Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

luni, 30 august 2010

tratarea unor afectiuni prin meloterapie

Meloterapia Din punct de vedere psihologic, meloterapia este o forma de psihoterapie ce foloseste drept instrument principal muzica. Prin meloterapie pot fi tratate stari de agresivitate ascunsa, tulburarile afective, anumite blocaje mentale, dar si unele probleme psihosomatice cum sunt astmul sau tulburarile de alimentatie.

Meloterapia poate lua doua forme:
Modalitatea activa practica unui instrument muzical
Modalitatea pasiva ascultarea muzicii.
Influenta sunetului asupra psihicului uman
Inaltimea sunetului este determinata de un anumit numar de vibratii pe secunda ce sunt definitorii pentru sunetul respectiv. Modul in care se succed sunetele de diferite inaltimi in cadrul unui fragment melodic influenteaza foarte mult impactul psihologic al melodiei asupra ascultatorului.
Durata este reprezentata de timpul efectiv in care este sustinut sunetul. De durata sunetelor depinde ritmul melodiei. Este un lucru stiut ca orice fiinta umana este apta de ritmicitate. Ritmul ne relaxeaza sau energizeaza. Dupa nastere, copilul adoarme mai usor daca este leganat in ritmul batailor inimii mamei, iar in armata marsul ritmat stimuleaza mersul.
Intensitatea este caracterizata de numarul de decibeli ai sunetului. In acest sens, intonarea aproape in soapta a unei melodii lente poate fi un factor deosebit de favorizant al introspectiei, in timp ce anumite melodii ascultate lo intensitate mare pot favoriza efectul cathartic (de descarcare afectiva).
Timbrul este dat de numarul specific de armonice care insotesc fiecare sunet in parte. Fiecare voce, fiecare insument are un timbru specific. S-a demonstrat faptul ca persoanele care au o voce caracterizata printr-un numar mare de armonice sunt percepute ca fiind o prezenta placuta, linistitoare. Acest fapt este deosebit de important in domeniul hipnozei si al meloterapiei, deoarece terapeutul trebuie sa fie capabil sa induca relaxarea pacientului prin inflexiunile vocii sale.
Meloterapia este o modalitate terapeutica complexa, cu efecte benefice in domeniul bolilor psihosomatice si in cel al ariei psihopatologice sau al normalitatii psihice, pentru relaxare, motivare ori descarcare afectiva.
Tratarea diferitelor afectiuni prin meloterapie
Studiile de psihologie efectuate pana acum au permis elaborarea urmatoarelor recomandari:
1. Pentru calmarea sistemului nervos : Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven si Uvertura operei Parsifal de Wagner.
2. Pentru destindere psihica si relaxare: Sonata pentru flaut, alto si harpa si Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin si Apocalipse des animaux de Vanghelis.
3. Pentru combaterea oboselii si surmenajului: Poemul simfonic Vltva de Smetana si Dimineata de Grieg.
4. Pentru tratarea starilor depresive: Carnavalul de Dvorak.
5. Pentru calmarea starilor de agitatie: Oda bucuriei de Beethoven si Corul pelerinilor de Wagner.
6. Pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative: Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart.
7. Pentru calmarea marilor suferinte care apar in urma unor intimplari tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski.
Modalitati de tratament
Unul dintre cei mai cunoscuti oameni de stiinta care a descris legatura dinte notele muzicale, numere si influenta planetelor asupra omului a fost Pitagora dar izvorul acestei stiinte sacre se afla in vechile temple de mistere ale initiatilor egipteni. Meloterapia ca stiinta bazata pe principii solide exista inca din cele mai vechi timpuri. Astazi ea este destul de bine expusa de principiile psihanalizei moderne. Repetivitatea armoniilor sonore creaza stari modificate ale constiintei. Este vorba in special de muzica pura, armonioasa, elevata. O muzica zgomotoasa gen rock, metal sau jazz induce chiar stari negative, depresie, angoasa pentru ca rezoneaza cu energii de joasa frecventa. Amerindienii aveau asa numitele dansuri sfinte cu ajutorul carora vindecau bolnavii prin modulatii melodice repetate. La triburile africane vracii vindecau de asemenea in ritmul magic al tobelor. In Tibet sunetele scoase de clopote, mici trompete ori tobe speciale erau folosite pentru vindecarea migrenelor, a bolilor psihice ori dezechilibrelor metabolice. Cercetari mai ample au demonstrat ca fiecare nota muzicala are o frecventa specifica de vibratie care influenteaza anumite zone ale corpului uman ori determina anumite reflexe in organism (in acest sens medicina holistica recomanda ascultarea unei muzici in care predomina nota vindecatoare).
DO - este folosita in circulatie proasta, anemie, afectiuni ale sangelui, paralizie, dificultati de urinare, melancolie, umflarea gleznelor, racirea picioarelor. Guverneaza colonul, gatul, genunchii si nasul.
RE - este folosita in astm, bronsita, guta, pietre la vezica biliara, obezitate, purificarea toxinelor, letargie si apatie. Guverneaza sanii, organele sexuale, perineul picioarele si limba.
MI - este folosit in constipatie, indigestie, flatulenta, afectiuni ale ficatului, gastrointestinale, tuse, dureri de cap, piele, apatie, plictiseala. Guverneaza capul, ochii, plexul solar, zona ombilicala.
FA - este folosita in guturai, alergii, raceli, traume, socuri, colici, epuizare, ulcere, iritabilitate, tensiune marita, piele uscata. Guverneaza rinichii, glandele suprarenale, umerii, pieptul, colonul si gambele.
SOL - este folosit in laringita, amigdalita, inflamatii ale gatului, afectiuni oculare, boli de piele, mancarimi, voma, spasme musculare, dureri menstruale, febra, stimuleaza centrul atentiei si calmul. Guverneaza saliva, parul, si sistemul reproducator.
LA - este folosita in toate afectiunile nervoase, convulsii, oboseli, dereglari ale echilibrului, sangerari, dificultati respiratorii, umflaturi, paralizie, pecingine, actioneaza pe osul sacru la baza coloanei.
SI - este folosita in intreg corpul dar cu deosebire in dezechilibrul glandelor, nevralgii, deficiente imunitare, metabolismul vitaminelor ori dereglari nervoase.
Modalitati practice
Intinsi, alegem un fond muzical adecvat, linistitor, confortabil.
Intram treptat intr-o profunda stare de relaxare lasand muzica sa ne cuprinda fiecare celula a corpului. O ascultam cu atentie focalizata. Dupa un timp, cand procesul se desfasoara de la sine constientizam prezenta noastra absoluta aici si acum. In aceasta prezenta ascultam acum muzica dintre sunete. Nu tonurile care creaza muzica ci o esentializare a ei, dincolo de ele insasi, in spatiile dintre sunete. Aceasta ne va introduce intr-o stare de relaxare foarte profunde pe fondul unei observatii clare si perfecte, comparabila cu starile celebrale gamma. Acum poate fi resimtita o profunda si placuta regenerare fizica si poate fi surprinsa modalitatea de actiune a undelor muzicale care actioneaza in corp.
Recomandari
Pentru relaxare
•Claude Debussy - Sonata pentru pian si harpa
•Nicolo Paganini - Concert nr. 4 in Re Minor
•Piotr Ilici Ceaikovsky - Uvertura operei "Frumoasa din padurea adormita"
Pentru liniste interioara
•Ludwig van Beethoven - Concertul imperial nr. 5 (Adagio din sonata pentru violoncel si orchestra in sol minor)
•Franz Schubert - "Rosamunda"' "Ave Maria"
•Piotr Ilici Ceaikovsky - "Lacul lebedelor"
•Robert Schumann - "Reverie"
•Wolfgang Amadeus Mozart - Concert nr. 21 pentru pian si orchestra
Pentru reglarea nivelului tensiunii arteriale
•Wolfgang Amadeus Mozart - "Don Juan"
•Franz Lizst - "Rapsodie maghiara"
Pentru surmenaj intelectual
•Johann Sebastian Bach - "Fugile"
Pentru ameliorarea unor dureri fizice
•Ludwig van Beethoven - "Pastorala"
•Maurice Ravel - "Bolero"
•Frederick Chopin - Concert nr. 1 in Mi Minor
Pentru stimularea si energizarea organismului
•Giuseppe Verdi - Marsul din opera "Aida"
•Johann Sebastian Bach - Brandenburgicele

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu