Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Uleiul de canepa

ULEIUL DIN SEMINŢE DE CÂNEPĂ PRESATE LA RECE
Proprietăţile uleiului de cânepă sunt încă puţin cunoscute în România. În ţări precum Canada, Marea Britanie sau Germania el este folosit constant în alimentaţia naturistă, datorită raportului ideal de 3:1 între acizii graşi esenţiali omega 6 şi omega 3. În plus, este singurul ulei vegetal comestibil care conţine acid gamma-linolenic. Efectele acizilor graşi esenţiali asupra sănătăţii sunt multiple: antiinflamatoare, anti-cancerigene, scad colesterolul, tratează dermatitele, accelerează metabolismul şi ajută la arderea grăsimilor. Conţine cei doi acizi graşi polinesaturaţi esenţiali - acidul linoleic omega 6 şi alpha-linoleic omega 3 - într-un raport de 3:1, optim pentru organismul uman.
În plus faţă de acizii graşi în raportul ideal, uleiul de cânepă conţine alte substanţe valoroase din punct de vedere terapeutic. Cannabidiolul are efecte anti-epileptice, anti-inflamatorii şi anti-bacteriene. Beta-Sitosterol cu acţiune de reducere a colesterolului, anti-virale şi anti-fungice. Tocoferolul, care are efecte antioxidante demonstrate, este de asemenea prezent în uleiul de cânepă. Majoritatea tocoferolilor folosiţi în suplimentele nutritive cu vitamina E sunt de tipul alpha-tocoferol. Uleiul de cânepă conţine, în plus faţă de alpha-tocoferol şi gamma-tocoferol. Gamma-tocoferolul este deosebit deorece are efecte anti-cancerigene, în special în cazul cancerului de colon. Terpenele, aflate de asemenea în compoziţia uleiului de cânepă, au efecte anti-inflamatoare şi citoprotective.
De ce este atât de important pentru noi toţi acest raport? Dezechilibrul în alimentaţia noastră dintre omega 6 şi omega 3 predispune la obezitate, oboseală, depresii, la boli cardiovasculare şi la îmbolnăvirea pielii. S-a calculat că, în alimentaţia modernă, raportul dintre cei doi acizi graşi esenţiali ajunge până la 20:1, departe de raportul optim.

INDICAŢII DE FOLOSIRE
Datorită calităţilor sale, uleiul de cânepă este recomandat în următoarele situaţii:
1.Colesterol peste medie. Acizii graşi esenţiali din uleiul din seminţe de cânepă menţin colesterolul scăzut. Cum? Prin accelerarea proceselor metabolice. Tonusul tău se îmbunătăţeste, iar în organism grăsimile sunt arse mai repede, nu mai au timp să se depună pe pereţii arterelor.
2.Diabet. Pentru diabetici, indexul glucemic al seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi. Seminţele sunt, de asemenea, pline de elemente nutritive care moderează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alungă amorţeala şi înţepăturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.
3.Dermatite atopice. S-a descoperit că psoriazisul apare pe fondul unei deficienţe de omega 6 în organism. De aceea, în timpul tratamentului se recomandă ca adjuvant folosirea în alimentaţie a uleiului din seminţe de cânepă. De asemenea, acizii graşi prezenţi în uleiul de cânepă ajută la oxigenarea şi la hidratarea corectă a pielii.
4.Sistem imunitar şi convalescenţa. S-a descoperit că acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar şi reglează flora intestinală, construind astfel o barieră naturală împotriva microbilor şi mărind capacitatea de recuperare a organismului.
5.Menţinerea sănătăţii sistemului nervos. Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină (cel care izolează celulele nervoase). Se recomandă şi pentru cei care suferă deja de procesul de demielinizare (membrana nervoasă îşi pierde teaca de mielină).
6.Menţinerea frumuseţii picioarelor. Prin acţiunea lor vasodilatatoare şi de prevenire a formării cheagurilor de sânge, acizii graşi omega 3 şi omega 6 te ajută la menţinerea sănătăţii picioarelor. Un raport optim de 3:1 între acizii graşi omega 6 şi omega 3 menţine şi cele mai fine vase de sânge curate şi astfel circulaţia periferică nu va fi îngreunată, înlăturând simptomul de „picioare grele” atât de obişnuit la sfârşitul unei zile de muncă.
7.Dieta vegetariană. Pentru cei care au eliminat carnea din alimentaţia lor, este nevoie de un aport de calitate în ce priveşte grăsimile nesaturate.

INDICAŢII TERAPEUTICE
•Probleme cardiovasculare – Uleiul de cânepă joacă un rol important în menţinerea sănătăţii cardiovasculare. Faptul că uleiurile omega 3 reduc trigliceridele şi niveul de colesterol a fost demonstrat în numeroase studii. Acizii graşi omega 3 sunt de asemenea eficienţi în micşorarea tensiunii arteriale şi în diminuarea nivelului de fibriogen, un marker-cheie în ateroscleroză.
•Echilibrul pielii – Uleiul de cânepă furnizează acizii graşi necesari în menţinerea sănătăţii şi a flexibilităţii membranelor celulare, având totodată proprietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriale. Numeroase studii clinice arată că acizii graşi esenţiali pot da rezultate bune în tratarea multor afecţiuni alergice cronice şi inflamatorii, de tipul eczeme şi psoriasis.
•Sistemul nervos – Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină (care izolează celulele nervoase). La copii, omega 3 şi omega 6 sunt extrem de importanţi pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a funcţiilor cognitive. În plus, constituie un tratament adjuvant în cazul ADHD (hiperactivitate) sau altor probleme comportamentale.
•Echilibrul hormonal – Cânepa e singura sămânţă comestibilă care conţine acid gamma-linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este sursa cea mai adecvată de AGL pentru consumul pe termen lung. În plus, clorofila conţinută este bogată în magneziu şi extrem de folositoare organismului.
•Antiinflamator / antiartritic – Acizii graşi omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Uleiul de seminţe de cânepă oferă acizii graşi vitali în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice (de ex. artrita reumatoidă).
•Sistemul imunitar – Acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, ajută la reglarea bacteriilor intestinale şi cresc energia celulară necesară la eliminarea toxinelor.

SEMINŢELE DECORTICATE DE CÂNEPĂ
Seminţele de cânepă sunt unul dintre cele mai nutritive alimente. Gustul lor este similar cu cel al seminţelor de pin şi de floarea soarelui, motiv pentru care pot fi folosite la prepararea unor gustoase şi hrănitoare salate.
Conţinut nutritiv
Sămânţa de cânepă decorticată conţine 30% proteine, 41% grăsime şi 15% carbohidraţi.
Seminţele de cânepă sunt mult mai valoroase din punct de vedere al conţinutului nutritiv decât seminţele de soia. Decorticate, ele conţin 30% proteine, din care 65% este o proteină uşor de digerat, edestina, ceea ce face ca seminţele de cânepă să fie un aliment ideal pentru vegetarieni, înlocuind cu succes lipsa proteinelor de origine animală.

În seminţele de cânepă acizii graşi esenţiali omega 6 şi omega 3 sunt prezenţi în raportul de 3:1, raportul ideal menţine şi cele mai fine vase de sânge curate, prevenind apariţia bolilor cardio-vasculare.
Microelementele prezente în sămânţa de cânepă includ stronţiu, torium, arsenic şi crom. De asemenea, seminţele sunt o sursă bogată în vitamina E în formă de alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol şi alfa-tocotrienol.
Indicaţii terapeutice
1.Oboseală, stres. Magneziul şi proteinele de calitate din seminţele de cânepă te ajută să te hrăneşti corect în perioadele de solicitare intensă şi să îţi păstrezi echilibrul în situaţii de stres.
2.Sarcina, alăptare. Conţinutul nutritiv bogat recomandă seminţele de cânepă în dieta viitoarelor mămici şi a mămicilor care alăptează. Nivelul ridicat de omega 3 la mame a scăzut incidenţa de naşteri premature, a crescut greutatea copilului la naştere, lungimea la naştere şi circumferinţa capului, de asemenea a îmbunătăţit inteligenţa bebeluşilor de 18 luni.
3.Hipertensiune. Prezenţa magneziului te ajută să “ţii în frâu” tensiunea, iar aportul de grăsimi sănătoase (acizii graşi omega 6 şi omega 3) în raportul ideal de 3:1 te eliberează de problema găsimilor nesănătoase pentru viaţa arterelor.
4.Diabet. Pentru diabetici, indexul glucemic al seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi. Seminţele sunt, de asemenea, pline de elemente nutritive care moderează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alungă amorţeala şi înţepăturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.
5.Artrita reumatoidă. Acizii graşi omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Seminţele de cânepă oferă acizii graşi vitali în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice.
6.Menţinerea echilibrului hormonal. Cânepa e singura sămânţă comestibilă care conţine acid gamma-linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este sursa cea mai adecvată de AGL pentru consumul pe termen lung. 

FĂINA DE CÂNEPĂ
Făina de cânepă este un aliment cu valori nutriţionale deosebite care conţine multe răspunsuri la problemele dietei tale zilnice.
În făina de cânepă găsim ambele tipuri de proteine: structurale şi biologic active (globulare). Proteinele structurale includ colagenul, creatina şi fibrogenul, acestea fiind constituenţii principali ai oaselor, pielii, părului, ligamentelor. Proteinele biologic active sunt mai ales globulinele şi includ de exemplu hormonii, hemoglobina, anticorpii (imunoglobulinele) şi enzimele.
Proteina din făina de cânepă conţine toţi cei 8 aminoacizi esenţiali, fără de care alimentaţia noastră ar fi grav afectată: arginină, leucină, lizină, metionină, fenilalanină, treonină, valină.
În făina de cânepă întâlnim un procent mare de fibre alimentare - 30%, care te vor ajuta să ai un tranzit intestinal optim pentru confortul şi sănătatea ta. De asemena, conţine acizi graşi esenţiali omega 6 şi omega 3 în raportul optim de 3:1.
Microelementele prezente în făina de cânepă includ stronţiu, torium, arsenic şi crom. Alte elemente conţinute mai sunt: lecitina, colina, inositol, fitosteroli.
Indicaţii terapeutice
1.Constipaţie. Conţinutul mare de fibre alimentare din făina de cânepă este remediul ideal împotriva constipaţiei. Laxativele nu sunt o soluţie deoarece pot provoca tulburări neaşteptate ale digestiei şi nu aduc necesarul de fibre alimentare, astfel încât colonul să fie protejat.
2.Alimentaţia vegetarienilor. Făina de cânepă suplineşte foarte bine lipsa cărnii, datorită conţinutului de proteine şi a prezenţei celor 8 aminoacizi esenţiali.
3.Menţinerea sănătăţii părului şi a unghiilor. Conţinutul de colagen şi fibrogen recomandă făina de cânepă pentru stoparea căderii părului.
4.Alimentaţia diabeticilor. Făina din seminţe de cânepă are un index glicemic scăzut (carbohidraţi 22,7%), fiind în acelaşi timp nutritivă. Astfel, ea poate să dea senzaţia de saţietate fără să crească nivelul zahărului în sânge.
5.Îmbunătăţirea memoriei. Lecitina conţinută te ajută în perioadele de solicitare intelectuală intensă. Deoarece este naturală, se absoarbe mult mai bine decât extractul pe care îl găsiţi la farmacie.
6.Osteoporoza. Făina de cânepă conţine 210 mg calciu la 100 g produs. Fiind din resursă naturală, calciul este uşor asimilabil. În plus, suplimentul de acizi graşi esenţiali în organism creşte absorbţia calciului şi descreşte eliminarea pe cale urinară a acestuia. Astfel, păstrăm în oase o cantitate mai mare din acest mineral, ceea ce duce la întărirea lor.

sursa: ecolife.ro

miercuri, 30 noiembrie 2011

40 alimente care ajuta sa nu imbatranim prea repede

Cele mai recente studii stiintifice publicate de Men’s Health arata
cele 40 de alimente care au actiuni imunostimulatoare , de consolidare
si protejare a inimii, oaselor, muschilor, antinflamatoare si din care
ar trebui sa consumam zilnic cu regularitate.
1. Migdalele – reprezinta niste gustări bogate în energie si nu
genereaza colesterolul rău, datorită sterolilor, de
asemenea sunt benefice pentru diabetici reducand nivelul de zahărul din sânge.
Sunt, de asemenea, bogate in aminoacizi, care susţin nivelul de
testosteron si musculatura in crestere.  Migdalele sunt, de asemenea,
bogate in Vitamina E, care ajuta apăra in cazul expunerilor prelungite
la soare..  Într-un studiu, cu voluntari care au consumat 14 miligrame
de vitamina E (Aproximativ 20 de migdale) pe zi şi apoi s-au expus la
lumina UV cei care au consumat migdale nu au avut de suferit arsuri
solare fata de cei care nu au consumat de loc.  Si pentru ca vitamina
E este un antioxidant puternic, de asemenea, menţine arterele
sanatoase si impotriva radicalilor liberi. Nivelurile scăzute de
vitamina E sunt, asociate cu performanţe de memorie slabă şi declinul
cognitiv, spune nutritionistul Sari Greaves din New York de la
Presbyterian Hospital-Cornell.
2. Seminţele de in – sunt bogate în proteine si fibre, aceste  mici
seminţe oferă cantitate importanta de omega-3 si acizi graşi, acizi,
care reduc petele de pe piele prin continutul de fier si reduc
ridurile fine.
British Journal de Nutritie a raportat că participanţii la un studiu
care au mancat aproximativ o jumătate de
lingurita de seminte de in pe zi timp de 6 saptamani au prezentat o
hidratare puternica a pielii, au stopat roseata (eritroza) si
iritatiile. Un studiu recent, comparativ, de 60 de zile, pe  persoane
cu colesterol ridicat (mai mare de 240 mg / dL) si care au consumat 20
de grame de seminte de in pe zi, au relevat faptul ca aceste au avut
reglari ale colesterolului. Semintele de in se pot consuma cu iaurt,
in salate sau cu fulgi de ovaz.
3. Roşiile – Există două lucruri pe care trebuie să ştiţi despre
tomate: roşul la legume este o culoare buna deoarece contin mult
licopen si antioxidanti ; şi tomatele prelucrate sunt la fel de
puternice ca si cele proaspete, deoarece este mai uşor pentru organis
de a absorbi licopenul.
Studiile arată că o dietă bogată în licopen poate reduce riscul de
cancer al : vezicii urinare, pulmonar, de prostată, de piele si
stomac, precum şi reducerea riscurilor bolilor coronariene.  Ajuta la
eliminarea radicalilor liberi cauzate de  razele ultraviolete, ceea ce
ajuta la lupta impotriva ridurilor.
4. Cartofii dulci – sunt adesea confundati cu cartofi, dar acesti
tuberculi reprezinta unul din cele mai sanatoase alimente.  În plus
acestia contracareaza efectele fumului ocazional inhalat de
nefumatori, previn diabetul, deoarece cartofii dulci contin gluten, un
antioxidant care poate spori metabolismul de nutrienţi şi al
sistemului imunitar,  protejaza împotriva Alzheimer, Parkinson, al
bolilor de ficat, fibroza chistica, HIV, cancer, infarct miocardic si
accident vascular cerebral.  Ce este mai important insa este
continutul semnificativ de vitamina C, care netezeşte ridurile prin
stimularea producerii de colagen. Un recent studiu în American Journal
of Clinical Nutrition a constatat că voluntarii care au consumat 4
miligrame de vit.  C (aproximativ o jumatate de cartof dulce mic) pe
zi timp de 3 ani a scăzut la apariţia ridurilelor cu 11 la sută.
5. Spanacul – Frunzele verzi ale spanacului sunt echivalente cu inima
unui om sanatos.  O masa cu spanac inseamna aport sustinut de minerale
esentiale potasiu şi magneziu şi este una din sursele de top de
luteina, un
antioxidant care poate ajuta la prevenirea înfundarii arterelor.
Plusul de vitamine si nutrienti pot
susţine-densitatea minerală osoasă, atacul de prostata al celulelor
canceroase, reduce riscul unor boli de piele, lupta impotriva
cancerului de colon şi creşterea nu în ultimul rând, al fluxului
sanguin la nivelul penisului. “Popeye a fost ajutat de ceva “, spune
Susan Bowerman, director adjunct al Centrului pentru Nutritie Omului
la
Universitatea din California , la Los Angeles .
6. Rozmarinul – Acidul carnosic găsit în acest condiment sa demonstrat
că reduce riscul de accident vascular cerebral la şoareci cu 40 la
suta, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Neurochimia. Acid
Carnosic pare să determine un proces care protejeaza celulele
creierului de efectele daunatoare ale  radicalilor liberi, care
agravează efectele unui accident vascular cerebral. De asemenea, poate
proteja împotriva bolilor degenerative, cum ar fi Alzheimer şi
efectele generale ale îmbătrânire.
7. Somonul salbatic – un sfert de portie de somon inseamna aproximativ
2.000 de miligrame de
acid docosahexaenoic (DHA) şi acid eicosapentaenoic (EPA), omega-3
acizi graşi, care servesc drept
ulei pentru imbunatairea activitatii cerebrale , un adevarat  “brain’s
hardware” .  Un studiu din 2008 la Universitatea din Cincinnati , de
exemplu, a constatat că ţesutului creierului uman intre 65 de ani – la
80 de ani cuprinse DHA cu 22%  mai puţin decât tesutul cerebral uman
intre  29 – la 35 de ani.
“Dacă doriţi să va păstraţi inteligenţa intacta cu trecerea anilor ,
începe consumarea de omega-3 acum”, spune William Harris, Ph.D., un
cercetator de nutriţie la Universitatea din Dakota de Sud. De ce este
atât de importanta sa fie somon salbatec? Datorită faptului că peştii
de crescătorie, sunt îngrăşati  cu soia, soia care distruge uleiul
Omega 6 si astfel pot fi la fel periculosi ca un cheeseburger.
Obiectivul -  cel puţin două porţii pe săptămână de somon salbatic ,
spune Joan dietetician Salge Blake, autor al : Nutrition and You.
8. Afinele – “Aceste potente fructe mici dar care pot ajuta la
prevenirea unor boli de cancer si boli de inima ” spune Ryan Andrews,
director de cercetare la Precision Nutrition, în Toronto , Canada . Pe
langa faptul ca sunt bogate în fibre şi vitaminele A si C, acestea au
puternice proprietati antioxidante, cum numai fructele amazoniene de
acai au mai puternice actiuni antioxidante care neutralizează
radicalii liberi cei care cauzeaza probleme neuronale. Manancti o cana
de afine pe zi  şi daca se poate optati pentru cele salbatice ,
deoarece acestea contin antioxidanti cu 26 % mai mult decit cele
cultivate.
9. Ceaiul verde -  este un antioxidant dovedit ca si anticancer si cu
proprietati anti-inflamatorii .  Cercetatorii au descoperit ca un
consum 2-6 cesti pe zi, nu doar ajută la prevenirea cancerului de
piele, dar s-ar putea inversa, de asemenea, efectele nocive ale
soarelui prin neutralizarea modificările care datorita expunerii
indelungate a pielii la soare . Alte studii arata ca ceaiul verde,
infuzat cu un alt antioxidant numit epigallocatechin galat (EGCG), pot
stimula sănătatea cardiovasculară şi reduce riscul la mai multe tipuri
de cancer.
10. Ciocolată – cu conţinut ridicat de cacao contine Flavonoide, un
nutrient natural din cacao, care îmbunătăţeste fluxul de sânge în
creier, care ajuta la imbunatatirea funcţiei cognitive. Ciocolata
neagra cu continut mai mare de 50% cacao  conţine asa numitul
Procyanidin tanin, care este de asemenea găsit in vinul rosu si care
să poată ţine artere flexibile şi tensiunea arterială scăzută.
Într-un studiu din Journal of Nutrition, femeile care au baut cacao
naturala cu un baton de ciocolată neagra, datorita flavonoidelor  au
textura pielii mai buna  şi rezistenta la razele UV decat cele care au
folosit aceleasi ingrediente dar nu erau din cacao naturala.
Răsfăţaţi-vă zilnic cu o uncie de cacao naturala pe zi pentru a obţine
toate beneficiile, spune nutritionistul Sari Greaves din New York
Presbyterian Spitalul-Cornell.
11. Tonul – acesta are un mic secret: Seleniu. Acest nutrient ajută la
păstrarea elastinei, o proteina care menţine pielea netedă şi este de
asemenea antioxidant,  este ca un tampon împotriva soarelui (opreşte
radicalilor liberi rezultati din expunerea la UV si care duce la
deteriorarea celulelor).. Tonul este, de asemenea, o mare sursă de
proteine, nu contine grasimi rele şi mai contine cantitati insemnate
de niacin  care s-a dovedit a ajuta la scăderea colesterolului.
Cercetatorii de la Universitatea din Rochester au determinat că
niacinul ridică colesterolului HDL (tipul bun) si scad
trigliceridelor mai mult decit statinele. (Statine = medicamente de
sinteza care ajuta la scaderea trigliceridelor si colesterolului).
12. Morcovi – Gândiţi-vă la morcovi  ca la niste baghete magice
portocalii foarte  bune pentru ochi .   Au o mare cantitate de
vitamina A,  care împiedică moartea celulelor din stratul exterior al
pielii. Asta înseamnă ca mai puţine celulele moarte se combina cu
sebumul  şi astfel nu blocheaza porii.  Morcovii contin, carotenoizi-
compuşi solubile in grasimi,  care au rol pozitiv într-o gamă largă a
diferitlor tipuri de cancer,  reduc riscul creerii de condiţii
inflamatorii care favorizeaza astmul şi artrita reumatoida.
13. Prunele uscate – sunt bogate in cupru si bor, ambele ajuta la
prevenirea osteoporozei. “Ele, de asemenea, conţin o fibră numită
inulină, care în funcţie de bacteriile intestinale, fac un mediu mai
acid în tractului digestiv “, spune Bowerman. “Acesta la rândul său,
facilitează absorbţia de calciu. ”
14. Cerealele integrale -fulgi de ovăz, făină de grâu, orz, orez bru,
sunt bogate in fibre, care calmeaza ţesuturilor inflamate menţinând în
acelaşi timp inima puternică, colonul sanatos si creierul alimentat cu
oxigen. Cerealele integrale pot fi încărcate cu carbohidrati, dar
eliberarea celor zaharuri este încetinită de fibre. O jumatate de cana
de cereale integrale contine 10 grame de proteine iar, ele furnizeza ,
un echilibru energetic muscular.
15. Vin roşu – contine  resveratrol-un compus natural care scade LDL,
HDL  şi previne formarea cheagurilor de sânge, vinul roşu- poate fi
numit cu adevărat un lifesaver. Potrivit unui studiu pe 6.000 de
pacienţi în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane, spune ca  exista
97%  mai multe şanse pentru a ajunge la 85 de ani, dacă se menţine
consumul de alcool pe zi, la mai puţin de 2 pahare  pe zi. Vinul rosu
este, de asemenea, o sursa bogata de flavonoide, antioxidanti care
ajuta la protejarea mucoasei vasele de sânge din inima  şi face mai
putin probabila moartea de boli cardiovasculare, potrivit
cercetătorilor japonezi..
16. Iaurtul -  Beneficiile culturilor de iaurt sunt de necontestat:
organismele probiotice sunt culturi de bacterii benefice pentru corp,
deoarece păstreze tractul digestiv sanatos si intaresc sistemul
imunitar  şi oferă protecţie împotriva cancerului. Nu toate iaurturile
sunt probiotice, doar cele care au pe eticheta  “culturi vii şi
active.”(???)
17. Avocado – este plin de grasimi mononesaturate, este  de asemenea,
bogate în acid folic, vitamina B solubila in apa care vă ajută la
scădea nivelului de homocisteina, un aminoacid care poate împiedica
fluxul de sângelui  prin vaselor de sânge.  Este indicat sa mancati
avogado de două ori pe săptămână.
18. Nucile – sunt mai bogate în in omega-3 decat somonul, sunt
încărcate cu polifenoli, care pastreaza inima sanatoasa. Au protenine
mai multe decit carnea de pui. Alte fructe cu coajă combina doar una
sau două dintre aceste caracteristici, nu toate trei. O portie de nuci
(aproximativ 1 uncie)  sau şapte nuci este binevenita oricând, dar mai
ales ca o gustare intre mese.
19. Curcumă sau turmeric  – Curcumina,
polifenol care oferă nuanţa galbena  si lupta  împotriva cancerului
datorita proprietăţilor anti-inflamatorii  şi activităţilor de
combatere a tumorilor date de proprietatilor anti-angiogeneza.
Cercetatorii de la UCLA au, constatat că acesta combate acumularea de
placi amiloide în creier si a blocajelorcare pot provoca Boala
Alzheimer. Turmericul in India , spun cercetatori, ar putea explica de
ce atât de puţini dintre cetăţenii acestei ţării au aceasta boala, în
timp ce statistica arata ca in SUA procentul este de aproape 13 la
sută, în conformitate cu Alzheimer’s Association.
20. Fasolea  neagra – Oamenii care mananca o portie de fasole neagra
pe zi reduc riscul de atac de cord cu
38 la sută, potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition. Şi
în timp ce celelalte tipuri de fasole sunt, de asemenea, bune pentru
inima, fasolea neagra este imbatabila pentru a stimula intelectul dvs,
deoarece contine antociani, compusi antioxidanti care s-au dovedit a
îmbunătăţi funcţia creierului. Fasolea neagra este de asemenea, bogata
in  nutrienţi, inclusiv proteine, grăsimi sănătoase, acid folic,
magneziu, vitamina B, potasiu şi fibre.
21. Merele – Un mar pe zi reduce inflamatiile  de orice tip, datorită
quercetin, un flavonoid, găsit si în ceapa rosie. Quercetin reduce
riscul de alergii, atac de cord, Alzheimer, Parkinson, cancer de
prostată şi cancer pulmonar. Optati daca aveti posibilitatea pentru
Delicious Red, ele conţin mai inflammationfighting antioxidanţi.
22. Crabul  Alaskan King – are continut ridicat în proteine si este
sarac in grasimi, are un continut ridicat de zinc. “Zincul este un
antioxidant, dar mai important, este ca acesta  contribuie la
susţinerea masei osoase sănătoase şi a sistemului  imunitar “, spune
Bowerman.
23. Rodiile – sucul  din fructele biblice cu multe seminţe pot reduce
riscul de cele mai multe tipuri de cancer, datorită
polifenolului numit ellagitannins, care dau fructelor culoarea rosie.
De fapt, un studiu recent de la UCLA
a constatat că sucul de rodii incetineste dezvoltarera celulele
cancerului de prostata.
24. Pak Choy – sunt legume crocante crucifere  “Bok Choy este bogat in
calciu, precum şi vitaminele A si C, acid folic, fier, beta-caroten,
şi potasiu “, spune antrenorul celebritatilor Teddy Bass.
Potasiul păstrează muschii si nervii sub control în timpul scăderii
tensiunii arteriale, cercetatorii
sugerează că beta-carotenul poate reduce riscul de cancer pulmonar cât
şi al vezicii urinare.
25. Stridiile – Crustaceele , în general, sunt o sursa excelenta de
zinc, calciu, cupru, iod, fier, potasiu, seleniu . “Dar carnea
cremoasa  de stridii este renumita pentru capacitatea sa de a ridica
nivelul testosteronului şi a proteja  împotriva cancerului de prostată
“, spune Bass.
26. Broccoli – O cana de broccoli conţine o doză consistenta de
calciu, precum şi mangan, potasiu, fosfor,
magneziu si fier. In plus faţă de  marimea sa are o concentraţie
ridicată de vitamine, inclusiv-A, C, şi-K şi sulforafan fitonutrienti,
iar studiile de la Universitatea Johns Hopkins sugerează are
proprietati anticancerigene puternice.
27. Kiwi – acest fruct datorita continutului mare de potasiu
protejeaza oasele. “Este de asemenea, bogat in vitamina C si luteina,
un carotenoid care pot ajuta la reducerea riscului de boli de inima,
“spune Bowerman. “Eu încerc să mănânc cel puţin unul sau două kiwi pe
saptamana”.
28. Uleiul de măsline. Varietatea extra-virgin este bogat în beneficele
grasimi mononesaturate. “Acizii graşi  şi polifenolii reduc inflamtia
celulelor  şi articulaţiilor, “spune Grieger. Un studiu în revista
Nature a constatat că este la fel de eficace ca Advil (medicament de
sinteza ) la reducerea inflamaţiei spune Bowerman.
29. Prazul – “Prazul  poate  sprijini activitatea  sexuală şi pentru a
reduce riscul de cancer de prostată “, spune Michael
Dansinger.  M.D., un profesor asistent de medicină şi un cercetător al
obezităţii la Tufts-New Anglia Centrul Medical, în Boston . “Partea
verde a unui praz mediu taiat în fasii subţiri, adăugaţi-l la supe,
sautés, salate şi ori de câte ori aveti posibilitatea mancati praz.
“Acest var”  al  usturoiului si al ceapei contine, de asemenea,
tiamina, riboflavina, calciu, potasiu şi, şi acestea sunt, de
asemenea, bogate in acid folic, vitamina B.
30. Anghinarea – Lăudata de secole ca un afrodisiac, aceasta este
bogata in fibre. Conţine mai mult magneziu şi potasiu decat orice alte
legume. Frunzele sale sunt de asemenea, bogate în flavonoide şi
polifenoli, antioxidanti
care pot reduce riscul de accident vascular cerebral si vitamina C
care ajuta la mentinerea sistemului imunitar.
32. Ardeiul iute – stimuleaza metabolismul, stimuleaza circulatia
sanguina şi ajuta la eliberarea endorfinelor “, spune
Petersen. In plus, ele sunt o modalitate foarte bună de a adăuga o
aromă la produsele alimentare fără a creşte conţinutul de grăsimi sau
de calorii.  Ardeiul iute este, de asemenea, bogat in beta-caroten,
care se transformă în vitamina A, capsaicina lupta de aemenea cu
infecţiile din sângelui, inhibă neuropeptidele (substante chimice care
cauzează inflamaţie). Un recent studiu în revista Cancer Research a
constatat că ardeiul iute este un eficient imotriva cancerului de
prostată. Toate acestea de la o jumătate de ardei iute (sau 1 lingură
de fulgi de chili), în fiecare zi.
33. Ghimbirul – contine gingerol, studiile au dovedit are un efect
deosebit de eficace împotriva cancerului decolon. Ghimbirul se poate
consuma proaspat sau adugat in diferite sosuri.
34. Scorţişoara – cunoscuta mai ales pentru deserturile dulci şi mai
ales in mancarea indiana , scorţişoara este bogata în antioxidanţi
care inhibă coagularea sângelui şi combate dezvoltarea bacteriilor
inclusiv in respiratia rău mirositoare. Unele studii  “sugereaza  de
asemenea, că ar putea ajuta la stabilizarea zaharului din sange,
reducand riscul de diabet de tip 2, “spune dietetician Nancy Clark, autor al
Sports Nutrition Guidebook.” Ce e mai mult, ea
poate ajuta la reducerea colesterolului rău din sange, incercaţi o
jumatate de lingurita de scortisoara pe zi în iaurt sau fulgi de
ovăz.”
35. Ouăle – Cei care mananca oua la micul dejun pierd cu 65% mai mult
in greutate decât cei care consuma acelasi mic dejun ca si numar de
calorii, conform
unui studiu al International Journal of Obesity. Consumati de asemenea
gălbenuş de ou, deoarece studii recente au demonstrat ca grasimea din
galbenus datorita mineralelelor si nutrientilor compenseaza efectul
colesterolului si dau si senzatia de satietate.
36. Smochinele – Bogate in potasiu, mangan, si antioxidanti, de
asemenea regleaza nivelul pH-ului în organism, făcând este mai
dificila invazia de agenţi patogeni, spune Petersen. Fibrele din
smochine pot determina scaderea zahărului din sânge reducerea riscul
de diabet zaharat şi metabolice sindrom. Selectaţi smochine cat mai
inchise la culoare si le mancati ca atare sau in amestec cu alte
fibre..
37. Ciupercile – sunt delicioase atunci când sunt adăugate la orezul
brun! Dar ciupercile sunt bogate în ergothioneine antioxidant care
protejeaza cresterea anormală a celulelor. “Pe scurt, acestea reduc
riscul de cancer “, spune Bowerman, care recomandă o jumătate de
ceaşcă o dată sau de două ori pe săptămână. ” Gatiti-le
in vinul rosu, care contine resveratrol si astfel puterea lor
imunitara creste. ”
38. Ananasul – Amestecul mare de vitamine, antioxidanti, enzime şi în
special, bromelaina  este ca un cocktail anti-inflamatoriu.  Ananasul
de asemenea, protejează împotriva cancerului de colon, a artritei şi a
degenerescenţei maculare, spune Grieger. O jumatate de ananas de doua
sau trei ori pe saptamana este portia ideala.
39-40. Suc de fructe sau suc de legume – Într-o 2006 Universitatea din
Florida de Sud  a facut un studiu cu persoanele care baut trei sau mai
multe pahare de 4 uncii de suc de fructe sau suc de legume în fiecare
săptămână, de-al lungul anilor. Rezultatele au relevat faptul ca au
fost cu 76% mai puţini cei care au dezvoltat boala Alzheimer decat cei
care beau mai puţin suc natural de legume sau fructe. Nivelul ridicat
de polifenoli, antioxidanti ce se se gasesc in fructe si legume
protejeaza celulele creierului de efectele cauzate de bolile cronice,
spune autorul studiului, Amy Borenstein, Ph.D.