Pentru cititorii blogului

INVATA... ”Iti trimit o lumina, ca sa te imbratiseze cu iubire, Iti trimit o lumina, ca sa te aline cu iubire. Ca si tu sa iubesti, sa respecti si sa pretuiesti Acea fiinta unica ce tu insuti esti, Precum si fiecare fiinta a acestei lumi, Fiecare unica, fiecare s...peciala si fiecare mult iubita. Fie ca tu sa poti vedea bunatatea si frumusetea ta Reflectata oriunde ai privi, dar si in ochii celor care te privesc. Fie ca tu sa gasesti multumirea si uimirea copilareasca In fata darurilor pe care ni le ofera, din abundenta, Viata. Fie ca splendoarea fiintei tale Sa fie ghidul care sa iti calauzeasca limbajul, gandurile si actiunile. Fie ca durerea si frica cu care te-ai confruntat poate vreodata Sa se transforme in putere, intelegere si compasiune. Fie ca lumina fiintei tale sa radieze pace si armonie, Oriunde vei pasi si oriunde te vei afla. Fie ca fiinta ta sa cunoasca bucuria si fericirea, Facand din fiecare clipa o sarbatorire a vietii. Fie ca bunastarea si generozitatea ta Sa fie daruri pe care chiar tu insuti le impartasesti in jurul tau. Si fie ca bunatatea sufletului tau sa-i mangaie pe cei din jurul tau, ca un balsam vindecator, ca parfumul dulce al florilor. Fie ca tu sa ai parte de intregire, de sanatate si de bine, Si sa-i imbratisezi cu compasiunea ta si pe cei care sunt in suferinta. Fie ca lumina puritatii si perfectiunii tale Sa imprastie aburii discordiei, disperarii sau conflictului. Fie ca inteligenta si intelepciunea mintii tale deschise catre Infinit Sa-ti confere claritate, chiar si atunci cand lumea pare pierduta in confuzie. Fie sa cunosti si sa ai credinta in faptul ca esti perfect iubit, perfect ingrijit si perfect ajutat de catre Iubirea Infinita a Divinitatii - acum si intotdeauna. Fie ca sa ai cu adevarat parte de comoara fermecata a Recunostintei, care face ca totul sa devina Paradis. Si fie ca tu sa poti sa te opresti putin in fiecare zi, Ca sa-ti reamintesti aceasta binecuvantare. Prin care sa invoci adevarata splendoare a fiintei tale, Si sa oglindesti si tu, pentru ceilalti, splendoarea fiintei lor adevarate. Iti trimit aceasta raza de lumina, Ca sa vindece cu iubire, tot ceea ce este de vindecat.”Nota* Nicio terapie prezentata pe acest site nu inlocuieste vizita la medic,controlul medical si recomandarile primite .

miercuri, 18 august 2010

Osteoporoza

Diminuare treptata a tramei proteice a osului, care ramane totusi normal mineralizata. Usurarea tramei proteice osoase este un fenomen natural, denumit osteopenie fiziologica, legat de imbatranirea scheletului. Osteoporoza este caracterizata prin exagerarea acestui proces, din cauza unui dezechilibru intre activitatea osteoblastelor (celule care asigura formarea tesutului osos) si cea a osteoclastelor (celule care asigura distrugerea tesutului osos): pentru un acelasi volum, osul este mai putin dens, deci mai fragil.
Cauze - Cauzele osteoporozelor sunt multiple. Cea mai obisnuita este osteoporoza postmenopauza. La menopauza, nivelul de estrogeni (hormoni protectori ai tesutului osos) sufera o prabusire, pe cand cel al corticosteroizilor (hormoni care cresc resorbtia osoasa) ramane constant. Osteoporoza senila se observa mai ales la femeia trecuta de 60 ani, iar frecventa creste cu varsta. Ea este favorizata de sedentarism, de absenta expunerii la lumina naturala (care permite sintetizarea vitaminei D de catre piele), de un regim sarac in calciu si in proteine. Osteoporoza mai poate fi si de origine endocrina sau medicamentoasa: excesul de hormoni tiroidieni (legat de o hipertiroidie sau de un tratament prost dozat al unei hipotiroidii) sau paratiroidian (prezenta unui adenom pe una dintre glandele paratiroide), corticosteroizi (boala lui Cushing, tratamentul cu corticosteroizi) etc. Aceste osteoporoze pot surveni la orice varsta.
Simptome si semne - Fracturile sunt principalele manifestari ale osteoporozelor. Locul de producere a fracturilor variaza in functie de cum micsorarea densitatii osoase afecteaza osul cortical sau osul spongios.
Diagnostic - Foarte des, o tasare vertebrala sau o transparenta excesiva la radiografie permit detectarea unei osteoporoze. Aceasta tasare trebuie sa fie confirmata, iar importanta ei este masurata actualmente mai curand prin biopsie osoasa decat prin absorbtiometrie bifotonica. Evolutia tasarii poate fi urmarita masurand cu regularitate inaltimea pacientului. O tasare vertebrala duce la pierderea in inaltime a 1-2 centimetri. O osteoporoza care implica multiple tasari vertebrale poate duce la pierderea in inaltime pana la 15-20 centimetri.
Tratament si prevenire - Tratamentul osteoporozei postmenopauza consta in luarea de estrogeni naturali. Tratamentul osteoporozelor endocrine sau medicamentoase este cel al cauzei lor. Printre alte tratamente medicale propuse pentru a lupta contra evolutiei osteoporozei, pot fi citate luarea de ealciu, de vitamina D si de fluor pe cale orala, injectiile intramusculare de calcitonina. Totusi, nici unul dintre aceste medicamente nu este de o eficacitate constanta, iar unele pot avea chiar si efecte nedorite: hipercalcemia si formarea de calculi pentru calciu, fragilizarea osoasa pentru fluor, mai mult, efectul calcitoninei este limitat de anticorpii formati de catre organismul subiectului.
Prevenirea osteoporozei este deci indispensabila imobilitatea favorizand pierderea osoasa, exercitiul fizic (mers), chiar practicarea regulata a unor activitati sportive, pot fi utile. Orice antrenament excesiv are totusi efecte nefaste. Este recomandabil ca alimentatia sa fie bogata in calciu si in proteine (lapte, produse lactate, carne, peste) si sa se limiteze consumul de alcool si fumatul. Sarcinile si alaptarea au un efect benefic asupra capitalului osos.
Tratament
Tratamentul osteoporozei combina luarea suplimentelor de calciu si vitamina D, sau a medicamentelor prescrise cu un program de exercitii fizice. Pierderea osoasa poate surveni din nou, odata cu intreruperea tratamentului.
Exercitiile fizice
Activitatea fizica poate preveni osteoporoza, dar si incetini evolutia sa. Totusi, anumite exercitii trebuie evitate: cele care necesita aplecarea in fata, ridicarea unor greutati, sporturile care implica rasuciri ale corpului (golf, bowling, etc.), joggingul, precum si sporturile cu mingea (volei, basket, fotbal) sau cu racheta (tenis, etc).
Pacientii cu osteoporoza trebuie sa consulte medicul inainte de practicarea oricarui tip de activitate fizica, cu exceptia mersului de jos, care este indicat majoritatii bolnavilor, indiferent de varsta.
Alimentatia
Un regim alimentar bogat in calciu si vitamina D este o metoda buna de a preveni osteoporoza. Calciul se gaseste intr-o varietate de alimente, iar absorbtia sa este favorizata de consumul de vitamina D.
De altfel, pentru reducerea pierderilor de nutrienti, este recomandata limitarea consumului de cafea (la cel mult doua cesti pe zi) si reducerea consumului de bauturi alcoolice. In plus, intrucat tabagismul este asociat cu pierderea osoasa, renuntarea la fumat este cea mai buna decizie in cazul pacientilor cu osteoporoza.
Suplimentele de calciu si vitamina D
Administrate pentru prevenirea osteoporozei, calciul si vitamina D sunt de asemenea recomandate pentru prevenirea agravarii bolii.
Pentru prevenirea sau tratarea osteoporozei, se recomanda 700 – 1200 mg calciu, alaturi de 40-800 UI vitamina D pe zi.
Tratamentul medicamentos
Exista mai multe medicamente ce pot opri degenerescenta osoasa, mentine sau creste masa sau densitatea minerala osoasa, reducand riscul de fracturi:
- bifosfonatii (alendronat, risedronat) - sunt medicamente de prima linie in tratamentul osteoporozei. Prin inhibarea resorbtiei osoase, bifosfonatii mentin masa osoasa si pot reduce fracturile vertebrale sau cele de sold cu pana la 50%.
- calcitonina – este mai putin eficienta in tratarea osteoporozei decat bifosfonatii, dar poate reduce durerea ce survine dupa o fractura.
- raloxifen – este un modulator selectiv de receptor estrogenic si poate fi administrat in prevenirea si tratamentul osteoporozei la femeile care nu pot lua bifosfonati. Raloxifen reduce fracturile vertebrale cu 50%, dar nu are un efect demonstrat in reducerea fracturilor nonvertebrale.
- parathormonul – stimuleaza formarea osoasa si este in general rezervat pacientilor care nu raspund la medicamentele antiresorbtive (bifosfonati si calcitonina).
Pentru a verifica efectele acestor medicamente, este importanta efectuarea unui test de osteodensitometrie cel putin o data la 2 ani.
De altfel, daca osteoporoza este rezultatul utilizarii prelungite a unui medicament (terapia cu corticosteroizi, etc.), ea este reversibila prin eliminarea cauzei.
Terapia de substitutie hormonala (TSH)
Terapia cu estrogeni sau progesteron este indicata femeilor care sufera de osteoporoza. Estrogenul poate mentine densitatea osoasa, prevenind astfel fracturile. Totusi, avantajale si dezavantajele acestei terapii trebuie cantarite cu atentie. Administrarea estrogenului creste riscul de trombembolism si de cancer endometrial si posibil, riscul de cancer de san.
De altfel, intreruperea terapiei hormonale antreneaza o etapa accelerata de pierdere osoasa (observata la femeile aflate in premenopauza).
Tratamentul chirurgical
In cazul unei fracturi de sold, o interventie chirurgicala poate fi necesara pentru reconstruirea soldului. In cazul unei hiperparatiroidism, ablatia glandelor paratiroide permite ameliorarea densitatii minerale osoase.
Preluare net.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu