Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

sâmbătă, 23 octombrie 2010

Bolile de memorie

Vârsta la care îşi pot face apariţia bolile de memorie a scăzut drastic de la 70 de ani la 45 de ani, arată un studiu recent realizat de Fundaţia Ana Aslan International. Află cum să-ţi protejezi creierul de îmbătrânirea prematură!
Totul începe cu stresul cotidian care atrage după el stările depresive. O depresie netratată timp de 6 luni duce la o boală de memorie. Statisticile arată că una din două persoane cu depresii netratate dezvoltă, ulterior, o boală de memorie
8 factori de risc pentru sănătatea creierului
1. Anxietăţile şi depresiile netratate la timp
2. Stresul social şi stresul profesional, criza economică şi nesiguranţa zilei de mâine şi a viitorului
3. Alimentaţia nesănătoasă
4. Tulburările afective
5. Automedicaţia (administrarea medicamentoasă improprie, pe termen lung)
6. Lipsa de comunicare
7. Dezechilibrele hormonale importante
8. Traumatismele cranio-cerebrale.
Alimente pe care trebuie să le consumi
Unul dintre factorii importanţi care-ţi afectează sănătatea creierului este alimentaţia nesănătoasă, hrana de tip fast food, produsele modificate genetic, alimentaţia neregulată.
Este esenţial să respecţi un program de masă: 3 mese principale (ora 8-10, micul dejun; ora 13-14, prânz; ora 19, cină) şi 2 gustări (ora 11 şi ora 16).
1. Pâine făcută în casă sau pâine cu cereale
2. Trei ouă pe săptămână care au efect neuroprotector
3. Peşte, bogat în omega 3 şi 6, antioxidant şi cardioprotector
4. Fructe proaspete: afine, mure, mere, portocale, kiwi, grepfrut, lămâi pentru vitaminca C, singura vitamină pe care organismul nostru nu o produce
5. Legume proaspete: ţelină, pătrunjel, linte, mărar, fasole verde, fasole uscată,
6. Grăsimi sănătoase: avocado, nuci, ulei de măsline sau ulei de floarea soarelui presat la rece, nuci braziliene, unt de arahide.
Ai vârsta pe care o are creierul tău!
Dacă vrei să încetineşti procesul de îmbătrânire trebuie să ai grijă de creierul tău. Potrivit experţilor, îmbătrânirea fiecărui organism în parte ţine de modul în care îmbătrâneşte creierul. De aceea, deşi puţini sunt cei care îşi pun problema «tratării» creierului, acesta este lucrul care ar trebui să ne preocupe cel mai mult atunci când ne gândim la asigurarea unei încetiniri a procesului de îmbătrânire, când ne gândim la o îmbătrânire frumoasă, care să ne permită să ne bucurăm de viaţă.
Sfatul specialistului
Prof. univ. dr. Radu Rogozea, medic primar neurolog la Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni"
"Un lucru util pentru sănătatea creierului este să ai un regim de viaţă echilibrat şi să respecţi câteva reguli de bază: să ai o viaţă activă social, să ai o activitate intelectuală (privitul la televizor nu intră în această categorie), să urmezi un regim alimentar adecvat, limitând consumul de alcool şi tutun, să ai un program echilibrat de somn de 8 ore pe noapte". *preluat de pe Top sanatate(

vineri, 22 octombrie 2010

Miere cu scortisoara

O COMBINAŢIE CURATIVA
 
¬    S-a descoperit că o combinaţie de miere cu scortişoara poate vindeca majoritatea bolilor.
¬    Mierea este produsă în majoritatea ţărilor lumii.
¬    Medicina alternativă Ayurvedica, precum şi cea Yunani au utilizat mierea ca remediu vital timp de mai multe secole.
¬    Oamenii de ştiinta de astăzi accepta şi ei mierea ca pe un remediu Ram Ban (foarte eficient) în tratarea multor tipuri de afecţiuni.
¬    Mierea poate fi utilizată în multe tipuri de afecţiuni fără a avea efecte secundare.
¬    Ştiinţa contemporană ne spune că deşi mierea este dulce, dacă se administrează în doze corespunzătoare, ca medicament, nu va dăuna pacienţilor cu diabet..
¬    O revista faimoasa, Weekly World News, care apare în Canada, a publicat în ediţia din 17 ianuarie 1995 o listă de afecţiuni care pot fi vindecate cu ajutorul combinaţiei de miere cu scorţişoară, în urma studiilor efectuate de savanţii occidentali.
ARTRITA 
¬    Amestecaţi o parte de miere în doua părţi apă călduţă şi apoi adăugaţi o linguriţă de scorţişoara pudră. Faceţi o pastă şi masaţi-o uşor în partea de corp care vă doare.
¬    Durerea cedează în interval de 15 minute, în cele mai multe cazuri. 
¬    Pacienţii cu artrită îşi pot administra zilnic câte o cană de apă fierbinte cu două linguri de miere şi o linguriţă de scorţişoară pudră.
¬    Daca remediul se administrează cu regularitate, chiar şi artrita cronică poate fi vindecată.
¬    Într-un studiu recent efectuat de Universitatea din Copenhaga, s-a constatat că atunci când doctorii le-au administrat pacienţilor o combinaţie de o lingură de miere cu o jumătate de linguriţă de scorţişoară pudră înainte de micul dejun, timp de o saptamana, din 200 de pacienti trataţi, 73 de pacienţi au scăpat complet de dureri în interval de o luna. Majoritatea acestor pacienţi nu puteau merge sau aveau o libertate de mişcare restrânsa, dar dupa terapie, au început să meargă cu mai puţine dureri.
CĂDEREA PĂRULUI 
¬    Cei care au probleme de caderea părului sau calviţie pot aplica pe păr o pastă alcatuită din ulei de măsline fierbinte, o lingură de miere, o linguriţă de scorţişoară pudră înainte de baie, lasand-o sa acţioneze aproximativ 15 minute, după care se spală părul.
¬    S-a demonstrat că remediul este eficient şi daca se păstreaza timp de 5 minute. 
INFECŢII URINARE 
¬    Luaţi două linguri de scorţişoară pudră şi o linguriţă de miere într-un pahar de apa calduţă şi beţi. Distruge toţi germenii din vezica urinară. 
DURERI DE DINŢI 
¬    Faceţi o pastă dintr-o linguriţă de scorţişoară pudră şi cinci linguriţe de miere şi aplicaţi pe dintele care doare. Remediul se poate aplica de 3 ori pe zi (zilnic) până când dintele nu mai doare. 
COLESTEROL 
¬    Două linguri de miere şi trei linguriţe de scorţişoară pudră, amestecate cu          450 ml. de ceai, dacă sunt administrate unui pacient care are colesterolul mare, vor reduce nivelul colesterolului din sânge cu 10% în interval de 2 ore.
¬    Ca şi în cazul pacienţilor cu artrită, dacă remediul se administrează de 3 ori pe zi, reduce nivelul colesterolului.
¬    Conform unei informatii publicate într-o revista medicală, mierea în stare pură consumată zilnic împreună cu mâncarea înlătură problemele de colesterol. 
RĂCELI
¬    Cei care suferă de răceli normale sau severe ar trebui să ia o lingură de miere călduţă cu 1/4 linguriţă de scorţişoară pudră timp de 3 zile.
¬    Acest remediu vindecă majoritatea cazurilor de tuse cronică, raceala şi curăţă sinusurile. 
INFERTILITATE 
¬    Medicinele alternative Yunani si Ayurvedica au utilizat mierea timp de mai multe secole pentru a fortifica sperma bărbaţilor.
¬    Dacă barbaţii impotenţi vor lua cu regularitate două linguri de miere înainte de culcare, problema lor se va rezolva.
¬    În China , Japonia şi Orientul Indepartat , femeile sterile dar şi cele care doresc fortificarea uterului au luat scorţişoară pudră, timp de secole.
¬    Femeile sterile pot să ia un vârf de cuţit de scorţişoară pudră cu o jumătate de linguriţă de miere şi să îşi frece gingiile cu această combinaţie în mod frecvent pe toată durata zilei, astfel încât combinaţia să se amestece uşor cu saliva şi să pătrundă în corp.
¬    Un cuplu din Maryland (SUA) nu a putut avea copii timp de 14 ani,          pierzându-şi speranta ca vor fi capabili să procreeze vreodată. Când au aflat despre acest remediu, atât femeia cât şi barbatul au început să consume miere şi scorţişoară în modul arătat mai sus. Femeia a rămas însărcinată după câteva luni şi a născut gemeni la termen. 
DERANJAMENTE STOMACALE 
¬    Mierea cu scorţişoară pudră vindecă durerile de stomac şi îndepărtează ulcerele stomacale de la rădăcină.
¬    BALONARE : În conformitate cu studiile efectuate în India şi Japonia, s-a descoperit că mierea, în combinaţie cu scorţişoara pudră, ajuta şi îndepărtează balonarea şi durerile de stomac.. 
BOLI CARDIOVASCULARE 
¬    Faceţi o pastă din miere şi scorţişoară pudră. Ungeţi pe pâine sau umpleţi clătitele cu această pastă în loc de dulceaţă sau gem şi mâncaţi cu regularitate la micul dejun.
¬    Reduce colesterolul din artere şi salvează pacientul de riscul unui atac de cord.
¬    Pentru cei care au suferit deja un atac de cord, urmaţi acest remediu zilnic pentru a preveni apariţia unui alt atac.
¬    Consumul cu regularitate al produsului de mai sus reduce dispneea şi întăreşte ritmul cardiac.
¬    În America şi Canada , mai multe spitale şi-au tratat pacienţii cu succes când au descoperit că arterele şi venele îşi pierd flexibilitatea şi tind să se astupe. Mierea şi scorţişoara îmbunătăţesc circulaţia sanguina.   
SISTEMUL IMUNITAR 
¬    Utilizarea zilnică a scorţişoarei pudră întăreşte sistemul imunitar şi protejează organismul împotriva bacteriilor şi atacurilor virale..
¬    Oamenii de ştiinţă au descoperit că mierea conţine diferite vitamine şi fier în cantităţi mari .
¬    Consumul regulat de miere întăreşte corpusculii celulari ai leucocitelor care combat bacteriile şi afecţiunile virale. 
INDIGESTIE 
¬    Scorţişoara pudră presarată peste 2 linguri de miere administrate înainte de masă, înlătură aciditatea şi ajută la digestia celor mai grele mâncăruri.. 
GRIPĂ 
¬    Un om de ştiinţă din Spania a demonstrat că mierea conţine un ingredient natural care omoară germenii de gripă, salvând pacientul de la îmbolnăvire.. 
LONGEVITATE 
¬    Ceaiul cu miere şi scorţişoară, consumat cu regularitate, încetineşte efectele îmbătrânirii.
¬    Pentru ceai, puneţi la fiert 4 linguri de miere, 1 lingură de scorţişoară pudră şi 3 căni de apă.
¬    Beţi 1/4 de cană, de 3 până la 4 ori pe zi. Vă păstrează pielea sănătoasă şi fină şi încetineşte efectele îmbătrânirii.
¬    De asemenea, creşte speranţa de viaţă, vă veţi simţi mult mai tânar(ă)
ACNEE 
¬    Formaţi o pastă din trei linguri de miere şi o linguriţă de scorţişoară pudră. Aplicaţi această pastă peste coşuri seara înainte de culcare şi spalaţi-o cu apă călduţă în dimineaţa următoare. Dacă tratamentul se aplică timp de două săptămâni, va înlătura coşurile de la radacina. 
INFECŢII ALE PIELII 
¬    Eczemele, herpesul şi toate tipurile de infecţii ale pielii se vindecă prin aplicarea unei combinaţii de miere şi scorţişoară pudră pe părţile afectate.
CURE DE SLĂBIRE 
¬    În fiecare dimineaţă pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun şi seara înainte de culcare, beţi miere şi scorţişoară pudră fierte într-o cana de apa.
¬    Daca se administrează în mod regulat, acest remediu duce la reducerea greutăţii chiar şi a celor mai obeze persoane.
¬    De asemenea, administrarea cu regularitate a acestui remediu previne depunerea de grasimi în organism chiar dacă persoana respectivă consumă o dietă hipercalorică. 
CANCER 
¬    Studii recente efectuate în Japonia şi Australia au arătat că s-au tratat cu succes cazuri de cancer stomacal şi osos..
¬    Pacienţii diagnosticati cu aceste tipuri de cancer ar trebui să ia zilnic o lingură de miere cu o linguriţă de scorţişoară pudră timp de o lună , de 3 ori pe zi şi să continue tratamentul prescris de oncolog. Nu strică!
 
OBOSEALĂ 
¬    Studii recente au arătat că conţinutul de zahăr din miere este mai degrabă folositor şi nicidecum dăunator vitalităţii organismului.
¬    Persoanele de vârsta a treia care consumă miere şi scorţişoară în părţi egale au mai multă vitalitate şi flexibilitate.
¬    Dr.. Milton, care a efectuat studii aprofundate în acest subiect, spune că o jumatate de lingură de miere într-un pahar cu apa, presărat cu pudră de scorţişoară consumată zilnic, dimineaţa dupa ce ne spălăm pe dinţi, şi din nou  după amiaza în jurul orei 3..00 atunci când vioiciunea organismului este în scădere, duce la îmbunătăţirea vitalităţii organismului, în interval de o săptămâna.. 
HALENĂ 
¬    Locuitorii din America de Sud:
Primul lucru dimineaţa, fac gargară cu o linguriţă de miere şi scorţişoară pudră amestecate în apă fierbinte. Astfel, respiraţia lor îşi păstrează prospeţimea pe durata întregii zile.  
PIERDEREA AUZULUI 
¬    Mierea cu scorţişoară pudră luate zilnic în cantităţi egale duc la refacerea auzului.

Cum te vezi cu ochiul mintii

Naikan este un cuvant japonez  care inseamna “ a privi in interior”, desi o traducere mai poetica ar fi “ a te vedea cu ochiul mintii”. Este o metoda structurata a introspectiei, care ne ajuta sa ne intelegem pe noi insine, relatiile noastre si natura fundamentala a existentei umane. Metoda Naikan a fost elaborata in Japonia in anii ’40 de catre Ishin Yoshimoto, un budist credincios din gruparea Pure Land. Spiritul sau profund religios l-a indreptat sa practice mishirabe, o metoda intensa de meditatie si introspectie. Dorind sa faca acest gen de introspectie accesibila si altora, el a conceput Naikan ca pe o metoda care sa poata fi practicata pe scara larga.
Impactul profund al sistemului Naikan a dus la utilizarea lui in alte zone ale societatii japoneze. Naikan ne largeste viziunea asupra realitatii. Este ca si cum, stand pe varful unui munte, trecem de la lentila de zoom, la una cu unghi larg. Acum ne putem bucura de o panorama mai larga, perspectiva pe care am avut-o initial a ramas inclusa in acest unghi mai larg, dar acum este completata si de ceea ce, mai inainte, era ascuns privirii si tocmai ce era ascuns face ca privelistea sa fie extraordinara.
Cele trei intrebari
Reflectia Naikan se bazeaza pe trei intrebari:
Ce am primit de la...?
Ce i-am oferit lui...?
Ce necazuri si dificultati i-am cauzat lui...?
Aceste intrebari asigura baza pentru reflectia asupra tuturor relatiilor, incluzandu-le pe cele cu parintii, prietenii, profesorii, fratii, colegii de serviciu, copiii si partenerii. Poti reflecta asupra ta insuti in raport cu animalele favorite, sau chiar cu diferite obiecte, cum ar fi masina sau pianul. Poti reflecta asupra unei perioade de timp anume, o zi sau o vizita la rude in timpul vacantei. In toate aceste cazuri dobadesti o viziune mai realista asupra comportarii tale si a acelui schimb – dau si iau-care a avut loc in cadrul relatiei.
Intrebarile in sine par destul de simple. Chiar si sunt. Profunzimea experientei, introspectia, ca si intelegerea ce pot veni din practicarea introspectiei, nu sunt rezultatul analizei intelectuale, sau al teoriilor complexe. Provocarea noastra este aceea de a vedea realitatea asa cum este ea. Aceste intrebari sunt simple solicitari de informatii pentru investigatia noastra asupra misterelor si miracolelor vietii.
Haideti sa incepem cercetarile cu prima intrebare:
Ce am primit de la...?
Cand iti examinezi relatiile cu altcineva, incepe prin a cauta sa vezi ce ai primit de la acel cineva. Azi dimineata, sotul, sotia, mama mi-a pregatit un suc proaspat de portocale. Mi-a spalat vasele de la micul dejun. Mi-a dat ceasul pe care il port. Aceasta este descrierea simpla si clara a realitatii. Atitudinea sau motivatia sotiei mele, a mamei mele nu schimba faptul ca am beneficiat de efortul ei. Deseori, noi luam astfel de lucruri ca si cum ni s-ar cuveni. Trecem in graba, de-a lungul zilei, fara sa dam prea multa atentie tuturor acelor lucruri “marunte”pe care le primimDar oare aceste lucruri sunt cu adevarat mici?
Ele doar par asa, pentru ca, atata timp cat avem parte de sprijin, atentia ni se indreapta in alta parte. Dar cand nu avem apa calda la dus sau ne-am pierdut ochelarii, aceste lucruri marunte ne capteaza atentia. Brusc, devenim constienti de adevarata valoare a apei calde si de vedere limpede.
Asa ca, te rog ca acum sa-ti faci timp cateva minute si sa incepi sa alcatuiesti lista cu darurile pe care le-ai primit in ultimele 24 de ore. Acest tip de reflectie zilnica se numeste Naikan zilnic. Nu esti supus la ingradirea de a-ti exprima relatia cu o singura persoana, ci ii poti include pe toti cei care te-au sprijinit pe parcursul zilei trecute.
Incearca sa fii exact si sa scrii toate elementele pe care ti le poti aminti. Ce ai mancat? Unde ai fost ieri? Cum te-au sprijinit ceilalti? Ti-a deschis cineva usa? Ti-a spalat cineva vasele, sau ai avut apa calda si detergent pentru spalatul vaselor? Ce anume te-a ajutat sa te speli pe dinti sau sa conduci masina? Acorda-ti zece minute ca sa faci o lista cat se poate de amanuntita. Cand ai terminat, te rog sa continui cu a doua intrebare.
Acum privim la a doua intrebare: Ce i-am oferit lui...?

Acest proces e o reconciliere care nu este doar practica, ci si spirituala, a relatiilor noastre cu altii. Imi datoreaza lumea ceva, sau ii datorez eu lumii ceva? Ii sunt eu indatorat mamei mele, sau ea este datoare fata de mine?
Uneori ne traim viata de parca lumea ne-ar datora ceva. “De ce nu am primit acea majorare de salariu?” “De ce a venit pizza atat de tarziu?” “Cum se face ca nu ma bucur de mai multa apreciere din partea sefului meu?” Nu ne place deloc cand ceilalti nu ne indeplinesc asteptarile si traim ca si cum ni s-ar cuveni orice ne dorim. Cand oamenii ne sprijina, noi consideram ca meritam, in mod firesc, eforturile lor, traind ca si cum am fi indreptatiti sa beneficiem de un astfel de efort.
Pe masura ce reflectam la viata noastra, incepem sa vedem realitatea ei. Ce este mai potrivit: sa trecem prin viata cu misiunea de a aduna ceea ce ni se datoreaza, sau sa trecem prin viata incercand sa ne platim datoriile fata de ceilalti?
Va rog sa mai stati zece minute si sa alcatuiti o lista cu ceea ce ati oferit altora, pe parcursul ultimelor 24 de ore. Poate ati dus pe cineva cu masina la o plimbare, sau i-ati pregatit cina. Poate ati dus pe cineva cu masina la o plimbare, sau i-ati pregatit cina. Fiti concreti si precisi.Ce ati facut efectiv pentru ceilalti?
Intrebarea finala: Neplacerile si dificultatile pe care le-ati cauzat.
Cel mai adesea suntem constienti  de modul in care ceilalti ne cauzeaza neplaceri sau dificultati. Poate ne taie cineva calea in trafic, ori poate omul care sta la coada in fata noastra la posta are o multime de pachete si ne face sa asteptam prea mult. Suntem foarte atenti cand observam asemenea incidente.
In schimb, foarte frecvent nu observam deloc cand noi suntem sursa neplacerilor sau a dificultatilor altora. Sau, daca observam, zicem ca “a fost o intamplare” sau ca “nu am vrut.”
Daca nu vrem sa vedem si sa acceptam acele evenimente in care am fost o sursa de suferinta pentru ceilalti, atunci nu ne putem cunoaste cu adevarat pe noi insine, si nici starea de gratie in care traim.
Alcatuiti in zece minute ca sa alcatuiti lista neplacerilor si dificultatilor pe care le-ati cauzat altora, in ultimele 24 de ore.
Acum ati examinat o mica falie din viata noastra de o zi, in incercarea de a vedea realitatea cu maximum de limpezime.
Ce puteti invata din aceasta investigatie? Verificati-va listele cu grija. De ce anume ati devenit constienti acum, de care nu ati fost constienti pana acum? Despre ce lucruri credeati pana acum ca vin de la sine? Ce trebuie sa faceti si ce trebuie sa faceti in alt fel? Acest tip de reflectie zilnica, sau Naikan cotidian, poate fi practicat cu douazeci-treizeci de minute inainte de culcare. Este cea mai simpla metoda a reflectiei Naikan. Fiecare exercitiu va va da ocazia de a examina un alt aspect al vietii voastre – o alta perioada de timp, o alta relatie sau fateta a comportamentului vostru...
Mai multe detalii despre aceaste metoda in cartea "Naikan. Recunostinta, stare de gratie si arta japoneza a introspectiei.", Gregg Krech, Editura For You

tratament pentru inimi ranite

http://www.aimee.ro/Dezvoltare-personala/Relatii/tratament-pentru-inimi-ranite.html
Cine nu a auzit pe cineva care se plangea: “Trec printr-o criza in viata, mi se pare foarte greu sa-i fac fata. M-am despartit de persoana iubita si mi-e foarte greu. Poti sa-mi dai niste sugestii sa devin mai puternic si sa-mi continuu viata?”
Sau cine n-a trecut prin asa ceva macar o data in viata?
Si toti care am trecut prin asta putem confirma ca:
1. Experienta destramarii unei relatii nu te omoara.
2. Dupa ce treci de durere, devii mai puternic, mai intelept, mai experimentat, ceea ce te poate duce in viitor la o relatie mult mai buna.
Pentru a trece mai usor peste asta, exista cativa pasi recomandati:
1. Accepta faptul ca relatia ta s-a terminat. Nu-ti da singur sperante false si nu-ti prelungi durerea mai mult decat trebuie. Persoana iubita nu mai este parte din viata ta, asa ca scapa de amintiri si relicve ale trecutului. Nu te mai agata de ce ar fi putut sa fie. Netezeste calea spre ceea ce va fi si incepe sa acorzi atentie dezvoltarii personale, daca pana acum nu ai facut-o. Iti va oferi o alta perspectiva asupra situatiei, vei deveni plin de recunostinta si de generozitate.
2. Sa nu ai resentimente. Ele iti fac suferinta si mai grea. Pe de alta parte, e incorect sa fii manios pe celalalt, pentru ca amandoi ati facut greseli. Amandoi sunteti cauza a despartirii. Ce a mers gresit? Nimic. Amandoi ati crescut si ati invatat. Toata lumea trece prin asa ceva, deci nu te alarma.
3. Treci de la sentimente la ratiune. Invata din situatia respectiva. Intreaba-te cum ai contribuit la despartire si ce poti face diferit pe viitor.
4. Urmeaza-ti calea. Calea ta iti spune ca viata are planuri mai bune cu tine, asa ca lucrurile se schimba. Nu te lupta cu schimbarile. Decat sa opui rezistenta, mai bine te arunci in fluviul vietii si mergi inainte. Bucura-te de schimbare si priveste inainte spre noile aventuri care te asteapta, pe drumul care duce la vindecare.
Din moment ce ziua de azi este prima zi din restul vietii tale si primul tau pas spre noua aventura, fii in acord cu viata facand singur schimbari. Schimba-ti frizura sau vestimentatia. Implica-te in activitati noi: gimnastica, scris, citit sau cursuri de fotografie. Condimenteaza-ti viata si redescopera ce incitanta e.
5. Muta-ti atentia din interior inspre exterior. Nu te mai gandi la propria durere ci incepe sa te gandesti la durerea altora. Este un moment extraordinar sa devii voluntar pentru o organizatie. Stima de sine pe care ai pierdut-o din cauza despartirii va fi inlocuita de ceea ce castigi din voluntariat si dezvoltare personala.
6. Daca iti doresti ajutor pentru a depasi durerea, exista o groaza de carti care te pot ajuta sa depasesti momentul si sa te dedici dezvoltarii personale. “Cum sa vindeci o inima ranita” de Aleta Koman, McGraw-Hill, 1998; “Marte si Venus o iau de la capat: Ghid practic pentru a-ti gasi dragostea din nou dupa o despartire dureroasa, divort sau pierdere a finite iubite” de John Gray, Harpercollins, 2002; “Cum sa vindeci in 30 de zile o inima sfasiata: Un ghid zilnic pentru a-ti continua viata” de Howard Bronson si Mike Riley, Broadway, 2002.
7. Fii activ. Nu sta in casa. Mergi in oras sau plimba-te in parc. Iesi cu prietenii. Cand stai acasa, ocupa-ti timpul cu hobby-uri.
8. Ai grija de sanatatea ta. Fa exercitii, mananca sanatos, dormi suficient. Starea de bine a corpului este o conditie pentru starea psihica si emotionala buna.
9. Uita-te la comedii si iesi cu prieteni pozitivi si cu care te poti distra.
10. Daca te simti foarte rau, scrisul poate fi o usurare. Scrie-ti sentimentele intr-un jurnal pentru a-ti transfera durerea din interior in exterior. Poti sa vorbesti despre sentimentele tale cu un prieten apropiat.
11. Un caine sau o pisica iti pot aduce foarte multa dragoste in viata.
12. Tine un jurnal al recunostintei. In fiecare zi, scrie trei motive pentru care esti recunoscator. In momentul in care iti dezvolti obiceiul de a te focaliza pe ceea ce este pozitiv, vei fi capabil sa te descurci cu orice va interveni in viata ta.
13. Nu te grabi sa intri in alta relatie. E in regula sa te vezi cu alte persoane, dar nu deveni prea intim cu cineva inainte sa fii complet vindecat. Si in momentul in care te intalnesti cu cineva, asigura-te ca este o persoana pe care o respecti si o admiri nu pentru sarm sau frumusete, ci pentru bunatatea ei. Pentru a atrage insa o astfel de persoana, trebuie sa fii si tu la fel de bun. Lucreaza la generozitatea, bunatatea, rabdarea ta si la tot ceea ce vrei sa gasesti la viitorul tau partener. Fa din dezvoltarea personala o prioritate si vei primi inmiit.
14. Intr-un final, daca aceste sugestii sau carti nu te ajuta, gaseste-ti un consilier sau intra intr-un grup de suport. Exista sprijin peste tot. Trebuie insa sa-l cauti.

miercuri, 20 octombrie 2010

Sfecla rosie si beneficiile ei....

 
preluare email...
Imprieteniti-va cu ea! Este o garantie de sanatate pe termen lung

Putina istorie

Leguma banala in zilele noastre, sfecla rosie are un trecut glorios. Descoperita in urma cu aproape patru milenii, cultivata in Iran, Babilon si Assiria pentru gustul placut al frunzelor ei, la scurta vreme a fost randul radacinilor sa faca furori, mai ales in tarile arabe, unde a devenit si marfa pentru export. Caravanele negustorilor plecau la drum lung spre Grecia antica si Roma, cu desagii incarcati cu marfuri, dar si cu sfecla. O parte se consuma pe drum, iar cantitatea ramasa se vindea cu succes. In Grecia, sfecla simboliza starea de conflict. Cand se certau sotii, deasupra usilor de la intrare se agata o cununa impletita din frunze de sfecla. In Roma, atitudinea fata de sfecla era mai degraba respectuoasa, ea fiind considerata o leguma de lux care nu trebuia sa lipseasca de pe masa. De aceea, imperatorul Tiberius le-a si impus germanilor cuceriti de romani sa plateasca tributul in sfecla. In Romania, sfecla a ajuns in secolul IX, initial in zona Marii Negre, odata cu ridicarea cetatilor grecesti, luand apoi drumul Rusiei. In secolul X, calugarii rusi o cultivau cu succes aproape de Marea Baltica, preparand din ea ciorbe si un bors delicios, in vreme ce pentru iernile lungi, sfecla se punea la murat, de regula impreuna cu varza si fructe de padure.
Deseori, se spune cu o doza de invidie, ca stramosii erau mult mai sanatosi decat noi, datorita alimentatiei simple si cat se poate de naturale.
Este adevarat! Batranii nu aveau nevoie de cure complicate de dezintoxicare. Strictetea alimentara din zilele de post ii scutea de problemele legate de indigestii sau depuneri de colesterol. La tara se tinea post negru obligatoriu, miercuri si vineri. In seara zilei de marti, se bea ceai din plante si apa in care s-a fiert sfecla. Toata ziua de miercuri, de la rasaritul si pana la apusul soarelui, nu se manca nimic. Seara, iar se bea ceai din mai multe plante (patlagina, sunatoare, musetel, roinita sau urzica) si se mancau cateva sfecle coapte in cuptor, asezonate cu leustean si usturoi! Un asemenea regim alimentar le permitea satenilor sa ramana activi si cu mintea limpede, pana dupa 90 de ani. Poate vom descoperi si noi secretele sanatatii perfecte si ale longevitatii, daca vom acorda respect si atentie nemarginitei experiente si intelepciuni populare.
Fisa biografica

Frunzele sfeclei la fel de delicioase ca radacina
Sfecla este un depozit nemuritor de vitamine si microelemente care, spre deosebire de restul legumelor, nu se distrug si nu se dezactiveaza in procesul de prelucrare termica. Folosirea ei in alimentatie are, pe langa virtuti culinare, si virtuti medicale de prevenire a bolilor de sange, deoarece intrece toate legumele (in afara de usturoi) prin continutul de fier. Asimilarea fierului este favorizata de vitamina C, prezenta in toate partile plantei. In structura radacinii de sfecla este prezent si cuprul. Lipsa de cupru in alimentatie provoaca incaruntirea precoce a parului, ingreuneaza procesul de consolidare a fracturilor, provoaca dereglari in activitatea pancreasului. Alt element important este zincul, prezent in cantitati foarte mari. Datorita prezentei lui in alimentatie, functioneaza bine organele de reproducere, se previne aparitia cosurilor, a furunculozei, caderea parului. Lipsa de zinc afecteaza vederea, poate provoca infarctul miocardic. Sfecla contine si o cantitate mare de mangan, care apara ficatul de distrofie adipoasa (lipidoza), scade nivelul de zahar in sange, ajuta in lupta cu scleroza si elimina surplusul de apa din organism. Sfecla contine si iod, care favorizeaza metabolismul, fiindu-le extrem de prielnica persoanelor cu obezitate si care sufera de inhibarea functiilor tiroidei. De nepretuit este rolul iodului si in blocarea cancerului si incetinirea imbatranirii. Celuloza din sfecla scoate din organism toxinele, imbunatateste functionarea tractului intestinal, fiind un remediu redutabil in tratarea obezitatii si constipatiei. Medicina populara foloseste toate componentele sfeclei: atat tuberculii cat si frunzele.

TRATAMENTE INTERNE


* Alcoolism. Complexul de metode folosite in vindecarea alcoolismului prevede si imbogatirea organismului cu saruri de potasiu, vitamine si alte substante care ajuta la reducerea tendintei irezistibile de a consuma alcool. Cu 30 de minute inainte de masa, se beau 100 ml de suc de sfecla, iar in timpul meselor principale, de 2-3 ori pe zi, se consuma salata de sfecla rasa, fiarta sau coapta in cuptor.
* Amigdalita. In medicina populara, se folosesc mai multe preparate din sfecla, pentru tratarea amigdalitei. Pentru gargara, se foloseste apa calduta in care s-au fiert frunzele sau radacina de sfecla. O alta metoda: se da pe razatoare sfecla cruda, se umple un borcanel de 700 ml, se adauga 2-3 linguri de otet si se lasa la macerat 3 ore, amestecand periodic. Se stoarce sucul si se adauga putina miere de albine. Se face gargara la fiecare 2 ore. Pentru accelerarea vindecarii, in pauze, intre gargare, se mesteca incet cate o felie de sfecla cruda.
* Anemie. Continutul bogat in fier favorizeaza ridicarea nivelului de hemoglobina in sange. Se recomanda consumul zilnic al sfeclei in stare cruda, fiarta sau murata. De 2-3 ori pe zi, se mananca 150 g de salata din sfecla, morcovi si ridiche neagra crude, date prin razatoare, amestecate cu suc de lamaie sau smantana.


Substantele vitale din sfecla nu se distrug prin fierbere (dar e preferabil sa fie consumata cruda)
* Bronsita cronica. Se stoarce sucul dintr-un kilogram de sfecla, se amesteca cu 1 kg miere de albine, 500 ml vin rosu de casa, un pahar de suc de morcov si 1 kg de piersici curatate de samburi si taiate felii. Se pune totul intr-un borcan de sticla, care se introduce intr-un vas cu apa calduta. Se fierbe 10-12 minute pe baie de aburi dupa primul clocot.
Pe parcurs, se amesteca cu o lingura de lemn sterilizata. Se pastreaza in frigider. Se beau cate 75 g dimineata, pe nemancate, dupa care se mananca o bucatica de unt. Doza obtinuta este pentru o singura persoana. Ajuta si la vindecarea diferitelor afectiuni ale aparatului respirator, provocate de raceala, dar si pentru profilaxia lor.
* Constipatie, ocluzii intestinale, hemoroizi, hipertensiune, varice, aritmie (fibrilatie auriculara).
Se pun la fiert 5 l de apa de izvor, si cand da in clocot se adauga 500-700 g de sfecla tocata si se ia de pe foc. Se infuzeaza 3 ore, apoi se strecoara. Se amesteca cu 150 g de zahar si o lingurita de drojdie uscata si se pune intr-un loc cald, pentru 24-36 de ore.
(Tratamentul va avea efect pozitiv numai in caz de renuntare categorica la bauturile alcoolice, inclusiv berea . Dupa 2-3 pahare de vin sau bere, bolile ocupa din nou pozitiile castigate si tratamentul trebuie inceput de la zero.) Impreuna cu sfecla, in apa puteti sa adaugati si plante medicinale pentru afectiunile de care suferiti, de exemplu: matase de porumb, paducel, flori de castan etc. Dupa stoarcerea lichidului, din sfecla ramasa se modeleaza bilute de marimea corcoduselor si se pastreaza in frigider sau in congelator (daca sunt multe). Dimineata, pe nemancate, se beau 300 ml de suc fermentat de sfecla. Daca dupa 30-45 de minute apare senzatia de foame, se mesteca incet si se inghite cate o biluta de sfecla. Procedeul se repeta ori de cate ori apare senzatia de foame. Daca ea nu dispare dupa consumul a 7-10 bilute de sfecla, se pot consuma si alte alimente.
* Curatarea organismului de metale grele si radioactive, dizolvarea placilor aterosclerotice din vasele sanguine. Se prepara un amestec din cantitati egale de sucuri din sfecla, morcov si ridiche neagra. Amestecul se toarna in sticle de culoare inchisa si se tine 3 ore in cuptorul incalzit slab. Se bea de trei ori pe zi cate o lingura, intre mese.
* Curatirea sangelui, intarirea imunitatii. 500 g de sfecla si 500 g de morcov se taie marunt. Peste legume se toarna apa clocotita cat sa le acopere (cu 2 degete) si se fierb pe foc mic timp de 30 de minute. Cand legumele sunt fierte, se adauga cate o cana de stafide si caise uscate si se lasa sa mai fiarba 5 minute. Dupa racire, preparatul se amesteca cu 2 linguri de miere de albine si se lasa pentru 12 ore la racoare. Se consuma de trei ori pe zi, cate 100-150 g, timp de o luna. Preparatul ajuta si la restabilirea fortelor organismului slabit dupa o boala grea.
* Depuneri de colesterol, constipatie. Trei litri de apa rece se toarna peste 1 kg de sfecla taiata marunt. Se adauga 6-8 crengute de urzica sau 2-3 frunze tinere de hrean. Urzica se schimba zilnic. Componentele se pun in camara, intr-un borcan. Se bea cate un pahar, de trei ori pe zi.
* Dezintoxicare - un pahar de frunze de sfecla tocate se amesteca cu un pahar de zahar si 3 litri de zer. Amestecul se pune la fermentat in loc cald, ferit de lumina, acoperit cu 3 straturi de tifon. Dupa doua saptamani se strecoara.
Se beau cate unul, apoi cate doua pahare pe zi.
* Disbacterioza. Flora intestinala se restabileste cel mai rapid daca se consuma sfecla marinata. Modul de preparare: sfecla spalata bine se fierbe, se raceste, se curata de coaja si se taie felii subtiri. Inainte de a pune feliile in borcan, sfecla se cantareste. Pentru un kilogram de sfecla este nevoie de 1 litru de apa, 2 pahare de otet de mere, cate o lingurita de sare si zahar, 10 boabe de piper negru, 6 cuisoare si 2 foi de dafin. Marinata se aduce pana la punctul de fierbere si se tine pe foc slab, 3-5 minute. Otetul se adauga dupa racire. Marinata se toarna in borcan peste feliile de sfecla. Se pastreaza la rece..
* Gripa, raceala. Se amesteca 300 g suc de sfecla cu 200 g suc de rosii, cu sucul dintr-o lamaie, 5 linguri suc de ceapa, 4 crengute de menta, sare, zahar si piper negru macinat (dupa gust). Dupa 2 ore, se scoate menta si se beau cate 50 ml suc cu inghitituri mici, intre mesele principale.
* Hipertensiune. In medicina populara gasim foarte multe retete pentru reglarea tensiunii, in care ingredientul principal este sfecla. Se amesteca in parti egale suc de sfecla cu miere de albine si se beau cate 2 linguri de trei ori pe zi. In loc de miere, puteti sa-l amestecati cu suc de paducel.


* Hipertensiune cu dureri de cap si edem al picioarelor. Se storc 300 ml suc de sfecla, se amesteca cu sucul dintr-o lamaie, 1,5 l de apa si 300 g de zahar sau miere de albine. Se tin ingredientele intr-un borcan de 3 l, acoperit cu tifon, intr-un loc cald, pentru fermentatie. Lichidul (gen sampanie) nu se pastreaza la frigider. Se beau, de 3-4 ori pe zi, cate 100-150 ml. Regleaza tensiunea arteriala, dispar durerile de cap si vajaiturile.
* Litiaza renala. Se taie in felii subtiri 3-4 sfecle de marime medie, curatate de coaja. Se pun intr-un borcan de trei litri. Se toarna deasupra apa rece de izvor, in asa fel ca sa ramana un loc gol de 2-3 degete. Pe gura borcanului se pune un strat de tifon. Timp de 7-8 zile, borcanul se lasa la temperatura camerei, amestecand continutul zilnic, cu o lingura de lemn, apoi lichidul se strecoara in alt vas si se pastreaza in frigider. Preparatul se bea fara restrictii. Intre timp, se prepara o alta portie de bautura. In 5-6 luni, in afara de curatarea rinichilor de nisip, este posibila si imbunatatirea digestiei si reglarea tensiunii arteriale.
* Menopauza. Deseori, in perioada climacterica apar diferite dereglari, mai ales menstruatii abundente, cand se pierd cantitati mari de fier. Se bea suc de sfecla in portii mici (75-100 ml) de 2-3 ori pe zi.
* Pietre in colecist. Ca sa eliminati pietrele din colecist, concomitent cu alte metode, se foloseste si siropul de sfecla. Un kg de sfecla taiata felii subtiri se fierbe in 2 litri de apa, pana se obtine un sirop concentrat. Se beau cate 150 ml, de patru ori pe zi, cu 40 de minute inainte de masa.
TRATAMENTE EXTERNE

* Guturai. Se pun in nas picaturi de suc de sfecla. Pentru cei mai mici, sucul se amesteca cu apa fiarta si racita, ca sa nu-i usture tare.
* Lichen, eczeme, arsuri. Se aplica terciul din sfecla timp de 4-7 zile. Cataplasma se schimba de 5 ori pe zi. Pe arsuri, se pot aplica si frunzele de sfecla strivite in palme.
* Limfostaza (elefantiazis). Edemul limfatic al picioarelor necesita un complex intreg de tratamente, printre care si comprese cu celuloza din sfecla ramasa dupa stoarcerea sucului. In acelasi timp, se bea si infuzie din frunze de patlagina. O lingura de frunze se infuzeaza in 250 ml apa fierbinte, pana la racire. Se imparte in 2 doze si se bea dimineata si seara, cu 30 de minute inainte de masa.
* Mastopatie. Terciul din sfecla tocata, pus intr-un tifon, se aplica pe locul bolnav, zilnic, 40-50 de minute.. In acelasi timp se beau cate 50 ml de suc, de doua ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de 25 de zile.
* Paradontoza. Se rade sfecla pe razatoarea mica. Terciul obtinut se aplica pe gingiile bolnave si se tine 25-30 de minute. Imbunatatirea se observa peste 5-7 zile, dar tratamentul trebuie repetat cateva saptamani (in functie de vechimea afectiunilor).
Test de sanatate cu suc de sfecla


Medicina populara foloseste toate componentele sfeclei
Sfecla contine multe substante benefice (betanina, saruri de potasiu) care au efecte pozitive asupra tensiunii arteriale, asupra nivelului de colesterol, a metabolismului lipidic in celulele ficatului si a intaririi peretilor vasculari.
De regula, se stie ca sucurile de legume se beau imediat dupa ce au fost stoarse. Nu e si cazul sucului de sfecla, care nu se bea imediat, ci trebuie lasat 2-3 ore ca sa se evapore unele ingrediente ce produc efecte negative (dureri de cap, stari de greata etc.). Cu ajutorul sucului de sfecla ne putem testa starea de sanatate, facand un exercitiu simplu. Se beau 100 ml suc de sfecla si se mananca o salata de sfecla cruda, data prin razatoarea fina. Se urmaresc schimbarile de culoare a urinei. Daca nu sunt prezente afectiuni serioase de sanatate, culoarea nu se schimba. Daca sunt probleme de sanatate, urina capata culoarea sucului de sfecla.

Vin tonic din sfecla


In medicina populara, se foloseste din batrani o reteta cu actiune tonica generala, care se numeste "7 pahare". Se amesteca in cantitati egale cate 250 ml sucuri de: sfecla, morcov, ridiche neagra, usturoi, lamaie, miere de albine si vin rosu dulce (cabernet). Amestecul se pastreaza in vase de sticla, in frigider. Se beau cate 50 ml, de trei ori pe zi. Cantitatea - 1750 ml - reprezinta o cura care se repeta de cinci ori pe an, cu pauze de 3-4 saptamani.
Preparatul se recomanda pentru revitalizarea organismului dupa interventii chirurgicale, chimioterapie si in timpul tratamentelor de lunga durata.
SFECLA si CANCERUL


Folosirea sucului de sfecla in vindecarea bolnavilor de cancer se practica in medicina populara de mii de ani. Pigmentul din planta este actorul principal in lupta cu cancerul. Doza zilnica minima de pigment se afla intr-un kilogram de sfecla, echivalentul a 250-300 ml de suc, care trebuie consumat fara pauze, tot restul vietii. Pigmentul nu este toxic, nu se descompune in procesul de prelucrare termica si nici in procesul de digestie. Calitatile lui terapeutice se pastreaza si dupa fierbere la 100 grade Celsius, timp de 2 ore.
Consumul regulat de sfecla sub orice forma normalizeaza VSH-ul bolnavilor, restabileste apetitul, scade efectele negative ale tratamentelor cu radiatii. Se recomanda feluri de mancare unde sfecla este amestecata cu fulgi de ovaz, hrean, banana sau lapte prins.
In Centrul oncologic de la Moscova, li se prescrie bolnavilor sa consume zilnic cate 250 g de sfecla cruda, data pe razatoare fina, in 3-4 reprize. Daca sfecla cruda nu este acceptata de organismul bolnavului, ea se inlocuieste cu 300 ml de suc. Dupa trei saptamani de administrare, bolnavilor li se imbunatatesc analizele de sange si starea generala de sanatate.
Persoanelor cu cancer mamar si de piele li se aplica, de 4-5 ori pe zi, pansamente cu suc de sfecla, pentru micsorarea locului afectat.

marți, 19 octombrie 2010

Retete din batrani

Reţetele magice ale vindecătorilor de odinioarăTerapia cu seminţe
. Consumate crude, seminţele fructelor şi legumelor sunt adevărate medicamente naturiste
Statisticile spun că românii ronţăie mai multe seminţe decît americanii, consideraţi cei mai mari consumatori de popocorn. Ne plac seminţele, mai ales cele de floarea-soarelui şi de dovleac. Nu numai la meciuri de fotbal sau cînd vrem să ne lăsăm de fumat. Seminţele legumelor şi fructelor şi-au găsit o întrebuinţare la români mult mai valoroasă: leac pentru diferite afecţiuni. Seminţele făceau parte din reţetele magice ale vindecătorilor de odinioară, iar azi sînt ingrediente pentru cele mai eficiente preparate naturiste. Consumate crude, au efectul cel mai puternic.
Micile uzine de medicamente Pe vremuri, ţăranii le considerau păstrătoarele vieţii, adevăr demonstrat şi de medicina modernă care a descoperit că, înainte să se transforme în plante verzi, seminţele conţin energii uriaşe şi substanţe benefice pentru organism. Terapia cu seminţe nu presupune consumul exclusiv al seminţelor, ci în combinaţie cu un regim sănătos bazat pe legume şi fructe. Pentru a fi eficiente terapeutic, seminţele se mănîncă neprăjite, deoarece prin preparare termică, cea mai mare parte a proprietăţilor lor vindecătoare este distrusă. Din seminţe se pot prepara şi remedii sub formă de pulberi, tincturi, uleiuri, decocturi, cataplasme sau infuzii. Mai trebuie ştiut că seminţele, deşi par uscate şi moarte, sînt organisme vii, bogate în nutrienţi. De aceea, consumul seminţelor între mese, în locul gustărilor, pe lîngă rolul extrem de benefic, şi satură. Nu întîmplător terapia cu seminţe este inclusă în regimurile dietetice.
Seminţe de dovleac pentru inimă Dietologii din Japonia pun seminţele de dovleac (bostan) pe primul loc în tabelul produselor alimentare, deoarece ele conţin 36-52% grăsimi, vitamine, microelemente şi, mai ales, zinc. Sînt recomandate în lupta cu prostatita, constipaţia şi balonarea. Sînt diuretice, întăresc muşchiul cardiac şi rinichii, ajută la creşterea părului, elimină metalele grele din organism. Pentru tratarea acestor afecţiuni, se prepară laptele de bostan dintr-un pahar de seminţe pisate într-un vas de lut şi trei pahare de apă clocotită. Se strecoară, se stoarce bine terciul şi se bea lichidul obţinut de trei ori pe zi, cîte 1/2 de pahar, înainte de masă. În caz de limbrici (viermi intestinali), se prepară un amestec din 30 g de seminţe crude de bostan, cu pieliţă verde, 50-60 ml de apă şi o linguriţă de miere de albine. Se ia pe nemîncate, cîte o linguriţă, timp de o oră, pînă se epuizează toată doza, apoi se face o clismă. În cosmetică, seminţele de dovleac împrospătează tenul. Seminţele crude se pisează bine, se amestecă cu apă clocotită ( 1:10 ) şi se fierb pînă se obţine o pastă omogenă care se aplica pe faţă pentru 15-20 minute. Specialiştii în medicină naturistă încurajează consumul seminţelor de dovleac, care desfundă vasele de sînge, reglează colesterolul şi stimulează activitatea rinichilor, dar au şi rol adjuvant în cancer, leucemie, scleroză sau diverse boli greu vindecabile. Se mai recomandă în alimentaţia persoanelor cu boli hepatice, cardiovasculare, femeilor însărcinate şi copiilor.
Susanul previne osteoporoza Seminţele de susan conţin vitaminele A, B, C, E. Pentru întărirea şi curăţirea organismului, se consumă cîte 15-20 g de pulbere preparată din seminţe, cu puţină apă, de trei ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de masă. Arsurile se tratează cu un terci din seminţe de susan rîşnite şi apă. Se schimbă pansamentele de 2-3 ori pe zi, pînă la vindecare. Susanul poate înlocui sarea. Se amestecă 5 linguri de seminţe de susan, cu 3 linguri seminţe de in şi o lingură de sare de mare, prăjită în prealabil într-o tigaie uscată. Amestecul se păstrează într-un borcan închis bine. Seminţele de susan conţin şi proteine, cu 50% mai mult decît se află în carne. Sînt foarte bogate în calciu şi înlocuiesc cu succes laptele. Consumul de susan previne osteoporoza. Seminţele au o mare valoare energetică, aduc un aport însemnat în afecţiunile de nutriţie, sînt laxative, emoliente, antitumorale şi ajută la detoxifierea ficatului şi a rinichilor, întăresc sistemul imunitar, cresc fertilitatea şi sînt afrodisiace. Seminţele de susan sînt o sursă bună de seleniu, magneziu şi fosfor, avînd un conţinut scăzut de colesterol şi sodiu.
Seminţe de mărar pentru glaucom În medicina tradiţională, seminţele de mărar şi-au cîştigat reputaţia de leac extrem de eficient în mai multe afecţiuni. Pentru hipertensiune şi insuficienţă coronariană cronică, se opăresc în 500 ml apă clocotită 2 linguri de seminţe de mărar pisate şi se infuzează într-un termos timp de o oră. Se strecoară şi se beau cîte 100 ml lichid cu 30 minute înainte de masă, de 3-4 ori pe zi. Leacul este bun şi pentru artroză şi îmbunătăţirea digestiei. În caz de insomnie, 5 linguri de seminţe de mărar pisate se amestecă cu 500 ml vin roşu tare, se pun pe foc mic 10 minute, se infuzează o oră şi se strecoară. Se beau cîte 1-2 linguri, cu 30 minute înainte de culcare. Glaucom: peste o linguriţă seminţe de mărar rîşnite, se toarnă 250 ml apă clocotită, se ţine la infuzat o oră. Se consumă cîte 50 ml, de patru ori pe zi, înainte de masă, timp de 21 de zile. După o pauză de 10 zile, tratamentul se repetă. În caz de bronşită şi răceală, se recomandă să se mănînce zilnic cîte o linguriţă de pulbere din seminţe de mărar amestecată în ceai sau apă caldă. Le puteţi amesteca şi cu cartofi fierţi sau le puteţi presăra pe o felie de pîine. Ceaiul din seminţe de mărar rezolvă şi incontinenţa urinară. Pulberea şi tinctura extrasă din seminţele de mărar sînt un stimulent şi un reglator hormonal foarte puternic. Din seminţele de mărar se obţine un ulei cu care se masează sînii, pentru a deveni mai mari şi mai fermi.
Expectorant din seminţe de in Seminţele de in sînt folosite la combaterea constipaţiei şi a inflamaţiilor tubului digestiv şi căilor urinare. Extern, făina din seminţe de in are proprietăţi antiseptice şi calmante. Cataplasma din făină de in şi muşeţel (părţi egale) ajută la maturarea abceselor şi furunculelor, iar în amestec cu mierea ajută la vindecarea rănilor. Pentru conjuctivită: o linguriţă de seminţe de in se infuzează 15 minute în 50 ml apă clocotită. Apoi se pisează pînă ce apare un mucilagiu. Se strecoară şi se foloseşte pentru spălarea ochilor, de 2-3 ori pe zi. Urciorul trece dacă se încălzesc pe o tigaie uscată seminţe de in, se leagă într-o batistă şi se aplică pe locul bolnav pentru 5-7 minute. Un expectorant bun se obţine din 1/2 linguriţă de seminţe de in rîşnite, care se agită 15 minute, în 150 ml apă. Se strecoară şi se beau cîte 2 linguri de 3-4 ori pe zi pentru tratarea bronşitei. Extractul din seminţe de in este utilizat în inflamaţiile şi hipertrofia prostatei. Scade senzaţia imperioasă de a urina şi cantitatea de urină acumulată în vezică. Un alt avantaj constă în faptul că împiedică creşterea celulelor prostatei, contribuind la vindecarea cancerului de colon şi a prostatei, la tratamentul arterosclerozei, împiedicînd formarea cheagurilor de sînge.
"Bomboanele agricole" combat nicotina Seminţele de floarea-soarelui, cele mai populare seminţe consumate la noi, au multiple întrebuinţări în medicina naturistă. Sînt un remediu de bază în combaterea bolilor de rinichi, de bilă şi circulatorii. De asemenea, se folosesc în cure pentru tratarea sterilităţii şi impotenţei vasculare şi hormonale. Uleiul obţinut prin presare la rece se poate folosi pentru dezintoxicarea organismului, prevenirea afecţiunilor gingiilor, tratarea bolilor respiratorii ale căilor superioare. Se ia o gură de ulei în fiecare dimineaţă, pe nemîncate, şi se suge vreme de 10 minute, apoi, lichidul plin de microbi, se scuipă şi se clăteşte gura insistent. Seminţele de floarea-soarelui conţin o cantitate substanţială de acid linoleic, care reduce depozitele de colesterol din pereţii arterelor. Sînt bogate în vitamina E, un antioxidant care previne apariţia bolilor de inimă. Sînt recomandate mai ales femeilor gravide şi copiilor, pentru conţinutul ridicat de vitamine B. Seminţele de floarea-soarelui au darul de a reduce pofta de nicotină, iar infuziile fortifică vasele de sînge şi nervii, amortizînd impactul renunţării la tutun.
Seminţele care înlocuiesc insulina Schinduful este o plantă ierboasă ale cărei seminţe tratează diabetul de tip insulinodependent. Se face o cură de 12 luni cu infuzie de schinduf, din care se beau cîte 2-3 căni pe zi. Schinduful este un hipoglicemiant puternic în timp, care va necesita reducerea gradată a dozelor de insulină. Pentru valori crescute ale colesterolului, se ia cîte o linguriţă de pulbere de patru ori pe zi, înaintea meselor principale. Intervine în metabolismul lipidelor, reducînd aşa-numitul colesterol rău, protejînd sistemul cardiovascular de apariţia ischemiei cardiace. Seminţele sporesc secreţia lactată şi îmbunătăţesc starea de sănătate a mamei. Două linguriţe de pulbere amestecată cu miere, luate cu o oră înainte de masă, vindecă anorexia. Infuzia de schinduf e de ajutor femeilor aflate la menopauză, prevenind eliminările masive de calciu şi ajutînd la păstrarea forţei musculare. Mai vindecă şi sterilitatea, dar are şi efecte antiinflamatoare asupra intestinului. Cataplasma cu seminţe de schinduf ajută la terapia ulcerelor varicoase, eczemelor cu mîncărimi. În cosmetică, întăreşte unghiile şi părul, iar pe femeile prea slabe le ajută să-şi rotunjească formele, fără a creşte ţesutul adipos.
Chimen, coriandru şi mac Se consideră că seminţele de struguri sînt nişte antioxidanţi foarte puternici, cu rol în combaterea cancerului. Sînt bune remedii împotriva artritelor, alergiilor, problemelor de circulaţie, diabetului şi a problemelor de vedere. Celebru pentru combaterea gazelor la stomac şi a aerofagiei, chimenul se prepară în felul următor: se opăreşte o linguriţă de seminţe cu o cană de apă, se lasă să se infuzeze 10 minute, apoi se bea cîte o ceaşcă după fiecare masă. Datorită principiilor sale active, chimenul ajută în tratarea enterocolitelor, măreşte diureza şi lactaţia mamelor care alaptează, stimulează pofta de mîncare şi este vermifug. Seminţele se folosesc şi la conservarea murăturilor, pentru a-i da pîinii o aromă deosebită, în brînză, iaurt. În India se foloseşte chimenul alb, care are un cu totul alt gust şi aromă, cu el se condimentează mîncărurile cu orez şi legume. Infuzia cu seminţe de chimen este recomandată în guturai. Seminţele de coriandru, preparate sub formă de decoct reduc colesterolul rău. Este un bun diuretic şi stimulează acţiunea rinichilor. Siropul din seminţe de mac tratează răceala, iar infuzia calmează durerile de dinţi şi urechi. Seminţele de mac mai au şi efect sedativ.
Alte seminţe de leac -         seminţele de pătrunjel vindecă insuficienţa cardiacă. Macerate în ţuică, ajută la dispariţia petelor de pe piele.
-         seminţele de arţar sînt recomandate în caz de colecistită. În timp, dispar durerile în zona ficatului, creşte pofta de mîncare.
-         seminţe de fenicul: bronşită cronică cu tuse
-         pentru tratarea lipsei de iod, se mestecă 8 seminţe de măr, care asigură doza zilnică de iod. Atenţie, seminţele conţin şi o cantitate mică de cianură!
-         seminţele de muştar sînt bune contra durerilor de dinţi, dacă se amestecă pe partea unde se află dintele bolnav
-         pentru potenţă, prostată şi pietre biliare: se amestecă 3 linguri seminţe de pepene galben, 3 linguri seminţe de dovleac şi 5 linguri miere de albine.
-         seminţele de pepene roşu pisate, amestecate cu ulei de măsline, elimină pietrele de la rinchi. Cu trei linguri de lapte, vindecă hemoragiile uterine
-         seminţele de ridiche neagră sînt bune la vindecarea rănilor, escarelor şi ulcerului varicos.
-         seminţele de morcov ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi şi fiere
-         durerile în gît provocate de răceală se ameliorează cu 1/4 de pahar de seminţe de rodii fierte în 250 ml apă. Se bea lichidul fierbinte
-         pentru îndepărtarea mirosului de peşte, se fierb seminţe de anason. Decoctul din seminţe de anason este foarte bun în astm bronşic
-         seminţele de muştar negru dau mîncărurilor cu legume un gust puţin iute şi normalizează activitatea hormonală
-         seminţele de ardei iute în apă fiartă şi miere sînt bune contra durerilor de gît
-         decoctul din seminţe de gutui se foloseşte intern în cazul bronşitelor, al tusei cu sînge, al hemoragiilor uterine, şi extern, sub formă de comprese ca mijloc antiinflamator în afecţiunile ochilor, în arsuri, iritaţii ale pielii şi în anghine (gargară)
-         în caz de artroză, se recomandă comprese calde din decoct de seminţe de brînduşă de toamnă
-         mîncaţi în fiecare dimineaţă o mînă de seminţe de susan negru foarte bogate în calciu
-         uleiul obţinut din seminţe de urzică mare este cel mai bun remediu în otrăvirile cu ciuperci
-         cîteva seminţe de salvie puse în apa pentru baia picioarelor duc la diminuarea transpiraţiei şi a mirosului neplăcut
-         seminţele de frasin au proprietăţi afrodisiace.

luni, 18 octombrie 2010

leacuri naturiste de la cititori

Pietre la rinichi

Se spala bine o lamaie, se taie bucati mici, cu coaja cu tot, si se fierbe cu un litru de apa, la foc potrivit, pana cand lichidul scade la un sfert. Se bea dimineata, pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun. Dizolva nisipul si pietricelele de la rinichi.
Panaritiu

Se acopera locul infectat cu o frunza proaspata de varza, bine spalata si putin sfaramata, ca sa iasa sucul. Se fixeaza si se lasa 12 sau 24 de ore, dupa care se schimba cu alta frunza. Tratamentul se face mai multe zile, pana cand cedeaza, sunt sanse mari sa scapi de chirurg!
MARINA SAFRONIE - Bucuresti

Ciocuri pe coloana

Alifie de sanziene: 20 g planta uscata, bine maruntita, se pun la macerat timp de 12 ore, in 30 ml spirt sanitar, intr-un borcan inchis ermetic. Se adauga 200 ml de ulei de masline si se tine in bain marie, timp de 3 ore, agitand vasul din cand in cand. Se lasa in repaus trei zile, dupa care se filtreaza. Dupa filtrare, s
e pune intr-un vas pe foc si se adauga 50 g de ceara de albine, amestecandu-se continuu pana se topeste. Dupa racire, se pastreaza la rece. Se fac frictionari de-a lungul coloanei vertebrale in fiecare seara.
Tinctura din 70 g marul-lupului, 10 g tataneasa, 10 g cimbru. Peste aceste plante, intr-un borcan, se adauga 500 ml spirt sanitar. Borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat 15 zile, agitandu-se din cand in cand. Se filtreaza si se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Cu aceasta tinctura se pun comprese pe zona afectata, tinandu-se de seara pana dimineata. Sa va fie de leac!
SERBAN MARIA - tel. 0721/74.65.30

Energizant natural pentru anemie cronica

Acum cativa ani, sotia mea, dupa o intrerupere de sarcina, a pierdut mult sange si era foarte slabita. Abia se mai tinea pe picioare. A stat in spital 6 luni, timp in care i s-au facut multe perfuzii. Cu toate acestea, era asa de slaba incat ajunsese sa cantareasca abia 32 kg. Dupa ce am luat-o acasa, m-am rugat lui Dumnezeu sa-i dea sotiei mele putere si sa se faca bine. Atunci Dumnezeu mi-a luminat mintea si mi-a scos in cale tratamentul salvator. Este vorba despre un energizant natural, care se prepara din: 1 kg miere poliflora, 300 g polen, 2 sticlute de tinctura de propolis, 2 sticlute de ulei de catina, 200 g miez de nuca, 200 g coacaze negre uscate. Se amesteca toate intr-un borcan mare, care se tine apoi la frigider. Se ia din borcan cate o lingura dimineata, inainte cu jumatate de ora de masa, timp de o luna, cu o pauza de 3 saptamani, si, la nevoie, se repeta tratamentul. Paralel, a baut si trei pahare de sucuri de cruditati pe zi - morcov, sfecla rosie, telina, mere - in parti egale. I-am mai dat si cate o friptura slaba la gratar. Dupa 8 luni de tratament, s-a refacut complet, iar acum este sanatoasa.
I. SERBAN

Un leac ideal pentru durerile de stomac: PORUMBARUL

Eu am fost un suferind cronic de stomac (gastrita cronica) si am consumat, cred, kilograme de medicamente, in special Calmogastrin, care imi alina pentru scurt timp suferinta. Aveam dureri puternice, atat inainte, cat si dupa masa. La varsta de 32 de ani, nu mai intrevedeam o perspectiva de vindecare. La aceasta stare a mea contribuia, desigur, si natura serviciului pe care il prestam. Tot timpul in deplasare, cu mese neregulate, mancand alimente gatite in cantine si hrana rece. Si eram permanent stresat. Desi nu am fost fumator si nu am abuzat de bauturi alcoolice, aveam aceste dureri.
Intamplarea a facut sa descopar virtutile porumbelor. La sfarsitul lunii august 1962, ma aflam cu familia in concediu de odihna in statiunea Sovata. Acolo, cu prilejul unor plimbari prin imprejurimi, am cules si consumat in doua zile consecutiv cate o mana de boabe coapte de porumbe (le cunosteam din copilarie) si am observat efectul imediat de calmare a durerii de stomac. Simteam cum alina durerea pe masura ce consumam aceste fructe miraculoase.
 Pe loc, am cules o punga de porumbe, pe care le-am fiert sub forma de compot si am consumat cate o cana de ceai seara, la culcare, si dimineata, pe stomacul gol. In cele zece zile cat am stat in statiune, nu am mai avut dureri de stomac, desi mancarurile se preparau dupa obiceiul locului, cu mult rantas, paprica si zahar, greu de suportat si pentru un stomac sanatos. Pentru siguranta, am prelungit cura de compot cu fructe uscate si acasa, aproape 3 luni. Proprietatile curative antiseptice si astringente au condus la cicatrizarea ranilor din stomac si m-am vindecat.
In prezent, am 70 de ani si ma simt sanatos pentru aceasta varsta. Uneori, am mai avut cate o recidiva la stomac, cand am consumat otet, muraturi, ardei iute, mancaruri prajite si aspirina, de aceea, pe cat imi sta in putinta, le evit si in prezent.
Fructele, fiind comestibile, nu au contraindicatii si nici efecte secundare. Pot fi consumate ca atare si sub forma de compot ca orice compot preparat din visine sau cirese. Pacat ca nu sunt comercializate si valorificate pe piata, in farmacii si magazine "Plafar".
Porumbarul (Prunus spinoza) este un arbust spinos, cu flori albe. Fructele, cand se coc, sunt negre-albastrii, cam ca afinele, au un gust dulceag-astringent si contin un sambure mare, ca de visine. Se recolteaza toamna, de la culesul porumbului si pana cad primele brume.
P. IONASCU CONSTANTIN

Sfaturi pentru femeile cu vaginita, rani pe uter si vagin (cervicita), diferite scurgeri, infectii

Bai vaginale facute cu irigatorul, cu ceai de pelin. Doi pumni plini cu pelin se pun intr-un litru si jumatate de apa clocotita. Se mai fierbe inca 10 minute, apoi se acopera. Se strecoara prin tifon triplu (atentie, sa nu fie nici un fir de planta). Se fac bai (sa fie fierbinti cat suporta degetul cel mic). Daca sunt prea fierbinti, lasati sa se mai raceasca putin, dar nu adaugati apa rece nefiarta. Totul sa fie foarte steril (irigatorul sa fie fiert in apa clocotita, tifonul si oala la fel, folosite numai si numai in acest scop. Irigarea este foarte importanta.) Intai va spalati cu ceai si sapun pe exterior, apoi folositi irigatorul. Va stergeti cu hartie igienica, nu cu prosop. Intotdeauna lenjeria intima sa fie fiarta. Femeile care vor sa faca copii sa nu repete tratamentul mai mult de zece bai.
DOINA PINTILIE - Bucuresti

Coxartroza

Sunt veteran de razboi, merg spre 88 ani, sufar de coxartroza bilaterala de circa 10 ani. Nu am voie sa ma operez fiind suferind de inima (insuficienta cardiaca). In urmatoarele randuri, expun pentru cei suferinzi de aceeasi boala, cum am rezistat si ce am folosit pentru ameliorarea durerilor.
* Ceaiuri: coada-calului - se opareste o lingura de planta, se bea o ceasca dimineata, cu 1-2 ore inainte de micul dejun, o alta ceasca seara, inainte de cina cu 30 de minute.
* Ceai de urzica - se opareste o lingurita de planta, se bea o ceasca dupa masa de pranz si una dupa masa de seara. In fiecare ceasca punem o lingurita de bitter suedez (il gasiti fie la farmacie, fie la magazinele naturiste).
* De doua ori pe saptamana comprese cu bitter suedez, durata 4-5 ore. Se umezesc bine cu bitter doua tifoane mari si impaturite, si se aplica pe ambele solduri. Se acopera cu pungi de plastic.
* De doua ori pe saptamana frunze de varza cruda. Se aplica pe locul dureros, invelite cu o carpa plusata. Mai intai curatam nervurile cu un cutit, apoi cu o sticla sau sucitor de taitei, se maseaza frunzele pentru a se zdrobi nervurile. Se aplica seara, la culcare, si se tin legate si ziua intreaga.
* De trei ori pe saptamana, seara, la culcare, punem 2 perne cu pedicuta pe ambele solduri. Planta se gaseste la Plafar sau in piata, la tarani. Din 4 pachetele de planta confectionam doua perne din material plusat. Se pun pe ambele solduri, seara, la culcare, pana dimineata.
Compozitie originala: 100 g boabe ienupar pisate bine, o capatana usturoi pisat, o lingura hrean razuit, o lingura sare dura. Toate se pun intr-un borcanel peste care se toarna otet de mere si o lingura spirt medicinal. Se lasa 3-4 zile la dospit. Ne frictionam dimineata si seara la culcare.
Unguent: Indometacin, Apireven (venin de albine, de la "Apicola"). Ne frictionam dimineata si seara, la culcare.
Supozitoare: Indometacin, de doua ori pe saptamana, cate unul, dimineata.
Aplicati toate indicatiile mentionate mai sus cu incredere si credinta in Dumnezeu si va asigur ca durerile se vor ameliora in mod simtitor.
In final, va recomand ca pe o perioada mai indelungata sa tineti regim lacto-vegetarian si naturist.
Interzise: carnea de porc, mezelurile.
Permise: carnea de pasare, vitel, carnea de vita (fiarta) si peste, prin rotatie; multe fructe, sucuri de zarzavat (morcov, sfecla rosie, telina). Lunar, cel putin sucul de la 6 lamai, indulcit cu miere. Recomand multa miere in locul zaharului, care este otrava ficatului. Va dorim multa sanatate!
BADEA IRIMESCU, veteran de razboi - str. Avram Iancu nr. 15, Lugoj, jud.
Timis

duminică, 17 octombrie 2010

Sa invatam despre ingeri

Să învăţăm să ascultăm îngerii

angel07.jpg

Îngerii sunt întotdeauna cu noi, martori ai problemelor noastre şi prieteni prevăzători care ne alina durerile, învăţători, profesori şi însoţitori plini de dragoste. Şi, cu toată sinceritatea, nu putem spune că noi, cei care beneficiem de existenţa lor, facem prea multe ca să facilităm sarcina pe care o au. Mai ales atunci când ne îndoim de existenţa lor, rareori îi ascultăm sau tindem să facem chiar opusul a ceea ce ei ne sfătuiesc. Dar dragostea îngerilor este imuabilă şi răbdarea lor infinită. Dacă ne obişnuim cu ideea că împărtăşim cu îngerii viaţa noastră cotidiană, vom fi mai disponibili pentru alţii şi mai sensibili şi toleranţi faţă de tot ceea ce ne înconjoară.

O bună relaţie cu îngerii presupune o mai mare deschidere spirituală, o mare disponibilitate de a-i accepta pe ceilalţi şi a te înţelege cât mai bine pe tine însuţi. Ne trebuie doar puţin ca să ne schimbăm obiceiurile ; un gând bun de dimineaţă, o mică rugăciune sunt suficiente pentru a ne relua viaţa într-un mod diferit şi pentru a ne simţi mai senini şi mai încrezători, conştienţi că nu suntem singuri şi nici nu am fost vreodată.

Înainte de a învăţa cum să auzim vocea îngerilor, trebuie să cunoaştem modul în care ei ne vorbesc.

G. Del Ton afirmă că "cuvintele lor fără sunete corespund liniştii care vorbeşte inimii." Pentru a ne conduce pe drumul înţelepciunii şi al iubirii, îngerii stabilesc cu sufletul nostru o comunicare liniştită ; ei ne inspiră gândurile astfel încât să nu greşim sau să comitem fapte rele ; ne "sugerează" să adoptăm o direcţie care să fie cea mai optimă, pentru a nu ne expune unor riscuri care ar putea să ne pună în pericol starea fizică sau psihică. De asemenea, ei pot interveni asupra amintirilor, restructurând experienţa acumulată şi reamintindu-ne ceea ce trebuie să facem sau, din contră, ceea nu trebuie să facem. Ei ne îndeamnă la reflectare (spontan sau declanşând evenimente) şi la atenuarea slăbiciunilor noastre, ne încurajează să dăm curs ideilor noi, benefice şi să alimentăm fără încetare viaţa noastră interioara pentru ca ea să nu amorţească în rutină.

Astfel, îngerii şoptesc sfaturile lor sufletului şi nu urechilor noastre. Totuşi, deoarece avem liberul nostru arbitru, ei nu pot interveni peste voinţa noastră: suntem liberi să acceptăm sau să refuzăm imboldurile lor; putem să urmăm drumul pe care îngerii ni-l indică sau să ignorăm îndemnurile lor şi să ne chinuim datorită greşelilor pe care le facem. Pe scurt, noi suntem cei care decidem asupra atitudinii şi comportamentului pe care să-l adoptăm, îngerii neputând să facă nimic fără colaborarea noastră. Este limpede pentru oricine că, deşi fiecare dintre noi este asistat de un înger păzitor, oamenii continuă să ofenseze principiul binelui. Din acest motiv, uneori, acest ghid preţios nu ne scuteşte de accidente şi situaţii dureroase (care ar fi fost mai numeroase fără ajutorul său) : o atitudine imprudentă şi superficială din partea noastră ne pune în faţa unor experienţe care ne sunt necesare, căci ele ne permit să devenim conştienţi de consecinţele negative ale acţiunilor noastre şi, deci, să putem evita ulterior încercările mai dure la care am putea fi supuşi.

Îngerii veghează asupra sufletului nostru, dar pot de asemenea să ne ajute să facem faţă problemelor cotidiene şi chiar să protejăm interesele noastre materiale dacă ele sunt importante pentru evoluţia noastră spirituală.

Cel care nu este dispus să acorde atenţie existenţei îngerului său păzitor, de pildă, sau chiar o neagă, cel care nu i se adresează niciodată şi nu îi cere niciodată nimic, este puţin probabil să beneficieze cu adevărat de sfaturile lui. Îngerul îi va fi întotdeauna alături, dornic să intervină în favoarea ocrotirii sale şi să îi primească cererile, dar acţiunea să va fi diminuată căci el nu va reuşi niciodată să intre într-un contact real cu persoana căreia i-a fost încredinţată. Din contră, cel care se adresează în mod conştient îngerului său păzitor, deschizându-şi inima la cuvintele sale tăcute, interpelându-l în momentele dificile şi dorindu-i ajutorul, va putea conta pe sprijinul preţios al unui prieten fidel.

Iată de ce este important să învăţăm să ascultăm îngerii. Este primul pas de realizat pentru a intra în contact cu ei şi acest demers este mai simplu decât ne imaginăm.

În acest sens este bine să ţinem cont şi de câteva consideraţii importante. Viaţa modernă, atât de stresantă, atât de bogată în stimuli, atât de prodigioasă în imagini, senzaţii, informaţii, ne lasă prea puţin timp pentru noi. Toate se fac în grabă. Mâncăm repede, dormim puţin, gândim şi vorbim repede : suntem fără încetare proiectaţi spre ziua de mâine. Astfel, viitorul devine dimensiunea cea mai importantă a vieţii, pierzând în felul acesta însăşi valoarea zilei.

Suntem continuu solicitaţi de mediul în care trăim. Nu mai găsim nici timpul şi nici locul necesar pentru a percepe lumea noastră interioară. Liniştea ne înspăimântă, căci suntem scufundaţi constant într-o lume zgomotoasă şi tumultoasă, traversată de mesaje mediatice, liniştea devenind astfel sinonimă cu singurătatea, care, fireşte, ne înspăimântă. Şi atunci ne străduim să combatem absenţa zgomotului şi a stimulilor exteriori, lăsând mijloacele moderne de comunicare să ne invadeze intimitatea. Rareori căutăm această linişte, care este de fapt în noi şi care ne permite să intrăm în contact cu sursa divină a Totului.

A asculta îngerii înseamnă de fapt să le rezervăm un spaţiu al liniştii, iar apoi să le permitem să ne elibereze fiinţa de tensiuni şi preocupări care ne ţin ancoraţi în realitatea trepidantă. Revenim astfel, în sfârşit, la noi înşine cu sentimentul că aparţinem întregului Univers.