Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

sâmbătă, 26 decembrie 2009

hipercolesterolemia

Hipercolesterolemia: Alimente sanatoase pentru inima
Mai jos sunt redate cateva alimente de baza ce fac parte dintr-un regim sanatos pentru inima.
Fructe si legume proaspete
Fructele de sezon cum ar fi portocalele, merele, perele si strugurii, precum si legume ca ardei, broccoli, napi, conopida, rosii, telina ar trebui sa fie nelipsite din frigiderul pacientului.
Produse lactate si inlocuitori
- lapte 1%
- lapte de soia (simplu, neindulcit, cu vanilie sau cacao)
- unt degresat total sau partial
- smantana degresata partial sau total
- branza degresata partial sau total (sub forma de felii, cuburi sau framantata)
- branza din soia (sub forma de felii, cuburi sau framantata)
- crema de branza degresata partial sau total
- branza de casa 1% grasimi sau degresata
- iaurt 1% grasime sau degresat ( simplu, cu fructe sau vanilie)
- iaurt din soia
- sour cream (smantana fermentata) degresata total
- inlocuitori de oua, albus de ou.
Carne, pui, peste si inlocuitori
- piept de pui sau curcan fara piele si os
- carne alba de pui sau curcan fara piele
- muschi de porc fara grasime
- carne macra de vita
- peste: somon, macrou, tilapia, crap, hering sau ton
- tofu
- tempeh (un produs din boabe de soia fermentate)
- seitan (gluten din grau folosit ca inlocuitor de carne)
Produse congelate
- legumele congelate si amestecurile de legume fara sosuri si adaos de sodiu
- fructe congelate fara adaos de zahar (de exemplu afine congelate, capsuni, zmeura)
- boabe de soia congelate
- burgeri sau carnati vegetarieni congelati
- chili sau burritos vegetarieni cu un continut scazut in grasimi si sodiu.
Grasimi si uleiuri
- uleiuri pentru gatit asortate ( de masline, canola, nuci, seminte de struguri, alune sau susan)
- spary-uri pentru gatit, degresate total
- inlocuitori de grasimi pentru copturi
- grasimi pentru fragezirea aluatului nehidrogenate
- margarina
- sosuri pentru salate degresate partial sau total.
Ierburi si condimente
Mai jos sunt prezentate cateva condimente ce pot inlocui sarea:
- piper rosu
- scortisoara
- praf de curry
- seminte de chimen
- condimente italiene
- praf de ceapa
- busuioc
- cuisoare
- marar
- oregano
- sovarv
- rozmarin
- praf de chili
- coriandru
- praf de usturoi
- menta
- paprika
- piper negru
- chimion
- ghimbir
- miez de nuca
- patrunjel
Indulcitori
- inlocuitori ai zaharului

- sirop de artar fara zahar
- miere
- sirop de orez brun folosit la cocaturi ca alternativa a indulcitorilor artificiali.
Cuprins
1. Generalitati
2. Alimente si condimente esentiale
Alimente si condimente esentialeSus
- amestecuri de seminte si nuci (migdale, nuci, seminte de floarea soarelui, susan)
- fructe uscate
- lipii, paine si toetillas din faina integrala
- cereale integrale
- chips-uri din faina integrala
- prajituri din orez brun sau din porumb
- covrigei din faina integrala
- popcorn.
Condimente
- oteturi asortate din orez, vin rosu, balsamic, cidru de mere sau zmeura. Aceste oteturi sunt ingredientul principal pentru sosurile de salate
- ketchup cu un continut scazut in sodiu
- mustaruri asortate din cereale integrale, miere, Dijon sau galben
- sosuri de soia cu un continut redus de sodiu
- maioneza degresata total sau partial
- sos pentru gratar.
Boabe, cereale si sosuri
- amestecuri de boabe conservate precum linte, garbanzo, fasole neagra (in cazul pacientilor cu hipertensiune arteriala trebuie alese cele cu un continut scazut in sodiu)
- boabe uscate (linte, fasole neagra, fasole garbanzo)
- supe de boabe cu un continut scazut de grasime
- chili vegetarian
- boabe prajite fara grasimi
- ovaz
- tarate de ovaz
- seminte de in
- cereale integrale (trebuie alese cerealele ce contin mai mult de 5 g de fibre si mai putin de 8 g de zahar pe gustare)
- orz
- orez brun
- cereale precum grau, cus-cus, polenta, mei
- paste fainoase din faina integrala (pot fi sub forma de fettuccini, lasagna, spaghetti, fusili, spirale, ravioli, macaroane)
- germeni de grau
- faina de soia
- faina integrala
- faina de porumb
- rosii conservate cu un continut redus de sodiu
- pasta de tomate
- sosuri pentru paste fainoase degresate
- supe de pui, vita sau legume cu un continut saczut de sodiu
- supe crema de ciuperci sau pui degresate 98%.Si sa nu uitam hidratarea:Pentru a se hidrata, sangele trage apa din organele vitale
Ce se intimpla la nivelul sistemului digestiv daca nu bem apa inainte de masa (o cana, cu o jumatate de ora inainte de masa)? Nu trebuie sa bem apa in timpul mesei. Corpul nostru are nevoie de sange pentru a efectua procesul digestiv, iar sangele este compus 80 la suta din apa. Sangele trebuie sa absoarba tot soiul de componente vitale pentru sanatatea sa.
Pentru a efectua corect procesul de digestie, sangele trebuie sa fie hidratat corect inainte de masa. Altfel, sangele se ingroasa si de aceea, pentru a se hidrata trage apa din organele vitale. Remarcam, asadar, ca in organismul nostru fiecare celula, fiecare componenta "lupta" pentru a-si intretine viata proprie, ceea ce face ca, in ultima instanta, sa conduca spre viata intregului organism.
Sangele nu face exceptie de la acest principiu, asa incat - iata - vedem de ce este atit de important sa bem apa cu o jumatate de ora inainte de masa. Sangele nu va mai extrage apa din organele vitale pentru a realiza procesul de digestie, iar corpul va ramine sanatos.
"Sunt oameni care tusesc, ii apasa inima sau au colici dupa masa. Acele organe care ne dor dupa ce mincam sesizeaza ca nu au destula apa", spune Ralph Vornehm.
Cercetarile efectuate arata ca 90 la suta din durerile de stomac sint cauzate de deshidratare. Oamenii care au miscari greoaie sau cei "cu fata impietrita" au o proasta functionare a nervilor, cauzata de lipsa apei in corp. La nivelul cartilagiilor, componenta apei este de 90 la suta. Cind cartilagiul este deshidratat, incepe sa pocneasca. Oasele au nevoie de apa in aceeasi masura si multe dintre durerile de oase, precum si sindromul de alunecare al discului lombar sunt cauzate de deshidratare.
Ce se intimpla cand luam un calmant pentru dureri sau cand avem un soc?
Luam calmantul cu apa si ni se da apa cind suntem in stare de soc. De fapt, cind iei un calmant pentru durere, ceea ce calmeaza durerea este apa, nu calmantul. 90 la suta din durerile din corpul nostru sunt semnale prin care corpul spune: "Te rog, am nevoie de apa!". Studiile arata ca tensiunea arteriala mare, problemele legate de vasele de sange sint cauzate de lipsa apei din corp.
Presupunem, insa, ca durerile sunt mai mult decit o rugaminte pe care corpul ne-o trimite. Durerea trebuie sa fie un mare strigat de ajutor, care s-ar putea traduce: "Ajutor, mi-e sete de nu mai pot!".

totul despre cum folosim uleiurile la gatit

ULEIURI DE GATIT - Lectii de Bucatarie
ULEIURI DE GATIT
Sub o forma sau alta, grasimile sunt o necesitate in dieta noastra si o parte importanta a traditiilor noastre culinare – dar pot fi, de asemenea, si un factor de risc pentru sanatate, daca sunt consumate in exces.
In cele ce urmeaza, vom vorbi despre uleiurile vegetale pentru gatit. Prin definitie, acestea sunt grasimi extrase din plante si purificate, care la temperatura camerei se prezinta sub forma lichida. Sunt nenumarate plantele din care se pot produce uleiuri, dar printre cele mai cunoscute se numara: maslinele, floarea-soarelui, soia, porumbul, arahidele, susanul, orezul, vita-de-vie (semintele de struguri), sofranelul, palmierul. In linii mari, uleiurile se impart in doua categorii: rafinate sau presate la rece.
Uleiul rafinat este cel mai des intalnit la noi; este un ulei de prima presare, prelucrat la temperaturi ridicate, cu ajutorul unor filtre care indeparteaza impuritatile.
Uleiul presat la rece, mai putin folosit, este extrem de sanatos; se extrage fara ajutorul unui tratament termic, ceea ce face ca gustul, aroma si substantele nutritive din seminte sa se pastreze mult mai bine.
.
Uleiul de floarea soarelui
Pentru romani, timp de foarte multi ani singurul ulei comestibil de pe piata a fost uleiul de floarea-soarelui. Ati fi probabil foarte surprinsi sa aflati ca uleiul de care noi eram satui pana peste cap, si pe care ne-am grabit sa-l inlocuim cu altele, mai exotice si mai scumpe, este considerat o delicatesa si un lux in Europa Occidentala si in Statele Unite. Uleiul de floarea-soarelui este foarte bogat in grasimi polinesaturate, adica acelea care produc prostaglandinele, compusi responsabili de buna functionare a organismului nostru, la nivel molecular. Acest ulei contine vitaminele A si E (cel mai mare continut de vitamina E dintre toate uleiurile), si este potrivit atat pentru salate, cat si pentru prajit.
ULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATIT
.
Uleiul de masline
Pe al doilea loc ca popularitate in Romania, dar incontestabil pe primul in lumea occidentala si mediteraneana este uleiul de masline. Celebru in istorie, cantat de poeti, investit cu puteri aproape mistice, uleiul de masline s-a situat permanent undeva intre aliment si medicament. Este singurul ulei vegetal care poate fi consumat asa cum este stors din fruct, fara nici o prelucrare, iar continutul mare de acizi grasi monosaturati si substante antioxidante il recomanda in profilaxia sau tratamentul diverselor afectiuni, de la ulcer pana la cancer. Ca si in cazul vinurilor bune, buchetul, culoarea si viscozitatea uleiului de masline pot varia de la o marca la alta, in functie de soiul maslinelor, de locul de origine si de metoda de producere. Cei mai mari producatori de ulei de masline sunt Spania (44%), Italia (20%) si Grecia (13%). Dupa clasificarea facuta de International Olive Oil Council (IOOC), uleiurile de masline pot fi:
- Extra-virgin olive oil – ulei de prima presare, cu aciditate de maximum 0,8%, considerat a avea cel mai fin gust.
- Virgin olive oil – aciditate de maximum 2% si gust fin, dar inferior celui extra-virgin.
- Olive oil – amestec de ulei virgin si ulei rafinat, cu aciditate moderata (1%), fara parfum prea pronuntat.
- Olive-pomace oil – amestec de ulei extras din resturile solide de la prima presare si (poate) ceva ulei virgin. Poate fi consumat, dar nu merita numele de “ulei de masline”.
Primele doua grade sunt cele mai scumpe; dau un gust minunat salatelor, vinegretelor si pastelor fainoase. In tarile mediteraneene se mananca frecvent paine imbibata pur si simplu in ulei. Desi este mai ieftin si considerat inferior, uleiul de masline simplu este ideal pentru prajit, pe de o parte fiindca are punctul de fum (de ardere) mai ridicat decat temperatura de prajire, ceea ce il impiedica sa se descompuna in compusi toxici, si pe de alta parte pentru ca un ulei mai fin si-ar pierde buchetul prin incalzire. Uleiul de masline poate fi aromatizat adaugandu-i-se ierburi sau condimente (busuioc, rozmarin, ardei iute, usturoi, etc.).
ULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATIT
.
Uleiul de porumb
Uleiul de porumb a castigat considerabil de mult teren in ultima vreme. Este extras din germenii de porumb, si punctul de ardere extrem de ridicat il face un ulei de prajit excelent. Datorita continutului ridicat de acizi polinesaturati, este unul din cele mai sanatoase uleiuri. Neavand un gust propriu foarte marcat, potenteaza gustul mancarii. Foarte asemanator cu uleiul de arahide, cu care poate fi inlocuit. Recomandat diabeticilor.
ULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATIT
.
Uleiul de soia
Printre cele mai folosite uleiuri din lume se afla si uleiul de soia. Mai putin agreat pe piata europeana, el constituie 80% din consumul SUA. Uleiul se extrage numai din boabele de soia galbene, de cea mai buna calitate, curate, sanatoase, decorticate. Uleiul de soia este sarac in grasimi saturate (responsabile pentru afectiunile cardiace), in schimb contine antioxidanti si acizi grasi esentiali. In industria alimentara, uleiul de soia se foloseste la sosurile de salata, margarine, creme tartinabile, maioneze, creamere non-lactate pentru cafea, si asa mai departe. Faptul ca nu are aproape deloc aroma naturala il face foarte avantajos, pentru ca nu interfereaza cu gustul mancarii. Punctul de fum foarte ridicat (241 C) il recomanda si ca ulei de prajit.
ULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATIT
.
Uleiul de orez
O popularitate in crestere o inregistreaza uleiul de orez. Extras din germenii de orez, acest ulei contine cantitati mari de grasimi nesaturate, antioxidanti si compusi care scad capacitatea de absorbtie de colesterol, precum si un procent ridicat de vitamina E. Procesul complex de rafinare ii creste considerabil pretul, dar gustul delicat si punctul de fum situat la 254 C ii potenteaza reputatia, transformandu-l dintr-un ulei cu utilizare regionala (Asia, mai ales China si Japonia) intr-unul din ce in ce mai cautat pentru prajitul la ceaun (deep fry) sau la wok (stir fry).
ULEIURI DE GATITULEIURI DE GATIT
.
Uleiul din samburi de struguri
Uleiul din samburi de struguri se extrage dintr-un subprodus al industriei vinului, ceea ce inseamna ca materia prima se gaseste din belsug, si este ieftina. Cu toate acestea, e un secret bine pastrat de catre marii bucatari, care ii apreciaza gustul subtil, si il folosesc pentru marinate si sosuri de salata. Are marea calitate de a nu se tulbura la temperaturi joase, si de a potenta gustul alimentelor, fara a lasa in urma un gust “gras”. E un ulei bogat in vitamina E, acizi grasi esentiali si trigliceride (care reduc riscul de boli cardiovasculare si de impotenta). Punctul de fum ridicat (216 C) il fac ideal pentru sotat, prajit sau inabusit, iar proprietatile de emulsificator il recomanda pentru maioneze, eliminand riscul ca acestea sa se “taie”.
ULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATIT
.
Uleiul de arahide
Uleiul de arahide se extrage din alune, si pastreaza ceva din gustul si aroma acestora. Are punctul de fum la 231 C, si este, in bucatariile asiatice, echivalentul celui de masline in bucatariile mediteraneene.
ULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATIT
.
Uleiul de susan
Uleiul de susan este mediul de gatit preferat in Burma si mare parte a Indiei, si este ceea ce da individualitate bucatariei acestor zone. In India este un ulei de culoare aurie, spre deosebire de cel inchis la culoare din China, Japonia sau Coreea, unde se produce din boabe de susan prajite. In China si Coreea nu este insa folosit la gatit, ci se adauga cateva picaturi cand mancarea este aproape gata, pentru a evidentia aromele.
ULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATIT
.
Uleiul de sofranel
Dintre toate uleiurile cunoscute, uleiul de sofranel este cel mai bogat in grasimi polinesaturate (77%), are un punct de fum foarte ridicat (265 C), si este preferat ca ingredient in sosurile de salata, pentru ca nu se coaguleaza la racire. Este insa sarac in vitamina E, ceea ce il face mai putin nutritiv decat alte uleiuri de gatit de pe piata.
ULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATIT
.
Uleiul de nuca
Scump si exclusivist, uleiul de nuca se foloseste cu parcimonie la gatit. Este deschis la culoare, si are aroma si gust delicate. Este rareori folosit la prajit, pentru ca temperatura ridicata ii distruge buchetul si il amaraste; se potriveste insa foarte bine la sosurile de salata, unde aroma ii este cel mai bine evidentiata.
ULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATIT
.
Uleiul de cocos
Cel mai bogat in grasimi saturate (peste 80%) este uleiul de cocos, extras din nuca de cocos. De ani de zile, acest ulei se afla in mijlocul unei controverse intre oamenii de stiinta, care nu se pot hotari daca este sau nu nociv. In orice caz, uleiul de cocos este folosit industrial in alimentele coapte, in dulciuri si bomboane, in creme batute, creamer non-lactat pentru cafea, si asa mai departe.
ULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATIT
.
Uleiul de palmier
In fine, probabil cel mai putin cunoscut la noi este uleiul de palmier, originar din Africa de Vest, unde de peste 5,000 de ani se extrage din fructele palmierului tropical (diferit de cocotier!). Pana in secolul nostru, acest ulei era produs pe scara redusa in satele africane, si abia dupa 1920 a devenit un important produs de export. Uleiul de palmier nerafinat (“virgin” sau rosu) este una din cele mai bogate surse naturale de caroten; este de asemenea bogat in vitaminele E si K, in coenzima Q10 si in antioxidanti. Cu toate ca are un punct de fum ridicat (230 C), uleiul de palmier nu este recomandat pentru prajit, deoarece dupa prima utilizare antioxidantii sunt distrusi, iar dupa 4 utilizari carotenul dispare si el. Uleiul de palmier se foloseste pe scara industriala ca ingredient pentru produsele de brutarie si patiserie, pentru margarine si bomboane (in special de ciocolata).
ULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATIT
.
Uleiul de canola
Uneori veti intalni in retetele de provenienta americana, asa numitul ulei de “canola”. Nu este, cum s-ar putea crede la prima vedere, vorba despre uleiul de rapita (uleiul extras din semintele de rapita, toxic pentru oameni si animale, fiind utilizat doar in scopuri industriale). “canola” este o denumire comerciala care provine din “Canadian” si “Oil” si este fabricat dintr-o planta dezvoltata prin inginerie genetica (modificata genetic) dintr-o planta inrudita cu rapita, care este unul dintre membrii familiei mustarului.
ULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATITULEIURI DE GATIT
.
Cum alegem uleiul?
Si pana la urma, cum alegem uleiul pe care il folosim?
E bine sa tinem minte ca grasimile nu au voie sa depaseasca 30% din caloriile pe care le consumam zilnic, iar din aceste grasimi, cele saturate nu trebuie sa constituie mai mult de 10%. E bine sa retinem urmatoarele:
- Grasimile saturate cresc nivelul colesterolului in sange. Cu exceptia uleiurilor tropicale, grasimile saturate sunt solide la temperatura camerei. Se gasesc mai ales in carne si in lactate, dar si in uleiul de palmier si de cocos.
- Grasimile polinesaturate tind sa scada nivelul de colesterol din sange. Se gasesc in plante si produse din plante (uleiurile de porumb sau arahide, soia, floarea-soarelui si sofranel), precum si in peste sau uleiul de peste.
- Grasimile mononesaturate scad nivelul de LDL (colesterolul “rau”) si il sporesc pe cel de HDL (cel “bun”) in sange. Se gasesc in uleiul de masline sau de nuca.

Un alt aspect de luat in considerare este “punctul de fum” al fiecarui ulei. Acesta este temperatura la care un ulei se descompune si oxideaza, incepe sa fumege si sa miroasa neplacut. Uleiul de prajit nu trebuie folosit de mai mult de 3 ori, pentru ca atat incalzirea cat si expunerea la aer ii coboara punctul de fum. Prajitul in ulei se produce la 180-190 C, deci cu cat punctul de fum al uleiului depaseste mai mult aceasta temperatura, cu atat mai potrivit este pentru prajit.
.
Depozitarea uleiurilor
Fie ca sunt rafinate sau nu, uleiurile sunt sensibile la caldura, lumina si aer. Uleiul ranced are un miros neplacut si un gust alterat, iar valoarea sa nutritiva este diminuata.
Cel mai bun loc de depozitare este in frigider, sau intr-un loc uscat si racoros. Uleiurile se pot ingrosa la rece, dar daca se readuc la temperatura camerei, isi recapata calitatile de fluiditate anterioare.
Uleiurile rafinate, bogate in grasimi mononesaturate rezista cca. un an, in timp ce cele cu continut mare de grasimi polinesaturate rezista doar sase luni.
Uleiurile extra-virgine si virgine de masline rezista cam un an de la deschiderea recipientului.
Uleiul de masline simplu si alte uleiuri mononesaturate rexista cca. 8 luni; cele nerafinate doar 4-5 luni.
.
Care este verdictul?
Atat timp cat grasimile nu sunt un ingredient principal in dieta noastra, putem folosi oricare dintre uleiuri.
Desi uleiul de masline este socotit cel mai sanatos, aceasta titulatura nu este tocmai exacta cand ne referim la gatit. Este exceptional in salate si in orice alta forma de preparat alimentar care nu presupune incalzire la temperaturi mari.
Uleiurile de soia si sofranas sunt nerecomandate pentru prajire; transformarile suferite de moleculele lor pot produce afectiuni grave, cum ar fi cancerul la san si boli de inima.
Uleiul de nuca de cocos este chiar mai gras decat grasimea animala, datorita continutului mare de grasimi saturate. Totusi, pentru prajit este recomandat (este aproape complet saturat iar mnoleculele sale nu sufera transformari in procesul de prajire).

Sparanghelul-cum se gateste si virtutile sale

SPARANGHELUL, HRANA REGILOR - Lectii de Bucatarie
SPARANGHELUL, HRANA REGILOR
Ceea ce se cunoaste astazi sub numele de sparanghel, sunt de fapt radacini tinere de Asparagus Officinalis. Planta a fost folosita din cele mai vechi timpuri ca leguma, datorita gustului delicat si proprietatilor sale diuretice.
.
Istorie
SPARANGHELUL, HRANA REGILOR
Putem incerca sa aruncam o privire spre est si una spre vest pentru a incerca sa gasim originile sparanghelului, dar acestea nu se pot determina cu certitudine. Sparanghelul a aparut tarziu in bucataria chineza, dar, astazi, Taiwanul a obtine beneficii insemnate din exportul acestui ingredient. Desi planta creste mai bine in soluri nisipoase si climate racoroase, s-a adaptat de minune in Egipt, Spania si Siria.
Pentru greci, sparanghelul era o planta salbatica. Scriitorul roman Cato a fost primul care a detaliat instructiunile de cultivare a sparanghelului. Plinius cel Batran include planta in opera sa, „Materia Medica”. Juvenal era un consumator fervent de sparanghel iar imparatul Augustus a lansat cu succes expresia: velocius quam aspatagu coquatur (mai repede decat ai gatie sparanghelul).
Cea mai veche carte de bucate cunoscuta, cea a lui Apicius, scrisa in secolul al III-lea, „De re coquinaria”, contine si o reteta cu sparanghel.
Se stie ca sparanghelul este cultivat de mai bine de 2000 de ani in regiunile mediteraneene. In secolul al II-lea i.Ch., romanii stiau deja nu numai cum sa-l cultive si sa-l prepare, ci si cum sa-l conserve prin congelare.
De cand regele Ludovic al XVI-lea al Frantei a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel in tot timpul anului, acesta este denumit si „Hrana regilor”.
Bartolomeo Sacchi, mai cunoscut sub numele de Platina, bibliotecar papal, a mentionat sparanghelul in lucrarea sa „Despre placerile cuvenite si sanatate”, in 1475.
Abia in secolul XIX sparanghelul a devenit vedeta dineurilor simandicoase. Brillat-Savarin spunea: „Este cu siguranta foarte bun, dar la cat costa doar regii si printii si-l pot permite”.
.
Etimologie
Termenul englez „asparagus” provine din latina clasica, iar planta se numea odinioara „sperage”, din latina medievala „sparagus”. Acest termen latin provine din limba greaca, din „aspharagos”, provenit si acesta din cuvantul persan „asparag”, insemnant tulpina. Din greaca deriva si termenul „sparanghel”.
.
Cultivare
Sparanghelul se adapteaza la o intreaga serie de conditii de clima si sol (din Rusia pana in Guatemala), dar cel mai bine se simte in zone asemanatoare celei mediteraneene (cum ar fi California si Mexicul).
Planta are nevoie de soluri usoare, nisipoase si de ingrasamant natural. In primul an nu da tulpini, in cel de-al treilea tulpinile sale fiind excelente pentru consum.
Tulpinile de sparanghel cresc dintr-o coroana care se gaseste la cca. 30 de centimentri sub sol. Ele sunt de culoare alba, pana cand sunt expuse la lumina; devin verzi pentru ca fotosinteza le dezvolta clorofila. Planta este perena, traind 30-35 de ani.
Peru este cel mai mare exportator de sparanghel, urmat de China si Mexic. Cei mai mari importatori sunt SUA, Uniunea Europeana si Japonia.
SPARANGHELUL, HRANA REGILORSPARANGHELUL, HRANA REGILOR
.
Alegere
SPARANGHELUL, HRANA REGILOR
Se aleg tulpinile ferme, ale caror varfuri sunt compacte; culoarea trebuie sa fie verde deschis, cu nuante purpurii catre varfuri, iar partea alba, mai lemnoasa, nu trebuie sa depaseasca 15% din lungimea totala. Daca sparanghelul are varfurile deschise, tulpini moi si patate sau un miros care indica deteriorarea, nu trebuie ales. Strangeti in mana legatura de sparanghel si, daca scartaie, atunci veti sti sigur ca e proaspat.
Se crede ca tulpinile mai subtiri sunt mai gustoase si mai fragede decat cele groase, confundate cu tulpini batrane. De fapt, cu cat planta e mai tanara, cu atat produce tulpini mai groase, mai fragede si mai gustoase.
.
Pastrare
SPARANGHELUL, HRANA REGILOR
Sparanghelul este foarte delicat si perisabil. Sparanghelul proaspat se pastreaza 3-4 zile in frigider, acoperit lejer cu o punga de plastic, cu tulpinile infasurate in prosoape de hartie umede, sau cu coditele cufundate in 5-10 cm de apa rece, intr-un pahar inalt (cum se tin verdeturile: marara, patrunjel etc.). In acest din urma caz, partea superioara a tulpinilor se acopera cu o punga de plastic care lasa planta sa respire.
Sparanghelul oparit se poate pastra chiar si 9 luni, in congelator.
.
Varietati de sparanghel
SPARANGHELUL, HRANA REGILOR
Exista trei varietati de sparanghel, deosebite dupa culoare: alb, verde si rosu. Sparanghelul verde este cel mai comun, cel rosu este foarte rar.
Sparanghelul alb are calitati identice cu cel verde, inclusiv nuantele purpurii, diferind doar culoarea de baza si, poate, putin intensitatea gustului. Tulpinile sale sunt culese mai devreme, inca de sub pamant, pana sa aiba timp sa iasa la suprafata si, luand contact cu lumina, sa inceapa sa asimileze clorofila.
Varietatea rosie este mai dulce si are continut de fibre mai mic. Sparanghelul rosu este originar di Italia, unde este cunoscut si sub numele de „Violetto d’Albenga”. Mai este cultivat pe scara larga in SUA si Noua Zeelanda.
.
Cum se pregateste pentru gatit
SPARANGHELUL, HRANA REGILOR
Se spala sparanghelul sub jet de apa rece si se scurge bine.
Tulpinile proaspete se prepara indepartand capetele inferioare, acolo unde culoarea paleste. O alta metoda este de a indoi tulpina, ea rupandu-se de la sine in zona unde incepe sa se intareasca. Dupa curatare, tulpinile nu vor fi de aceeasi dimensiune, lucru ce trebuie luat in considerare daca dorim o anume prestanta vizuala a preparatului.
Tulpinile mai mature, mai tari si mai lemnoase se prepara prin indepartarea capatului lemnos. Daca tulpina pare si ea tare, se curata de coaja cu un cutit ascutit. Daca prezentarea este importanta, se taie tulpinile la lungimi egale.
Daca reteta indica sparanghel taiat bucati, acesta se taie diagonal in bucati de 2-5 cm lungime. Aceasta tehnica asigura o expunere mai mare a sectiunii, sparanghelul astfel preparat gatindu-se mai repede si mai usor.
.
Cum se gateste
SPARANGHELUL, HRANA REGILOR
Din ce in ce mai multe voci recomanda prajirea sparanghelului in ulei, motivand prin faptul ca moleculele ce dau gust si aroma legumei sunt solubile in apa, acestea pierzandu-se deci in mare parte in timpul fierberii. Uleiul fierbinte le pastreaza insa in interiorul tulpinii, intensificand astfel gustul si aroma.
Spre deosebire de majoritatea legumelor, unde exemplarele mai mici sunt mai fragede, tulpinile groase de sparanghel sunt cele mai gistoase si mai fragede.
Trebuie evitat gatitul sparanghelului in vase de fier, caci preia gustul acestuia si se decoloreaza.
.
Fierberea in aburi
SPARANGHELUL, HRANA REGILOR
Se leaga tulpinile de sparanghel pregatite, pentru a fi manuite mai usor. Tulpinile vor sta in picioare, sprijinite pe capatul mai tare; acest capat este mai dens si se va gati mai greu.
Se foloseste un un steamer pentru sparanghel, ca cel din imagine. In oala se pune un strat de apa de 5 cm grosime. Se da apa in clocot si, cand incepe sa fiarba, se acopera cu un capac. Se fierbe apa pana ce sparanghelul se face fraged, dar ramane inca crocant (intre 2 si 8 minute). Timpul de gatit variaza functie grosimea tulpinilor si de varsta lor.
Daca sparanghelul se serveste rece, se pune imediat sub jet de apa rece.
.
Fierbere in apa
SPARANGHELUL, HRANA REGILOR
Se umple cu apa un cas mare si adanc; se adauga putina sare. Se da apa in clocot, la foc iute. Se adauga sparanghelul si se fierbe 2-6 minute, pana ce se fragexeste, dar ramane crocant.
Se scot tulpinile, se usuca cu prosoape de hartie si se servesc.
Daca sparanghelul se serveste rece, se pune imediat sub jet de apa rece.
.
Frigere pe gratar
SPARANGHELUL, HRANA REGILOR
Inainte de a fi pus pe gratar, sparanghelul se opareste in apa clocotita, cu putina sare, timp de 1 minut. Se trece apoi sub jet de apa rece si se asaza pe gratar, perpendicular pe grilajul acestuia. Se lasa spatiu intre tulpini, cat sa nu se atinga. Se frige pe gratar pana ce se face fraged, ramanand insa crocant, timp de 2-3 minute pe fiecare parte, intorcandu-l doar o data.
.
Coacere in cuptor
SPARANGHELUL, HRANA REGILOR
Se incalzeste cuptorul la 200 C. Se intind tulpinile de sparanghel pe o tava de copt, lasand putin spatiu intre ele; daca tulpinile se ating, au tendinta sa se inmoaie in loc de a deveni crocante. Se stropeste sparanghelul cu putin ulei vegetal, iar tulpinile se rostogolesc un pic ca sa se acopere uniform.
Se coace cca. 11-17 minute, scuturand tava ocazional, ca sa se faca uniform.
.
Prajire
SPARANGHELUL, HRANA REGILOR
Se taie tulpinile in bucatele de 2-5 cm lungime, in unghi. Se incinge o tigaie la foc mediu, se adauga 1 lingura de ulei vegetal sau de unt. Cand uleiul este fierbinte, se adauga sparanghelul si se prajeste 3-5 minute, amestecand constant, pana ce se face fraged si crocant.
.
La microunde
Se pun tulpinile intr-un vas ceramic sau de plastic, cu varfurile in jos, adunate catre centru. Se adauga 1/4 cana apa si se acopera bine. Se gateste 4-8 minute, amestecand o data.
Daca se prepara taiat bucati, se gateste 3-6 minute, amestecand o data

vineri, 25 decembrie 2009

clasificarea alimentelor-hrana vie

Hrana vie este alimentatia pe baza numai si numai de alimente naturale 100%:fructe, legume, seminte, lapte proaspat muls, oleaginoase, produse apicole, cereale.

Alimentele pot fi clasificate in 4 grupe, dupa potentialul lor vital pe care il comunica corpurile noastre:

1.Alimentel BIOGENE care contin viata:seminte, cereale, leguminoase, verdeturi si legume germinate sau sub forma de lastari.

2.Alimente BIOACTIVE care activeaza viata:fructe, verdeturi, legume, leguminoase, seminte, cereale, oleginoase ajunse la maturitate si consumate in stare cruda (naturala).

Alimntele Bigene si Bioactive formeaza categoria alimentelor "vii".

3.Alimentel BIOSTATICE care incetinesc viata:alimente ale caror forte vitale au fost diminuate prin trecerea timpului (alimente crude stocate), prin frig (inghetate, supracongelate) sau prin caldura (coacere).Consumarea lor asigura functionarea minima a organismului nostru, dara ntreneaza imbatranirea celulelor, pt.ca nu aduc substante vii necesare.

4.Alimente BIOCIDICE care distrug viata:orice aliment supus prepararii termice.Ele slabesc incetul cu icnetul sistemul nostru de aparare, sunt cauza multiplelor tulburari ale sanatatii sid eskid poarta catre bolile "civilizatiei" (cardiovasculare, cancere, renmatisme, diabet).

pofta prea mare arata ce lipseste in organism

Fiecare pofta are o cauza
Unora le este pofta de ciocolata, altora de ceva sarat.
Oricare ar fi pofta ta, uneori este atat de puternica incat te face
sa iesi din casa in miez de noapte si sa te duci la magazin sa-ti
cumperi mancarea dupa care salivezi.
Pofta de un anumit aliment este modul corpului prin care iti spune ca
duce lipsa de vreo substanta din acea mancare.
Si de multe ori ca sa-ti satisfaci intr-adevar pofta, trebuie sa
mananci altceva decat crezi ca ai nevoie.

Daca ti-e pofta de ciocolata.
Ai nevoie de magneziu.
Pe care il gasesti in nuci, seminte, legume, fructe.

Daca ti-e pofta de ceva dulce.
Ai nevoie de:
crom pe care il gasesti in brocoli, struguri, branza, fasole boabe,
pui, ficat de vitel
carbon pe care il gasesti in fructe proaspete
fosfor pe care il gasesti in pui, vita, ficat, peste, oua, lactate,
nuci, legume, fulgi
tryptophan pe care il gasesti in branza, carne de miel, ficat,
spanac, cartofi, stafide

Daca ti-e pofta de paine, paine prajita
Ai nevoie de azot
Pe care il gasesti in mancaruri proteice: peste, carne, fasole boabe,
nuci

Daca ti-e pofta de grasimi (chipsuri), prajeli
Ai nevoie de calciu
Pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli, legume, susan, branza,
nap

Daca ti-e pofta de cafea sau ceai
Ai nevoie de:
fosfor pe care il gasesti in pui, vita, ficat, peste, oua, lactate,
nuci, legume, fulgi
sulf pe care il gasesti in galbenusul de ou, ardei rosii, usturoi,
ceapa
sare
fier pe care il gasesti in peste, carne de pasare, fructe de mare,
verdeata, cirese negre

Daca ti-e pofta de alcool, pastile care sa te relaxeze
Ai nevoie de:
proteine pe care le gasesti in carne de pui, de porc, nuci, lactate,
fructe de mare
calciu pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli, legume, susan,
branza, nap
potasiu pe care il gasesti in masline negre, cartofi, spanac,
verdeturi amare

Daca ti-e pofta de gheata
Ai nevoie de fier
Pe care il gasesti in peste, carne de pasare, fructe de mare,
verdeata, cirese negre

Daca ti-e pofta de mancare prajita
Ai nevoie de carbon
Pe care il gasesti in fructe proaspete

Daca ti-e pofta de bauturi acidulate
Ai nevoie de calciu
Pe care il gasesti in mustar, ceapa, brocoli, legume, susan, branza,
nap

Daca ti-e pofta de mancaruri sarate
Ai nevoie de cloruri
Pe care le gasesti in peste, lapte de capra, sare de mare

Daca ti-e pofta de mancaruri acide
Ai nevoie de magneziu
Pe care il gasesti in nuci, seminte, legume, fructe

Daca ti-e pofta de lichide
Ai nevoie de apa
Trebuie sa bei circa 8-10 pahare de lichid pe zi

Daca ti-e pofta de solide mai degraba decat lichide
Ai nevoie de apa
Corpul tau a fost dezhidratat pentru o perioada asa lunga de timp
incat nu mai simte nevoie de apa.
Trebuie sa bei cat mai multa apa posibil pentru a reveni la normal.

Daca ti-e pofta de bauturi reci
Ai nevoie de mangan
Pe care il gasesti in alune, nuci, arahide, ananas, coacaz negru

Daca ai anumite pofte in perioada premenstruala
Ai nevoie de zinc
Pe care il gasesti in carne rosie, fructe de mare, radacinoase,
salata, legume cu frunze

Daca iti este mai mereu foame
Ai nevoie de:
silicon pe care il gasesti in nuci, seminte
tirozina pe care o gasesti in suplimentele de vitamina C, portocale,
verdeturi, legume si fructe rosii
tryptophan pe care il gasesti in branza, carne de miel, ficat,
spanac, cartofi, stafide

Daca nu ai pofta de mancare
Ai nevoie de:
vitamina B1 pe care il gasesti in fasole, nuci, seminte, ficat
vitamina B3 pe care o gasesti in ton, carne de vita, pui, curcan,
porc, legume, seminte
cloruri pe care le gasesti in peste, lapte de capra, sare de mare

Daca ti-e pofta de tutun
Ai nevoie de
silicon pe care il gasesti in nuci, seminte
tirozina pe care o gasesti in suplimentele de vitamina C, portocale,
verdeturi, legume si fructe rosii
__________________