Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Uleiul de canepa

ULEIUL DIN SEMINŢE DE CÂNEPĂ PRESATE LA RECE
Proprietăţile uleiului de cânepă sunt încă puţin cunoscute în România. În ţări precum Canada, Marea Britanie sau Germania el este folosit constant în alimentaţia naturistă, datorită raportului ideal de 3:1 între acizii graşi esenţiali omega 6 şi omega 3. În plus, este singurul ulei vegetal comestibil care conţine acid gamma-linolenic. Efectele acizilor graşi esenţiali asupra sănătăţii sunt multiple: antiinflamatoare, anti-cancerigene, scad colesterolul, tratează dermatitele, accelerează metabolismul şi ajută la arderea grăsimilor. Conţine cei doi acizi graşi polinesaturaţi esenţiali - acidul linoleic omega 6 şi alpha-linoleic omega 3 - într-un raport de 3:1, optim pentru organismul uman.
În plus faţă de acizii graşi în raportul ideal, uleiul de cânepă conţine alte substanţe valoroase din punct de vedere terapeutic. Cannabidiolul are efecte anti-epileptice, anti-inflamatorii şi anti-bacteriene. Beta-Sitosterol cu acţiune de reducere a colesterolului, anti-virale şi anti-fungice. Tocoferolul, care are efecte antioxidante demonstrate, este de asemenea prezent în uleiul de cânepă. Majoritatea tocoferolilor folosiţi în suplimentele nutritive cu vitamina E sunt de tipul alpha-tocoferol. Uleiul de cânepă conţine, în plus faţă de alpha-tocoferol şi gamma-tocoferol. Gamma-tocoferolul este deosebit deorece are efecte anti-cancerigene, în special în cazul cancerului de colon. Terpenele, aflate de asemenea în compoziţia uleiului de cânepă, au efecte anti-inflamatoare şi citoprotective.
De ce este atât de important pentru noi toţi acest raport? Dezechilibrul în alimentaţia noastră dintre omega 6 şi omega 3 predispune la obezitate, oboseală, depresii, la boli cardiovasculare şi la îmbolnăvirea pielii. S-a calculat că, în alimentaţia modernă, raportul dintre cei doi acizi graşi esenţiali ajunge până la 20:1, departe de raportul optim.

INDICAŢII DE FOLOSIRE
Datorită calităţilor sale, uleiul de cânepă este recomandat în următoarele situaţii:
1.Colesterol peste medie. Acizii graşi esenţiali din uleiul din seminţe de cânepă menţin colesterolul scăzut. Cum? Prin accelerarea proceselor metabolice. Tonusul tău se îmbunătăţeste, iar în organism grăsimile sunt arse mai repede, nu mai au timp să se depună pe pereţii arterelor.
2.Diabet. Pentru diabetici, indexul glucemic al seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi. Seminţele sunt, de asemenea, pline de elemente nutritive care moderează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alungă amorţeala şi înţepăturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.
3.Dermatite atopice. S-a descoperit că psoriazisul apare pe fondul unei deficienţe de omega 6 în organism. De aceea, în timpul tratamentului se recomandă ca adjuvant folosirea în alimentaţie a uleiului din seminţe de cânepă. De asemenea, acizii graşi prezenţi în uleiul de cânepă ajută la oxigenarea şi la hidratarea corectă a pielii.
4.Sistem imunitar şi convalescenţa. S-a descoperit că acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar şi reglează flora intestinală, construind astfel o barieră naturală împotriva microbilor şi mărind capacitatea de recuperare a organismului.
5.Menţinerea sănătăţii sistemului nervos. Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină (cel care izolează celulele nervoase). Se recomandă şi pentru cei care suferă deja de procesul de demielinizare (membrana nervoasă îşi pierde teaca de mielină).
6.Menţinerea frumuseţii picioarelor. Prin acţiunea lor vasodilatatoare şi de prevenire a formării cheagurilor de sânge, acizii graşi omega 3 şi omega 6 te ajută la menţinerea sănătăţii picioarelor. Un raport optim de 3:1 între acizii graşi omega 6 şi omega 3 menţine şi cele mai fine vase de sânge curate şi astfel circulaţia periferică nu va fi îngreunată, înlăturând simptomul de „picioare grele” atât de obişnuit la sfârşitul unei zile de muncă.
7.Dieta vegetariană. Pentru cei care au eliminat carnea din alimentaţia lor, este nevoie de un aport de calitate în ce priveşte grăsimile nesaturate.

INDICAŢII TERAPEUTICE
•Probleme cardiovasculare – Uleiul de cânepă joacă un rol important în menţinerea sănătăţii cardiovasculare. Faptul că uleiurile omega 3 reduc trigliceridele şi niveul de colesterol a fost demonstrat în numeroase studii. Acizii graşi omega 3 sunt de asemenea eficienţi în micşorarea tensiunii arteriale şi în diminuarea nivelului de fibriogen, un marker-cheie în ateroscleroză.
•Echilibrul pielii – Uleiul de cânepă furnizează acizii graşi necesari în menţinerea sănătăţii şi a flexibilităţii membranelor celulare, având totodată proprietăţi antivirale, antifungice şi antibacteriale. Numeroase studii clinice arată că acizii graşi esenţiali pot da rezultate bune în tratarea multor afecţiuni alergice cronice şi inflamatorii, de tipul eczeme şi psoriasis.
•Sistemul nervos – Acizii graşi esenţiali sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, mai ales a celulelor nervoase, fiind vitali pentru scutul de mielină (care izolează celulele nervoase). La copii, omega 3 şi omega 6 sunt extrem de importanţi pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului şi a funcţiilor cognitive. În plus, constituie un tratament adjuvant în cazul ADHD (hiperactivitate) sau altor probleme comportamentale.
•Echilibrul hormonal – Cânepa e singura sămânţă comestibilă care conţine acid gamma-linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este sursa cea mai adecvată de AGL pentru consumul pe termen lung. În plus, clorofila conţinută este bogată în magneziu şi extrem de folositoare organismului.
•Antiinflamator / antiartritic – Acizii graşi omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Uleiul de seminţe de cânepă oferă acizii graşi vitali în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice (de ex. artrita reumatoidă).
•Sistemul imunitar – Acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar, ajută la reglarea bacteriilor intestinale şi cresc energia celulară necesară la eliminarea toxinelor.

SEMINŢELE DECORTICATE DE CÂNEPĂ
Seminţele de cânepă sunt unul dintre cele mai nutritive alimente. Gustul lor este similar cu cel al seminţelor de pin şi de floarea soarelui, motiv pentru care pot fi folosite la prepararea unor gustoase şi hrănitoare salate.
Conţinut nutritiv
Sămânţa de cânepă decorticată conţine 30% proteine, 41% grăsime şi 15% carbohidraţi.
Seminţele de cânepă sunt mult mai valoroase din punct de vedere al conţinutului nutritiv decât seminţele de soia. Decorticate, ele conţin 30% proteine, din care 65% este o proteină uşor de digerat, edestina, ceea ce face ca seminţele de cânepă să fie un aliment ideal pentru vegetarieni, înlocuind cu succes lipsa proteinelor de origine animală.

În seminţele de cânepă acizii graşi esenţiali omega 6 şi omega 3 sunt prezenţi în raportul de 3:1, raportul ideal menţine şi cele mai fine vase de sânge curate, prevenind apariţia bolilor cardio-vasculare.
Microelementele prezente în sămânţa de cânepă includ stronţiu, torium, arsenic şi crom. De asemenea, seminţele sunt o sursă bogată în vitamina E în formă de alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol şi alfa-tocotrienol.
Indicaţii terapeutice
1.Oboseală, stres. Magneziul şi proteinele de calitate din seminţele de cânepă te ajută să te hrăneşti corect în perioadele de solicitare intensă şi să îţi păstrezi echilibrul în situaţii de stres.
2.Sarcina, alăptare. Conţinutul nutritiv bogat recomandă seminţele de cânepă în dieta viitoarelor mămici şi a mămicilor care alăptează. Nivelul ridicat de omega 3 la mame a scăzut incidenţa de naşteri premature, a crescut greutatea copilului la naştere, lungimea la naştere şi circumferinţa capului, de asemenea a îmbunătăţit inteligenţa bebeluşilor de 18 luni.
3.Hipertensiune. Prezenţa magneziului te ajută să “ţii în frâu” tensiunea, iar aportul de grăsimi sănătoase (acizii graşi omega 6 şi omega 3) în raportul ideal de 3:1 te eliberează de problema găsimilor nesănătoase pentru viaţa arterelor.
4.Diabet. Pentru diabetici, indexul glucemic al seminţelor de cânepă decorticate este considerat mic datorită conţinutului scăzut de carbohidraţi. Seminţele sunt, de asemenea, pline de elemente nutritive care moderează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, 300 mg pe zi de acid gamma-linoleic alungă amorţeala şi înţepăturile picioarelor, simptome comune diabeticilor.
5.Artrita reumatoidă. Acizii graşi omega 3 ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Seminţele de cânepă oferă acizii graşi vitali în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice.
6.Menţinerea echilibrului hormonal. Cânepa e singura sămânţă comestibilă care conţine acid gamma-linolenic benefic în tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei. Datorită profilului acizilor graşi din cânepă, ea este sursa cea mai adecvată de AGL pentru consumul pe termen lung. 

FĂINA DE CÂNEPĂ
Făina de cânepă este un aliment cu valori nutriţionale deosebite care conţine multe răspunsuri la problemele dietei tale zilnice.
În făina de cânepă găsim ambele tipuri de proteine: structurale şi biologic active (globulare). Proteinele structurale includ colagenul, creatina şi fibrogenul, acestea fiind constituenţii principali ai oaselor, pielii, părului, ligamentelor. Proteinele biologic active sunt mai ales globulinele şi includ de exemplu hormonii, hemoglobina, anticorpii (imunoglobulinele) şi enzimele.
Proteina din făina de cânepă conţine toţi cei 8 aminoacizi esenţiali, fără de care alimentaţia noastră ar fi grav afectată: arginină, leucină, lizină, metionină, fenilalanină, treonină, valină.
În făina de cânepă întâlnim un procent mare de fibre alimentare - 30%, care te vor ajuta să ai un tranzit intestinal optim pentru confortul şi sănătatea ta. De asemena, conţine acizi graşi esenţiali omega 6 şi omega 3 în raportul optim de 3:1.
Microelementele prezente în făina de cânepă includ stronţiu, torium, arsenic şi crom. Alte elemente conţinute mai sunt: lecitina, colina, inositol, fitosteroli.
Indicaţii terapeutice
1.Constipaţie. Conţinutul mare de fibre alimentare din făina de cânepă este remediul ideal împotriva constipaţiei. Laxativele nu sunt o soluţie deoarece pot provoca tulburări neaşteptate ale digestiei şi nu aduc necesarul de fibre alimentare, astfel încât colonul să fie protejat.
2.Alimentaţia vegetarienilor. Făina de cânepă suplineşte foarte bine lipsa cărnii, datorită conţinutului de proteine şi a prezenţei celor 8 aminoacizi esenţiali.
3.Menţinerea sănătăţii părului şi a unghiilor. Conţinutul de colagen şi fibrogen recomandă făina de cânepă pentru stoparea căderii părului.
4.Alimentaţia diabeticilor. Făina din seminţe de cânepă are un index glicemic scăzut (carbohidraţi 22,7%), fiind în acelaşi timp nutritivă. Astfel, ea poate să dea senzaţia de saţietate fără să crească nivelul zahărului în sânge.
5.Îmbunătăţirea memoriei. Lecitina conţinută te ajută în perioadele de solicitare intelectuală intensă. Deoarece este naturală, se absoarbe mult mai bine decât extractul pe care îl găsiţi la farmacie.
6.Osteoporoza. Făina de cânepă conţine 210 mg calciu la 100 g produs. Fiind din resursă naturală, calciul este uşor asimilabil. În plus, suplimentul de acizi graşi esenţiali în organism creşte absorbţia calciului şi descreşte eliminarea pe cale urinară a acestuia. Astfel, păstrăm în oase o cantitate mai mare din acest mineral, ceea ce duce la întărirea lor.

sursa: ecolife.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu