Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

vineri, 31 decembrie 2010

Alcoolismul,mai mult despre aceasta boala

Alcoolismul nu este legat de placerea de a consuma bauturi cu multe grade, ci de un hormon al stresului existent in organism, se arata intr-un studiu efectuat in SUA. Potrivit romanialibera.ro, testele realizate pe cobai au demontrat ca blocarea acestui hormon eliberator al corticotropinei ar putea fi o strategie de succes in stoparea dependentei de alcool.
Pana in acest moment, nevoia de a consuma alcool era legata cu placerea de a bea. Aceasta era situata in centrul studiilor realizate in legatura cu alcoolismul. Cu toate acestea, nevoia de a consuma alcool este generata, conform studiului, de faptul ca goneste anxietatea cauzata de abstinenta si de efectele stresante ale sevrajului, dupa cum tinea sa mentioneze un profesor de la Institutul de Cercetare Scripps, din SUA.
Hormonul mentionat joaca un rol in raspunsul organismului la stres. El poate fi gasit in creier.
Oamenii de stiinta considera ca odata ce hormonul eliberator al corticotropinei va fi blocat, prevenirea consumului excesiv de alcool devine posibila. Desi sunt optimisti, cercetatorii recunosc ca oamenii ar putea avea un comportament diferit de cobaii folositi in cadrul studiului. 
Ce este dependenta de alcool/alcoolismul?
Alcoolul este un drog in stare lichida, al carui consum conduce in timp la dependenta fizica si psihica.
Alcoolismul este manifestarea constienta sau nu, prin care individul cauta satisfacerea nevoii de a consuma alcool indiferent de mijloace sau consecinte, pentru evitarea sevrajului sau a starilor psihice neplacute. Consumul este determinat de dependenta fizica si dependenta psihica. vezi mai multe informatii despre dependenta aici
• Boala primara: Nu este un simptom secundar al altei afectiuni.
• Boala progresiva: Se înrautateste progresiv. Victima devine bolnava din punct de vedere psihic, spiritual, emotional si fizic.
• Boala cronica: Nu exista vindecare. Recuperarea trebuie sa fie bazata pe abstinenta de la substantele chimice care afecteaza dispozitia.
• Boala fatala: boala poate fi doar oprita. Daca nu, persoana va muri din cauza ei.
Alcoolismul este o boala primara, cronica, influentata în dezvoltarea si manifestarile ei de factori genetici, psiho-sociali si de mediu. Boala este deseori progresiva si fatala. Se caracterizeaza prin pierderea controlului asupra consumul de alcool, constant sau periodic, preocuparea fata de alcool, consumul de alcool în ciuda consecintelor nefaste si dereglari ale gândirii, cea mai importanta fiind negarea.
Primara, se refera la natura alcoolismului ca entitate a bolii, în completarea acesteia si separat de celelalte stari pato-fiziologice care pot fi asociate cu aceasta. Primara înseamna ca alcoolismul, ca dependenta, nu este un simptom al unei stari de boala evidentiate.
Boala înseamna un dezechilibru involuntar. Reprezinta suma fenomenelor anormale manifestate de un grup de indivizi. Aceste fenomene sunt asociate cu un set comun specific de caracteristici prin care acesti indivizi difera de normal si care îi pune în dezavantaj.
Cine este dependent de alcool?
Este dependent de alcool cel care consuma alcool in mod repetat si nu se poate opri din consum fara a suferi stari fizice sau psihice neplacute.
• Diverse motive ale consumului de alcool:
Consumul de alcool este o metoda rapida si placuta de a modifica emotiile, sentimentele, starile de dispozitie in general. In general se apeleaza la consumul de alcool cand apare teama fata de ceva, in asteptarea unui lucru placut (celebrare, sarbatorire), in asteptarea uni lucru neplacut, temator.
Alte motive des invocate de consumatori sunt: supararea, bucuria, agresivitatea, povara singuratatii sau povara psihologica a responsabilitatilor, bucuria, imbunatatirea relatiilor cu ceilalti, socializare, alungarea temporara a stresului, apararea impotriva sentimentelor neplacute, curajul de a spune ceva, stimulare sexuala temporara, dorinta de recompensare, placere.

• Alcoolul – un altfel de drog
Alcoolul este un alt tip de drog, o substanta psihoactiva si un toxic celular cu efect tranchilizant asupra sistemului nervos central. Actiunea sa consta in inhibarea transmiterii impulsurilor nervoase. De exemplu se inregistreaza cresterea vitezei de reactie si slabirea atentiei, Efectele psihologice le consumului de alcool pot crea impresia depasirii starilor de teama si inhibare, poate sa faca singuratatea mai suportabila, paote diminua sentimentele de inferioritate.
Pentru sistemul nervos central alcoolul actioneaza in functie de cantitatea consumata: in doze mici, pana la 200 ml de bere sau 1 pahar de 100ml de vin, se produce un efect stimulator (creste debitul verbal, dispar inhibitiile, creste gradul de iritabilitate nervoasa), dar consumat in doze mai mari are efect inhibitor (reactii slabe la stimuli durerosi, capacitate de discernamant slaba, atentie si memorie alterate).
Efecte daunatoare asupra organismului sunt de asteptat in timp cu mare probabilitate, daca doza medie zilnica depaseste aproximativ 40 de grame de alcool pur.
Ca aliment 1 kg de alcool are o putere calorica de 29 kJ, dar nu contine vitamine, saruri minerale etc). Un litru de bere contine 2000 kJ, acopera 20% din necesarul de energie al uni barbat ce presteaza o activitate cu eforturi fizice medii.
• Efectele alcoolismului asupra organismului.
Seneca (4.i.Hr. – 65 dupa Hr.) descria alcoolismul ca fiind nebunie liber consimtita care permite sa iasa la iveala orice slabiciune. Betia se transforma in cruzime aproape nemijlocit, caci sanatatea mintii se degradeaza iar cel atins de betie devine dezinteresat, indiferent si superficial.
Prezentam aici unele dintre efectele alcoolismului asupra organismului:
Click pe imagini pentru a vedea imaginile marite.
Alcoolul este un toxic celular. Ajuns in organismse raspandeste si afecteaza aproape fiecare celula.
Cele mai afectate sunt celulele nervoase.
I. Alcoolul actioneaza in organism ca factor de stres: creste tesiunea arteriala, sunt eliberate in sange, mai multe substante ca: lipide, zaharuri, cortizon.
II. Organismul foloseste energie pentru inlatuarera alcoolului din organism, energie care ar fi fost necesara pentru buna lor functionare. Metabolizarea alcoolului la nivelul ficatului, "fura" 80% din oxigenul necesar functionarii acestui organ. Astfel alcoolul devine un "parazit metabolic". Celulele cardiace si cele nervoase, au cel mai ridicat consum de oxigen si sufera cel mai mult sub influenta alcoolului.
III. Abuzul de alcool, consumul matinal "pe stomacul gol", duce la malnutritie. Organismul este lipsit de proteine, substante minerale si vitamine. Pe langa reducerea aportului acestor elemente importante din hrana, excesul de etanol are ca efect reducerea progresiva a capacitatii intestinului subtire de a resorbi substante importante ca: vitamina B1, acidul folic, iar mai tarziu sodiu si apa.
IV. Produsii de inalta toxicitate rezultati din descompunerea alcoolului (de ex. acetaldehida) afecteaza celulele nervoase.
Incapacitatea progresiva a intestinului subtire de a absorbi substante vitale bunei functionari a organismului (vitamine in special A si C, saruri minerale), cauzeaza in timp tulburari nervoase si tulburari cu origine somatica. Pierderea calciului, a fosfatilor si a vitaminei D ca urmare a consumului de alcool, duce la pierderea masei osoase si la cresterea pericolului de fracturare. Inflamatiile mucoaselor gastrice si duodenale, precum si fisurile la nivelul inferior al esofagului duc la sangerari grave. Consumul permanent de alcool creste de zece ori mai mult riscul de imbolnavire de cancer esofagian.
Sub incidenta suferintei intra si muschiul cardiac. Imbolnavirea acestui muschi se numeste cardiomiopatie. De patru ori mai multi alcoolici mor din cauza tulburarilor cardiace decat de ciroza.
• Efectele alcoolului asupra creierului si sistemului nervos si psihicului.
Celulele nervoase nu se regenereaza. La fiecare consum de alcool sunt distruse mii de celule nervoase. Distrugerea treptata a neuronilor se observa in timp, mai ales de catre persoanele apropiate alcoolicului. Aceasta reducere a numarului neuronilor cauzeaza si reducerea performantelor creierului, vizibile in scaderea capacitatii de memorizare (apar lacune de memorie), a capacitatii de gandire, de intelegere, pierderea simtului critic si a discernamantului. Consumul abuziv poate cauza in timp deteriorari si leziuni organice la nivelul creierului, ajungandu-se la psihosindromul organic, la convulsii, delirium tremens sau la dementa.
Din punct de vedere psihic, dependentul de alcool manifesta o raceala emotionala, o alterare treptata a sentimentelor, indispozitii frecvente si schimbari bruste a opiniilor.
Mai pot sa apara:
- neliniste interioara, agresivitate, iritabilitate
- tulburari de somn, cosmaruri,
- lacune de memorie (nu-si mai aduce aminte ce a facut in urma cu doua ore sau doua zile)
- depresie, frica, complexe de inferioritate ascunse uneori in spatele unei fatade de grandomanie
- lipsa de vointa, promite dar nu-si tine promisiunea
- izolarea si reducerea sferelor de interes
- lipsa de igiena, decadere fizica si psihica
Mai multe informatii despre acest subiectputeti cere pe forum. Puteti pune intrebari legate de alcoolism.
• Efectele alcoolului asupra vietii sociale
Dependenta de alcool cauzeaza in timp tulburarea relatiilor interpersonale, reducerea sentimentelor de responsabilitate, neglijarea educatiei copiiilor, intarzierea si absenta de la locul de munca, accidente de munca si de circulatie, delicventa, divort, pierderea locuintei si a locului de munca.
Ce este dependenta de alcool/alcoolismul?
Alcoolul este un drog in stare lichida, al carui consum conduce in timp la dependenta fizica si psihica.
Alcoolismul este manifestarea constienta sau nu, prin care individul cauta satisfacerea nevoii de a consuma alcool indiferent de mijloace sau consecinte, pentru evitarea sevrajului sau a starilor psihice neplacute. Consumul este determinat de dependenta fizica si dependenta psihica. vezi mai multe informatii despre dependenta aici

• Boala primara: Nu este un simptom secundar al altei afectiuni.
• Boala progresiva: Se înrautateste progresiv. Victima devine bolnava din punct de vedere psihic, spiritual, emotional si fizic.
• Boala cronica: Nu exista vindecare. Recuperarea trebuie sa fie bazata pe abstinenta de la substantele chimice care afecteaza dispozitia.
• Boala fatala: boala poate fi doar oprita. Daca nu, persoana va muri din cauza ei.
Alcoolismul este o boala primara, cronica, influentata în dezvoltarea si manifestarile ei de factori genetici, psiho-sociali si de mediu. Boala este deseori progresiva si fatala. Se caracterizeaza prin pierderea controlului asupra consumul de alcool, constant sau periodic, preocuparea fata de alcool, consumul de alcool în ciuda consecintelor nefaste si dereglari ale gândirii, cea mai importanta fiind negarea.
Primara, se refera la natura alcoolismului ca entitate a bolii, în completarea acesteia si separat de celelalte stari pato-fiziologice care pot fi asociate cu aceasta. Primara înseamna ca alcoolismul, ca dependenta, nu este un simptom al unei stari de boala evidentiate.
Boala înseamna un dezechilibru involuntar. Reprezinta suma fenomenelor anormale manifestate de un grup de indivizi. Aceste fenomene sunt asociate cu un set comun specific de caracteristici prin care acesti indivizi difera de normal si care îi pune în dezavantaj.
Dependentul - este o urgenta spirituala
Intoarcerea la credinta, intoarcerea la Cristos - vindecare si mantuire.
Termenul de urgenta spirituala este pe larg explicat de catre psihiatrul Stanislav Grof in cartea sa „Psihologia Viitorului” .
Pe scurt termenul de urgenta spirituala este in opinia autorului o stare, un moment sau o situatie din viata individului care este in acelasi timp o criza dar si o posibilitate de ridicare la un nivel superior de functionare psihologica si de constiinta spirituala.
Dependenta de alcool sau droguri sunt urgente spirituale, pentru ca ele sunt crize majore in viata unui om, criza dependentei aduce cu sine pericolul dezastrului dar si sansa iesirii din criza, a renasterii.
Dependentul de alcool sau drog care traverseaza cu succes aceasta criza psihospirituala, dovedeste cu tarie o sanatate psihosomatica mai buna, o mai mare pofta de viata, o strategie de viata aducatoare de mai multe satisfactii, si o perspectiva, un mod de a vedea si intelege lumea mult mai profund. Pentru ca in existenta celui recuperat dimensiunea spirituala isi recapata importanta si este cu fiinta sa mai aproape de un Dumnezeu bun, iertator si iubitor.
Alcoolismul si dependenta de narcotice sunt in general legate de unele tulburari psihice. Dependentii traiesc constient sau nu, o mare suferinta emotionala: depresie, tensiune generala, anxietate, vinovatie, stima de sine redusa si au o nevoie acuta de a scapa de aceste sentimente, uneori insuportabile.
Din punct de vedere al psihologiei freudiene, alcoolismul, fumatul, dependenta de narcotice in general, acest lucru este explicat printr-o fixatie orala, o nevoie inconstienta de a regresa, de a retrai pacea, siguranta si sentimentul sublim de la sanul mamei.
Caracteristica fundamentala a alcoolicilor si a dependentilor si cauza cea mai profunda pentru consumul de narcotice nu este numai aceasta nevoie de a regresa la sanul matern, ci si o dorinta mult mai profunda de a retrai unitatea extatica nediferentiata a vietii intrauterine netulburate.(...)
Cea mai puternica forta (de factura spirituala) care sta la baza alcoolismului si dependentei este o nevoie prost orientata si necunoscuta de transcendere.
Exista numeroase dovezi care arata ca in spatele dorintei irezistibile de a consuma alcool sau droguri se afla impulsul nerecunoscut spre transcendenta sau plenitudine.
Multe persoane aflate in recuperare vorbesc despre continua cautare a unui element, a unui „ceva” sau a unei dimensiuni necunoscute din viata lor si descriu neimplinirea si cautarea frustranta de substante, relatii, posesiuni, averi sau putere, ca substitut al acelui „ceva” ce poate satisface nevoia de transcendere. Tot ei recunosc efortul imens si neajunsul acestora: oricat de mult ar consuma, oricat de prosperi ar fi, acestea nu sunt suficiente sa satisfaca nevoia de bine general, de transcendenta.
In urgenta medicala e nevoie imediata de medicament iar in urgenta spirituala e nevoie urgenta de Dumnezeul Treime - Tatal, Fiul si Sfantul Duh.
Doamne Iisuse Cristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul! 

 Sevraj alcoolic
De obicei apare la persoanele care au consumat alcool in cantitati mari, timp de ani de zile si care mentin un consum crescut pe parcursul a catorva saptamani la rand. Simptomele sevrajului incep in decurs de cateva ore de la incetarea sau reducerea consumului masiv de alcool (cel putin zile), de obicei la trezire. Persoanele respective devin secretoase asupra cantitatii consumate, ascunzand sticlele.
Diagnostic.
Trebuie sa fie prezente cel putin 2 din urmatoarele elemente:
- hiperactivitatea sistemului nervos autonom (vezi mai jos la „delirium tremens”);
- tremor al mainilor;
- insomnie;
- greata sau varsaturi;
- iluzii sau halucinatii tranzitorii;
- anxietate;
- convulsii grand mal (de tip epileptic);
- agitatie psihomotorie.
La reluarea consumului de alcool aceste simptome pot sa dispara rapid.
Starea de sevraj poate dura cateva zile sau poate duce la aparitia de crize epileptice sau delirium tremens.
Tratament:
- sedative: ex. Clordiazepoxid
- suplimente vitaminice
- anticonvulsivante
- glucoza
- in primele 5 zile se monitorizeaza zilnic: temperatura, pulsul, tensiunea arteriala, starea de hidratare, nivelul de constienta si orientarea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu