Controleaza-ti iesirile nervoase
Sa-ti iesi din pepeni, sa-ti sara mustarul, sa-ti pierzi firea. Probabil, ti se întampla mai rar sau mai des. Cum faci sa te controlezi si sa eviti daunele produse de o astfel de stare?
Oricine se poate enerva. Pentru unii dintre noi asta se întampla mai repede si din mai putin, pentru altii se întampla mai greu si mai rar. Inevitabil, se întampla sa îti pierzi cumpatul. Asta se poate traduce într-o multitudine de forme: te enervezi, îti vine sa plangi, esti extrem de sensibila, ai nevoie de cineva care sa te consoleze, vrei afectiune, parca te-ai certa cu toata lumea. Si totul ar fi OK, pentru ca oameni suntem si cu totii avem momente bune si momente mai putin bune, daca aceste iesiri nervoase nu ar avea si consecinte în relatiile cu ceilalti. Ce-i de facut?Despre necesitatea exprimarii emotionale sau de ce apar iesirile nervoase
Se spune, pe buna dreptate, ca omul este o fiinta sociala. Însa, pe langa a fi o fiinta sociala, mai exista cel putin o fateta foarte la vedere a fiintei umane, si anume, emotionalitatea. Emotiile – cu totii le avem, dar cu siguranta ca fiecare le exprima într-o maniera proprie. Intensitatea, paleta, frecventa, modul de exprimare sunt tot atatea feluri de diversitate emotionala. Într-o maniera mai simplista, putem împarti oamenii în aceia care se manifesta emotional si aceia care sunt mai retinuti în manifestari. Asadar, exprimarile emotionale sunt de mai multe feluri. Insa, comun pentru toata lumea este existenta emotiilor si influenta pe care acestea o au asupra noastra, fie ca le manifestam, fie ca nu.
Cel mai clar efect este acela pe care îl au momentele de rabufnire emotionala, adica iesirile nervoase. Imagineaza-ti un container cu emotii; containerul are o anumita capacitate, care variaza de la persoana la persoana. Fiecare container e unic prin marime, forma, material din care e confectionat (poate fi rigid, poate fi elastic etc.). si fiecare container are un continut diferit, în functie de experientele individuale. Exprimarea emotionala e tocmai consecinta unui astfel de sistem: în momentul în care emotiile nu mai „au loc” în container, continutul acestuia trebuie sa se reverse. Acum, de versarea emotionala ajunge sa fie atat de diferit exprimata în afara, tocmai pentru ca posesorul unui container de capacitate mica se va exprima emotional mai des decat unul care are un container mare. Totusi, acela care dispune de un container emotional mare, care se „varsa” mai rar va putea fi mai spectaculos tocmai din pricina continutului acumulat intr-o perioada de timp mai indelungata – presiunea de la iesire va fi considera bil mai mare. Prin aceasta metafora se poate vedea mai bine de ce unii oameni care se exprima emotional mereu sunt ca un foc de paie ce se stinge la fel de repede cum s-a si aprins, pe cand persoanele care acumuleaza emotii fara a le exprima mai multa vreme pot constitui adevarate surprize din pricina focului emotional care ardea mocnit de atata vreme. A ne exprima emotional este parte din viata noastra sau cel putin ar trebui sa fie, dar asta presupune, totusi, ceva mai mult decat o simpla reactie. Presupune control.
Racorestete
La propriu si la figurat. Cand starea ta emotionala sta sa dea in clocot, abtine-te de la a da vreo replica pe care apoi sa o regreti. Ca sa eviti rabufnirea, bea un pahar cu apa rece sau iesi afara, in bataia vantului. Sa vezi cum iti trece!
Labil si stabil
Granita dintre stabil si labil, cand vine vorba de emotionalita te, este foarte fina. Pe de-o parte, avem argumentul ca emotionalul este, în esenta lui, tumultuos. Pe de alta parte, a-ti cunoaste propria emotionalitate da o masura exprimarii si poate macar anticipa ce va sa vina într-un anumit moment si într-o situatie data. Totusi, granita labilitatii poate fi destul de aproape atunci cand e vorba despre schimbari de stari, dispozitie si atitudini, foarte frecvent si la 180°. Daca azi esti binedispusa si în decurs de doua ore ti se schimba starea de mai multe ori sau daca fata de aceeasi
persoana simti la scurt timp si simpatie, si antipatie, se prea poate sa experimentezi îndeaproape o stare de labilitate emotionala. Aceasta se exprima prin usurinta cu care poti trece de la o stare la alta si, mai ales, prin ceea ce favorizeaza schimbarea starii tale. La fel, daca starea ta se poate schimba usor, de la lucruri care pe altii nu par a-i afecta, probabil ca echilibrul emotional nu e tocmai punctul tau forte. A simti cu convingere ceva si apoi a trece în partea opusa e cea mai comuna exprimare a labilitatii emotionale. Vestea mai putin buna este ca e vorba de o anumita constructie nervoasa (a creierului) care predispune spre o astfel de ca racteristica a emotionalitatii. Desigur, si aici ajuta autocunoasterea si dezvoltarea unei relatii cu propria ta emotionalitate.
Cat de controlabil e necontrolabilul?
Chestiunea controlului emotiilor dateaza înca de pe vremea cand au fost luate în considerare pentru prima data. Omul a avut mereu un soi de teama, amestecata cu respect, fata de partea sa emotionala. Mult timp, emotionalul a fost pus în opozitie cu rationalul, adesea în asociere cu preamarirea celui din urma. Apoi, s-a constatat ca emotiile nu sunt neaparat ceva incontrolabil, care determina omul sa faca lucruri pe care nu le-ar face în mod „normal”, ci ca sunt o parte integranta a psihicului, si înca una foarte importanta. Practic, emotiile nu fac decat sa însoteasca procesele cognitive - si nu sa le suprime, asa cum se credea mai deunazi, sa dea o coloratura activitatilor noastre, sa anime procesele decizionale, volitive, motivationale si sa ne dea dispozitia, tonul afectiv, precum si alte stari mai durabile, asa cum sunt sentimentele, convingerile, pasiunile. Nimic din viata noastra, asa cum o cunoastem, nu s-ar mai întampla la fel daca nu am avea emotii. Asa ca dincolo de a fi o problema de control, emotionalul e, mai degraba, ceva ce necesita explorare. A încerca sa controlezi emotionalul din tine fara sa îl cunosti, fara a-i da sansa sa se exprime, e ca si cum ai vrea sa faci curatenie adunand mizeria sub covor. Primul pas spre un mai bun control al starilor emotionale este sa intri în contact cu acestea. E foarte important sa cunosti felul în care raspunzi emotional la diverse lucruri: unii oameni se impresioneaza usor si plang repede, altii nu se manifesta asa, desi ecoul emotional exista; se poate sa fie o serie de lucruri care te scot din sarite instant, în timp ce pe altii nu poti sa îi enervezi nici daca te chinui. A sti ce îti „apasa” butoanele emotionalitatii e folositor pentru ca acest lucru poate fi evitat în situatii în care ai nevoie sa te detasezi emotional sau poate fi accesat daca nu e niciun pericol sa te manifesti astfel. Desigur ca întalnirile cu propria ta emotionalitate pot fi covarsitoare. Poti experimenta asta singura sau poti participa la un grup de dezvoltare personala, în care iti vei descoperi propria emotionalitate alaturi de altii ca tine, într-un cadru securizant. Apoi vei putea încet-încet experimenta si singura astfel de trairi si te vei simti sub control doar pentru ca stii cam ce se ascunde în „sertarul” tau emotional. A nu mai fi surprinsa de intensitatea si coloratura exprimarilor emotionale este un atu si merge în direct ia stabilizarii unei relatii dintre tine si emotiile tale, care sunt, pana la urma, ceva dinamic si viu, aflat într-o continua schimbare. Si totusi, cat de mare sa fie schimbarea si pana unde e acceptabila trecerea?
Deprinde tehnicile de relaxare
Nu e musai sa te devii experta in yoga, important este sa inveti sa te deconectezi din cand in cand de talmes-balmesul cotidian si sa te reechilibrezi emotional.
FEMEILE SUNT MAI PREDISPUSE LA IESIRI NERVOASE. ACEASTA ERA PUSA ÎN ANTICHITATE
PE SEAMA UTERULUI, CA ORGAN „EMITENT” DE EMOTII DE INTENSITATE MARE
Tine stresul sub control
Nervozitatea apare de obicei cand esti stresata si suprasolicitata. Exercitiile fizice usoare sau masajul te-ar putea ajuta sa te eliberezi de stres si, implicit, sa devii mai împaciuitoare
Cat de controlabil e necontrolabilul?
Chestiunea controlului emotiilor dateaza înca de pe vremea cand au fost luate în considerare pentru prima data. Omul a avut mereu un soi de teama, amestecata cu respect, fata de partea sa emotionala. Mult timp, emotionalul a fost pus în opozitie cu rationalul, adesea în asociere cu preamarirea celui din urma. Apoi, s-a constatat ca emotiile nu sunt neaparat ceva incontrolabil, care determina omul sa faca lucruri pe care nu le-ar face în mod „normal”, ci ca sunt o parte integranta a psihicului, si înca una foarte importanta. Practic, emotiile nu fac decat sa însoteasca procesele cognitive - si nu sa le suprime, asa cum se credea mai deunazi, sa dea o coloratura activitatilor noastre, sa anime procesele decizionale, volitive, motivationale si sa ne dea dispozitia, tonul afectiv, precum si alte stari mai durabile, asa cum sunt sentimentele, convingerile, pasiunile. Nimic din viata noastra, asa cum o cunoastem, nu s-ar mai întampla la fel daca nu am avea emotii. Asa ca dincolo de a fi o problema de control, emotionalul e, mai degraba, ceva ce necesita explorare. A încerca sa controlezi emotionalul din tine fara sa îl cunosti, fara a-i da sansa sa se exprime, e ca si cum ai vrea sa faci curatenie adunand mizeria sub covor. Primul pas spre un mai bun control al starilor emotionale este sa intri în contact cu acestea. E foarte important sa cunosti felul în care raspunzi emotional la diverse lucruri: unii oameni se impresioneaza usor si plang repede, altii nu se manifesta asa, desi ecoul emotional exista; se poate sa fie o serie de lucruri care te scot din sarite instant, în timp ce pe altii nu poti sa îi enervezi nici daca te chinui. A sti ce îti „apasa” butoanele emotionalitatii e folositor pentru ca acest lucru poate fi evitat în situatii în care ai nevoie sa te detasezi emotional sau poate fi accesat daca nu e niciun pericol sa te manifesti astfel. Desigur ca întalnirile cu propria ta emotionalitate pot fi covarsitoare. Poti experimenta asta singura sau poti participa la un grup de dezvoltare personala, în care iti vei descoperi propria emotionalitate alaturi de altii ca tine, într-un cadru securizant. Apoi vei putea încet-încet experimenta si singura astfel de trairi si te vei simti sub control doar pentru ca stii cam ce se ascunde în „sertarul” tau emotional. A nu mai fi surprinsa de intensitatea si coloratura exprimarilor emotionale este un atu si merge în direct ia stabilizarii unei relatii dintre tine si emotiile tale, care sunt, pana la urma, ceva dinamic si viu, aflat într-o continua schimbare. Si totusi, cat de mare sa fie schimbarea si pana unde e acceptabila trecerea?
Deprinde tehnicile de relaxare
Nu e musai sa te devii experta in yoga, important este sa inveti sa te deconectezi din cand in cand de talmes-balmesul cotidian si sa te reechilibrezi emotional.
FEMEILE SUNT MAI PREDISPUSE LA IESIRI NERVOASE. ACEASTA ERA PUSA ÎN ANTICHITATE
PE SEAMA UTERULUI, CA ORGAN „EMITENT” DE EMOTII DE INTENSITATE MARE
Tine stresul sub control
Nervozitatea apare de obicei cand esti stresata si suprasolicitata. Exercitiile fizice usoare sau masajul te-ar putea ajuta sa te eliberezi de stres si, implicit, sa devii mai împaciuitoare
Autor: ANDREEA DIRZU, psiholog
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu