Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

luni, 17 iunie 2013

Avocado- un fruct destinat sanatatii

Originar din America Centrala (Mexic), avocado creste intr-un arbore, “Persea Americana”, vesnic verde, inrudit cu magnoliile de la noi, dar mare iubitor de soare si de caldura.

De obicei, in comert se gasesc fructe crude de avocado, care trebuie lasate cateva zile sa se coaca.
Gradul de coacere se poate testa apasand putin coaja cu degetul: daca degetul lasa o urma usoara, atunci fructul este copt; daca nu, va mai fi lasat cateva zile pana va putea fi consumat.
Fructul crud poate fi ajutat sa se maturizeze mai repede punandu-l intr-o punga de hartie. Daca se pune in frigider un avocado crud, se stopeaza procesul de coacere.

Proprietatile fructului avocado

  Sursa majora de antioxidanti

Fructul avocado contine o gama impresionanta de fitonutrienti cu rol antioxidant.
Dintre acestia amintim:
  • Fitosteroli: beta-sitosterol, stigmasterol, campesterol
  • Carotenoizi: beta-caroten, alfa-caroten, luteina, neoxanthina, beta-cryptoxanthina, zeaxanthina
  • Flavonoizi: epicatehina, epigalocatehina
Cea mai mare cantitate de antioxidanti se gaseste imediat sub coaja fructului, de aceea este bine ca avocado sa fie curatat cat mai “subtire” cu putinta.
 

 Acizi grasi nesaturati

Avocado contine acidul linolenic (omega-3), acidul linoleic (omega-6) si acidul oleic- lipide cu rol foarte benefic la nivelul sistemului cardiovascular si nervos.
Avocado este un fruct foarte bogat in lipide (70%), dar aceste lipide fiind polinesaturate si mononesaturate aduc un mare beneficiu organismului, prevenind obezitatea si ateroscleroza.

 Vitaminele din avocado

Fructul de avocado este o buna sursa de vitamin esentiale pentru sanatate:
Vitamina K: pentru sanatatea oaselor si prevenirea deficitelor de coagulare a sangelui
Vitamina C: un puternic antioxidant si anticancerigen, necesara pentru absorbtia fierului

Vitaminele B2, B3, B5, B6, B12 si acidul folic

Implicate in toate procesele metabolice si in sinteza materialului genetic (ADN), intarirea sistemului imunitar si nervos, prevenirea anemiei, depresiei si efectelor secundare ale stresului la nivelul sistemului nervos.
Un fruct mediu de avocado aduce 30% din necesarul zilnic de acid folic- important in diviziunea celulara, sanatatea nervilor si performanta intelectuala.

Vitamina A si carotenoizi

Antioxidanti puternici, rol in protectia pielii, a mucoaselor, imbunatatirea vederii, reducerea riscului de cataracta, mentinerea frumusetii parului.

  Mineralele din avocado

Avocado contine mai mult potasiu decat bananele (aproximativ 700 mg la 140g fruct), acest electrolit fiind esential pentru reglarea tensiunii arteriale si sanatatea sistemului muscular.
 Alte minerale esentiale pe care le regasim in acest fruct: fosfor, magneziu, zinc, fier, mangan, iod, cupru, fluor, seleniu.

 Fibre

Avocado este un fruct cu un continut foarte mare de fibre, aproximativ 10g pentru un fruct mediu de avocado.

Efecte fructului avocado asupra sanatatii

 1 Anticancerigen

Combinatia unica de antioxidanti, vitamine cu rol antioxidant (vitaminele A, C, E) si minerale cu functie antioxidanta (seleniu si zinc), fac din avocado un elixir al sanatatii si un aliat in lupta pentru preventia cancerului.
Cele mai evidente efecte anti-tumorale le are in prevenirea cancerelor hormon-dependente, cum ar fi cel de san, ovarian, de col uterin, de prostata.
Contra cancerelor de piele, inclusiv melanomul malign, avocado de asemenea, are o actiune protectoare.

2 Efect antiinflamator

Fitosterolii si acizii grasi nesaturati sunt compusi “cheie” in prevenirea inflamatiei la nivelul organismului.
Inflamatia este o cauza favorizanta pentru o multitudine de afectiuni cronice si pentru cancer.

3 Scaderea colesterolului

Avocado ajuta la scaderea factorilor pro-inflamatorii (proteina C reactiva, homocisteina), care agraveaza prognosticul bolilor de inima.
Avocado ajuta la echilibrarea nivelului de colesterol, prin intermediul acizilor grasi esentiali omega-3 si omega-6, care cresc colesterolul “bun” si impiedica procesele de ateroscleroza (depunerea colesterolului la nivelul vaselor).

4 Diabet zaharat

Avocado este un fruct benefic pentru bolnavii de diabet, intrucat contine foarte putine zaharuri, avand un indice glicemic foarte scazut. In schimb, cantitatea importanta de fibre, antioxidanti, vitamine si acizi grasi omega ajuta la prevenirea complicatiilor diabetului.
De asemenea, putinele zaharuri continute sunt “neobisnuite” printre fructe, fiind glucide cu 7 atomi de carbon (manoheptuloza, sedoheptuloza, perseitol), care s-a dovedit ca au proprietatea de a scadea nivelul glicemiei.

5 Degenerescenta maculara

Avocado este un extraordinar protector contra afectiunilor degenerative ale ochilor. El contine doua luteina si vitamina A, doua substante care protejeaza si imbunatatesc vederea.
Mai mult, avocado previne afectiunile vasculare care pot afecta retina, mai ales in cazul diabeticilor.

 6 Sarcina

Fiind un izvor de vitamine din complexul B, indeosebi de acid folic, avocado este in mod special recomandat femeilor insarcinate.
Acidul folic asigura dezvoltarea normala a sistemului nervos al fatului.

Salata cu avocado

Se face din morcov, patrunjel si telina, la care se adauga un mar dat prin razatoare si pasta de la un avocado, obtinuta prin mixare.
Se lasa toate componentele sa se intrepatrunda vreme de 30 de minute, apoi se consuma ca fel principal de mancare la masa de pranz.
Salata de cruditati cu avocado este consistenta, contine toate categoriile de substante nutritive si ajuta la scaderea colesterolului “rau”.

Diversificarea alimentatiei cu avocado

Avocado este printre cele mai bune alimente cu care se poate incepe diversificarea alimentatiei sugarului.
Acest fruct preparat simplu, doar prin mixare, se poate introduce in alimentatia copiilor inca de la 6 luni.
Avocado este recomandat copiilor cu intarzieri de crestere, sindrom de malabsorbtie sau reflux gastro-esofagian.