleiurile eterice din fruct dezinfecteaza faringele si activeaza secretia de saliva.

*Supa tamaduitoare*
Celebra supa de pui fluidifica secretiile si combate simptomele racelii. Cercetatorii americani au reusit sa demonstreze, insa, ca ea are un efect terapeutic si in viroze. Iata cum o putem prepara, ca sa fie deosebit de gustoasa. Se pune puiul in apa rece cu sare si se infierbanta, pana da in clocot. Se adauga o ceapa taiata in jumatati, cu doua cuisoare infipte in ea, si se lasa sa fiarba cam o ora la foc mic. Apoi se mai pun o bucata de telina, 2-3 morcovi, un pastarnac, o legatura de patrunjel, o gulie, trei boabe de piper si se fierbe in continuare. Cand legumele sunt fierte, puiul se scoate din oala, se transeaza si se baga la loc in supa.

*Bautura de soc*
Scurteaza viroza: potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Ierusalim, extractul de soc face ca raceala sa treaca mai repede cu trei-patru zile si poate combate chiar gripa. Boabele negre contin multa vitamina C si fier, componente esentiale pentru sistemul
imunitar. Reteta unei bauturi fierbinti de soc: jumatate de litru de suc de soc se amesteca in jumatate de litru de apa si se infierbanta bine. Se asezoneaza cu doua cuisoare, un bastonas de scortisoara, precum si cu sucul si coaja rasa ale unei portocale proaspete... Indulciti cu miere.

*Nu uitati ghimbirul*
Ajutor pentru respiratie: medicina traditionala chineza ne invata ca ceapa verde de arpagic si ghimbirul actioneaza asupra plamanilor, normalizand respiratia. Dati in clocot cate 15 g de ghimbir proaspat, impreuna cu 120 g pere. Bateti doua oua si le amestecati in pasta fierbinte. Se mananca seara, inainte de culcare.

*Cataplasme cu diverse adaosuri*
Caldura, ea singura, va face bine, cand aveti dureri de gat. Dar exista si un ajutor suplimentar: cataplasmele cu continut tamaduitor. Luati un servet de bumbac sau de in, impaturiti-l in lungime si intindeti pe el unul din urmatoarele remedii: solzi de ceapa, cartofi fierbinti, zdrobiti, felii de lamaie, 250 g branza de vaci incalzita. Sau inmuiati pânza in untura topita intr-o tigaie.. Infasurati cataplasma in jurul gatului si acoperiti-o cu un prosop uscat.

*Hartia (Clinex)cu otet*
Va desfunda narile: inmuiati o batista de hartie in otet, pana se imbiba toata, presarati pe ea piper negru proaspat macinat si asezati- o pe piept, fata cu piper fiind indreptata in jos. Ramaneti in repaos 20 de minute, dupa care va puteti sterge pielea cu un prosop cald.

*Gargara cu suc de aloe*
Daca aveti nu propriu-zis o durere, ci mai degraba o jena in gât, ea poate fi stopata cu urmatoarea procedura: din ora in ora, faceti gargara cu suc sau gel nediluat de aloe, pe care vi le puteti procura din farmacii sau de la magazinele naturiste. Substanta activa continuta in frunzele de aloe calmeaza mucoasele si reduce inflamatia.
Atentie: nu inghititi lichidul cu care faceti gargara, fiindca s-ar putea sa aiba efect laxativ.

*Sfecla si hreanul la mare pret*
Elibereaza sinusurile infundate: beti zilnic 1/4 l suc de sfecla rosie, mancand alaturi 20 g de hrean ras chiar atunci. Pigmentul betanina, continut in sfecla, ajuta la desprinderea bacteriilor fixate pe mucoase. Uleiurile volatile din hrean neutralizeaza germenii.

*Infuzie de patlagina*
Ceaiul de patlagina amelioreaza toate infectiile cailor respiratorii. El are o actiune antibacteriana si dilata bronhiile. Totodata, contine mucilagii care combat tusea. Mod de preparare: se toarna 1/4 l apa clocotita peste doua lingurite de patlagina, se acopera si se infuzeaza zece minute, dupa care se bea cu inghitituri mici.

*Nu chiar asa fierbinte*
Cand sunteti raciti, lasati bauturile foarte fierbinti sa se
racoreasca putin. De pilda, daca veti bea un ceai medicinal aproape clocotit, temperatura ridicata va face faringele deja iritat sa sufere si mai mult. Consecinta: bacteriile cu care ceaiul ar trebui sa lupte vor gasi un nou teren prielnic pentru a se inmulti.

*Planul de insanatosire in 6 zile*
Daca mergi la doctor, raceala dureaza sapte zile, daca nu te duci, dureaza o saptamana , aceasta este regula empirica in privinta racelilor tipice. Insa cine va combate simptomele ghidandu- se dupa desfasuratorul nostru se va inzdraveni mai curand.
Ziua 1: Cum va simtiti: Va dor capul si membrele, sunteti lipsiti de vlaga, aveti dificultati de concentrare?
Ce aveti de facut: Fortificati-va sistemul imunitar cu o doza masiva de vitamine: beti de trei ori pe zi cate un pahar de zeama de lamaie fierbinte si, suplimentar, luati un preparat cu multivitamine. Pentru durerile de cap, luati acid acetilsalicilic (aspirina). Culcati-va devreme.
Ziua 2: Cum va simtiti: Va ustura gâtul si va mananca narile? Ce aveti de facut: Sugeti bomboane de tuse. Din trei in trei ore faceti gargara cu apa sarata. Seara, o baie fierbinte. Dupa aceea, beti o cana mare de ceai de tei (adultii pot pune in el un strop de rom, ori de extract alcoolic de echinacea). Infofoliti-va, ca sa va fie cald, dormiti mult si transpirati.
Ziua 3: Cum va simtiti: Va dor muschii si oasele, sunteti ragusiti, aveti nasul infundat? Ce aveti de facut: Ramaneti in pat, nu mergeti la serviciu. Faceti inhalatii aromate la fiecare trei ore, ca sa dati drumul secretiilor nazale. Tot din trei in trei ore, faceti gargara. Vorbiti cat mai putin, menajati-va coardele vocale.
Ziua 4: Cum va simtiti: Acum nasul va curge din plin si incepe o tuse uscata? Ce aveti de facut: Ramaneti in continuare la pat, mancati ceva usor ( de exemplu o supa de pui). Pentru a mentine umiditatea mucoasei nazale, folositi apa cu sare. Contra tusei, sugeti bomboane cu zahar ( zaharul dezinfecteaza). Seara, ungeti-va pe piept cu o pomada impotriva racelii.
Ziua 5: Cum va simtiti: Nu mai aveti febra, iar guturaiul aproape a disparut. Dar tusea devine mai puternica... Ce aveti de facut: Beti multe lichide, preferabil ceaiuri de plante. In cazul cand doriti sa intrebuintati ceai de tuse, urmati intocmai indicatiile de preparare, deoarece efectul obtinut depinde de durata infuzarii..
Ziua 6: Cum va simtiti: Aproape ca ati trecut hopul, dar inca sunteti lipsiti de puteri. Ce aveti de facut: Umpleti din nou depozitele de vitamine si minerale ale organismului dvs., golite de boala. Pentru aceasta,
mancati multe legume si fructe proaspete. Odihniti-va cât mai mult. Totusi, e bine sa iesiti putin si la aer curat, dar fara sa va obositi.

sursa:Internet