Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

miercuri, 22 februarie 2012

Nuca,sursa de sanatate

Nucile crude sunt surse excelente de proteine, grăsimi de cea mai bună calitate, vitamine și minerale.
Practic, nu se poate vorbi despre o alimentație sănătoasă, în care să nu fie incluse și nucile.
Tocmai de aceea, este foarte important să știi cum să le alegi și păstrezi, ce nutrienți și proprietăți au și cum să le consumi, pentru a beneficia la maxim de proprietățile lor.

A. Cum alegi și păstrezi nucile?

- Cumpără doar nuci crude/deshidratate la temperaturi de sub 45 de grade C. Citește cu atenție eticheta, pentru a te asigura că nu cumperi nuci prăjite.
- Nucile convenționale din magazine sunt deshidratate, de multe ori la temperaturi mai mari de 45 de grade C, ceea ce distruge o mare parte din nutrienți.
Pentru a te asigura că sunt crude, cumpără nuci în coajă, ori de câte ori e posibil sau din surse sigure (cineva care are nuci la curte sau magazine în care se vând produse raw vegane).
- Fii foarte atent(ă) la calitatea nucilor, înainte de a le cumpăra, să nu fie râncede sau stricate. Ai grijă să nu fie scorojite, decolorate sau să aibă o culoare verzuie.
Dacă le cumperi în coajă, atunci nu le lua decât pe cele cu coaja intactă. Poți chiar să le agiți puțin înainte, iar dacă se aude un zgomot din interior, atunci sunt stricate.
- Le poți ține în cămară sau, și mai bine, în frigider. Nucile decorticate se păstrează cel mai bine în borcane de sticlă.
Odată hidratate, ține nucile în frigider, într-un borcan cu apă de izvor/pânză freatică. Nu le păstra mai mult de două-trei zile în frigider și schimbă-le apa o dată pe zi.

B. Cum consumi nucile?

1. Mănâncă-le crude
Cel mai important lucru când vrei să consumi nuci, este să te asiguri că nu sunt prăjite. Sigur,  nucile crude au un gust puțin diferit față de cel al nucilor prăjite, dar starea ta de sănătate și kilogramele în minus justifică ”efortul”.
Nucile prăjite în ulei au mult mai multe calorii ca și cele crude. În plus, uleiul în care sunt prăjite nucile este, de cele mai multe ori, rafinat, de foarte slabă calitate. Folosirea și refolosirea lui la prăjirea nucilor îl face deosebit de nociv pentru sănătate, cu potențial cancerigen.
Mai mult, prin prăjire, chiar și uleiurile mononesaturate, de foarte bună calitate, din nuci, își schimbă structura, devenind foarte nesănătoase.
Citește întotdeauna eticheta de pe ambalajul nucilor, pentru a te asigura că nu cumperi nuci prăjite, ci crude.
2. Hidratează-le
Toate nucile conțin inhibitori enzimatici, într-o proporție mai mică sau mai mare. Inhibitorii enzimatici sunt substanțe care împiedică nucile să încolțească, atunci când nu au condițiile necesare. Singurul mod prin care se pot îndepărta natural este hidratarea.
Procedeul e foarte simplu: se pun nucile într-un recipient (un borcan, de pildă) de sticlă/ceramică, se adaugă apă de izvor/din pânză freatică, numai nu de la robinet și se lasă la înmuiat.
Apa rămasă în urma hidratării conține o cantitate mare de inhibitori enzimatici, impurități, praf și alte reziduuri de pe nuci, așa că în niciun caz nu se consumă. În schimb, se poate folosi la udatul plantelor.
Chiar dacă nu toate nucile conțin o cantitate la fel de mare de inhibitori enzimatici, cel mai bine este să le ținem în apă, măcar o oră, pentru a deveni, cu adevărat, alimente vii.
Alte motive pentru a hidrata nucile:
- le sporește volumul- va fi necesară o cantitate mult mai mică de nuci;
- devin mai alcaline, datorită conținutului de apă;
- eliminarea impurităților de pe ele;
- preparatele în care le folosim devin mai cremoase;
- devin mai ușor digerabile;
- gustul devine mai bun.

3. Mănâncă-le moderat
Fie că îți faci preparate raw vegane sau le consumi ca atare, încearcă să nu mănânci mai mult de 30 de grame de nuci pe zi. Nucile nu trebuie să devină baza alimentației, ci un ingredient extrem de sănătos, consumat cumpătat.
30 de g de nuci pe zi asigură atât acizii grași esențiali necesari organismului nostru, cât și doza de calorii pe care e bine s-o luăm din grăsimi. Restul caloriilor, vitaminelor și mineralelor le obținem din multe, multe legume, germeni și vlăstari și fructe.


4. Nu face combinații abracadabrante
Ideal este să mănânci nucile ca atare, fără să le combini cu nimic, pentru a te asigura atât că se digeră foarte bine, cât și că se asimilează nutrienții din ele în organism.
În cazul în care vrei să combini nucile cu alte alimente, încearcă să folosești cât mai puține ingrediente într-o rețetă, în special cele concentrate, gen nuci/semințe/ulei (în cazul în care consumi produse de origine animală, e bine să știi că toate sunt concentrate).
Cele mai bune combinații sunt următoarele:
- nuci cu verdețuri (frunze verzi, ierburi, salate);
- nuci cu legume (morcovi, napi, ceapă, varză, țelină, etc.).

 C. Ce nutrienți și beneficii au nucile și care este timpul optim de hidratare?


În tabelul de mai jos, poți vedea exact care sunt vitaminele și mineralele pe care le conțin nucile, beneficiile lor pentru sănătate și care este timpul optim de hidratare al fiecăreia.

Tipul de nucă Nutrienți Beneficii Hidratare
Alune de pădure
Alune de padure
- cele mai bune surse de vitamina E - bogate în acid oleic și antioxidanți- proteine
- grăsimi de cea mai bună calitate- calciu- fier
- zinc
- potasiu
- Vitaminele B1, B2 și B6
- conțin acizi grași esențiali Omega 3
- inimă-musculatură- sistemul reproductiv - antianemice
- anticancerigene (cancerul de sân și de prostată)
- previn creșterea colesterolului
- regularizează nivelul insulinei
- sistemul nervos
8 ore
Fistic
Fistic
- o sursă excelentă de beta -caroten, gama
-tocoferol și luteină
- o sursă bună de proteine și grăsimi de foarte bună calitate
- bogat în vitamine din grupa B-urilor: B1, B2, B3, B5, B6 și folați-abundă în cupru, mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc și seleniu
- inimă - sistemul nervos
- vedere
- piele
- anticancerigen
- previne creșterea colesterolului
- sistemul osos
Minim o oră
Migdale
Migdale
- abundă în triptofan - sursă bună de proteine, fosfor,acid folic
- cantități importante de Vitamina E, grăsimi mononesaturate, magneziu, mangan și potasiu
- bogate în Vitamina B2.
- dezvoltarea/funcționarea creierului și îmbunătățirea memoriei - funcționarea optimă a țesuturilor musculare
- păr, unghii și piele sănătoase
- remediu anti-stres
- controlul schimbărilor de dispoziție
- eliminarea depresiei
- scăderea nivelului colesterolului
- reducerea defectelor de naștere a bebelușilor
- sistemul osos
-circulația sângelui
8- 24 de ore(apa se schimbă după 12 ore)
Nuci
Nuci
- bogate în proteine, fibre, grăsimi mononesaturate - conțin cea mai mare cantitate de acizi grași Omega 3, dintre toate nucile
30 de g de nuci acoperă necesarul de Omega 3/zi
- au o cantitate mare de calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, cupru, iod, zinc
- o doză mare de vitamine: C, B1, B2, B5 și PP
- antioxidanți
- funcționarea creierului - ideale în caz de astenie, reumatism, anemie și artroze
- ameliorează tulburările sistemului nervos
- foarte bun împotriva afecțiunilor pielii, precum psoriazisul
- impotență
- anticancer
- sistemul imunitar
- restabilirea chilibrului hormonal
      8 ore
Nuci Braziliene
Nuci braziliene
- bogate în acizi grași esențiali - au cantități impresionante de seleniu
- surse ideale de proteine complete, fibre, seleniu, magneziu, fosfor, Vitamina E, și Vitamina B1, B2, B5, B6 și folați
- scad nivelul ”colesterolului rău” - antioxidante
- previn bolile de inimă, a cancerului
- au proprietăți anti-îmbătrânire
- previn apariția anemiei
- întăresc sistemul osos
Minim 1 oră
Nuci Caju
Nuci Caju
- bogate în proteine, fier, seleniu, fosfor, cupru, zinc și magneziu - au multe vitamine, precum B1, B2, B5, B6
- doze mari de proteine, fitochimicale și antioxidanți (proantocianide)
- bogate în acizi grași esențiali
- conțin și un antioxidant, Zeaxantin, care protejează organismul împotriva razelor UV
- alimente anticancer - scad riscul cancerului de colon
- previn bolile de inimă și cancerul
- scad presiunea arterială și previn atacurile de cord
- scad nivelul ”colesterolului rău”
- excelente pentru sistemul nervos, osos și muscular
- au proprietăți anti-îmbătrânire
Minim o oră, ideal opt ore
Nuci Macadamia
Nuci Macadamia
- surse foarte bune de proteine, calciu, potasiu, fibre - foarte bogate în vitamine: B1, B2, B3, B5, B6, Vitamina E și folați- un conținut substanțial de grăsimi mononesaturate (acidul oleic)
- antioxidanți
- previn bolile de inimă și ale sistemului circulator - ajută la buna funcționare a sistemului muscular și a celui nervos
- excelente pentru sistemul osos și pentru cel nervos
- au proprietăți anti-cancer și anti-inflamatorii
- ajută și în caz de artrită reumatoidă
- scad nivelul ”colesterolului rău” din sânge, crescând totodată nivelul ”colesterolului bun”.
Minim 1 oră
Nuci Pecan
Nuci Pecan
- conțin o cantitate foarte mare de antioxidanți, în special Vitamina E - conțin multe grăsimi mononesaturate, precum acidul oleic
- surse foarte bună de B-uri, precum: B1, B2, B3, B5, B6 și folați
-conțin multe minerale: mangan, potasiu, calciu, fier, seleniu, zinc, magneziu
- Protejează sistemul nervos - scad nivelul ”colesterolului rău” din sânge, crescând totodată nivelul ”colesterolului bun”
- au proprietăți anticancerigene
- protejează mucoasa membranelor și pielea de radicalii liberi
8 ore
Nuci de pin
Nuci de pin
- bogate în proteine, potasiu, fosfor, calciu, magneziu și fier - sursă excelentă de Vitamina E, de B-uri (B1, B2, B3, B5, B6) și folați
- grăsimi vegetale de cea mai bună calitate
- sursă foarte bună de antioxidanți
- cea mai bună sursă de mangan (8.802 de mg/100 de g, adică cu 383% mai mult decât necesarul zilnic)
- conțin un acid gras esențial, acidul pinolenic, care inhibă apetitul.
- protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi - întăresc sistemul imuni- tar al organismului
- au proprietăți anticancerigene
-scad nivelul ”colesterolului rău” din sânge, crescând totodată nivelul ”colesterolului bun”
- previn apariția bolilor de inimă
8 ore


Multă lume se ferește să mănânce nuci, de teamă să nu se îngrașe. Totuși, aceasta nu este o soluție, ci, mai degrabă o greșeală, care duce la apariția carențelor.
Nu de grăsimile sănătoase din nuci trebuie să ne ferim, ci de cele saturate sau chiar trans, cancerigene, din produsele de origine animală.
Odată ce învățăm să consumăm rațional nucile, și nu după ureche, vom constata, pe propria piele, ce efecte pozitive au acestea în organismul nostru.
material primit in mail.
sursa:http://www.rawlifestyle.ro/nucile-instructiuni-de-folosire/

mituri despre alimente

Mihaela Bilic - Mituri despre alimente
 
Lista asta ar trebui pusa-n rama, la bucatarie, asa, ca sa o ai la indemina ori de cite ori ai dubii cind o prietena iti spune ultima moda in diete sau etichetele alimetelor te vrajesc cu efectele lor miraculoase. Doctorul Mihaela Bilic iti spune clar ce trebuie sa crezi si sa nu crezi din tot ce auzi despre hrana care-ti aduce sanatate si trup de invidiat.
 
ADEVARAT SAU FALS DESPRE PROTEINE

Carnea fiarta nu ingrasa?
ADEVARAT. Prin fierbere, carnea devine usor de digerat, insa trebuie pusa la fiert in apa clocotita pentru ca porii sa se inchida imediat si toate substantele nutritive sa ramina in carne, nu in apa de fiert.

Oul fiert tare este indigest?
ADEVARAT. Albumina din albus este o proteina ce se digera doar daca este fiarta, in schimb, galbenusul devine indigest daca este tare. Ideal, oul se maninca fiert moale sau cleios.

Carnea de pui este mai sanatoasa decit cea de porc?
DEPINDE. Daca urmarim continutul in grasime trebuie evitata carnea de porc in cazul persoanelor cu colesterol si trigliceride crescute. In ceea ce priveste persoanele anemice este bine de stiut ca fierul exista doar in carnea rosie. In cazul puilor se pune si problema de citi hormoni a fost nevoie ca sa ajunga in timp record la greutatea unei gaini. Parerea mea: carnea rosie, categoric.

Mai bine peste decit carne de porc, vita sau pui?

ADEVARAT. Pestele contine proteine ca si celelalte tipuri de carne, dar este bogat in grasimi nesaturate ( cele sanatoase) si minerale si este mult mai usor digerabil fata de acestea. Pestele si fructele de mare sint mai putin calorice si de aceea este obligatoriu sa mincam peste ( de preferinta proaspat ) de minim 3 ori/saptamina. Insa nimeni nu va fi certat daca in fiecare zi va consuma peste. Va mai amintiti sloganul „nici o masa fara peste”, ei bine nu era un slogan comunist.

In spanac gasim mai mult fier decit in carne?
FALS. Chiar daca continutul de fier in spanac si alte legume cu frunze verzi este foarte crescut, acesta nu poate fi absorbit in intestinul uman. Principala sursa de fier a omului este carnea, cit mai rosie si mai cruda, alaturi de organe precum ficatul si splina, depozite de fier atit la om, cit si la animale. Fierul din carne se absoarbe si mai bine in prezenta vitaminei C, deci o friptura in singe alaturi de o salata verde e reteta perfecta impotriva anemiei.

Carnea nu contine fibre?
ADEVARAT. Din metabolismul carnii nu rezulta nici un fel de reziduuri solide si, ca urmare, bolul alimentar trebuie completat cu legume proaspete si produse cereale, altfel exista riscul ca un regim bogat in carne sa fie urmat de constipatie.

Carnea e responsabila de guta?
ADEVARAT. Toate alimentele bogate in purina (carne rosie, vinat, carne de animal tinar – vitel, miel, dar si ciocolata, au ca rezultat depunerea acidului uric la nivelul articulatiilor mici si aparitia atacului de guta.

Regimul proteic duce la slabire rapida?
ADEVARAT. Se pot pierde in 2 saptamini 5- 7 kg prin consumul exclusiv de proteine, pentru ca excesul de proteina se transforma foarte greu in grasime. Exista insa riscul de pierdere a masei musculare deoarece organismul este obligat sa-si arda proteinele constitutionale pentru a obtine putina glucoza, ca sursa de energie si pentru buna functionare a sistemului nervos.
Cei care vor „muschi” trebuie sa manince carne?
ADEVARAT. In conditiile unui efort fizic intens sau daca este urmarita cresterea masei musculare prin sport este indicat sa fie consumate in principal proteine de calitate superioara (carne, lapte, oua) ca materie prima pentru sinteza de aminoacizi. Aportul proteic trebuie sa fie cu 30% mai mare. Similar, la femeile gravide sau care alapteaza este nevoie de o crestere a ratei proteice cu 20-30% pentru a asigura dezvoltarea adecvata a embrionului si a fatului.

Regimul vegetarian este mai sanatos?
FALS. Legumele si cerealele nu contin toti aminoacizii esentiali, prin urmare, unele proteine ce au la baza acesti aminoacizi nu pot fi sintetizate. Regimul vegetarian duce si la o carenta de vitamine, mai ales cele din grupul B si vitaminele liposolubile A, D care se gasesc doar in produsele animale, ca sa nu mai vorbim de fier si zinc. Este recomandat, ca solutie de mijloc, regimul lacto-vegetarian pentru a putea asigura organismului toate principiile alimentare de baza.

ADEVARAT SAU FALS DESPRE GLUCIDE 


Este adevarat ca piinea ingrasa?
FALS. Nu piinea ingrasa, ci produsele care sint asociate cu ea. O felie de piine are 80 calorii, iar 1 felie de cascaval are 180 calorii. Bineinteles ca 1 piine intreaga ingrasa, dar 1-2 felii la masa sint obligatorii.

Piinea prajita e mai putin calorica?
FALS. O felie de piine prajita are exact acelasi numar de calorii ca una proaspata deoarece prin prajire se pierde numai apa, deci este mai usoara ca greutate.

Piinea proaspata „umfla” burta?
ADEVARAT. In procesul tehnologic de pregatire al piinii, se foloseste drojdia de bere a carei perioada completa de fermentatie este de 12 ore. De aceea este recomandat sa fie consumata piine „veche” de 1 zi.

Grahamul sau piinea cu tarite nu ingrasa?
FALS. Piinea neagra sau intermediara contine mai multe tarite (fibre) care ajuta digestia, insa continutul caloric este usor inferior piinii albe (230 calorii/100g fata de 280 calorii/100 g). Piinea neagra (1 felie = 35g) este mai grea decit piinea alba (1 felie = 25 g ) si in final se ajunge la echilibru, adica 1 felie piine alba 25 g = 1 felie, piine neagra 35g = 80 calorii.

Nu trebuie sa asociem carnea cu piinea sau cartofii?
FALS. Alimentatia corecta si sanatoasa prevede ca fiecare masa sa contina toate principiile alimentare, deci este normal ca proteinele din carne sa fie asociate cu glucidele lente din garnitura pentru a se absorbi adecvat. Disocierea dintre  proteine si carbohidrati se face pe perioade scurte, de maxim 2 saptamini si are ca scop slabirea rapida (dar incorecta) dictata de probleme stricte de sanatate.

Mierea este naturala, deci nu ingrasa?
FALS. Mierea este naturala si sanatoasa, dar contine fructoza si acelasi numar de calorii ca si zaharul (4 calorii / gram). Deoarece zaharul este cristalizat si ocupa volum mai mare se ajunge la ecuatia paradoxala : 1 lingurita zahar = 13 calorii, 1 lingurita miere = 22 calorii.
Mierea mai are si proprietatea de a stimula pofta de mincare, prin urmare este recomandata copiilor si persoanelor subnutrite sau care si-au pierdut apetitul. In cazul in care vreti sa folositi miere la indulcit, un virf de lingurita este suficient, pentru ca puterea de indulcire este de 4 ori mai mare decit a zaharului.

Zaharul brun este mai sanatos decit cel alb?
ADEVARAT. Zaharul brun este extras din trestia de zahar si este mai putin prelucrat si rafinat decit zaharul clasic obtinut din sfecla de zahar. Ca numar de calorii insa este identic.

Zaharina este cancerigena?
FALS. Nu a fost demonstrata stiintific aceasta teorie, insa principalul dezavantaj al zaharinei este acela de a schimba gustul preparatelor la temperatura inalta. Aparitia indulcitorilor sintetici pe baza de aspartam a rezolvat aceasta problema, acestia fiind stabili termic. Fructoza lichida este un alt indulcitor natural ce poate substitui cu succes zaharul.

Ciocolata pentru diabetici nu ingrasa?
FALS. In diabet, pacientii prezinta un deficit de insulina si deci nu au voie sa consume zahar. Dulciurile pentru diabetici sint facute cu fructoza pentru ca ea este mai noninsulinogena (nu determina descarcare in singe de insulina). Prin urmare, obiectivul acestor produse este de a nu contine zahar rapid si nu calorii mai putine. Ciocolata pentru diabetici poate avea uneori mai multe calorii decit cea normala.

Laptele cald baut seara te ajuta sa adormi?
ADEVARAT. Senzatia de foame si glicemia scazuta din singe au ca efect o stare de anxietate, irascibilitate, nervozitate, slabiciune musculara. Glucidele lente din lapte reusesc sa rezolve aceasta situatie, cu un aport caloric minim (100 calorii/cana), iar starea de bine ce urmeaza ne permite sa adormim.

O dieta fara dulciuri duce la depresie?
ADEVARAT. Serotonina este o substanta care se secreta la nivelul creierului si da „starea de bine”. Mesele bogate in carbohidrati cresc nivelul serotoninei, dar acelasi efect il putem avea si cu 1 portie de orez sau paste, nu este obligatorie felia de tort pentru a fi binedispusi. Si cealalta extrema este valabila, dietele proteice pe linga faptul ca duc la depresie, pofta de dulciuri creste extrem de mult si exista pericolul ca intr-un moment de slabiciune sa inghitim 2 ciocolate intregi.

ADEVARAT SAU FALS DESPRE LIPIDIE

Exista colesterol „bun“ si colesterol „rau“?
ADEVARAT. In sange exista LDL-colesterol asociat cu riscul crescut de boli cardiovasculare si se reflecta de obicei in valoarea colesterolemiei. Este un colesterol „rau“ a carui valoare nu trebuie sa depaseasca 200 mg/ml si care reflecta de obicei cantitatea de trigliceride (grasimi) pe care le mincam. Fractiunea „buna“ a colesterolului este HDL- colesterol cu rol de protectie cardiovasculara si cu valoare ideala de peste 50 mg/ml in singe.

Oul trebuie evitat pentru ca este bogat in colesterol?
FALS. Oul este un aliment complet ce contine proteine de inalta calitate (proteine etalon), numeroase vitamine (A, D, E, B) si fier alaturi de principala lui calitate - este colecistokinetic, adica duce la contractia vezicii biliare cu ..eliberarea de saruri biliare esentiale in digestie. Colesterolul din ou nu duce la cresterea colesterolului din singe, deci nu exista contraindicatie absoluta de a consuma oua in dislipidemii.

Anumite uleiuri nu au colesterol?
ADEVARAT. Colesterolul exista doar in produsele animale, ca urmare, nici unul din uleiurile vegetale nu contine colesterol. Sloganul “fara colesterol“ afisat de anumite etichete este pur publicitar, uleiurile nu contin colesterol, dar cantitatea de calorii este la fel de mare cu a grasimilor animale (unt, slanina).

Uleiul de masline este mai sanatos?
ADEVARAT. Uleiul de masline contine acizi grasi nesaturati cu rol protector pentru inima, in timp ce uleiul de floarea soarelui este bogat in vitamina E. O alta mare calitate a uleiului de masline este stabilitatea termica, adica posibilitatea de a fi incalzit la temperaturi foarte mari fara a-si modifica structura. Este corect prin urmare ca prajelile sa fie facute in ulei de masline, uleiul de floarea soarelui se descompune in produsi toxici – acetilcolina.

Margarina este mai sanatoasa decit untul?
FALS. Margarina este un produs inferior (si, evident, mai ieftin) obtinut prin solidificarea fortata a uleiurilor vegetale care sint transformate din starea lor naturala lichida in stare solida cu ajutorul hidrogenizarii. In jurul acestui proces pot aparea accidente din care rezulta acizi grasi in forma „trans“ care sint cancerigeni. Este de preferat sa consumam un unt de calitate superioara, bogat in vitamina A, D si E in cantitate mai mica decit sa apelam la margarina. Si nu uitati: caloriile sint aceleasi!

Uleiul de peste este sanatos?
ADEVARAT. Grasimea din peste este o grasime speciala ce contine acizi grasi nesaturati cu rol protector cardiovascular. Din pacate, la noi in tara nu se consuma suficient peste si de aceea este recomandat ca pestele si fructele de mare sa existe de cel putin 3-4 ori in meniul nostru saptaminal. De preferat pestele proaspat (nu conservele) si salbatic (nu de crescatorie), iar uleiul de peste trebuie folosit in cazuri de stricta necesitate, altfel poate duce la supraponderabilitate sau obezitate la adulti.

Alunele si nucile hranesc creierul?
ADEVARAT. 10 nuci sau alune consumate zilnic hranesc celula nervoasa si ne ajuta sa fim „mai destepti“

Exista alimente care cresc colesterolul?
FOARTE ADEVARAT. Acestea sunt zaharul rafinat, deci toate dulciurile, grasimile animale (slanina, unt, smintina), margarina, CAFEAUA si FUMATUL. Produsele care scad colesterolul sint: fructele, legumele, cerealele, soia, grasimea din peste, laptele si produsele lactate degresate, uleiul de porumb, masline, CEAPA, USTUROIUL SI ARDEIUL IUTE.

Branza nu ingrasa?
FALS. Brinza este cel mai mare pericol pentru silueta, ea contine pina la 80% grasime. O felie de cascaval este echivalenta cu 3 felii de paine, asa ca nu va amagiti mancand telemea cu rosii, nu o sa slabiti prea tare.
.via email